Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HMD
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Satterhand hozzászólása Nov 22, 2006 /
 
Sziasztok!

Engem igazán a HMD (Head mounted display) "működése" érdekelne abból a szempontból hogy szerintetek milyen megoldással (ami otthon is megvalósítható) lehetne azt megcsinálniazt hogy a fej mozgását követni vagy érzékelni vagy...affene nem tudom elmagyarázni!

Valami olasmire gondoltam mint ez: http://www.youtube.com/watch?v=EmHNgm959vc

az a lényeg ha a fejemet lefele fordítom akkor valami tudja hogy lefele és hogy mennyivel mozdítottam el... gondolom valami potis megoldásra ami a le fel mozgásnál meg is oldható de az oldalirányúnál nem....
Szerintetek?
A válaszaitokat előre is köszönöm.
(#) Balu hozzászólása Nov 22, 2006 /
 
Hát a gugli képkeresőbe beírva, nem a ma divatos olyan típusú webkamerák jöttek be, amik követik a fejemet, hanem ez [pic]http://www.stereoscopy.com/faq/vr-hmd.jpg[/pic]
te erre gondolsz, vagy a webkamerás dologra?
üdv Balu
(#) Satterhand válasza Balu hozzászólására (») Nov 22, 2006 /
 
jaja....

Arra lennék kiváncsi hogy az a fejre szerelhető valami amit be is tettél aza HMD mivel vagy hogyan érzékeli hogy a fej mellik irányba és hogy mennyit mozdult el.... Itt a kérdés az hogy otthoni körülmények között hogy lehetne egy illet csinálni ami csak arra jó hogy tudja a fejnek a mozgását!

Szóljatok ha nem vagyok érthető!
(#) Báddzsó válasza Satterhand hozzászólására (») Nov 22, 2006 / 4
 
vannak un accelerometer, vagy gyro ic-k, amik érzékelik a rájuk ható erőket és annak megfelelő jelet adnak ki, amit feldolgozva kiszámítható az elmozdulás.
(#) Satterhand válasza Báddzsó hozzászólására (») Nov 22, 2006 /
 
ahha ezekről speciel nem hallottam még, de ezek ha a fejemet jobbra mozdítom akkor is tudják "méri" az a pici rá ható erőt?
(#) Báddzsó válasza Satterhand hozzászólására (») Nov 22, 2006 /
 
persze, tudják mérni, analogék -nál nézz körül, nekik vannak ilyenek.
(#) Satterhand válasza Báddzsó hozzászólására (») Nov 22, 2006 /
 
Nagyon szépen köszönöm az eddigi segítséged... Megy 50 pont!
Szerinted hogy lehetne ezt megoldani a ház falain belül?
(#) Gory válasza Satterhand hozzászólására (») Nov 22, 2006 /
 
Még ne örülj, mert kis tételben nem küldenek És tízezrekbe kerül egy gyro.
(#) kyrk hozzászólása Nov 22, 2006 /
 
Nehany gondolat ami eszembe jutott:

A fej elmozdulasat hany szabadsagi fokkal akarod merni?

Talan a mozgas nem is lenyeges, inkabb a dolesszog a fontos. Ehhez eleg a harom iranyu lemozdulast merni abbol lehet szamolni dolesszoget.
Vagy rogton doleszoget merni. Ehhez biztosan lehet kapni valami meroeszkozt. Esetleg ha kaphato digitalis szogmero akkor abban lehet lesz ilyen. Pl OBI-ban erdemes lehet korulnezni. Ha mas nem hazilag lehet esetleg csinalni. Kor alaku cso. Benne egy kis higany. Kore korbe tuk beszuva, ezeken lehet merni rovizarat. Ezt persze szigetelve kell csinalni, mert a higany mergezo. Szoval csak ovatosan.

Modellboltban lehet kapni gyrot. Az nem jo? Eletemben nem lattam meg ilyet, de nem lehetne valahogy felhasznalni a jelet?
(#) Gory válasza Satterhand hozzászólására (») Nov 22, 2006 /
 
Szerintem csináld azt, hogy a gerinc mögé teszel egy potit aminek a tengelye felfele néz aztán a tengelyt meghosszabítod és valahogy rögzíted a fejhez. Így tudod a fej forgását egy AD konverterrel mikrokontrollerrel mérni. AZtán ha ezt az egészet egy másik poti tengelyére teszed akkor bólintást is tudsz mérni.
Ha oldalra bólintást is akarsz (szerintem nem feltétlen fontos) akkor mégegy poti.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem