Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hogyan kössem a mágneskapcsolót?
Lapozás: OK   5 / 7
(#) Johnycorp válasza Bazsa1990 hozzászólására (») Nov 9, 2013 /
 
Szia!

Azért ez nem ilyen egyszerű. A GI(L) időrelé nem mágneskapcsoló. A mágneskapcsoló a működtető feszültség ráadásakor zárja az érintkezőit és TELJESÍTMÉNYT (akár több 100A típustól függően) kapcsol. Az időrelé a vezérlőjel hatására időzített feladato(ka)t hajt végre.
Viszont igen kis áramokat (<8A általában) képes kapcsolni. És ezt sem igazán motorikus fogyasztóként. A te motorod kb 5A körüli áramfelvételt produkál és induktív fogyasztó.

A megoldás egy mágneskapcsoló és motorvédelem egybeépítése. Azt tudod nyomógombbal működtetni. Ebbe, ha szeretnél valami időzített indítást vagy leállítást, akár az időreléd is beépíthető.

Ha leírod mit szeretnél, szívesen küldök egy kapcsolást.
(#) b255 hozzászólása Márc 7, 2014 /
 
Sziasztok! Bekötöttem az ELKO VS425-22 mágneskapcsolót a lentebb talált (Proli007) rajza szerint, mivel ha nem vagyok otthon napokig piciny házamban gáz hiányában elektromos fűtés van. Azt szerettem volna, hogy ha van vezérelt, akkor arról menjen. Ahogy jött a vezérelt áram, levágta a vezéreltnek az 1 fázisú FI reléjét Gondoltam, hogy esetleg a mágneskapcsoló olyan gyors, hogy a FI relé még úgy érzi megy a bappali és a vezérelt is együtt.......... bekötöttem a mágneskapcsolót a vezérelt FI relé elé, hogy ha így működik, majd veszek még egy FI relét a kapcsolt körre is, hogy biztonságos legyen. Erre már nagyon szépen kapcsolta a vezérelt áramot a rendszeremre, és levágta a 3 fázisú FI relémet ..........
Hűt most vakarom a fejem mitévő legyek. 5-ször átnéztem mindent, a bekötés jó, a vezéreltnek a fázisa és a nullája is külön be van kötve, és az húzza meg a kapcsolót.
Mit lehet tenni?
Biztosan más is csinált már ilyet, csak nálam nem működik valamiért?
Köszönöm előre is az ötleteket!
(#) proli007 válasza b255 hozzászólására (») Márc 7, 2014 /
 
Hello! Elsőként azt kellene megnézni, hogy a vezérelt és normál fázisa azonos fázis-e. De még ha azonos, a FI relével akkor is gond lehet, mert terhelés alatt ha az érintkező bont, nem biztos hogy az ív kialszik azon idő alatt, míg a záró kontaktus zár. És már is folyhat áram egyik kör felől a másik felé. Ezt meg érzékelheti a FI relé. üdv!
(#) b255 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 8, 2014 /
 
Hello! Köszi az infót, valami hasonló íves dologra gondoltam én is. Azt, hogy azonos e a fázis, nehéz lenne megnéznem, mert gyönyörűen le van blombázva a csodás "kis" 150 ezres doboz amit letettek. máshogyan meg gondolom nem tudom kimérni, mert utána vannak a megszakítóim amit én kezelni tudok. (vagy ha van veszérelt áram, feszültség alatt egyszerűen nyomjam rá a szakadásvizsgálót minden fázis és a vezérelt közé? Na ezt még nem próbáltam.)
És szerinted mi lehet a megoldás? Az üzletben ahol a mágneskapcsolót vettem, azt mondták erre a célra szokták vinni. akkor nekik még nincs FI relé, vagy elé kötik be (de akkor vennem kell még egyet, hogy a kapcsolt körre is rakjak?)
Köszi, kellemes hétvégét!
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2014
(#) proli007 válasza b255 hozzászólására (») Márc 9, 2014 /
 
Hello! Ahhoz, hogy megállapítsd azonos fázison van-e kettő vagy sem, nem kell a semmi plombázott dologhoz nyúlni. Mindössze, amikor a kapcsolt villany is meg van, meg kell mérni a két fázis közötti feszültség különbséget. Ha nincs közöttük feszültség, azonos a két fázis, ha 400V van köztük, akkor másik fázison van a kapcsolt.
Ha van feszültség, akkor a normálnál a három fázis közül azt kell választani, amelyiken nincs feszültség a kettő között. Ha azt mondják ehhez szokták vinni és jó is (alapvetően az ívoltás megoldásától, és a kontaktusok távolságától/zárási-bontási idejétől függ a dolog, csak én nem ismerem ezeket a mágneskapcsolókat és sok adatot sem látok róla), akkor várhatóan a FI relék szólnak bele a dologba.
üsd!
(#) b255 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 9, 2014 /
 
Köszi szépen eszembe sem jutott a feszültségkülönbség mérése..... pedig egyértelmű.
Jövő héten kipróbálom hogy ugyanarra a fázisra kötöm......... bár a másik kettőn meg ugyebár nincs annyi amperem
(#) sityuka80 hozzászólása Jún 21, 2014 /
 
Sziasztok.
K10E mágneskapcsolóhoz hol tudok 200v-os tekercset vásárolni szerintetek?
Bővebben: Link
(#) martin66789 hozzászólása Jún 28, 2014 /
 
Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni nálunk olaj mágneskapcsoló kapcsolja be a 380V-os szivattyút, de van olyan gond vele hogy elég gyakran szaggatva húz be. A mágneskapcsoló Mol 28-as.
Már az összes vezetéket átnéztem benne nem-e érintkezési hiba lenne, de nem, a réz érintkezőket az olajkapcsolóban is meg a nyomáskapcsolóban is megtisztítottam fényesre, de így is szaggatva húz be.
A rendszer valahogy úgy áll össze hogy a nyomáskapcsoló ha bekapcsol adja az áramot az olaj mágneskapcsolónak ( a Mol 28-nak), szegényben már alig volt olaj is azt tettünk bele de nem javult a helyzet.
Valakinek van valami ötlete hogy mi baja lehet ?
(#) proli007 válasza martin66789 hozzászólására (») Jún 28, 2014 /
 
Hello! Próbáld meg a nyomáskapcsolót egy sima kapcsolóval helyettesíteni, és ha kipróbálod, akkor megtudod melyik a ludas. De nagy valószínűséggel a nyomáskapcsoló nem kapcsol határozottan, vagy kicsi a hiszterézise, vagy a nyomás leng valamiért, mikor indul a szivattyú.
(#) martin66789 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 28, 2014 /
 
Meg is próbálkozok vele.
(#) kiszekeres hozzászólása Szept 18, 2014 /
 
Sziasztok!

eszterga gépet szeretnék bekötni. Amit szeretnék megvalósítani: mágneskapcsoló +hőkioldó (ez adott), 3 fázisú főkapcsoló, és egy vészleállító.
A mágneskapcsolóról linkeltem fotót. Tud valaki segíteni, hogy kössem be? Esetleg kell még valami a rendszerhez?
Köszi
(#) proli007 válasza kiszekeres hozzászólására (») Szept 20, 2014 /
 
Hello! Szerintem fotók helyett (v. mellett) a kiválasztott alkotórészek típusszámát is írd meg. Valamint úgy gondolom, hogy egy esztergánál, forgásirány váltásra is szükség van.. Akkor pedig irányváltó kapcsoló, másik mágneskapcsoló. stb. is szükséges lesz.
(#) kiszekeres válasza proli007 hozzászólására (») Szept 21, 2014 /
 
Hello!
Kicsit pontosabban fogalmazok. Kaptam egy esztergát, amin gyárilag egy mágneskapcsoló volt hőkioldóval. Ez nem működött (nem húzott be) és ezt szeretném kicserélni, illetve átalakítani.
Jelenleg az eszterga hátoldalán a doboz így néz ki : 3 fázis bemenet 3 fázis kimenet. Ide szeretném a Siemens 3TA 21 11-0A típusú mágneskapcsolót bekötni úgy, hogy pluszba legyen egy vészleállító is. Irányváltó kapcsoló van beépítve gyárilag (típusát nem tudni/látni). a Motorról az adattábla. Illetve a bekötése (Sajnos csak telefonos képeket tudok készíteni).
Köszi
(#) palcsika26 válasza kiszekeres hozzászólására (») Szept 21, 2014 /
 
Helló. Az irányváltás és a sebességváltás a gépben van, ha jól értelmezem. Ugy látom két sebességes motor.
A betáp oldalra kell kötni a mágneskapcsolót.

Névtelen.png
    
(#) kiszekeres válasza palcsika26 hozzászólására (») Szept 21, 2014 /
 
Szia!
Köszi, majd kipróbálom ez alapján. A Be ill Ki kapcsoló az nyomógomb lenne? Illetve eddig nem volt 0-a bevezetve az esztergához.
(#) palcsika26 válasza kiszekeres hozzászólására (») Szept 21, 2014 /
 
Igen, ott nyomógombra gondoltam. Ha nincs nullád, a mágneskapcsolóba fázist kötsz, de akkor 400v-os a mágneskapcsoló tekercse. L1 vagy L2
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2014
(#) Angell hozzászólása Szept 23, 2014 /
 
Sziasztok!

Központi fűtés keringtető szivattyúja jelenleg nappali áramról megy.
Olyan vezérlést szeretnék hozzá csinálni, hogy amint megjön az éjszakai akkor arról menjen, egyébként kapcsoljon vissza.
Van egy DIL 0-52-es mágneskapcsolóm.
Ha ez jó hozzá akkor hogyan kössem be, ha nem, akkor mire van szükségem? (tök amatőr vagyok )
(#) erbe válasza Angell hozzászólására (») Szept 23, 2014 /
 
Annyira kicsi a fogyasztása, hogy nincs értelme átkapcsoltatni.
(#) kcsilla hozzászólása Nov 27, 2014 /
 
Sziasztok !

Háromfázisú villanymotorra szeretném rákötni a képen látható hővédő relét és a mágneskapcsolót
Melyik a helyes sorrend, hálózat - hővédőrelé - mágneskapcsoló - villanymotor vagy hálózat - mágneskapcsoló - hővédőrelé - villanymotor ?
Ehhez a mágneskapcsolóhoz még kell egy ki meg be kapcsoló csak akkor fog működni ?
Elektromágnesre hogy kell rákötni, hogy reteszeljen a mágneskapcsoló ?

Előre is köszönöm a segítséget ?
(#) proli007 válasza kcsilla hozzászólására (») Nov 27, 2014 / 1
 
Hello! Természetesen kell még egy KI és BE nyomógomb. A rajzon még egy vészleállító nyomógomb is van, ezek általában mechanikusan is önreteszelő gombok. De nem törvényszerű a használatuk. A rajz gondolom minden kérdésedre választ ad.
(#) kcsilla válasza proli007 hozzászólására (») Nov 28, 2014 /
 
Rajz nagy segítség ezzel megtudom oldani a problémám .
Köszönöm szépen a válaszod !
(#) hegman válasza bozig hozzászólására (») Dec 3, 2014 /
 
A 40ADC mellett fontos lenne a főáramkör feszültségszintje is.
pl.
48VDC-ig, a Schneider-nél a normál készülékeket általában lehet alkalmazni, felette csak DC-re gyártott készüléket.
220VDC-re már a normál készülékeknél a katalógus megadja mennyi főáramköri érintkezőt kell sorbakötni és nem minden készüléket lehet használni.
Ha a főáramkör 12-24V akkor autórelék között könnyen találhatsz megfelelőt.

Hopsz közben áthelyezték.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2014
(#) V1rusH hozzászólása Jan 17, 2015 /
 
Üdv!

Jobb híján más topikot nem találtam, talán ez a megfelelő hely a kérdésre, mivel egy kapcsolási módra szeretnék fényt deríteni.
A kapcsolás amit keresek, egy működő berendezés része, egy fázisjavító berendezés. Nagyon lehetőségem nincs rá, hogy visszafejtsem a kapcsolást, és valami trükkös megoldás lehet, nem lehet túl komplikált.
A berendezés elég öreg, több évtizedes, tehát ma már nem biztos hogy köztudatban van a kapcsolás.
De rátérek a működtetésre:
Nem tudom pontosan hány db mágneskapcsolóval üzemel, 5, vagy 6db, de minimum 3db kell a reprodukcióhoz.
A behúzás-öntartás egy null állapotba visszaálló forgókapcsolóval indítható. Ami úgy működik, hogy jobbra balra elfordítható, de visszaáll rugó erő ellenében közép állásba. De ez felfogható talán két független nyomógombnak, amit egy kezelőszervvel lehet működtetni. (Vannak ilyen modul szerűen, igénynek megfelelően összerakható nyomógombok, kapcsolók. /Akik még nem ismernék/) A kikapcsolás ugyan ez, plusz egy harmadik kapcsoló, ami az egész mk sort egyszerre kapcsolja ki. Ez fix állású. Ennek az áramkörben való elhelyezkedése nem kérdéses, vagy a betáp eleje, vagy a felfűzött nulla végén... El is hagyható...
A működés úgy történik, hogy mindig csak az ellentétes irányú kapcsoló állásnál húz meg egy mk. Hiába fordítom kétszer jobbra, vagy balra, akkor csak az első lép be. Pontosabban a kezdés bal, de ez szerintem részletkérdés, fordítva is lehetne...
Szóval, a logikai ábra: B-1f., 2J-2f, 3B-3f, 4J-4 fokozat
Valahogy fel van fűzve az mk sor, de nem tudok rájönni a logikájára. A két be nyomógombos öntartásból próbáltam kiindúlni, nem sok sikerrel. Ha záróéritkezőre fűzöm fel a fokozatokat, és kétfelé veszem, akkor az indításnál két mk húz meg egyszerre. Ami mondjuk egyértelmű.

Remélem nagyjából érthető amit írtam!
Köszönök minden segítséget!
(#) Gombszem válasza V1rusH hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Válasz a másik fóromon, itt van
(#) Kokany82 hozzászólása Jan 12, 2017 /
 
Helló.
Egy kis segítségre lenne szükségem.
Egy ház áramellátását mágneskapcsolón keresztül szeretném kapcsolni. 1X32A. Kérdésem, hogy az alábbi mágneskapcsolónál, a 7,5kw, az érintkezőnként ,vagy a 3 érintkezőn egyszerre mehet?
Siemens sirius 3RT2518-2AP00Bővebben: Link
(#) zolika60 válasza Kokany82 hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Itt az adatlapja. Arról az oldalról amit LINK-eltél. E szerint kontaktusonként.
(#) Kokany82 válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Akkor, ha párhuzamosítom az érintkezőket, meg sem kottyan neki 1 fázis 32A, ha jól értem. Vagyis egy érintkező is elbírja, de ha a két No-t összekötöm, akkor már biztos lehetek a dologban, hogy nem lesz melegedés, vagy egyéb.
(#) c27 hozzászólása Jún 9, 2017 /
 
Sziasztok!

Adott egy 3 fázisú kompresszor mágneskapcsolója, ami eddig úgy működött, hogy rendelkezésre állt a 3 fázis és a nulla. Védőföld nem volt, mert 4 pólusú volt a csatlakozója. Ezt a megoldást nem preferálom, hogy nincs föld, bár a nullázás még elmenne, csak ahhoz normális keresztmetszet kellene.
Szóval a kérdés mit kezdjek ezzel a mágneskapcsolóval ami egy DIL 0-52-es és 220V-os a behúzótekercse. Nyilván a legkézenfekvőbb a tekercs cseréje 380V-ra (400V), ha sikerül szerzek, ha nem van e valami használható megoldás?
Amire gondoltam pl. egy dióda egyutas egyenirányítással az áram (és a feszültség) felét levágja. Az effektív érték 200V lesz arról el kellene mennie egy 220V-os tekercsnek. Vélemények?


XVIII. Csak egy helyen kérdezz! A fórumon egy kérdést egyszerre csak egy helyre tegyünk fel.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2017
(#) nedudgi válasza c27 hozzászólására (») Jún 9, 2017 /
 
Dióda nem lesz jó. Egyenirányít - felmágneseződhet. Jobb megoldás egy előtétlámpa (értsd:ellenállás), ami egyúttal visszajelzés lehet.
(#) RoliNyh válasza c27 hozzászólására (») Jún 9, 2017 /
 
Szerintem méretezett "feszültségosztóval" megoldható, ha az izzós megoldás nem kell.
Megméred a tekercs ellenállását pontosan (levonva a mérővezeték ellenállását), és az előtétellenállást ahoz számolod ezzel a kalkulátorral:

Feszültségosztó méretezés...

Neked a harmadik kalkulátor kell, beírod a bemenő feszültséget, a tekercs feszültséget, valamint a tekercs ellenállását (R2). A kalkulátor megadja az előtétellenállás (R1) értékét. De utánna számolj teljesítményt is, mert az R1 ellenállás eléggé fűteni fog érzésem szerint. Ha kis teljesítményűt hsználsz, akkor simán leég.
Következő: »»   5 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem