Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HV823 EL driver nagyban?
 
Témaindító: sg1oneill, idő: Dec 28, 2023
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) sg1oneill válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 9, 2024 /
 
Nagyon köszönöm neked is, az ötletet és a hozzászólást alapban.
Én sem értem miért nem... mondjuk azért, mert nem értek ilyen szinten hozzá.
Meg azért sem, mert a bejegyzés elején, mikor segítséget kértem, és "nagyjából én összeraktam a képet magamtól" a DC-DC majd DC-AC áramkör ötletét, nem kaptam további ötleteket, hogy amúgy ezt miként is csináljam meg. (látom a tiéd is ilyen) Szóval a neten kezdtem el nézelődni, és próbáltam az amatőr kapcsolásokat kiszűrni, és a profibb villamosmérnökök alkotását nézegteni, olvasni sokat. Az áramkör DC DC része azért ez, mert ilyen "gyári konverterek" voltak itthon, és egyiknek a visszafejtése fent van a neten. Ezt akkor már meg tudtam tanulni, érteni... mert soha nem foglalkoztam ezekkel. Majd találtam átalakítós videókat hogy lehet a 12V max 55V-os ilyen "gyári" cuccokat átalakítani, hogy magasabb feszültséget generáljanak. Megcsináltam, működött.

Majd találtam cikkeket a DC-AC átalkítóra is. Itt a lényeg, a minden féle tarfó nélküli megoldás keresése volt! Mert egy sima 230V átalakító 50hz-en bármilyen tarfóval ment volna. De nem ezt követeli meg a végfelhasználás ugye itt.

Nekem, ahogy már fent sokszor leírtam 110-160V AC 600-800Hz (max 1200Hz) kell!
Ugye sokan írták, több helyen is nekem, hogy a sima vas magos trafó nem szereti ezt a magasabb frekvenciát, tehát nem érdemes kisérletezgetni vele mert "idő pazarlás". "Ha menne is, nagyon leesne a feszültség terheléskor." Én nem tudom, nincs nekem ilyenekben tapasztalatom, én csak egy lelkes hobbista vagyok, aki azt ami neki kell átlalában megtanulja gyorsan és megcsinálja, megoldja. (segítséggel!)

De fő indok, a legfőbb, hogy az alkalmazás, amihez nekem kell nem követel minden féle szinuszos hullámokat meg spéci áramkört. A tiéd.... nekem kivitelezésre... atom komplikált és nem indokolt.
+ véletlen sem akarok trafókkal bajlódni ha nem kell.
Még az én áramköröm is TÚL bonyolult ahhoz amihez kell, szerintem!
De akartam, hogy a freki is és feszkó is változtatható legyen, mert az majd szükséges lesz.

Na, ekkor terveztem meg a "sajátot", leadtam gyártásra és többé kevésbé hamar el is indult. Aminek nagyon örültem.
Röviden ennyi.

Ui. És mivel ez már működik, nagyban, ahogy fentebb írtam, - náhány számottevő hiba elkövetése mellett is - ezért elkezdtem lekicsinyíteni SMD-re. Most már csak arra várok választ majd valakitől, hogy miként sikerült le merjem e adni gyártásra

Továbbra is várom a meózást...
(#) sg1oneill hozzászólása Márc 10, 2024 /
 
Azt hiszem ezt a témát lezárhatjuk!

Mivel egy kedves privátban segítő kollega elárulta nem ez kell nekem!
Nem néztem utána, időben ennek, de a DC oldalon felvett kb 10x áramerősség a kimenethez képest, elveti a projectet a kukába!

Még is csak inverterket kell vásárolnom és azokat átalakítani vagy vissza fejteni. Habár van sok taranszformátoros kapcsolás, mint ez:
https://wiki.seeedstudio.com/Grove-EL_Driver/

De a tarnszforomátorokat nem találom sehol.... ami ehhez kellene.

De mindegy is, mindenkinek szeretném megköszönni az oda adó segítségét.


Van az úgy hogy valami nem jó így... majd jó lesz máshogy!
A pozítiv oldala a dolognak, hogy most koncentrálhatok a vezérlésre meg a többi sok sok velejáróra
LoL

Még egyszer köszönöm mindenkinek!
(#) Ge Lee válasza sg1oneill hozzászólására (») Márc 10, 2024 / 1
 
Én már az elején is kerestem de nem találtam, mégis mi célt szolgálna ez az egész, illetve mekkora teljesítményt kellene leadnia.
Nem tudom ki írta, hogy a hagyományos trafó ne lenne jó, mert úgy a toroid vasmag mint annak vágott változata tökéletesen üzemel néhány száz Hz en (orosz haditechnikában előszeretettel alkalmazták 400Hz-en a súly és méretcsökkentés miatt), de szerintem 1kHz-en is. Van valahol egy ilyenem majd majd ha megtalálom megnézem mit mutat ha 1kHz-en hajtom meg.
Szóval nem tudjuk mi a cél, de szerintem a sok hűhó helyett egy mezei trafó is megfelelhet, persze tekercselni azt lehet hogy kell, a push pull primert biztosan.
(#) Gafly válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 10, 2024 / 1
 
Szerintem állomási biztosítóberendezésekben a sínáramkörök táplálása régen 400 Hz, germánium tranzisztoros inverterekkel történt, vágott lemezes transzormátorokkal.
Hang alapján meg lehetett találni a jelfogó szobát/épületet.
(#) sg1oneill válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 10, 2024 /
 
Idézet:
„Szóval nem tudjuk mi a cél, de szerintem a sok hűhó helyett egy mezei trafó is megfelelhet, persze tekercselni azt lehet hogy kell, a push pull primert biztosan.”


A cél EL pannel meghajtás. (azaz nem, de az most mindegy, mert tök ugyan azt fogom meghajtani vele!)
Amúgy ez egy festék rendszer, felfújható! Tehát EL panel.
1inch² fogyaszása kb 1mA. Szóval 1m2 1.6Amp. Az már szép terület. Pl. a Montain Bike-m kb 1.3m2 ha mindenét is lefújnám Ezt poénból kiszámoltam ma.

Amúgy valahol tényleg írta valaki, hogy nem lesz jó! Lehet itt, nem is tudom már. Skori irta ugyan DE jó lesz. Ezért én meg is építettem egyet ugye. Valami hasonlót, csak 555-el:
https://danyk.cz/menic230_4_en.html
De most akkor ezt meg fogom csinálni így ahogy a rajzon van.

És a legnagyobb bajom ezzel, ha még működik is, akkor is honnan lehet megtudni hogy mit fog bírni?
Hogy készítsek olyat ami kicsi is és 2Amp-ig terhelhető és hogy készítsek egyett ami 5Amp-ig terhelhető, ha nem tudok adatokat a trafóról?
Mert most érted, veszek egy sima 110V / 2x9 (vagy 2x12V tök mindegy) hálózati trafót, rohatt sok van. De mi lesz a matek ha megfordítom? Honnan lehet tudni, mi lesz a teljesítmény amit bírni fog?
Annyit tudok, a meghajtó FET-eknek is nagy szerepe van de ennyi.

Hidd el, én is így szerettem volna. Nem akartam sok hűhót
Azonban ezt a push pull primer tekerecselést nem értem.
Nem jó úgy ahogy fenti linken van? Valahogy el akarom nagyon a tekercselést engedni mert nem egy darabot akarok csinálni. Meg nem egy teljesítményben.
Simán csak meg akarom venni a trafót amit fel tudok használni. Ha lehet.

Néztem most Aliexpress van pár inverter pont erre. Nem olyan olcsók a kicsit többet bíró típusok.
Viszont 80-130V közt állíthatók, és 600-1200Hz között is állíthatók.
Tökéletesek lennének.
Igazából csak ez a nyanvadtt tarfó a gondom! Nem az áramkör! Még IR2153 is van itthon. Asszem le is megyek összerakom azt a fenti linken található szösszenetet

Trafó meg van itthon rengeteg ilyen pici - nagyobbacska, az a kocka sárga szalagos amit a dugaszolós tápokban használnak. De hát semmi nincs rajtuk, honnan tudjam mit tud, mennyi tekercs van rajtuk. Ha szét nem szedem és nem számolom meg nem tudom
De már lassan az lesz a vége!

Van pár EI EE magos ferrit is... egyet szét is szedtem, hogy megtekercselem, csomot nézelődtem, kalkulátorok meg minden, de ez nekem túl sok időben... Tényleg csak azt szeretném, hogy lenne egy azaz két megfelelő tarfó ami bírni fogja és kész.

Ha ebben tudnál segíteni még megoldás lehet. Mert vaktában meghajtani valami kezembe kapott tarfót annak semmi értelme.

Nagyon köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2024
(#) Ge Lee válasza sg1oneill hozzászólására (») Márc 10, 2024 / 1
 
- Fogalmam sincs, mi az az EL panel...
- Az a danyk féle akár jó is lehet, bár nekem az IR IC-kkel nem sok jó tapasztalatom van.
- Mutatok egy ahhoz hasonlót 494-gyel, ebből építettem 3-4 darabot, ez konkrétan 24V-os akkuhoz való, a trafója rossz szünetmentesből lett kibányászva (egy rossz szünetmentes 2000Ft). A szünetmentes trafója neked is megfelelne 50Hz-re akár 12V-ról is csak kisebb teljesítménye lenne.
- Illetve ugye neked nagyobb freki kell, nagyobb frekin is menne talán az EI lemez is, csak szintén teljesítménycsökkenés az ára, mert a frekvencia duplázásával arányosan kevesebb menetszám kellene a trafóra. Illetve a feszültségből is neked kevesebbre lenne szükséged, de ezek a szünetmentes trafók olyanok, hogy van 2-3 leágazásuk a 230V-os tekercsen. Ha a feszültségnek nem kell szabályozottnak lenni, akkor a leágazásos trafó is megfelel, vagy csökkented a kitöltési tényezőt. És akkor nem kell a szekunder oldalra plusz konverter, a meghajtás és a trafó elintézi egyben, és megcsinálja a 12V DC-ből a 110V AC-t akár 1kHz-en is, de ehhez lehet hogy toroid vasmag kell, netán kimenőtrafóé, az biztosan tudja. Ki kell próbálni, erre nem tudok konkrét adatot, mert vagy 50Hz-en szoktam invertert csinálni vagy 20kHz fölé. Meg építettem pár csöves erősítőt is, de ott a 20kHz-et nem kell nagy teljesítménnyel átvinni csak néhány watton.
- Ha 12V-os akkut használsz, ahhoz 2x7 vagy 2x8V-os trafó kéne (50Hz-re), aminek olyan primerje van amekkora feszültségre szükséged van. Mondjuk manapság nem biztos hogy találsz 230 vagy 115V-ostól eltérő trafót a boltokban.

inv.jpg
    
(#) sg1oneill válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 10, 2024 /
 
Köszi. A rajzot is.

Az EL paneleknek... és itt is van nézd meg mi az akkor:
https://el-technik.de/Leuchtfolie/Sample-kits.html
...sokkal egyszerűbb kis elektronika kell. Igazad volt, nem kell ide sok hűhó. Alig találni kapcsolási rajzot azt elmondhatom.
De én most megcsináltam 10 perc alatt gyorsan amit linkeltem.
9V -al hajtom az egészet. De még sok neki, a tarfó miatt. Ugye 220V / 2x16V a trafó amit találtam gyors.

Alapban meg van a kívánt Hz és feszültség. Még kicsit sok is. A bementi DC feszültséggel meg nem nagy gond játsztani, van csomo DC DC boost és buck konverterem. Ha kellene.
Na most persze ez csak egy gyors teszt volt.
Most vettem le egy EL pannelt, meglátjuk hogy hajta majd meg, ha megjön!

Közben emésztem az általad írtakat
Keresek rossz szünetmentest vagy trafót

De kérdésemre esetleg mit tudsz mondani? Ha veszek 110V / 2x9V trafót mert az van, és meg van adva a teljesítménye, hogy alakul az fordítva? Totál nem értem ezt!
Köszönöm.

Ui. Gondolat: Az egész elé lehet egy 12V DC DC konvertert rakni ugye és azzal felhuzni 24V-ra a dolgot.
Ez csak annyi hogy még egy plusz áramköri egység meg hely meg pénz meg ... áhhh...
(#) Ge Lee válasza sg1oneill hozzászólására (») Márc 10, 2024 /
 
Ja ez valami elektrolumineszcens lap vagy mi, sosem hallottam róla, ennek kell a néhány száz Hz? De miért nem jó neki akármennyi, vagy miért nem jó neki a DC? Na mindegy.
Az a trafó ami a képen van nagyon kicsi, annál sokkal nagyobbra lesz szükséged, mert azt nem fogod tudni terhelni.
1. Vagy marad az IR driver ami egyszerű, de akkor feszültséget csak úg tudsz állítani ha szabályozod a primer (akku) feszültségét.
2. Építesz egy olyat 494-gyel amit utóbb csatoltam, annál egy potival tudod állítani a szekunder feszültséget.
3. Olyan trafót nem fogsz kapni ami számodra megfelelő lenne, mert ami 50Hz-re készült azt ha 1kHz-en használod ott már annyira alul lesz gerjesztve, hogy esni fog jócskán a feszültsége terhelésre. Amit ez ellen tenni tudsz, hogy jóval nagyobb teljesítményű trafót veszel.
Emiatt ezt így nem lehet kiszámolni, pláne a pontos terhelés ismerete nélkül, ezért kísérletezni kell. Kérsz valakitől kölcsön egy nagyobb teljesítményű trafót aminek mondjuk 2x18 vagy 2x20V-os a szekundere, és megnézed hogy az mekkora feszültséget ad az akkuról ha rajta van a terhelés. Ha keveset akkor nagyobb feszültségű trafó kell, ha sokat akkor meg kisebb. Kísérletezés nélkül nem úszod meg.
(#) sg1oneill válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 10, 2024 /
 
Köszi!

Az EL panelnek és a festéknek is amit használni akarok, csak AC jó mert igazából egy kondenzátor ami 4 alap rétekből épűl fel. Durván egy alsó réz vezető réteg, szigetelő réteg, foszfor és felül meg egy átlátszó film vagy átlátszó festék ami vezető is egyben.
Amúgy nem olyan érzékeny, ha van AC majdnem mindegy a freki egy bizonyos tartományon belül. 50hz 2000hz fesz meg.... 50-60-110- 200V. DE! Nem mindegy mivel megy szépen és meddig bírja. Akik már évek óta csinálják amit ÉN akarok, azok azt írják 800Hz és 160AC a faja. De a gyártó 600Hz és 110V javasol. Ezért sem jó mindenféle EL Wire inverter hozzá amit lehet kapni. Sok EL wire inverter alapban 2000hz megy. Amúgy igen, birná, de nem két napig akarom látni világítani érted. Rohamosan csökken az élettartama nagyobb meghajtás alatt. Evidens is.

A válaszom meg amit irtál. Nos akkor ez így nem jáható út! Még is csak EE EI magos ferrit cucc kell hozzá mint a gyári inverterekben, mert azokban NAGYON kicsi van. Nézd ezt a képet, a YT-on egy csávesz szét szedte. Most vettem épp egy ilyet, nem olcso mert 7+++ euró volt. De látom nem sokra fogok vele menni. Amúgy ez max 10x10cm kockát képes meghajtani csak...

A nagy trafós dolgok viszont KIZÁRVA. Olyan helyeken akarom alkalmazni, ahol jóval kisebb cucc kell.

Meg fogok majd venni egy kicsit nagyobb invertert, és szétkapom, ha kell a tarfót is szétkapom, és lekoppontom esküszöm. Csak egy nagyobb már nem olcsó! Nem szivesen barmolnám szét. EZ is a gond.

Tényleg, csak abban látom a gondod, hogy nekem a legkisebb trafó kellene ami a legnagyobbat szakítja Ha toroid akkor toroid ha ferrit ferrit.

De abban - is - igazad van ismét, kiserletezni kell nincs mese. Már nézegetem mind két trafó tekercselésre vonatkozó dolgokat, és hiába egyszerű, még sem az! A frekvenciától, ahogy mondtat - is - jócskán függ a dolog.

Szuper lenne ha találnék valakit aki csinálna nekem egyett, kifizetném én, és akkor azzal meg a kapott adatokkal meg tudnám magamnak már csinálni többször is ha kell. Mivel, a trafó igy is úgy is pénz lesz, de ami nekem kell majd inverter, az több 100euróba is kerül. Na most, ha a trafó magot megkapnám xx pénzért, meg a huzal ára, meg az alkatrészek, panel gyártás, akkor is legalább a felére tudom lehúzni az árat. Persze ezt csak így hasra utés szerűen írom most!

Na jó, azért nagyon köszönöm a megtisztelő segítséget neked is!
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2024

EL_Driver.png
    
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem