Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő trafó
 
Témaindító: hili13éves, idő: Máj 5, 2007
Lapozás: OK   1 / 74
(#) hili13éves hozzászólása Máj 5, 2007 /
 
Sziasztok!

Hegesztőt szeretnék épiteni házilag de gondban vagyok a trafoval !!(van egy hibás Trafom de avval mit kezdjek??)
(#) 925 válasza hili13éves hozzászólására (») Máj 5, 2007 /
 
Ha van egy hibás trafód, leszeded a meneteket róla és megszámolod majd ezután megpróbálod ugyanúgy visszatekerni új drótból. Igaz ez soha nem lessz olyan mint a gyári, meg nem is kis munka. Én inkább vennék egy új hegesztőt már 10 ezertől kapható, és erre garancia is van. Amit te javítasz fel arra meg semmi garancia hogy jó is fog működni. Régebben sok trafót tekertem házilag, működtek! de soha nem volt olyan mint a gyári.
(#) kun dani hozzászólása Máj 5, 2007 /
 
hát szerintem is vegyél egyet mert a réz is sokba kerül
(#) ördög55 hozzászólása Máj 5, 2007 1 /
 
Nekem van eggy 100/160-as Hetám amit szeretnék egyenirányitani,hogy bázikus pálcát is vigye.Ehhez keresek leirást,rajzot,ill. alkatrész listát.
(#) Kartalljani válasza kun dani hozzászólására (») Máj 5, 2007 /
 
Figy: Egy kiló (transzformátor)tekercs mennyivel kerül többe, mint egy kiló sima közönséges réz???
(#) sixtek hozzászólása Máj 5, 2007 /
 
Kartalljani,

2000Ft egy kilo fazonhuzal.
(#) Kartalljani válasza sixtek hozzászólására (») Máj 5, 2007 /
 
Mi az a FAZONHUZAL??????
(#) sixtek hozzászólása Máj 5, 2007 /
 
Kartalljani,

Azzal tekerjuk a hegesztotrafot
(#) Kartalljani válasza hili13éves hozzászólására (») Máj 5, 2007 /
 
Szerintem is vegyél egy ujat, ilyen nagy teljesítményű, ráadásul hálózati trafó építésére oda kell figyelni :yes:
(#) hili13éves hozzászólása Máj 5, 2007 /
 
MÁR csináltuk iet régebben Fatteral!! de igazatok van !!kösz a válaszokat !!!!!!!!!!!!
(#) kozmaj hozzászólása Máj 6, 2007 /
 
Sziasztok!

Van egy elég nagy trafóm, amit hegesztésre használok. (tehát hegesztő trafó).
Az a bajom vele, hogy váltóáramú tulajdonsága miatt nem tudok mindenféle pálcát használni hozzá.
Tudtok olyan egyszerűbb kapcsolást ajánlani, amivel inverteressé tudnám alakítani (+ esetleg hővédelem stb..)?
A jelenlegi szabályozás kimerül annyiban, hogy a szekunder tekercs meg van csapolva 5 részben. Ezt kapcsolóval tudom fel-le kapcsolgatni ezáltal a szekunder feszültséget növelem-csökkentem. A trafó zárt vasmagos. Szétszedni nem akarom, mert egyébként masszív megbízható szerkezet. Ötleteket, kapcsolási rajzokat is várok.
(#) Kartalljani válasza kozmaj hozzászólására (») Máj 6, 2007 /
 
Szóval egyenirányítani szeretnéd?? vagy hogy érted, hogy "inverteressé tudnám tenni" ????
(#) Zsooti79 válasza Kartalljani hozzászólására (») Máj 6, 2007 /
 
Tudomásom szerint az inverter az egy DC-AC konverter, amellyel feszültséget növelünk úgy, hogy a DC feszültséget megszaggatjuk.

Ellenben megtudjátok mondani, hogy teljesítményre és egyéb paraméterre vonatkozóan mi az a legkisebb trafó, ami alkalmas hegesztési feladat ellátására?
(#) kozmaj hozzászólása Máj 6, 2007 1 /
 
Elsősorban az egyenirányítás lenne a cél, valamint az áramerősség esetleges fokozatmentes elektronikus szabályozása.
Sajnos itt elakadtam.
Hegesztéshez szerintem a 70-120 Amper minimum kell, valamint az üresjárati feszültség kb 40-70 Volt. Bár az adataim régesrégi iskolai tanulmányaim alapján idéztem.
Van egy pici hegesztőm is ("Tesco gazdaságos"), de érdemi munkát nemigazán tudok vele végezni. A trafója kisebb, mint a házi akkutöltőmé. 1.5 mm-es pálcából 2-2,5 darab elhegesztése után lekapcsol a hővédelme és amíg le nem hül nem kapcsol vissza! Viszont a kicsi trafó miatt könnyű cipelni...
A nagy áram kell vastagabb anyagok és a vastagabb pálcák leolvasztásához. Ez bizony vastagabb masszívabb tekercseket is igényel. A sima egyenirányítás ezért problémás nekem. Nem tudom milyen diódákat ill. szabályozó elemeket használjak, amik gyorsak és nem nagyon melegszenek...
(#) m.joco hozzászólása Júl 9, 2007 /
 
Érdekel az ívhegesztő, volna pár kérdésem vele kapcsolatban:
1. Mekkora áram kell minimálisan, hogy lehessen hegeszteni? Szóval például pléheket.
2. Minimálisan mekkora tejesítményű trafó kell?
3. Mekkora lehet a hegesztési feszültség
4. És mi jáccódik le hegesztéskor, úgy értem a nagy áram miatt megolvad a fém?

Üdv. m.joco
(#) EcoPityu hozzászólása Júl 9, 2007 /
 
Sziasztok, hozzászólok már én is...
Egyik haverom akárhonnan beszerzett gyári kis hegesztőjét mint ezek az óccsó t gazdaságos, meg obi gazdaságos einhell meg társai, rövidebb 3.15-ös pálcával történő heggesztés után elhozta, hogy már a hőgombája (hőkioldó)vissza sem kapcsol. Feltártam a kis aranyost, és megláttam benne azt a kis vacak alulméretezett trafót, ami nem nagyon ér még 5000-et sem, nem, hogy 10000-et! Kiszámoltam vaskeresztmetszetből, hogy alig volt több mint 700-800 VA.es, mondom én , nekem is van kis 700 VA-es 30v-os trafóm, heggesszünk azzal, ha ezzel is lehet...
2,5 mm-es pálcáig ügy hegeszt azóta is mint a kisangyal. ok-ok nekem a 4Kw-os hegesztőmön a primer van 3mm-es rézből , nem a szekunder mint ezeken a vackokon..Amúgy nem muszály profil rézből(téglalap keresztmetszetű) tekerni a szekunderét, mi is a kisebbik hegesztőnknek(3500w) 6 szál 2mm-es huzalból tekertük, naggyon zsír..Ha olcsón akartok heggesztót, akkor: A réz nem is olyan drága, de kilója közel a 2000-hez, amúgy nem is kell rá sok..ColorStar televízió táptrafója (vas:1000w)gyári primerrel 35v-ra megtekerve1,5kw-ot akasztottunk le róla, bár ventillátorral hűteni kell! Vagy mikrosütő táptrafója K.b.:900w, gyári primerrel(1,3mm-es) a 2500v-os szekunder helyett 35v (35menet is, mert voltonkénti menetszám=1)kicsi és praktikus 2,5 mm-es pálcáig.
Az egyenirányításról meg annyit, hogy tessék kimenni a car bontóba és venni sok bontott rossz generátort, azokban vannak a szupi SY-os 25A-es diódák, azokból párhuzamosan ki kell alakítani egy nagyáramú Graetz hidat, és kész az egyenvillany. Nekem 4x8db van összekötve hűtőlapon, 200A-ig még nem is melegszik.
(#) MaSTeRFoXX válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 9, 2007 /
 
Idézet:
„SY-os 25A-es diódák, azokból párhuzamosan ki kell alakítani egy nagyáramú Graetz hidat”

Hááát, diódákat nem célszerű párhuzamosan kapcsolgatni. Nem ugyanakkora a nyitófeszültségük, ezért nem egyenletesen terhelődnek a párhuzamosan kötöttek.
Akkor inkább targonca diódákat kell szerezni a bontóból, darabja kb min 160A
(#) Collector válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 9, 2007 / 1
 
Van nagyáramú graetz, én 50A-es graetzeket kapcsoltam párhuzamosan, 3 darabot (lomexben 400ft darabja) remekül működött léghűtés melett. Az a marha rövid idő, ami differencia van a diódák nyitása közt az ég világon semmit nem fog változtatni, nem fog jobban melegedni mint a másik.
(#) m.joco hozzászólása Júl 9, 2007 /
 
Van itthon egy trafó még a régi időkből, jó nehéz, 20-30 kiló, szekunder 24V - 12A. Érdemes lenne kipróbálni, hogy lehetne-e vele hegeszteni? Ha építek valamit, azokra esetleg kisebb dobozok összehegesztésére alkalmas lenne?
És milyen pálcával lehetne kisérletezgetni?
És az ilyen trafók hogy működnek: a szekunder oldalon max 12A folyhat terheléstől függetlenül, vagy úgy kell kialakítani a kapcsolást, hogy ne legyen 12A-nál nagyobb az áram?
Mit szóltok hozzá?
(#) EcoPityu válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 12, 2007 /
 
Köszönöm hozzászólásod mester! A suliban valóban ezt tanítják, azt viszont, hogy a gyakorlatban a karakterisztika végén a teljes áramterhelés mellett egyensúly lesz a diódák között, az már gyakorlati tapasztalat! Valóban az a néhány wattnyi teljesítménykülömbség mérhető lenne a diódák között, viszont 200A-nél (0,6x2x200=240w) diódák által elfűtendő teljesítménynél elhanyagolható, főleg ha jól túl van méretezve! Egyébként valóban érdemes összeválogatni őket, egy generátoron belül a 6 db talán egyformának vehető, de a mérés dönti el...
(#) EcoPityu válasza m.joco hozzászólására (») Júl 12, 2007 /
 
Hegesztőnél az üresjárati 30-40v-os feszültség az ív keletkezése után még a mi 3500w-os trafónknál 150A mellett is leesik 10v-ra , az ív fenntartásához a megfelelő áramterhelhetőség a kulcsszó! A max hegesztési áramot , és teljesítményt csak a trafó által átvihető teljesítmény korlátozza, te maxx vékony heggesztőkábellel tudnád ezt visszaszabályozni, vagy fázishasításos primer oldalbeli szabályzóval, mint amilyen a nagy 1800-as porszívókon van, nekem is van egy ilyen szabályzóm, nem rossz.csak kicsit macerás vele pontosan beállítani a megfelelő áramot.
Szekundert a több 100A miatt naggyon nehéz szabályozgatni.., de nem lehetetlen.
A trafód 24v-ja gyujtófeszültségnek nem rossz, az én kis hegesztőm is kb 25v-ot tudott, és a 2,5-ös pálcát vitte. Viszont az a 12A még ha leégés nélkül bírna is 50A-t, az is elég karcsú. Nézdd meg milyen keresztmetszetűek a tekercsekben a vezetékek, meg a trafó súlyán túl inkább a teljesítménye a mérvadó.
(#) toldim hozzászólása Júl 12, 2007 /
 
Engem kapcsüzemű hegesztőtarfó kapcsolási rajz érdekelne.
Nem tud ebben segíteni valaki?
(#) m.joco válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 12, 2007 /
 
Holnap megnézem, készítek róla képet és majd írok.
(#) toldim válasza m.joco hozzászólására (») Júl 15, 2007 /
 
Ok előre is köszönöm
(#) szulek hozzászólása Márc 1, 2008 /
 
helo van nekem egy 230V/26V 70A-es trafóm szerintetek lehetne belőle hegesztőt csinálni?
(#) szulek hozzászólása Márc 2, 2008 / 1
 
mit lehet vele csinálni hogy jobban fogjon ívet mert néha inkább egyből kiizzik a pálca. a trafó pedig még fel sem melegszik rendesen. segítsetek!!!!!
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Apám két db trafóval hegesztett. Egy 500VA-s 24V-os, és egy 630VA-s 32V-os trafót kötött sorba (a primereket párhuzamosan), és avval hegesztett. 3-4 2,5-ös pálcát lehetett leolvasztani vele, utána 1 óra szünet. Gyorsan váltotta a 125-ös Hetra, majd az Evig 250A-es dinamó. Az ilyen trafóknak az a bajuk, hogy nem erre készültek, túlterhelődnek. A gyári trafók (a "békebeliek") jobban illeszkednek a hegesztési ív karakterisztikájához. A t gazdaságos trafók már normál házi használatra sem igazán alkalmasak, apósom 2 nap után visszavitte, majd 30000 magasságában vásárolt helyette újat. Az már használható volt.
(#) szulek hozzászólása Márc 4, 2008 /
 
hello van még egyhegesztőtrafóm ami 220V-os csak az a baja hogy a primer oldalon sokat vesz fel ívgyújtáskor. Mit lehetne vele csinálni hogy kevesebbet vegyen fel?
(#) Collector válasza szulek hozzászólására (») Márc 5, 2008 /
 
Vagy feltekersz primerre +meneteket, vagy ballasztot kötsz a primerrel sorban.
(#) szulek hozzászólása Márc 5, 2008 /
 
köszi a választ! Elég kezdő vagyok ebben és megszeretném kérdezni hogy mi az a ballaszt?
Következő: »»   1 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem