Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hörmann kapuk
 
Témaindító: Maxim Max, idő: Feb 9, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 27
(#) Mumtaz válasza pucuka hozzászólására (») Okt 11, 2011 /
 
Abban az esetben lehetséges, ha mondjuk valami változott. Azért az a torony sem változatlan formában működik.
De bármi lehetett, mi a toronyra tippeltünk. A lényeg, hogy mindenképpen valami zavar volt.
(#) pucuka válasza Mumtaz hozzászólására (») Okt 11, 2011 /
 
Mérések, tapasztalat nélkül tippelni eléggé kétesélyes dolog. Ráadásul ha véletlenül rá is tapintasz a probléma okára, akkor sem tudsz semmit tenni. A TV torony azért nem valószínű, mert ott semmi változás nem történik hirtelen. Az üzembiztonség van mindenekelőtt. Sokkal valószínűbb egy közeli zavarforrás. Meghibásodott kapucsengő, autó, lakásriasztó. A probléma az, hogy a zavarforrás tulajdonosa nem is biztos, hogy tud róla.
(#) Mumtaz válasza pucuka hozzászólására (») Okt 11, 2011 /
 
Ez igaz. Viszont nekünk, mint kapuszerelőknek nem is volt tisztünk eldönteni. Ha csak az egyik háznál lett volna a probléma, akkor talán, de ez az utca több száz méter hosszú szakaszán történt legalább 8 helyen (8 helyen jártunk mi). 3-4 napig jártunk oda. Ez kb. 3 éve volt. Van, akinél azóta is csinálja, mert nem cseréltette le.
(#) nyulasz06 hozzászólása Okt 12, 2011 /
 
adott egy A445 kapuvezerlo,szeretnek allitani a fel-le mozgasan,pontosabban szeretnem ha nem menne olyan magasra es hamarab alna meg.hogyan tudnek valtoztatni a fel-le mozgasutjan.
(#) ButyiBa válasza ButyiBa hozzászólására (») Okt 15, 2011 /
 
Hali,

Megoldódott a problémám magától. Valószínú mint ahogy írtátok valakinél beázhatott a kapucsengő vagy valami. Megszűnt a zavarás tökéletes megint minden.
Király
(#) skaresz válasza Mumtaz hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Ez így van....de nemcsak ez a típus viselkedett így.
(#) Mumtaz válasza skaresz hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Mármint Hörmann-on belül? Vagy úgy érted, hogy más gyártóknál is?

Mondjuk frekvenciában akkora szórás tudtommal nincs, mert ugye a hörmann-ál használt 3 freki a 24 (vagy 27?) MHz, a 40 MHz és 868 MHz. Más gyártóknál egy ideje általános a 432,X (433 MHz) MHz. Hörmann tesó (alias Marantec) sem hagyta ki a 433-as tartományt.

De a gagyi kínai cuccok (pl. távirányítós gagyi kis hajók/autók/stb...) általában a 27 és 40 MHz körüli tartományokban működnek és ezeket a cuccokat európában a leg kevésbé sem hagyta jóvá senki.
(#) pucuka válasza Mumtaz hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Idézet:
„ezeket a cuccokat európában a leg kevésbé sem hagyta jóvá senki.”

Tévedsz. Ezeket a játékokat is, mint minden forgalomba hozott eszközt (legalábbis az elektronikai készülékeket) megelőzi egy eljárás, ami nélkül semmit nem lehet (hivatalosan) forgalomba hozni, de még csak importálni sem. Ez kiterjed az eszköz EMC tulajdonságaira is. Ezt, igaz szúrópróba szerűen, de ellenőrzik.
A rádiós eszközök, függetlenül a gyártójuktól eléggé zavarérzékenyek az azonos csatornás zavarokra, még a drágább, bonyolultabb felépítésűek is.
(#) Mumtaz válasza pucuka hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
tudom, hogy hivatalosan ellenőrizni kéne, de vettem már pár olyan játékot a gyereknek pl. auchanban is, amin semmiféle jelölés nem volt a bevizsgálásra vonatkozólag.

Elszomorító.
(#) pucuka válasza Mumtaz hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Természetesen nem mindegyiket ellenőrzik, és az engedély is minta alapján történik. De azért egy ilyen olcsó tömegárutól ne is várj minőséget. A nagyobbik gond az, hogy neves gyártók is beépítik az ilyen olcsó termékeket a saját, immár csúcstechnológiásnak kikiáltott termékükbe. Ha csak megnézed a HEStore kínálatában levő RF modulokat, találsz olcsó gyenge minőségű, és jóminőségű de drága modulokat. Te melyiket építenéd be, melyiken lenne a legnagyobb hasznod?
Persze egy tanyán, ahol a legközelebbi garázskapu, riasztó, vagy csengő 1 - 2 km -re van ez nem gond, de ha egy kertvárosban minden palotának ilyen berendezései vannak, ott már bizony gond lehet. Erre a tényre viszont az eladóknak, vagy legalább a telepítőknek kellene felhívni figyelmét a megrendelőnek. Dehát a hozzáértés nálunk magasszintű, és ha valami nem jön össze, ráfogjuk a kínai gagyira.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Okt 30, 2011 /
 
Sziasztok

Sajnos ez a "valami rázavar a frekvenciasávra" probléma néha nálam is előfordul, ilyenkor jön a sötétbe tapogatózás, meg a találgatás.
De ha lenne egy olyan műszer a kéznél amivel ezt ki lehetne mérni, akkor nem lennénk ennyire földhözragadtak.
Lehet ilyen cuccot kapni? Vagy csinálni?
Üdv
(#) pucuka válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Igen van ilyen műszer, pl. egy térerősségmérő. Egy ilyen műszer nem olcsó játék, de meg lehet próbálni egy vevőt készíteni erre a sávra, vagy felhasználni egy drágább kivitelű vevőmodult, aminek van RSSI (térerősség) kimenete. Ez azonban hatósági, zavarvizsgálati probléma, mert neked, mint magánszemélynek semmi jogköröd nincs a zavar megszüntetésére. Amit tehetsz az az, hogy meggyőződsz arról, hogy nem nálad van a hiba, (ez sem egyszerű) és bejelented.
(#) Mumtaz válasza pucuka hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Ez igaz. Ráadásul nekünk, mint telepítőknek nem is áll módunkban ellenőrizni, hogy mi van benne. De nem is dolgunk eldönteni. Csak a gyártóra lehet hagyatkozni. Szerencsére a Hörmann cuccokhoz ott a megfelelőségi nyilatkozat, amire lehet hivatkozni. És ez nem azt jelenti, hogy lerázunk minden kifogást magunkról és probléma esetén szó nélkül áttereljük a megrendelőt a gyártó felé.
De nem vállalhatunk egy személyben felelősséget a gyártó által vállalt garanciáért. Nem a mi dolgunk. Ezért nem is nyúlhatunk bele pl. a meghajtásokba sem. Megpróbálhatjuk kizárni az esetleges külső behatások okozta meghibásodásokat, de ha felmerül, hogy garanciális probléma lehet, akkor az egész motyót be kell vinni a Hörmannhoz.

Bár mostanában kezdenek kicsit átmenni sz.rrágóbba.
Bár mechanikai de pl. volt olyan szekcionált kapu, aminél egyértelműen szállítási hibából kifolyólag egy selyemfényű (silkgrain) kapunál lekopott a festék, mert a csomagolóanyag lekoptatta. Mikor jeleztük a kifogást, ugyan kicserélték, de megjegyezték, hogy több ilyen nem lesz, mivel az "alapozóbevonat", tehát újra kell festeni és nem garanciális probléma. Alapozóbevonat egy színes kapunál!?
(#) zsoltee0001 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Ok, hogy nincs jogom megszűntetni, de az ügyfélnek ha nem nyílik a kapuja nem mondhatom, hogy valószínűleg zavarja valami.
De ha az orra alá nyomnám a kiakadt műszert akkor már védve lennék.
Azon kívül más haszna is lenne, régebbi távirányítókba egy trimmerrel lehetett belőni a pontos frekvenciasávot, ilyenkor is jól jönne, mert akkor nem csak kb-ra álligatnám, hanem pontosan.
Üdv
(#) pucuka válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Ebben igazad van, műszer nélkül nem megy. Ha én telepítenék, biztos lenne ilyen műszerem (is).
(#) zsoltee0001 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Nem hiszem, hogy egy őrült bonyolult lenne egy ilyet házilag kreálni, mi kellhet hozzá?
-Rf vevő,
- jel erősítő fokozat.
- mutatós műszer.
A gond, csak az, hogy nem értek a rádiotechnikához.
(#) pucuka válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Azért vizsgálattal is megkerülhető a probléma. Ha csak zavar a gond, akkor közvetlen közelről rendesen működnie kell, legfeljebb a hatótávolság csökken. Amíg a saját adójától származó jel nagyobb, mint a zavarjel, működnie kell, ha nem, akkor már frekvencia eltérés is lehet, és ez már javítandó. Üzembe helyezés előtt a telepítőnek, átadás után a megrendelőnek a hatásköre.
(#) uvili hozzászólása Dec 28, 2011 /
 
Sziasztok!

Mit lehet tenni, ha a garázskapu áramkimaradás esetén (ha újra feszültséget kap) kinyit? Emlékeim szerint nem mindig volt így, de helyi "szak"képviselet elhajtott...
A hajtás régi típusú, szürkegombos Supramatic E.
Köszi
(#) zsoltee0001 válasza uvili hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Ezt értsük úgy: azonnal elindul nyitásba, ha bedugod a konnektorba?
Próbálj meg lefuttatni egy végállás tanítást.
Üdv
(#) Mumtaz válasza uvili hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Elvileg magától nem indulhatna el semerre. Úgy kellene működnie, hogy amikor visszajön az áram, akkor a kijelző alsó és felső szegmense villog, ezzel jelezve, hogy a motornak le kell ellenőriznie a felső végállást. De ilyenkor nem magától kell elindulnia, hanem pl. a külső kezelőszervek, vagy a távkapcsoló által.

A végállásokat nem felejti el, de a felső végállás a referenciapont, amit áramszünet után le kell ellenőriznie.

Ha áramszünet után úgy nyit ki, hogy senki nem nyomott meg semmit, akkor vagy az elektronika haldoklik, vagy valahonnan kap egy jelet, mikor visszajön az áram. Utóbbi nehezen elképzelhető.
Esetleg még a kijelző mellett a felfelé gomb lehet beragadva.
(#) uvili válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Igen. És sajnos közvetlenül az utcára nyílik, ráadásul a hálózat sem túl stabil nálunk. A múltkori szeles időben 3x szólt a szomszéd, hogy tárva nyitva...
Próbáltam, de az sem futott le rendesen. A nyitott végállás utáni nyitás-zárás közben, csak félig nyílt ki.
(#) uvili válasza Mumtaz hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Elvileg...
A helyzetet bonyolítja, hogy ráraktam egy Ditec átalakítót, mivel a tolókapunk Ditec és így egy távirányítóról működhet a kettő. Először erre gyanakodtam, de miután kikötöttem ezt a kütyüt akkor is produkálta a hibát.
A nyomógomb soha nem volt használva (kivéve azt a 3 múltkori alkalmat, amikor a szomszéd zárta be...)
(#) zsoltee0001 válasza uvili hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Mindenképpen vezérléshiba.
Szét kell szedni, megnézni, van-e esetleg beázásra utaló jel.
Főleg ahova be volt kötve a külső vevő, annak környékét vizsgáld át.
(#) mraulajos válasza uvili hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Hali!
Biztos hogy vezérlés hiba. Találkoztam én is ilyennel, sajnos nem lehetett vele mit kezdeni, új vezérlést kellett venni, ami méretre kb. 1/3a a réginek. (15 e. HUF) Ez szerintem egy 20 év körüli szerkezet.
(#) zsoltee0001 válasza mraulajos hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Supramatic E ilyen régi? Nekem nem tűnik annak, inkább a Supramatic S, amelyiknél még kis potikkal (ami egyébként nem az) kellett álligatni a végállást és terhelést.
Több régi (10-en éves) controll és egyéb hörmanus-al találkoztam ami hasonló hülyeséget csinált, volt amelyik csak simán nem fogadta megfelelően a fordulatszámot és leállt mintha túlterhelték volna, másik vezérléssel meg jó volt.
Mivel minden egyéb rendben volt a panelon az az elképzelésem, hogy egy idő után a vezérlő IC-be jutó nedvesség teszi tönkre őket.
(#) mraulajos válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Hali!
Lassítási lehetőség van e ezen a vezérlésen, és van e használva, mert az be szokott kavarni. Nem szeretem használni ezt a lehetőséget, mert előfordult már hogy vagy nem nyitott ki teljesen, vagy ne zárt be.
(#) uvili válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Dec 31, 2011 /
 
Beázni biztos, hogy nem ázott be, legfeljebb a környezeti pára mehetett bele, de szemmel látható nyomok nincsenek rajta.
(#) uvili válasza mraulajos hozzászólására (») Dec 31, 2011 /
 
A vezérlésen kívül nem kell más, teljesen kompatibilis vagy vmi mást is kell cserélni (hajtás, sin stb)?
Meg tudom csinálni én is vagy vissza kell hívnom a "szakit"?
(#) Mumtaz válasza uvili hozzászólására (») Dec 31, 2011 /
 
A Supramatic E nem olyan régi. Na jó, mégis, de nem az, amire mraulajos kolléga gondol (az a régebbi Supramatic, ami szinte teljesen úgy néz ki, mint a GTS). Viszont ami vezérlést ír, az nem 15000 Ft, mert egyrészt a hörmann nem ad el elvileg viszonteladók által hivatalosan bonthatatlan meghajtásokhoz vezérlést (nekünk legalábbis sosem adtak és sehol nem is tüntették fel a lehetőségét). Másrészt az nem 15000 lenne, hanem kb. 35000Ft, ha lehetne kapni.
Ugyanakkor, amire Ő gondol meghajtás, ahhoz már semmit nem lehet kapni.
Csak kertkapu mozgatókhoz lehet kapni vezérlést, vagy ipari kapumozgatókhoz, de utóbbi egyrészt nem kompatibilis a lakossági mozgatókkal, másrészt az árából simán lehet venni egy új meghajtást.

Páran azt a megoldást választották, hogy házilag megtákolták valami kertkapumozgató vezérlésével a mechanikát meghagyva. Ezeket a vezérléseket lehet kapni kb. 15000Ft-ért, de barkácsolni kell rendesen, mivel ezek nem öntanulók, hanem végálláskapcsolók kellenek hozzá. Másrészt nem figyelik a motor áramfelvételét, tehát nincs erőhatárolás bennük. Ha ez kell, az többe kerül.

Másik lehetőség, hogy a vezérlésben kell megkeresni a hibát és javítani, vagy javíttatni egy műszerésszel.

Megjegyzés: A régebbi Supramatic E korábbi változatai tanuló menetben az első szakaszban gombnyomásra felnyitották a kaput a felső végállás meghatározásához (referenciapont), majd a következő gombnyomásra lecsukták a kaput és picit visszanyitottak. Ekkor tárolta el a végállásokat. Ezután kellett 2-3 teljes nyitás-zárás ciklust megcsinálni, hogy a vezérlés a motor áramfelvételét is eltárolja.
(#) dematic hozzászólása Jan 8, 2012 /
 
Sziasztok,

"boldog" tulajdonosa lettem egy Hörmann kapunak, vezérlése, mint kiderült a régi SupRamatic..
az előző tulajdonos nem használta a vezérlést, mert elmondása alapján az kiakadt..kulcs sincs hozzá, kézibe le van engedve, tulajdonképpen nyitva van..

Amit eddig sikerült kideríteni, megoldani, hogy a kocsi nem akadt rendesen bele a vezetőláncba, mivel a bovden a zárnál túl volt húzva, így a végállások közelében leszakadt a kapu..
Ez megoldódott, amit találtam infót próbáltam tanítani, de nem sikerül, ettől függtelenül néha, mintha memóbol elkezdene jól működni, most is ment négy napig, majd egy zárás után vagy 30cm-re vissszanyitott, és úgymaradt, és ezt ismételte, próbáltam többször állítani, de ekkor elkezdte leengedésnél odacsapni, nem fékezett a végén, majd újra vissszapattant..de nem is tanúl, feljebb vettem a fenti mechanikus határolót..de most így sem jó..mit javasoltok, próbáljak kondikat cseréli a vezérlésben? nagyon kevesett volt használva, visznt kb 10 éves, a tulaj külföldi volt, kevesett volt itt..
a mechanikus zárat is próbálom párhuzamosan rendbe tenni, a méréseim szerint egyoldalas 25mm-es betét van benne, de neten min 30-ast látok..(kulcsom nincs az eredetihez, de még a retesz is emeln kell, hogy akadjon, fordítsa el..
Következő: »»   3 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem