Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztőgép
 
Témaindító: ipacslaci, idő: Márc 2, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 4
(#) mex válasza Collector hozzászólására (») Júl 22, 2008 /
 
Most látom,hogy ez nem átkapcsolható,csak DC-t tud. Igy ez mégsem jó,illetve az alut váltóval szokás hegeszteni...
(#) pite hozzászólása Okt 26, 2008 /
 
Szevasztok! Segítséget szeretnék kérni. Co hegesztőgépbe való vezérlőpanel bekötését keresem. Több típusban is volt ilyen, de sehol nem találom. Tip. ELRESTA EW22. Valószínűleg egyezik a többi 2 soros stekkeres bekötésüével.
(#) steew09090 hozzászólása Nov 1, 2008 /
 
udv mindenkinek... en is segitseget szeretnek kerni. volt egy regi leegett trafom. attekercseltem, es csaptam hozza egy egyeniranyitot. a sekunder feszultseg 49 es 63 V kozott szabalyozhato a primer kivezeteseinek koszonhetoen. eddig minden rendben is lenne, csak " NEM HEGESZT!!! " nem gyul be az iv, letepad a palca, es par masodperc alatt atvorosodik. mi lehet a gubanc?
(#) kissanyi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 1, 2008 /
 
Esetleg, "enyves" a pálca?
(#) lapose válasza steew09090 hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Szia!

Próbáld ki egyenirányító nélkül!
Egyenirányításnál nem mindegy, hogy hogy van bekötve a diódahíd!
(#) fongab válasza steew09090 hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
szia
Egy 2,5pálcához, 60-90A áram mellet, ~24…….27V kell az ívtartáshoz, ~52V az ívfogáshoz. Az ~52V feszültségnek ív alatt ~24….27V –osnak kell lennie. Ha ez nem jön létre, felizzhat a pálca.

Nehéz ívfogás, lehet a nedves hegesztőpálcától is. Ki kell, szárítani. ( a mama, vagy feleség, sütője 50-70°C –on 1órán keresztül, melegítve, megteszi)

Magas feszültséget az ív alatt, fojtó tekercsel, tudod eltűntetni. ( I lemezre kb.10-15négyzet cm legyen, tekersz a szekunder huzalból 10-40 menetet. Majd próba, ahol jó ott megállsz, a tekeréssel. A nagy menetszám, nagyobb feszültség esést, produkál, az ív alatt. )
Számomra nem derül ki, hogy az általad említett feszültségek, egyenirányítás után, vagy előtt, van.
Illetve ív alatt és ív nélkül mennyi.
Én úgy olvasom, hogy ezek a trafóról lejövő, ív nélküli, feszültségek.
Ha a fenn említett, feszültségeket tudod mérni, működni fog. Egyen feszültségnél is. ( A munkakábelen mérd. Ott kellenek, ezek a feszültségek )
üdv
(#) atysdoktor válasza steew09090 hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Heló! Ha jól gondolom akkor azért akarod egyenitányítani, hogy tudj bázikus bevonatú elektródával is hegeszteni. Köztudott, hogy a bázikus elektróba nagyon érzékeny a nedvességre. Még ha csak a levegő nedvességtartama is éri, használat előtt 200 fokon 2-4 órán keresztül kell szárítani. Lehet hogy neked ez okozza a problémát (igaz nem tudni hogy milyen fajta elektródát használsz). Azért szerintem érdemes lenne megpróbálnod sima rutilos elektródával is. Egyébként a bázikus elektródát is le lehet olvasztani váltakozó árammal, ha a trafód üresjárati feszültsége 80 V felett van.
(#) Zsolti90 hozzászólása Feb 2, 2009 /
 
Helló én szeretnék csinálni egy co2 hegesztőgépet van nekem egy 220-as de az kicsi meg hibás és jólenne összehozni egy nagyobbat de nem tudom hogy kezdjek neki kérlek sehítsetek tanácsokkal és képpekkel ha van. köszi
(#) mpisti válasza ipacslaci hozzászólására (») Júl 8, 2009 /
 
Szia ipacslaci!
1 db dióda kevés, mert egyutas egyenirányítás 50Hz-es trafónál nem alkalmazható hegesztő áramforrásnál. Hogy miért, ebbe most ne menjünk bele.
Kész trafót célszerűen graetz híddal kell egyenirányítani, kondi nem feltétlenül, de kimeneti fojtó szükséges.
Annyit viszont talán érdemes megemlíteni, hogy az elektródák általában kisebb gyújtó feszültséget igényelnek váltóáram esetén. Tehát egyenirányított trafónál előfordulhat hogy hegesztés közben kialszik az ív, vagy nehezebben gyújt, ha amúgy is alacsony a trafó kimenő feszültsége. (pl. régi hetra trafók 42-48V üresjárási feszültségűek voltak)Jó eredményt kb. 70V üresjárási fesz. hozhat, de a cellulóz pálcákhoz ez is kevés.
(#) mcload hozzászólása Okt 7, 2009 /
 
Sziasztok. Gondolkodom rajta, hogy veszek egy MIG hegesztőt. Szeretnék vele sima acélt, ötvözöttet, és alumíniumot is hegeszteni. Nem értek az ilyen gépekhez. Mire kell odafigyelni stb. Egy jó trafós géppel is lehet úgy hegeszteni mint egy inverteressel? Milyen gyártmányok, márkák a jók? ..... inverteresre nincs pénzem.

Esetleg tudtok olyan oldalt, ahol tökéletesen ki van tárgyalva a hegesztés?
(#) zoly15 válasza mcload hozzászólására (») Okt 8, 2009 /
 
Hali!
Persze, trafóssal is ugyan úgy lehet hegeszteni mint az inverteressel (csak egyenirányítás szükséges egyes elektródákhoz).
Annyi hogy a méret nagyobb mint az inverteresnél..
Én nem ismerek oylan sok márkát, de a HETRA az mindenképp jó döntés lehet.
A többiek biztos mondanak még okosságokat!

Üdv!
(#) mpisti válasza mcload hozzászólására (») Okt 8, 2009 /
 
A fórum címe,ahol a kérdéseidre választ találsz:
"MIG/MAG/Co2 hegesztő készítése házilag"
Ugyanitt, a hobbielektronika honlapon található.
(#) atysdoktor hozzászólása Okt 8, 2009 /
 
Szerintem, ha minőséget szeretnél, akkor a Kemppi Kempo MIG a te "embered"!Gyönyörűen lehet vele acélt, és alumíniumot is hegeszteni, de az ára az elég húzós lehet... Azt gondolom tudod, hogy acélhoz a corgon (18% argon, 82% CO2) gáz a legjobb, alumíniumhoz pedig a "tiszta" Argon. Használtan, vagy újan szeretnél ilyen gépet venni? Mert ha használtan, akkor elég sok mindenre oda kell figyelni... Ja, és ez a gép trafós.
(#) dornerj hozzászólása Okt 11, 2009 /
 
Szép Vasárnapot MIndenkinek !
CO hegesztőhőz keresnék kapcsolási rajzot!
A Tipus: Marathon Multi Mig 140 TN
valamit elkötöttem és nem megy az előtolás.
A minden segítség érdekel.
Köszönöm
(#) mpisti válasza dornerj hozzászólására (») Okt 11, 2009 /
 
Mihez nyúltál, amitől elment az előtolás?
(#) vakondmeister hozzászólása Nov 5, 2009 /
 
Sziasztok. Háromfázisú CO2 trafot szeretnék késziteni. Segitség kellene, a szekunder feszültséget mekkorára tekerjem meg? Illetve mekkora legyen a feszültség egyenirányitás után?
(#) mpisti válasza vakondmeister hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Két helyre is írtál kérdést, de egyiket sem oda, ahova való. Bár nem az én kompetenciám eldönteni hanem a moderátoroké,de kérdésed a "Co hegesztő készítése házilag"-című fórumba jobban illett volna.
(#) VRubenX hozzászólása Jún 6, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!
Van egy 160A es CO hegesztő trafóm és a hozzá tartózó egyenirányítás + fojtó tekercs.
Az lenne a kérdésem, hogy ezt lehetne e használni csak simán egyenáramú ívhegesztőként. Persze egy primer oldali szabályzás még kell rá mert 160A-rel.... amiket én hegeszteni szoktam az kicsit elfolyna.
(#) erbe válasza VRubenX hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Nem használható.
A CO2 hegesztőnek lapos a karakterisztikája, a pálcásnak pedig eső karakterisztika kell. Nem tudnál ívet fogni, ha mégis, a pálca felizzana és elolvadna.
(#) VRubenX válasza erbe hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Lehet de már kipróbáltam és meglepő eredményként teljesen jól és szépen hegeszt annak ellenére, hogy 160-A-es módban 35V az üresjárati feszültség. Mivel még van hely a trafón tekernék még rá egy pár menetet.
(#) mpisti válasza VRubenX hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Amit erbe leírt,az teljesen helyén való. Valóban nem alkalmas a Co hegesztő MMA technológiával (bevont elektródás)való hegesztésre.
Ez nem jelenti azt,hogy nem lehet vele ívet fogni, hiszen egy 1600VA-es 24V-os trafóval is lehet,ha valakinek jó keze van.Csak annak a varratnak,amit egy merev csatolású Co hegesztő trafójával készítesz MMA technológiával, nincs köze ahhoz a varrathoz,amit egy kifejezetten MMA hegesztés céljára készült trafóval lehet csinálni. Ha megnézed egy gyári elektródás hegesztőtrafó adattábláját, látni fogod,hogy az üresjárási feszültsége minimum kétszerese,de a jobbaknál inkább háromszorosa mint az ívfeszültség. És-mint tudjuk, a trükk mindig a részletekben rejtezik.
(#) VRubenX válasza mpisti hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
De a helyzeten ahogy írtam tudnék javítani egy kb 20menettel ami közel 60V lenne már. A hetrám is kb 60V-ot ad le üresjáratban ha jól emlékszem.

De nem értem miben változtatja a trafót felépítésileg az, hogy milyen a karakterisztikája?

És ha már egyenirányítottam és mind mondtam fojtó tekercs is rajt van . Vagyis ha már egyenáram akkor ott már nem nagyon hiszem, hogy valamit is változtatna a trafó karakterisztikája dolgon vagy mégis?
(#) mpisti válasza VRubenX hozzászólására (») Jún 7, 2010 / 1
 
A különbség a kétféle üzemmódra készült (MMA-MIG) trafó között annyi,hogy a MIG technológiára készült trafót úgy tervezik meg és készítik el,hogy a primer és a szekunder tekercsek között a mágneses csatolás a lehető legszorosabb legyen. Ezzel érik el azt,hogy hegesztés közben a szekunder tekercs feszültsége a lehető legkisebb feszültségesést produkálja. Az MMA technológiára készült trafó mágneses csatolása sokkal lazább, erre többféle technológia áll rendelkezésre, de a legfontosabb,hogy a mágneses erővonalaknak csak egy bizonyos része vesz részt a hegesztéshez szükséges villamos teljesítmény előállításában. A szakmában ezt szórótrafónak nevezik,mivel az erővonalak egy része a vasmagból szabadon távozik,vagy a szekunder tekercs előtt egy mágneses sönt közreműködésével záródik. A MIG technológia esetében A kezdőfeszültség-azaz a legkisebb fokozat 15-16V körüli feszültséget igényel.Nagyon leegyszerűsítve: minél nagyobb hegesztőáramot szeretnénk áthajtani a hegesztőkörön,annál nagyobb feszültséget állítunk be a fokozatkapcsolón. MMA technológia esetén a gyújtófeszültség állandó, a hegesztőáram(és vele együtt az ívfeszültség is)attól függ,hogy a szekunder tekercs csatolása a primerrel mennyire szoros. Kétféle képlet van,amit a kétféle technológia esetén ,-mint elméleti alapot figyelembe vesznek. Mindkettőnél a képlet megoldásaként az ívfeszültséget kapjuk. az egyik paraméter egy konstans, a másik pedig az íváram.A képletben szereplő 15 illetve 20-as szám a minimálisan szükséges ívfeszültség értékét jelenti Voltban.
MIG technológiához:
Uív=15+Iív*0,05
MMA technológiához:
Uív=20+Iív*0,04
Ha a trafódra még tekersz 20 menetet,attól még a trafó szoros csatolású marad. A gyakorlatban a kétféle üzemmódra alkalmas trafót úgy szokták kivitelezni,hogy -vagy egy soros fojtót használnak a primerrel sorosan,és ezen esik jelentősen a feszültség akkor,amikor az ívfogáskor megnő a primer áram;vagy Scott kapcsolású trafót alkalmaznak. Az előbbi általában egyfázisú alkalmazásban, az utóbbi pl. az SCH típusú hegesztőgépeknél (3 fázisú) található meg.
(#) VRubenX válasza mpisti hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Na így már érthető köszönöm!
Viszont akkor az egyenirányítást felhasználom a HETRA-nál.Csak még az a kérdés hogy a MIG/MAG CO folytó trafóját fel tudom e használni hozzá fojtásnak?
(#) mpisti válasza VRubenX hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Mivel a fojtó méretezésénél az egyik legfontosabb paraméter az átfolyó áram nagysága, a MIG fojtója felhasználható a Hetránál.
(#) VRubenX válasza mpisti hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Na akkor fel is használom köszönöm!
(#) petieee hozzászólása Aug 15, 2010 /
 
Sziasztok.
Elromlott a hegesztőgép, először világított, hogy túl van melegedve, pedig nem is használtam, csak bekapcsoltam,szétszedtem, nem láttam semmit, összeraktam.
Ezután újra beindítottam, már nem jelezte a túlmelegedést, viszont nem tudta pegyújtani a hegesztőpálcát.
Nem tudja valaki mi lehet a probléma?
Köszönöm.
(#) erbe válasza petieee hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Hát ennyiből nem.
Ha esetleg leírod, milyen típus, többet tudunk.
A hővédelem a legtöbbnél "klixon", ami rövid idő után, ha kihűlt visszakapcsol. Akad kiolvadós védelem is, bár az hegesztőknél nem szokásos, inkább kávéfőző, vasalóban. Ha véletlenül ilyen is van benne, azt cserélni kell. Gyanítom, inkább szétégett valami vagy nem érintkezik.
(#) zozz12 hozzászólása Szept 12, 2010 /
 
Üdv!
Nem akartam új témát nyitni és úgy gondolom ide illik:
Van egy jó adag régebbi elektróda, amiről gyakorlatilag semmit nem tudok, kivéve hogy nehezen fog ívet és állandóan odaragadt. Én arra (is) gondolok, hogy a nem megfelelő tárolás miatt megnedvesedett. Találtam gyári elektródaszárítót, de a legolcsóbb is 130k. Ezért szeretnék építeni egyet. Ehhez szeretnék segítséget kérni!

(#) Pety_ válasza zozz12 hozzászólására (») Szept 12, 2010 /
 
Hali!

Rakd be a sütőbe 180-200fokra, 2-3órára.
Olajat NE önts hozzá!
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem