Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Időkapcsoló hiba
 
Témaindító: pls, idő: Júl 12, 2020
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) pls hozzászólása Júl 12, 2020 /
 
Van egy fix 5 perces időkapcsolóm a WC ventilátor kapcsolására. A villany lekapcsolása után még 5 percig működtet egy ventilátort. Négy kivezetése van: fázis, nulla, bemenet, kimenet. Ha a bemenetre fázis kerül, a kimenetet lehúzza nullára, és a bemeneten lévő fázis megszűnte után még 5 percig ott tartja. A ventilátor motort a fázis és a kimenet közé kell kötni.
Egy elosztó szekrényben van az időkapcsoló, ahova jön egy cső a ventilátortól (8 m) hosszú, egy a kapcsolótól (5 m) és egy a lámpától (4m). Ezekben a csövekben van a vezeték a falban, a hosszát azért adtam meg, hogy kiszámítható legyen a vezetékek hossza.
A kapcsolótól jövő szál megy az időkapcsoló bemenetére, és onnan tovább a lámpára. Az időkapcsoló kimenete megy a ventilátorra, aminek a másik vége a fázison van. Mindez 1,5-ös tömör réz vezetékkel volt bekötve.
Hibátlanul működött több mint 10 évig. Egy lakásfelújítás során az 1,5-ös tömör vezetékek 0,75 -ös sodrott vezetékre lettek cserélve. Egyéb változtatás nem történt.
Azóta a következő a hiba: A WC lámpa felkapcsolásakor elindul a ventilátor, de nem áll meg a lámpa lekapcsolása után 5 perc leteltével sem. Ha a WC lámpa lekapcsolása után a vezetéket is leveszem az időkapcsoló bemenetéről , és az szabadon lóg a levegőben, akkor viszont leáll 5 perc múlva.
Van valami tippetek, hogyan javítható a vezetékek 1,5-ösre vissza cserélése nélkül?
(#) pipi válasza pls hozzászólására (») Júl 12, 2020 /
 
Nem hiszem hogy a kábelkeresztmetszet számítana, a 075-ös röhögve el kell vigye ezt a teljesítményt... Valami más is változott, csak nem gondolsz rá...
Inkább valami "zavar" van az erőben, (ha nincs elkötve) valami megszórja a kábelt, és ezért bekapcsolva érzi magát. Nem lehet hogy glimmlámpás kapcsolóra lett cserélve, és a glimmen keresztül "pici fázist" kap?
Ha csak valami kapacitíven megszórja, akkor a bemenet és a föld közé próbálj betenni pl 330K ellenállást
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2020
(#) Gafly válasza pipi hozzászólására (») Júl 13, 2020 /
 
És/vagy "energia takarékos" izzó van a hagyományos helyett.
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Júl 13, 2020 /
 
10 év nagy idő. Lehet, hogy a soros vagy párhuzamos kondenzátor adta fel a harcot.
(#) Doky586 hozzászólása Júl 15, 2020 /
 
"energia takarékos" izzó és vagy világítós kapcsoló..
(#) pls válasza Doky586 hozzászólására (») Júl 30, 2020 /
 
Kicsit késve válaszolok, de 5 unoka van a nyakamon, semmire nem jut időm. A világítós kapcsoló glimmjére nem gondoltam, igazatok lehet. A rajta folyó áram elég lehet, hogy bekapcsolva tartsa. Csak arra nem emlékszem, hogy a kapcsolót mikor cseréltem le, a felújítás alatt hosszú ideig nem volt a ventilátor bekötve. Többek között azért sem, mert időközben a szellőzőcső külső végébe belefészkelt egy valószínűleg vörösbegy pár, (szürke, de amikor repül látszik, hogy vörös a szárnya alsó fele és a hasa). Nem akartam kárt tenni bennük, megvártam, amíg kirepülnek a fiókák.
Az égő régen izzószálas volt, most 7W-os, LED-es, de nem tartom valószínűnek, hogy ez okozza, mert arra biztosan emlékszem, hogy azt még az átalakítás előtt cseréltem ki.
Ahogy az unokák hazamennek, és ráérek, kikötöm a glimmet. Ha úgy jó lesz, akkor a glimm helyett rákötöm a folyosó világítást, hogy jelezze, ég a villany a WC-ben. Az is LED égő, nem nő meg jelentősen a fogyasztás, ha abban a pár percben ég, amíg valaki a WC-t hsználja.
Majd jelentkezem az eredménnyel.
(#) pls válasza pls hozzászólására (») Aug 8, 2020 /
 
Kicseréltem a kapcsolót egy olyanra, amiben nincs glimm lámpás visszajelző. Igy minden rendben. Valóban a glimm égőn keresztülfolyó kis áram tartotta bekapcsolva az időzítő kapcsolót.
Köszönöm a segítségeteket, Doky586 válasza volt a megoldás, neki külön is köszönet.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2020
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem