Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hőmérséklet adatgyűjtő rendszer
Lapozás: OK   1 / 2
(#) lalamper hozzászólása Aug 14, 2013 /
 
Sziasztok,

Az alábbi témában kérnék szépen segítséget.

Adott egy sertéstelepünk, ahol hőmérséklet mérő és figyelő rendszert szeretnénk kiépíteni. Viszonylag nagyobb területen található több ól, ahol ólanként kellene elhelyezni 5-6 hőmérsékletet mérő szenzort, összesen 9 ólban mintegy 42 darabot.

Ezen szenzorokat 5-10 másodpercenként leolvasva kellene az adatokat megjeleníteni számítógépen. Az ólak egymástól elég távol vannak, illetve az adatoknak egy központi számítógépre kellene befutniuk. Az ólakban ethernet hálózat van mindenhol, tehát valahogy arra kellene illeszteni a rendszert.

Lehetséges megoldásnak két verziót képzelek el:

1. Minden szenzor RF modullal van felszerelve (gondolom valami 434 MHz-es), elemről működik, és meghatározott időnként vagy kérésre kommunikálja a hőmérséklet adatot egy vevő felé, amely etherneten továbbítja azt a központi PC-nek, amely a megjelenítést végzi.

2. Valamilyen RS485-ös megoldás, ólanként egy-egy interfésszel, amelybe a hőmérséklet szenzorok vezetéken keresztül vannak bekötve és az interfészek ethernet hálózatra csatlakoznak. A szenzorok értékét a PC kérésére lehetne leolvasni.

Sajnos elektronikában nem annyira vagyok jártas, főleg PIC, RF, stb. témákban, így nagyon hálás lennék ha valaki tudna szolgálni valami hétköznapi nyelven megfogalmazott koncepcióval.

Nem feltétlenül szeretném én magam előállítani/állíttatni a kapcsolásokat, biztos vannak erre már megfelelő hardverek, csak sajnos nincs ilyen irányú ismeretem.

Köszönöm előre is.

Lajos
(#) lalamper hozzászólása Aug 14, 2013 /
 
Időközben találtam egy ilyet:

ATC-1000 RS485 - Ethernet konverter. A kérdés az az, hogy milyen szenzort lehetne kötni az RS485 portjára?

ATC-1000 RS485 - Ethernet konverter
(#) tomat5 válasza lalamper hozzászólására (») Aug 14, 2013 /
 
Szia
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2013
(#) Tomi111 válasza lalamper hozzászólására (») Aug 14, 2013 /
 
Üdv!

Keresd itt a fórumon 'mgy'-t!
Azt hiszem ő foglalkozik(-zott) ilyenekkel.

Üdv! Tomi
(#) Cavalier hozzászólása Aug 14, 2013 /
 
Én úgy állnék neki, hogy mondjuk ólanként lenne egy-egy nagyobb mikrokontroller, amihez van ethernet vezérlő is (ebayen lehet készen kapni arduino modult pl. atmega328-al, és hozzá való enc28j60 modult is, vannak is rá példaprogramok minden elterjedtebb nyelven)

Ólanként lenne egy-egy RS485 vonal, amit a kontroller kezelne, és a kiolvasott értékeket akár UDP-n átküldené a központi szervernek. Akár weblapot is tud generálni a kontroller.

Az RS-485-re pedig rádugni a szenzorokat, azt is meg lehet csinálni akár egy Attiny85-ből és egy RS485 transceiverből. Az attiny-ban van hőmérő is, de lehet akár DS18B20-at is rátenni, azt könnyebb kivezetni a hermetikusan zárt dobozból.
(#) lalamper válasza tomat5 hozzászólására (») Aug 14, 2013 /
 
Szia, köszi, néztem már ezt, sajnos rettentő drága..
(#) lalamper válasza Cavalier hozzászólására (») Aug 14, 2013 /
 
Szia,

Na ez az, valami ilyesmi megoldásra gondoltam, csak annyi a gond, hogy nekem ezek a chipek, modulok, izék kicsit kínaiak.. De utánanázek! Köszönöm!
(#) tomat5 válasza lalamper hozzászólására (») Aug 14, 2013 /
 
Szia


Ha költséghatékony megoldás kell akkor használj valami olcsó nyolclábú PIC-et amiben van A/D. Mellé egy LM35. Ebből kell legyártani a szükséges mennyiséget. Utp vel kábelezném a kommunikációs vonalat, a maradék ereken kiküldeném a tápot. A táp lehetne 12V amit egységenként alakítanék 5V-ra, így a feszültségesés sem lenne gond. (mivel az áramfelvétel elég kicsi, nem is esne sok fesz. a dróton.) A PC-re kell írni valami progit ami lekérdezi a pic-eket tárolja és megjeleníti az adatokat.
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2013
(#) tomat5 válasza tomat5 hozzászólására (») Aug 14, 2013 /
 
Egyszer csináltam hasonlót, megtaláltam a gépemen pár dolgot. Automatikusan felismerte az eszközt a vonalon, szoftveresen lehetett címezni az egyes eszközöket. Volt négy digitális bemenet meg 2 relé kimenet amit a PC-n lehetett kezelni. 16f628- al működött, de abbahagytam. Képek: 1. PC program, 2.eszköz nyák, 3. RS232-485 konverter. Hirtelen ennyit találtam, ha érdekel és tudod használni valamire megkeresem a többi anyagot is
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2013
(#) Sebi válasza tomat5 hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Hehe... szinte pontosan így van megoldva az enyém is, ami almatárolóba készült: egy doboz 8db DS18S20 fogadására képes, amit RS485-re illeszt. A PC-s program folyamatosan kérdezi a (max. 31db) dobozokat, ezek címeit (1...31) is be lehet vele írni. Előre beállítható 6 időpontban Excel-be exportálja az adatsort jegyzőkönyvként. (Automatikusan létrehozza dátum névvel).
A hőmérők egyenként is elnevezhetők, .bmp formátumú alaprajzon is megjeleníthetők.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2013
(#) Kovabe válasza tomat5 hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Szia
Engem ez az RS232-RS485 konverter érdekele. Esetleg lenne valami doksid vagy rajzod hozzá? Söt a progi is érdekel hogy saját vagy valami gyári?
(#) tomat5 válasza Kovabe hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Szia
konverter
A program saját készítésű. Leállt a "fejlesztés", így elég egyszerű maradt. Pl. nincs benne szálkezelés csak timer, meg itt-ott bug-os picit. Ha kell megkeresem, de nem tudok garantálni semmit a működéssel kapcsolatban.
(#) mgy válasza Kovabe hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Szia !
Hazai viszonteladók 3 eFt körül árulják. Ha van 40 nap időd az azsiacenter.com - nál 800 Ft körül is kapható (+ posta ).
Ennyiért nem szabad pákát kézbe fogni.
Üdv mgy
(#) Sebi válasza Kovabe hozzászólására (») Aug 15, 2013 / 1
 
Ha PC-hez kell illeszteni, akkor inkább USB-n kell megtenni, arra ott az FTDI232,melynek adatlapján 485-USB bekötés is van. Nálam is erre lett kiváltva,mikor eltűntek a 232-es portok a gépekről...
(#) Sanyessz válasza lalamper hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Helló
Van egy hasonló rendszerünk ami neked kellene, igaz ez fóliasátrakra van (locsolás, hütés, fütés, pára stb) vezérlés, de sebaj. Neked ami ebből a rendszerből kellene az mindössze a hőfokok mérése és monitorozása. Ha érdekel a dolog írj privátban!
(#) lalamper válasza Sebi hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Szia Sebi,

Pontosan, valami ilyen kell nekem!

Csak a DS18S20-at kelljen kivezetékelni minden ólban. Ólanként elhelyezek egy-egy ilyen "doboz"-t, amit valahogy ethernetre, illetve ugye PC-re kellene végül illeszteni.

Pl: Szenzor > Doboz > RS485 > Ethernet > PC

Tudsz erről küldeni egy sematikus vázlatot, hogy hogyan kell pontosan elképzelni?

Köszönöm!
(#) Cavalier válasza lalamper hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Az ólakban milyen zavarforrások vannak? (világítás, ventillátorok, egyéb motorok?)
A DS-eket be lehet kötni akár 10 méteres drótokkal is, csak ilyenkor eléggé érzékenyek zavarokra. Ha viszont nincs ilyen zavar, akkor lehet olyat, hogy pl. egy mikrokontroller kiolvassa a hőmérőket, és az közvetlenül nyomja ethernetre, így kihagyható az rs485, és ólanként pár darab szenzor kell, egy kontrolleres és egy ethernet illesztő panel, egész olcsó megoldás. Én mondjuk inkább a biztosra mennék, és a feljebb vázolt megoldással csinálnám.
Ha érdekel, leskiccelem meg mutatok konkrét linkeket, hogy én mit használnék hozzá.
(#) _vl_ válasza lalamper hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Épületek között én nem vinnék semmilyen rézdrótos kommunikációt. Se Ethernet, se RS485. Az optikás Ethernetet gondolom nem bírja el a projekt, úgyhogy valami rádiós kommunikáció kéne oda inkább. Vagy valami spéci rádió adó-vevő, vagy Wifi. Ez utóbbit a legegyszerűbb boltban kapható cuccokból összerakni: pl. olcsó, USB-s access point, rá meg OpenWRT.
(#) Sebi válasza lalamper hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
A kép a komplett panelt mutatja,ami egy dobozban lakik. (A 3 pólusú csatlakozók a szenzorok, a 4 pólusú a 485 és táp) A kábelezéshez 4 vezeték kell, amiből kettő feltétlenül sodrott. Jó esetben a meglévő Ethernet hálózat az UTP kábelben lévő 4 érpárból csak kettőt használ, ezek az RJ45 1-2 és 3-6 pólusait használják. A maradék két érpáron megélnek a dobozkák távtáplálással: egyik érpár a táp, másik az RS485. Az összes 4 pólusú csatlakozó párhuzamosan van ezen a vonalon, végén a PC USB-be dugható illesztő egységgel és a táppal. Eddigi legnagyobb távolság kb 400méter volt, ahol kifogástalanul üzemel - ipari környezetben. Elméleti határnak 2 km-t mond a szakirodalom.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2013
(#) lalamper válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Épületek között nincs is rézdrót, minden épület (ól) Wifivel van kapcsolva a helyi hálóra. Ubiquiti Nanostations Loco M2 van mindegyiken, remek cuccok és nem drágák.

Ventillátor, etető, stb vannak, tehát van elektromos zaj bőven.
(#) lalamper válasza Sebi hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Áhháá, most már nagyjából értem.

Elméletileg mivel nekem minden ólban max 6 szenzor van, ezért egy ilyen doboz összefoghatná mind a hat darabot. Azonban itt valaki fent írta, hogy a DS18S20-at nem érdemes 10 méternél hosszabb kábellel csatlakoztatni, mert zavarhatja elektromos zaj.

Így ez számomra azt jelentené, hogy minden egyes szenzor helyén fel kell szerelni egy ilyen panelt is (így a DS180S20 közvetlenül lenne csatlakoztatva mint a képen) és minden ilyen panelt fel kell fűzni a 2x2 eres RS485+táp vezetékre.

Ez viszont akkor 42 ilyen panelt jelent összesen, panelonként 1db szenzorral. És mind a 9 épületbe kell egy-egy darab ethernet-RS485 illesztő is, melyekre a panelok csatlakoznak.

Jól gondolkodom?

Ha valahogy mégis meg lehetne oldani, hogy a DS18S20-at árnyékolt UTP-n (vagy valami spéci módon) csatlakoztatnám be a panelra, akkor megúsznám az egészet 9db panellel és 9db Ethernet-RS485 konverterrel.. Mit gondoltok?
(#) lalamper válasza Sebi hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Sebi,

Mennyiből lehet legyártani egy ilyen panelt? Látom a feliraton hogy te tervezted. Esetleg vállalnád is ha arról lenne szó?
(#) _vl_ válasza lalamper hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Jól gondolkodsz, csak az egyes komponensek relatív árát nem veszed figyelembe, nyilván, mert nem vagy képben.
Már ha az szempont, hogy ne adjál ki 2*X forintot, ha X-ből is megépíthető.
(#) lalamper válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Igen, persze, természetesen ha nem muszáj, akkor nem fizetném ki alkatrészre a többszörösét. Csak hát ugye a fizikai adottságok miatt, lehet hogy mégis muszáj lesz.

Ha megoldható valahogy, hogy 20-30 méterrel elvigyem a DS18S20-at a panelektől, akkor jelentőset sikerülne spórolni.
(#) _vl_ válasza lalamper hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Nem oldható meg. Talán 1-2 méter még belefér, de 20-30 biztosan nem.
Egyébként szerintem azzal lehetne a legtöbbet spórolni, ha a DS18S20 helyett valami olcsóbb szenzort használnál. Mondjuk pl. az MCP9700/01 család a töredékébe kerül, az árkülönbségből tudsz mellé pakolni egy-egy kis mikrokontrollert (pl. egy PIC12F1822-t), meg még egy RS485 transceiver is kijön a különbségből. Ezért cserébe nem 0.5C pontosságot ad, hanem kalibrálás nélkül 2C, kalibrálva 1C.
(#) Sebi válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Azért nem ilyen rosszak a tapasztalataim az 1wire cuccokkal: a DS 1820 40..60m-re is kifogástalanul elvihető 1k-val felhúzva árnyékolatlanul. A bajok akkor vannak vele, ha sok db van belőlük a buszon, akkor radikálisan csökken a hibátlan olvasások száma. Erre is trükköztek aktív buszfelhúzással, de ezzel én nem küzdöttem, akkor lett kidolgozva ez a dobozka, aminek előnye még, hogy bármikor cserélhető a hibás szenzor, nem kell külön tanítgatni, mint a buszon kérdezgetetteket. Szóval így nem vészes költségű a rendszer, de magára az ethernet hálózatra felültetni én nem tudom. A hozzá íratott PC-s progi is soros porton kérdezgeti a 485-öt.
lalamper: szerintem nem jó ez így Neked, oda valami IP-címes kütyü kell...
(#) lalamper válasza Sebi hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Dehogyisnem, jó lenne így. Létezik Ethernet-soros port koverter, azaz olyan kütyü aminek egyik vége ethernet, másik egy RS232, a gépen pedig telepíted mint virtuális COM portot, a driver elintézi a háttérben hogy IP címre fordítja a kérést a koverternek. Ezt a részét megoldanám, bárcsak ennyi lenne..

No de, akkor megoldható-e, hogy a te dobozodból a szenzorok vékony, árnyékolt kábelen legyenek csatlakoztatva, 20-30 méterre a doboztól?

Illetve még mindig nem tudom mennyiből jön ki egy ilyen. Én sajnos nem tudok panelt maratni, meg forrasztgatni, ezért is lenne jó ha mondjuk tudnál segíteni. Nos?
(#) Sebi válasza lalamper hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Persze, megoldható, de az árnyékolásnál sokkal fontosabb egy sodrott érpár (data és GND, vagy data és táp). Az árnyékolás csak ront a helyzeten a viszonylag nagy kapacitása miatt.
Tudom, hogy van ilyen átalakító, de akkor annyi virtuális soros port képződik a PC-n ahány doboz van, a progit át kell úgy írni, hogy mindig másik soros portról vegye az adatsort.

Ja: egy panel 6 rugó körül jön ki (kb) legdrágábbak a csatlakozók és maga a panel. A doboz se olcsó, eredetileg vízmentes kivitelűben lakott, a vezetékek mellett kinyomva F.BS-sel. Ha kívülre kell vízmentes csatlakozókat tenni (ilyen is volt állatszállító kamionban) annak párja kb 2 rugó!
Mellesleg az 5 pólusú csatlakozóba opcióként dugható egy kijelző, amire egy gombbal kihívhatók az értékek...
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2013
(#) _vl_ válasza Sebi hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Idézet:
„egy panel 6 rugó körül jön ki (kb) legdrágábbak a csatlakozók és maga a panel.”

Ha az ember csináltat 10+ darabot egy ekkora panelból, akkor a panel nem lehet akkora tétel. Kínai testvéreink pl. 10db 10x10cm-es panelt postával együtt megcsinálnak 7-8 rugóból, de hazai gyártásban sem kerül 10x ennyibe.
Idézet:
„Ha kívülre kell vízmentes csatlakozókat tenni (ilyen is volt állatszállító kamionban) annak párja kb 2 rugó!”

Tömszelence a helyes megoldás (attól az F.BS-es dologtól a hátam borzongott ), fillérekért árulják a villanyszerelő boltban. Igaz, a doboz fedelének leszedése nélkül nem lesz bontható, hiszen a csatlakozó belül lesz, de szerintem egy ilyen megoldásnál erre nincs is szükség, sőt, talán még jobb is így, összeszerelés után nem lehet véletlenül kihúzni. Én biztos nem költenék aranyárú dugókra.
(#) Cavalier válasza lalamper hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
RS-485-TTL adapter

Kicsi atmega panel

Ezekből lesz a szenzor, erre köthetsz LM75-öt, DS18x20-at, amit szeretnél. A belső hőmérője elég pontatlan, erre a célra nem alkalmas.


ATMega328 panel

Ethernet vezérlő

Aztán ólanként egy-egy ilyen, illetve még rá egy fenti RS485-TTL a szenzorok felé.
Szoftverből ki kell találni olyat, hogy ez a vezérlő szépen lekérdezgesse RS-485-ön az egyes szenzorokat, mivel csak half-duplex, és egyszerre csak egy eszköz 'beszélhet'.
Pl. a 328-as a master, a szenzorok a slave-ek.
Megszólítja az első számú szenzort, vételre kapcsol, x. ms múlva a szenzor adásra kapcsol, és válaszol, majd visszaáll vételre. Ha jött értelmes érték, akkor a master megy a következőre. A szenzor meg csak akkor válaszolhat, ha a master megszólította.
Ha minddel végzett, akkor szépen megformázza amit akar küldeni etherneten, és elküldi a központi gépnek.

A szenzorba persze kicsit ágyúval verébre az a mega328-as panelka, de ez készen van, pár forrasztás, némi programozás, és működik, kb. 1500 Ft plusz a doboz szenzoronként.
A vezérlő meg táppal satöbbivel együtt 10e alatt lesz valahol. Ennél olcsóbban szerintem csak gagyi félmegoldásokkal lehet kihozni, így meg azért elég korrekt, zavarvédelme is rendben lenne.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem