Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő-transzformátor szabályzása
Lapozás: OK   27 / 27
(#) meslac válasza kisger hozzászólására (») Nov 25, 2020 /
 
Jó lehet, csak a primer oldalt szabályozza és a pótméterekre fázis kerülhet. Áramütés veszély!
A hegesztő nem valami jólsikerült példány, az 1 fokozat nem sokra való. A 2. jó, a 3. túl magas feszültségű.
(#) erbe válasza meslac hozzászólására (») Nov 25, 2020 /
 
Majdnem minden hegesztő inverterben fázison van (lehet) a potméter. Ma már a tok fele (menetes nyak) és a hajtórúd a forgató gombbal együtt műanyag. Ez nem indok.
(#) kisger válasza erbe hozzászólására (») Nov 25, 2020 /
 
Akkor szerintetek egy az egyben megépíthető? Még egy kérdésem lenne. Nem teljesen tiszta miért van a 2 potméter párhuzamosan? Lehet hogy buta kérdés, nézzétek el sajnos nem vagyok mélyen jártas a témában. Előre is köszi a segítséget.
(#) erbe válasza kisger hozzászólására (») Nov 25, 2020 /
 
Valószínűleg igen. Annyira nem tanulmányoztam át a rajzot. A két potméter: Egyik durva szabályozás, a másik finom.
(#) meslac válasza erbe hozzászólására (») Nov 25, 2020 / 1
 
Tudom, de még sok fémházas is van és jóbb figyelmeztetni, mint, hogy áramütést szenvedjen valaki.
(#) mpisti válasza meslac hozzászólására (») Nov 25, 2020 /
 
"1 fokozat nem sokra való. A 2. jó, a 3. túl magas feszültségű." Abban egyetértünk hogy az 1.fokozat feszültsége nem való MMA hegesztésre, de a 3.miért magas? Abban a gépben amelyiken mérte kisger az ominózus feszültségeket, bizonyosan magas, mert annak a trafónak szoros a csatolása. De egy jól elkészített, bevont elektródás hegesztésre készült trafónál minél magasabb a gyújtófeszültség, annál könnyebb az ívfogás. A hiba abból adódik,hogy ezek a kőkorban készült maszek gyártású trafók fokozatváltása a trafó áttételének a változtatásával van megoldva, pedig lehetséges olyan módszer is, ahol a csatolás van változtatva, és a szekunder üresjárási feszültség néhány V-on belül változatlan marad a különböző fokozatokban. Persze kissé macerásabb a trafó elkészítése, de nagyságrenddel jobb ívfogási és ívtartási tulajdonságú a változtatható csatolású trafó. A régi öreg söntös hegesztőtrafók üresjárási feszültsége 80V környékén volt, és álom volt vele az ívfogás -és a hegesztés is az akkori viszonyok mellett.
Megjegyzés:
Egy korszerű MMA inverter ívfogási feszültsége 92-98V -itt nem a "mezei" olcsó inverterekre gondolok- ezért kompromisszum mentes vele a hegesztés. A jobbakon van külön "CEL" üzemmód, ami lehetővé teszi a cellulóz bevonatos elektródák leolvasztását is, amire egy hagyományos inverter egyáltalán nem képes a relatív alacsony gyújtófeszültség miatt.
(#) erbe válasza mpisti hozzászólására (») Nov 25, 2020 /
 
Nemrég javítottam egy "kissé szétégett" bekötésű "Fehérvári" trafót. Azon megoldott a fokozatonként azonos gyújtófeszültség. Nem láttam rajta IP fokozatra utalást. Minden csupaszon, szabadon volt.
(#) mpisti válasza erbe hozzászólására (») Nov 26, 2020 /
 
Régen a Hetrának is volt állandó kimeneti feszültségű fokozatkapcsolós hegesztőgépe, de sajnos abban is "spóroltak" a szekunder feszültséggel, és igencsak megválogatta a trafó hogy melyik elektródát volt hajlandó folyamatosan, kialvás nélkül elhegeszteni. Egy csomó tekecs volt rajta, még a járom rész is be volt tekercselve. Az a fehérvári trafó remek darab volt, de átalakítás nélkül nem felelne meg a mai szabványi követelményeknek. Egyébként a régi gépeken felesleges is IP védettségre utaló jelet keresni, hiszen nálunk -úgy tudom- 1989-ben vezették be mint mechanikai és nedvesség elleni védelmi osztályozást.
(#) erbe válasza mpisti hozzászólására (») Nov 26, 2020 /
 
A javított példány valamikor '90 után készült. Fel is tűnt, hogy lehet valamit ilyen csupaszon forgalomba hozni.
(#) mpisti válasza erbe hozzászólására (») Nov 26, 2020 /
 
Régen megtanították azt hogy mit lehet és mit nem, és az egyénre bízták hogy betartja -e az előírásokat. Ma nem tanítanak meg semmit, hanem védőkerítéssel, mindenféle agyafúrt védőreteszekkel, elektronikákkal, figyelőkamerákkal, térvédelmi rendszerekkel ,és ezek kombinációival akarják elkerülni a baleseteket. Mégis megtörténik a baj, mert óvatlanná, egyúttal tudatlanná tették az embereket a sokféle védelmi rendszerrel. A tudatlanság jelen esetben a veszély felismerésének képességére értendő.
(#) erbe válasza mpisti hozzászólására (») Nov 26, 2020 /
 
'67-70 között voltam ipari tanuló. Az alapvető egyszerű fizikai érintésvédelmi módszereket már tanították. Amivel dolgoztunk, azokon meg is volt. Szerszámgépek, kazánok, hajók, daruk berendezései..
(#) Molgabi 62 válasza Pufipufi hozzászólására (») Okt 26, 2021 /
 
Szia Atilla

Sikerült szerezned BHKV 350 H -hoz kapcsolásin rajzot?

Ha sikerült megosztanád velem?

Köszönettel:
***********
06-30-*******
*****@*****.hu


Telefonszámot, címet, e-mail címet nem írunk ki a fórumra. Tanuld meg megvédeni saját személyes adataidat.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2021
Moderátor által szerkesztve
(#) uniman válasza Molgabi 62 hozzászólására (») Okt 27, 2021 /
 
Ráadásul a megszólított "63 hónapja" nem járt a HE-n (ez az adatlapjából kiderül)...
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2021
Következő: »»   27 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem