Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztőgép
 
Témaindító: ipacslaci, idő: Márc 2, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 4
(#) ipacslaci hozzászólása Márc 2, 2008 1 /
 
Sziasztok

Ismerősömnek van 1 hegesztőtrafója amivel otthon hegeszt. De szeretne másfajta elektródával hegeszteni, csak az meg DC hegesztőhöz való.
Kérdésem:

1 nagy áramú diódával egyenirányítva fog működni? (vagyis DC hegesztő lesz belőle?)
Vagyis hogy ilyen egyszerűen megoldható? Gondolom simítani nem kell a lüktető egyen feszt mert ahhoz piszoknagy kondi kéne. Végülis ez a kérdésem hogy a DC gép az lüktető egyennel megy vagy simítva is van?
(#) zoly15 hozzászólása Márc 2, 2008 /
 
szia!
Igen elég egy graetz és már heggeszthet is pufferelni nem kell!

üdv!
(#) ipacslaci hozzászólása Márc 2, 2008 /
 
köszi

Amúgy én is erre gondoltam. Csak a bibi az hogy vagy 200 amperes a trafó ehhez graetzet venni elég gázos. Ha csak 1 diódával oldanám meg úgy is működne? Mert 1 régi orosz nagyáramú diódám van valahol...
(#) zoly15 válasza ipacslaci hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
szia!
Nekem azt mondták hogy csakis GRATZ jó a célra én is kb 2 hete csinálltam meg az egyenirányítót apámnak orosz diósákból
(#) ipacslaci hozzászólása Márc 2, 2008 /
 
1 diódával is egyen van irányítva. A graetz hidnál nagyobb az egyenirányítás hatásfoka. Bár akkor lehet hogy ha 1 diódával irányítanám egyen akkor a pozitív hullámok közti 0 Volt-nál kialudna a ív lehet .
(#) Collector válasza ipacslaci hozzászólására (») Márc 2, 2008 / 4
 
Mindenképp graetzet használj, vagy 4 nagyáramú diódából, vagy 3-4 50A-es graetz kockából. A kockás módszer egyszerűbb szerintem, egy 10x10 centis borda elég nekik aktív hűtéssel. Így nagyobb ívet lehet húzni, jobban hegeszt. 80V-ra még be lehet pakolni néhány tízezer µF-os kondit, nem kerül sokba, és sokat javíthat (1-2 ezer forint).
(#) ared2 válasza ipacslaci hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Üdv! Szerintem is csak a Graetz a megoldás,gondold még
még a legolcsóbb gyári kivitelbe is ezt rakják.
Pedig ott spórolnak mindenen!Egyébbként nézz körül a vaterán,írd be a keresőbe,hogy dióda!
(#) Collector válasza Collector hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Bővebben: Link
Régebben csináltam egy 150A-es graetzet. Egy 8 centis hűtő simán kihűtötte 80A-nél is. 200A-es graetz olyan 120A-ig is elmegy egy 8 centis ventivel. Persze lehet nagyobb borda, akkor mehet 180A-el is. Az 50A-es graetz darabja olyan 300-400 forint a lomexbe.
(#) Ginuwine hozzászólása Márc 2, 2008 /
 
helo.egy 15A es trafobol nemlehet kis heggesztot csinalni???vagy esetleg egy mikrobol valo trafobol mert az nagy es nehez is abba sztem van vagy 30A is
(#) László zs válasza Collector hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Lehet hozzá CCCP tirisztorokat is használni én 4 darab tárcsatirisztort használtam erre a célra (500A/800V-ost) ezek akár hűtés nélkül is elbírják az átkötések meg laposvasak segítségével vannak megoldva.
(#) Collector válasza Ginuwine hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
15A tudtommal nem elég az ív fentartásához. De nem sokból tart kipróbálnod. Mikrosütőtrafóból lehet sokmindent csinálni, hegesztőt is akár, de kell eléjük finomindítás, meg ballaszt. Itt egy példa:
Bővebben: Link
(#) Collector válasza László zs hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
Hát lehet mozdonytirisztorral is, de ha nincs, akkor egy tárcsatirisztorhoz mélyebben kell kissé a zsebünkbe nyúlni. :yes:
(#) Ginuwine válasza Collector hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
kosz de inkabb nemfogok bele mert megtalal tepni az aram es felall a hajam azert ez mar nem ki aram inkabb maradok az erositoknel de azert kosz
(#) m.joco válasza Collector hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
Van nekem is egy hasonló trafóm. Szóval ha kipróbálom, akkor leéghet a trafó? Vagy leesik a szekunderén a fesz és nem történik baja? És ha már kipróbálnám akkor mivel próbálhatnám - keményebb acéldróttal(mármint elektródának)?
Üdv.
(#) zoly15 válasza Collector hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
szia!
Idézet:
„tárcsatirisztorhoz mélyebben kell kissé a zsebünkbe nyúlni”

Milyen az a tárcsatirisztor?

üdv!
(#) Collector válasza zoly15 hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
Bővebben: Link
A power switchingnél van róla kép. Impulzusban 14kA-t bír.
(#) Collector válasza m.joco hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
Hát azért ne kezdjél el vele rögtön hegeszteni. Addig nem ég le, ha 10 másodpercig kipróbálod. Meg kell nézni, hogy mennyire (és mi) melegszik rajta. Zárlatban a hegesztők is leégnek ám.
(#) László zs válasza zoly15 hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
Sajna most 200km-rel arrébb vagyok de, képzelj el egy 7-8cm átmérőjű és 2cm vastag hengert alul és felül van a katód és az anód. A 2 cm-es rész oldala rózsaszín porcelán, innen van egy tüskével kihozva a gate. Eredetileg vízhűtéses hűtőborda tartozik hozzá. Készítenek 300A-os darabokat is, de láttam már nyugatfelé készített 1300A-os darabokat egy flicker kompenzátorban.

Most látom hogy már mások is válaszoltak rá. Na de mindegy a kinézete hasonló.
(#) sebestyen_ferenc válasza Collector hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
van nekem 4 tárcsa tirisztorom hütőbordával ugy 200Amperig de pontosan nem tudom mert most minden lent van a pincében trafom is van meg vannak UAA145 vezérlő IC-ék az icék modul kártyán vannak valmi vezérlő funkciójuk volt a román Baneasa terméknél a tirisztorok is hasonloan le mértem jok. Az egész cucchoz kéne egy müködő tirisztoros vezérlésű hegesztő kapcsolás
(#) sebestyen_ferenc hozzászólása Ápr 25, 2008 /
 
ki segitenétek egy rajzzal a tirisztoros hegyesztőhőz
(#) sebestyen_ferenc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 25, 2008 /
 
mégegyszer fel tudnád rakni a rajzot mert nincs meg.Előre is hálásan köszönőm
(#) sebestyen_ferenc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 25, 2008 /
 
bocsi,de hol van a pdf fájl?
(#) sebestyen_ferenc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 25, 2008 /
 
kőszi
(#) interweld válasza ipacslaci hozzászólására (») Júl 22, 2008 /
 
Azért ennyire nem egyszerű a dolog, elvileg persze igen. A valóságban a diódákon eső feszültség miatt nehezebben fog gyújtani, nem beszélve azokról az elektródákról, amelyek eleve 60 V vagy afölötti üresjárási feszültséget igényelnek a gyújtáshoz
(#) Collector hozzászólása Júl 22, 2008 /
 
Ha külön vennék egy inverteres hegesztőt, az alkalmas alapból GMAW típusú hegesztéshez? Huzaladagolót, meg MAG pisztolyt venni kell hozzá (no meg argont), azt tudom. Illetve csinálnék hozzá gyújtást.
(#) mex válasza Collector hozzászólására (») Júl 22, 2008 /
 
Nem alkalmas. A bevonatos fogyóelektródás ivhegesztő (akár inverter,akár hagyományos) jelleggörbéje eső tipusú,neked pedig egyenes kell.

Persze lehet kapni átkapcsolható jelleggörbéjűt is,de ez drágább,kommersz tipusban nem is nagyon van.
(#) Collector válasza mex hozzászólására (») Júl 22, 2008 /
 
Aha kösz. Akkor úgy néz ki kompletten kell vegyek.
Találtam ezt : Bővebben: Link
Ez, ha MAG pisztolyt vennék hozzá, meg argonhoz átfolyásmérőt + szelepet, vajon jó lenne? (most a 110V-tól tekintsünk el) A lényeg, hogy nekem majd kell rozsdamentest is hegeszteni, így szükségem volna egy védőgázas hegesztésre képes gépre, de az AWI-t túl drágának tartom.
(#) mex válasza Collector hozzászólására (») Júl 22, 2008 /
 
A linken szereplő masina porbeles huzalhoz való.
Tény,hogy neked AWI-s gép kellene,ezzel a rozsdamentes,saválló acélok kiválóan hegeszthetőek. Az aluminium és ötvözeteinek hegesztése is problémamentes egy ilyen géppel. Ha belegondolsz és mérlegeled,hogy nemcsak hobbira (reaktorköpeny és más "elvetemült" dolog) lehet használni,hanem javitásokra is,pl:hengerfejjavitás,rotációskapa alu alkatrészeinek javitóhegesztése,alu csónak hegesztése stb...akkor már nem is olyan drága. Nem tudom mennyi hegesztési gyakorlatod van,de ha belejössz a fönntebb sorolt munkákkal könnyen kikereshető a befektetésed,illetve finanszirozhatnád a költséges fejlesztéseid egy részét is.
Üdv
(#) Collector válasza mex hozzászólására (») Júl 22, 2008 /
 
Igen, most azon gondolkodom, hogy valami multis gépet vegyek (TIG MMA +plazmavágó), 90- ből kijön szállítással együtt ebayról, vadi új. Csak a vám szerintem itt még rárak egy lapáttal, az nem tudom mennyi lesz. Bővebben: Link
Ezt néztem. Előbb utóbb biztos szükségem lesz rá, ismerősömnek azt hiszem van awi pisztolya is. Majd még jól körülnézek.
(#) mex válasza Collector hozzászólására (») Júl 22, 2008 /
 
Ezzel már lehet boldogulni,csak kell az awi fej,meg a védőgáz a hozzátartozó cullangokkal is.
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem