Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma
 
Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   272 / 291
(#) Dino71 válasza alex707 hozzászólására (») Ápr 5, 2022 /
 
Elektronikában a táp kondikat kellene ellenőrizni és a nyomógombokat.
(#) alex707 hozzászólása Ápr 5, 2022 /
 
Sajnos ennyire nem vagyok járatos a hűtőgépekben, de ha jól értem, akkor ez vleg egy relatíve olcsón orvosolható probléma, és érdemes szerelőt hívni hozzá, hiába már 10+ éves a gép. Köszi!
(#) Threepwood hozzászólása Ápr 6, 2022 /
 
Sziasztok,
6 éves AEG kompresszora egyszer csak nem indult, melegedett a szekrény. Táp kihúz-bedug - indul, tökéletesen működik egy hétig, majd ezt a hibát eljátssza rendszeresen, kb hetente. Egy tsd2 nevű indító cucc van benne, ami egy klixont, ptc-t és egy 2 mikros (üzemi?) kondit tartalmaz. Mit mérjek, mi lehet a beteg ami meggyógyul a táp ki-be akciótól?
(#) Laca13 hozzászólása Ápr 6, 2022 /
 
Sziasztok!
Egy Candy hűtőszekrénnyel küzdök éppen. Az a probléma, hogy ha egy ideig áramtalanítva van, akkor utána elindul. Eredetileg azt hittem, hogy csak a termosztátja ment tönkre, mert csak akkor indult el, ha maxra tekertem. Vettem bele újat, kicseréltem. Bekapcsoltam és egy ideig ment is normálisan, a termosztát beállításnak megfelelően ki, be kapcsolt. Majd kb. egy óra után gondolt egyet és ahelyett hogy elindulna, csak a reléje kattan, majd leold a hőkapcsolója és csak ezt ismételgeti.
Arra gondoltam, hogy mivel ebben van egy 2,5μF-os indító kondenzátor, hogy lehet hogy az adta meg magát? Sajnos itthon csak 6μF-os indító kondim van, és nem tudom, hogy azzal ki merjem-e próbálni, nem teszek-e kárt a motorban?
(#) erdgab hozzászólása Ápr 6, 2022 /
 
Sziasztok!
Valaki legyen szíves elmagyarázni nekem mi a különbség működés szempontjából egy fagyasztóládánál,ha azt írják az egyik készülékre,hogy "Vezérlés: Elektronikus" a másiknál pedig azt,hogy "Vezérlőpanel típusa: Mechanikus"?Ezen vezérlési módok közül melyik alkalmas arra,hogy egy fűtetlen helyiségben is használható legyen,mondjuk egy garázsban télen?
Köszönöm!
(#) Laca13 válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 6, 2022 /
 
Szia!
Hát ez jó kérdés.
Az mechanikusnál hőtágulós, melegedős vezérlő alkatrészek csinálják a ki-be kapcsolgatást, az elektronikusnál pedig félvezetők. Ám ennek szerintem nem sok köze van ahhoz, hogy melyik használható télen, fűtetlen helyiségben. Mert én úgy tudom, hogy annak egyéb okai vannak. Ha jól sejtem, a probléma abból adódik, hogy a hűtőn kívül lévő kompresszorban, megdermed az olaj, és a hűtőközeg is. Így a dermedt olaj miatt nem, vagy csak nehezen indul el a kompresszor, illetve a hidegtől már folyadékká vált hűtőközeget, nem képes jobban összesűríteni a kompresszor, így elpárologtatni sem tudja a hűtő belsejében.
(#) Laca13 válasza Laca13 hozzászólására (») Ápr 6, 2022 /
 
Nem kockáztattam és jól tettem, mert nem a kondenzátor volt a hibás. Szétszedtem az indító relét (PTC?) és azt találtam, hogy a benne lévő korong (mi az?) egyik oldala és azon az oldalon a ráfeszülő érintkező is meg van pörkölődve. Szóval úgy néz ki, hogy az a ludas. Az a baj hogy a rajta található adatok alapján sehol nem találtam konkrétan ilyen relét és mivel sérült, még csak az ellenállását se tudom pontosan, hogy helyettesítsem. Hol lehet ilyet kapni? Vagy mit kell figyelni a helyettesítésnél?
(#) erdgab válasza Laca13 hozzászólására (») Ápr 6, 2022 /
 
Hát én sem tudom!A helyzet az,hogy szükségem lenne egy Hűtőládára vagy fagyasztószekrényre,de csak egy garázsban tudom elhelyezni (sajnos,kicsi a lakás,itt bent már van egy kombinált hűtőm) ezért próbálok érdeklődni mielőtt bármit is vennék.Van egy INDESIT kombinált hűtőm,de +10 fok alatt nem hajlandó működni így leolvad a fagyasztó része.Ez egy fűtetlen helyen van .A télen nem volt +5 foknál hidegebb a helységben és nem működött.Van egy 20 vagy több éves fagyasztó ládám,szintén ilyen helyen,az viszont hibátlanul működött a télen is,amióta megvettem az azóta ott van a fűtetlen helységben,nincs is módom ott fűteni.Nem értem én ezt az egészet,az egyik működik hibátlanul a másikat meg be kell vinni a vetett ágyba babusgatni,ölelgetni,na ez utóbbiból nem kérek!
Továbbra is várnék,ha lenne,valami ötletet,infót,bármit.
Köszönöm,ha segítetek!
(#) Gafly válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 6, 2022 /
 
A kombi hűtőre jó és logikus magyarázat van. Sokszor le lett irva, a hűtőládára ez nem passzol...
(#) StMiklos válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 6, 2022 /
 
Szevasz!

A hűtőládában "mást csinál" a fizikailag ugyanúgy kinéző termosztát.
De a kombiban van normál meg mélyhűtő is, és azt is vezérelni kell, még a leolvasztást is meg kell oldani!
Ha meg tudod oldani olcsóbban a vezérlés feladatát, tedd meg, addig (indulásnak) kérlek olvasd el a magyarázatot a miértekkel együtt.
Ezt:
Válasz • Jan 31, 2022

Üdv: StMiklos
(#) Gafly válasza StMiklos hozzászólására (») Ápr 6, 2022 /
 
(#) erdgab válasza StMiklos hozzászólására (») Ápr 7, 2022 /
 
Tisztelettel köszönöm mindenki válaszát!
Elolvastam többször is az említett írást,meg is értettem,ennek ellenére lennének kérdéseim,de erre már csak a gyártó tudna válaszolni,ha egyáltalán megtenné,ez meg már nem a fórumra tartozik mint megoldás keresés.El kell fogadnom,hogy ez a kombinált hűtő így működik,így tervezte meg a gyártó és kész.
Kedves StMiklos,annyit még megkérdeznék,ha nem túl tolakodó,hogy akkor inkább vegyek egy fagyasztó ládát vagy csak fagyasztó szekrényt és akkor azt tudom üzemeltetni hidegebb helyiségben is?
Bocsánat,ha még mindig értetlennek tűnök,nem vagyok jártas a témában s inkább kérdezek!
Köszönöm!
(#) StMiklos válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 7, 2022 /
 
Szevasz!

Na ennek utána kellene néznem, milyen környezeti feltételek mellett van megadva egy fagyasztó működési tartománya.
De az biztos, hogy ki-be fog kapcsolni, mert a visszakapcsolási hőmérséklete -(12-16) C közé esik, de azért Alaszkában nem mindig hűtene. (De minek is, ha úgyis hideg van).
De az is igaz, hogy automatikus leolvasztása, ami a kombi hűtőknél okozza az általad problémának tartott működést, nincs!
Én is használtam garázsban fagyasztót, egy pokróccal le volt takarva a kondenzátor 2/3-a, hogy a tervezéskor feltételezett paraméterek közül legalább 1 elfogadható legyen.Persze melegedvén az idő lett az 1/3-ad is.
Persze ez odafigyelést igényel, nem katasztrófa, ha nem teszel semmit, de műszaki énem nem hagyta "magára" a hűtőt.

Off: Kombinál megoldás a NoFrost.. (Amíg működik szuper, de a beépített alkatelemek miatt mondhatni bele van kódolva a szívás és itt még csak nem tételezem fel a betervezett meghibásodást. Bonyolultsága miatt megy az magától is. )
Ez kizárólag a magánvéleményem! 3 havonta le kell olvasztanom a mélyhűtőmet, miközben szépen kitakarítom! Ennyi hátrányom van s csendesen működik.

Ui: Voltam én gyártó is.. Igaz régebben.

Üdv: StMiklos
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2022
(#) erdgab válasza StMiklos hozzászólására (») Ápr 7, 2022 /
 
Köszönöm a válaszodat!
Próbáltam keresgélni fagyasztó ládát,ahol nem írják,hogy NoFrost és semmi erre utaló adatot.Találtam,de egyenlőre Zalaegerszegen (itt lakom a várostól 15km-re) sajnos egyik boltban sincs.Fagyasztószekrényt viszont csak kizárólag NoFrost találtam,írják is a működéshez szükséges környezeti hőmérsékletet.
Nagyon megköszönném,ha megpróbálnád kideríteni milyen feltételek vonatkoznak a fagyasztóládákra.
Addig keresgélek,hátha találok valamit,egy 160l-es fagyasztóláda jó lenne,nagyobbat nem akarok.
(#) StMiklos válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 7, 2022 /
 
Szevasz!

Ezt keresd a bővített adatoknál.

Klíma osztály: SN-N-ST-T
A rövidítések jelentése:
SN: +10 …+ 32 °C
N: +16 … +32 °C
ST: +18 … +38 °C
T: +18 … +43 °C

A feltételek gyártóként eltérhetnek, nincs általános, de a rövidítésekben benne van, az érvényes.

Üdv: StMiklos
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2022
(#) Laca13 hozzászólása Ápr 8, 2022 /
 
Sziasztok!
Nem tudja valaki, hogy ha a hűtőgépbe az eredeti 22Ω-os PTC helyett betehetek 25Ω-osat? Mert ami benne van, azt én 45Ω-nak mértem, és annak ellenére, hogy a benne lévő korongot elfogattam, mert az érintkezőnél leégett róla a kontakt és így csináltam neki újra érintkezést, elindul a hűtő és megy is rendesen. De sajnos eredeti gyárit ( QP2-22H), vagy hasonló 22Ω-ost sehol nem találok bele.
(#) erdgab válasza StMiklos hozzászólására (») Ápr 8, 2022 /
 
Üdv!
Megtaláltam ezeket az adatokat s lehet rosszul értelmezem,de pont az ilyen adatokkal rendelkező gépeket akartam kerülni.Teszek ide linket 1 ,2,3 én ilyesmire gondoltam,ezeknél nem olvasom a klimaosztályra vonatkozó adatokat.Vagy nem látok vagy rosszul értelmezem.
(#) StMiklos válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 8, 2022 /
 
Szevasz!

Jól értelmezed a semmit.
Jó okkal tételezem fel, ezek sem tudják azt, amire Te vágysz.

Majd ha megvetted, a gépkönyvében benne lesz.
Talán (jut eszembe) ha letöltenéd a gépkönyvét.
Jobb tippem nincs.

Üdv: StMiklos
(#) StMiklos válasza Laca13 hozzászólására (») Ápr 8, 2022 /
 
Szevasz!

Nyugodtan használhatod a kutya se (kompresszorod se) veszi észre.

Üdv: StMiklos
(#) erdgab válasza StMiklos hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Üdv!
Tanácsodat megfogadva próbáltam megkeresni az általam válogatott fagyasztóládák gépkönyvét,már amit megtaláltam és abban is olvasgatni.

A GORENJE FH211AW 194 literes fagyasztóláda üzemeltetési leírásában ezt találtam:

A nedvesség károsodásának elkerülése érdekében helyezze a készüléket száraz helyre. • Ne tegye ki a készüléket közvetlen napfénynek, esőnek vagy hidegnek. Tartsa a készüléket távol hőforrásoktól, például kályháktól, kandallóktól vagy fűtőtestektől. • A fenti utasítások szigorú betartásával ez a készülék is működik -15°C környezeti hőmérsékleten.

Kíváncsi vagyok Te hogyan értelmezed ezt?

Ígérem nem teszek fel további bugyuta kérdéseket,nem zaklatom a fórumot és téged sem ilyenekkel!!
A többi készüléknél csak a "szokásos" klíma táblázatot találtam semmi egyebet.

Kérem a megértést,így 60 felett már nehezebben ért meg az ember dolgokat,főleg,ha van ellenpélda is!

Köszönöm!
(#) StMiklos válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Szevasz!

Ha volt türelmed megkeresni és erre leltél, akkor ez Téged megnyugtathat.
Bár az, hogy ne tedd ki "hidegnek" és jó -15C-ig, nálam ellentmondásnak tűnik.
De nem tudhatom mit építettek bele.
Vannak a téli üzemre megoldások, de azok jellemzően bőven nem háztartási kategória.

Üdv: StMiklos
(#) erdgab válasza StMiklos hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Köszönöm a válaszod!
(#) Gafly válasza StMiklos hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Idézet:
„Bár az, hogy ne tedd ki "hidegnek" és jó -15C-ig, nálam ellentmondásnak tűnik.”

Önmagában a hideg fogalma sincsen definiálva.
Annó, Turkuban amikor mentem dolgozni, csak füleltem, hogy mi ez a fura surrogó hang mögöttem hirtelen.
- 20 fokban finn kolléga teker biciklivel munkába, szeges gumival a jégen.
(#) StMiklos válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 9, 2022 / 1
 
Szevasz!

Igaz!
Amikor, olykor válaszba bonyolódok, sokszor kérdezem: hány fok van a mélyhűtőben?
Gyakran azt mondják, hogy pedig a mélyhűtő jól hűt, mert persze a normállal van a baj (ott kezdődik).
Akkor szoktam mondani, hogy a -3 fokos fagyott csirke ugyanúgy kopog, mint a -18-as, márpedig csak az utóbbi jó.
Üdv: SMiklos
(#) ezermester1 válasza Laca13 hozzászólására (») Ápr 25, 2022 / 1
 
Helló! Dobd kia pogácsát és a kondi helyett tegyél egy 10-12 uf üzemi kondit (400v/10-12uf). Nekem így van évek óta. Működik.
(#) GPeti1977 hozzászólása Máj 1, 2022 /
 
Van egy AEG S 75398 KG3 hűtőm, fagyaszt de fent nem hűt, egy kompresszoros, állítólag egy ventillátor rossz benne, de nem tudom hol van, a hűtő melyik részén?
(#) minitrue válasza GPeti1977 hozzászólására (») Máj 1, 2022 /
 
Valószínűleg eljegesedett a fagyasztó hátuljában lévő elpárologtató (radiátor) és környéke. Ha elég kiterjedt a jég, az a ventilátort is megállíthatja. Ezekhez belülről lehet hozzáférni.
Kiváltó okok lehetnek, például: eldugult olvadékvíz-kivezető cső (hátul van a kompresszoron lévő tányér fölött), az elpárologtatón lévő fűtőszál megszakadása, esetleg hőmérőszonda-hiba.
(#) GPeti1977 válasza minitrue hozzászólására (») Máj 1, 2022 /
 
Köszönöm, meglett, leesett a ventillátor lapát a tengelyről ezt visszaraktam ragasztva mert már volt szervizbe ez miatt, 3 éve nem volt használva megunták hogy leesik a ventillátor igy ki lett dobva de elhozhattam ingyen, szerencsére a gáz nem szivárgott el.
(#) pls hozzászólása Máj 20, 2022 /
 
Egy új problémát vetnék fel. Egy AEG A42700GNY0 fagyasztószekrényről lenne szó.
Egyik nap arra mentünk haza, hogy villog rajta a piros led, a sárga led folyamatosan ég, a bekapcsolásjelző zöld led szintén folyamatosan. A könyvében nem találtunk leírást, hogy ez milyen hibát jelent. Jobb híjján kipakoltuk, kikapcsoltuk míg felmelegedett, kitakarítottuk, szárazra töröltük és visszakapcsoltuk. Rendesen hűt, de a piros figyelmeztető led továbbra is villog. Ismeritek-e ezt a típust, és tud-e valaki tanácsot adni, mi lehet a baj, és mi a teendő?
(#) kaqkk válasza pls hozzászólására (») Máj 21, 2022 /
 
A piros az "hibajelző" elvileg ha nem éri el a -15 fokot akkor világít . tegyél bele egy hőmérőt és nézd meg időnként . Lehet az is hogy a kipakolt áru felmelegedett és amíg nem húti vissza teljesen világítani fog aztán kialszik .
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2022
Következő: »»   272 / 291
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem