Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   112 / 262
(#) Buvarruha válasza spgabor hozzászólására (») Aug 31, 2014
Most írtam a TV-s topikba is hasonlót, eddig ha nem javul meg kondicserére, akkor kicseréltem őket, egy időben érkezett sok törött és voltak paneljaim. Az enyémen az inverter egyik nap elindul 154 szer is, ha hagyom órákra napokra hülni akkor is, de gondol egyet és nem indul napokig, majd megint és melegre nem ragál. Ha nem lenne szép álapotbana kijelzője kivágtam volna az udvarra már az biztos. Ezek ilyenek, sokat kínlódtam velük, de nem jöttem rá ennek az okára, gondolom döglött a processzor. Esetleg a kvarcot cseréld ki, hátha, vagy eprom resetet is próbálhatsz, én ezeken ilyet nem csináltam, hátha valamelyik bejön és mindketten jól járunk.
.
(#) Buvarruha válasza spgabor hozzászólására (») Aug 29, 2014
Ellenőrizd, hogy a inverter alacsony, vagy magas szinttel indul, mert ez is mindegyiknél más. Amúgy ha valóban trafóhiba volt, nem lepődnék meg, ha teljesen halott lenne a main.
(#) spgabor hozzászólása Aug 29, 2014
Sziasztok!

Egy Samsung monitorral kapcsolatban szeretném tanácsot kérni. A monitor tápjának trafója tönkrement. Mivel nem tudtam szerezni megfelelőt a helyére, ezért raktam bele egy univerzális tápot. Bár ez csak 19"-ig írják, de talán még elboldogul a 20"-os csöveivel. A lényeg nem is ez, hanem a következő hiba.
Mielőtt kicseréltem a táp paneleket, a vezérlést labortápról elindítva azt tapasztaltam, hogy a háttérvilágítás ki-be kapcsolgat folyamatosan. Először nem is foglalkoztam vele, mivel a panel úgyis cserés volt, gondoltam, az inverter vezérlése is rossz lehet, a 220-as trafón felül.
Viszont az univerzális panellal egyáltalán nincs háttérvilágítás. Eleinte először még felvillant és le is kapcsolt egyből, mintha csőhiba lenne. De nem csőhiba, mert kipróbáltam másikkal is. Később, már fel sem villant. A vezérlés on/off csatlakozóján nincs mérhető jelkülönbség a be és kikapcsolás között. Valamint van az ADJ és az analog csatlakozó, egyiken van +2V körülbelül, a másikon ugyanúgy semmi (fejből most nem tudom, hogy melyiken). Ezért két dologra gyanakszom.
1. vezérlés hiba és nem ad bekapcs jelet
2. az univerzális táp 12V-ot csinál a gyári 13 helyett és ez a valóságban csak kb 11,4-11,5V, ami a mellékelt kapcsolási rajzban lévő 11V-os küszöböt lehet, hogy néha alulról súrolja, így ez okoz problémát. bár ez lehet butaság

Tudnátok ötletet adni a hibakeresésben? Előre is köszönöm a segítséget.

Üdv:
spgabor
(#) Hp41C válasza DZsee hozzászólására (») Aug 28, 2014
Érzékelő bemenetenként 2 - 2 darab Schmitt triggeres inverter sorosan kötve. Pl. CD4093 (a kapu két bemenete összekötve), CD40106.
(#) reddot válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 26, 2014
(#) szikorapéter válasza reddot hozzászólására (») Aug 26, 2014
Esetleg tudnál egy egyszerű inverter kapcsolást amivel ugyanúgy előállíthatom az anódfeszültséget,viszont stabil freqvencián ketyeg? Mert ennek leginkább a stabilitásával van baj.
Lehet, keveset bír az inverter? Ha az elkót sem bírta el, akkor gyanúsnak találom a tápellátását az egész kapcsolásnak. Vagyis ha csak annyira bírta feltölteni az elkót, akkor növeld meg a szekunder feszültséget, hogy legyen tartalékod a szűréshez. Ha nincs meg a megfelelő tápfesz, akkor a munkapont nem a számított optimumon van.
Az inverter egyenirányítója után raktam be a kondenzátort de akkor hangosan sípolni kezdett,és 10-20V-ot esett az anódfeszültség. Akkumulátorról is ez a helyzet. inverter hangja van amikor az inverteren egy picit változik a freqvencia,azt azonnal meghallani a hangszórón is.
Amikor nagyértékű elkóval próbáltad szűrni azt hová tetted, hogy megváltozott az inverter freki?
Próbáltad a katódot egy ~100 nF körüli kondival hidegíteni? (a 150µF-os kondi mellé)
Hálózati 50Hz, vagy inverter frekvencia az a "brumm"?
Esetleg egy autó akkumulátorról próbáltad már?
A fűtést az inverter tápjáról kapja?
Az erősítő,illetve az inverter rajza. Az inverterben BD139-esek vannak,így bírja a 12V-ot és az áramerősséget is. Az anódfeszültség pontos stabilizálására 2db 85V-os zénercső szolgál sorbakötve.
(#) szikorapéter hozzászólása Aug 26, 2014
Üdv. Olyan problémám volna hogy egy csöves áramkört inverterrel láttam el,viszont folyamatosan belehallani az inverter freqvenciáját a hangba. Próbáltam szűrni nem sok eredménnyel. Valakinek volna ötlete mi ilyenkor a teendő?
Minden,amivel csak szűrni tudtam. Sajnos így is brummos maradt. Amennyiben próbáltam pufferkondenzátort rakni hozzá,akkor meg az inverter freqvenciája borult fel. Amondo vagyok folytassuk ezt a Csöves erősítős topicban,mert itt kapunk érte.
Sorosan van egy ellenállás kötve a fűtéssel,mivel ennek a fűtése 7,2V-ot kér és a tápfeszültség 12V. Sajnos nem jutok vele 1-ről a 2-re,mivel alapzaja van az inverter miatt.
(#) Buvarruha válasza holex hozzászólására (») Aug 25, 2014
Ha ki-be kcspaolgatni lehet (reagál a gombokra), akkor nem agyhalot, valószínű, csak a háttérvilágítás ál le. Mérd meg az inverter trafók szekunderének ellenállását.
(#) holex válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 25, 2014
Szia. Szétszedtem, látszólag nincs semmi baja. Se púpos kondik, se szétégett inverter. Más ötlet?
(#) szikorapéter válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 24, 2014
Így is szép hangja van,viszont még megoldandó probléma hogy az anódfeszültség-inverter beleszór az anódfeszbe,hiába van szűrve.
(#) elektroton válasza McAdams hozzászólására (») Aug 24, 2014
A dolog, szerintem nagyon egyszerű. Kell betenni egy inverter logikai IC-t a relék elé, pl. CD40106-ot. Az inverter elötti jel a LED-ké, az utánna levő meg a reléké.
Egyébként meg nem 4066-al csinálnám, hanem a teljes áramkörbe 2db CD4093 Schmitt kapus NAND-ot használnák.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2014

Vizerz.JPG

(#) lorylaci válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 24, 2014
Idézet:
„félhidas rezonáns inverter”

Remélem nem tévesztetted el a topicot, és csak félreírás (inverter tudtommal a 12-48VDC-ből 230VAC-t csináló áramkör).
A rezonáns kör szempontjából a teljes terhelés számít, így a trafó szórását az összes leadandó teljesítményre kell számolni, és mérni pedig ahogy ferci elmondta, az összes szekundert rövidre zárva kell.
Fontos azonban még, hogy a szekunderek jó csatolásban legyenek, azaz a szekundereket mind egyszerre kell tekerni.

A primerrel sorba kötni csak akkor kell külön induktivitást, ha nem tudod, vagy nem akarod integrálni a soros induktivitást a trafóba szórt induktivitásként. Ha csak tudod, integráld.
(#) GPeti1977 hozzászólása Aug 24, 2014
Sikeresen megépült egy félhidas rezonáns inverter, most tervben van egy másik is, itt több szekunder tekercs lenne mindegyiken terhelés is, ebben az esetben hogy alakul a trafó szórása? Egy szekunder esetén egyértelmű hogy a szekundert kell rövidre zárni a szórási induktivitás mérésekor, de több tekercsnél?
Szerintem ilyen esetben kell használni külön induktivitást sorba kötve a primer tekerccsel vagy tévedek.
(#) Peet19 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 23, 2014
Helló!
Köszönöm a segítséget. A 8A -es kollektor áram esetén hogy számoltad ki a bázisáramot?
Átalakítottam az áramkört ahogy Vilmos írta és működik. Kivettem a diódát és a BD137 -es kollektorát egy 240Ohm -os ellenállással a +12V -ra kötöttem.
A hall jeladó áramkörét az adatlapjáról néztem ki, azért raktam így össze hogy benne van a C2 is. Ha azt mondod hogy ez nem kell akkor kiveszem de akkor nem kell a GND -re kötni a kimenetet kondi meg ellenállás nélkül?
Nézegettem egy pár elektronikus gyújtás kapcsolási rajzát, de kimondottam én szeretnék készíteni egyet a saját elképzeléseim alapján. Egy kis kihívás, meg így sokkal többet tanulok belőle. Bár a suliban még nem is tanultuk az emitterkövetős alkalmazást. Hátha majd szeptembertől már lesz szó róla.
Még egy kérdésem lenne, hogy amikor elhalad a mágnes a hall előtt akkor nyit vagy éppen zár a jeladó ez a mágnes polaritásától függ, vagy mint egy bináris számláló vagy inverter ha épp 0 akkor 1-re vált, ha épp 1 akkor meg 0-ra?
A trafóval kapcsolatban azt értem, hogy amikor elindul a primer áram (kb: 2,2A) és utána a tranyó megszakítja az áramkört akkor a trafó mágneses mezeje összeomlik, és a fluxusváltozástól önindukció jön létre ami a trafótól ellentétes irányban indítja meg az áramot és nagyfeszültség keletkezik.
Jelen esetben ha a trafó 15 -ös pontján +12V van az 1 -esen meg a GND, akkor amikor létrejön a nagyfesz megváltozik a polaritás is és a záróirányú zénerek akkor nyitnak ha elérte a feszültség a 400V-ot. A zénerekkel azért raktam sorba a 4007 -est, hogy alaphelyzetben ne folyjon áram rajta de ha létrejön az önindukció és megváltozik a polaritás akkor átengedje. Ebben a pillanatban lehet úgy tekinteni a trafót mint egy feszültségforrást? Ha igen akkor az a 400V nem okoz kárt az alkatrészekben vagy az akkumulátorban. Bár a BU2525 -ös tranyó megakadályozza hogy ez a nagyfeszültség az aksin keresztül záródjon. Jól látom a dolgokat?
Ha nem akkor légyszi segítsetek megérteni.

kadarist: köszönöm most már értem. Azt hittem hogy csak a tranyó nyitófeszültsége esik rajta. Most ahogy átalakítottam már 5.4V tápfesznél adja a szikrát. Ennek nagyon örülök de még nem érzem teljesen biztonságosnak az áramkört.

hall3.png

(#) Peet19 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 23, 2014
Helló!
Köszönöm a segítséget. A 8A -es kollektor áram esetén hogy számoltad ki a bázisáramot?
Átalakítottam az áramkört ahogy Vilmos írta és működik. Kivettem a diódát és a BD137 -es kollektorát egy 240Ohm -os ellenállással a +12V -ra kötöttem.
A hall jeladó áramkörét az adatlapjáról néztem ki, azért raktam így össze hogy benne van a C2 is. Ha azt mondod hogy ez nem kell akkor kiveszem de akkor nem kell a GND -re kötni a kimenetet kondi meg ellenállás nélkül?
Nézegettem egy pár elektronikus gyújtás kapcsolási rajzát, de kimondottam én szeretnék készíteni egyet a saját elképzeléseim alapján. Egy kis kihívás, meg így sokkal többet tanulok belőle. Bár a suliban még nem is tanultuk az emitterkövetős alkalmazást. Hátha majd szeptembertől már lesz szó róla.
Még egy kérdésem lenne, hogy amikor elhalad a mágnes a hall előtt akkor nyit vagy éppen zár a jeladó ez a mágnes polaritásától függ, vagy mint egy bináris számláló vagy inverter ha épp 0 akkor 1-re vált, ha épp 1 akkor meg 0-ra?
A trafóval kapcsolatban azt értem, hogy amikor elindul a primer áram (kb: 2,2A) és utána a tranyó megszakítja az áramkört akkor a trafó mágneses mezeje összeomlik, és a fluxusváltozástól önindukció jön létre ami a trafótól ellentétes irányban indítja meg az áramot és nagyfeszültség keletkezik.
Jelen esetben ha a trafó 15 -ös pontján +12V van az 1 -esen meg a GND, akkor amikor létrejön a nagyfesz megváltozik a polaritás is és a záróirányú zénerek akkor nyitnak ha elérte a feszültség a 400V-ot. A zénerekkel azért raktam sorba a 4007 -est, hogy alaphelyzetben ne folyjon áram rajta de ha létrejön az önindukció és megváltozik a polaritás akkor átengedje. Ebben a pillanatban lehet úgy tekinteni a trafót mint egy feszültségforrást? Ha igen akkor az a 400V nem okoz kárt az alkatrészekben vagy az akkumulátorban. Bár a BU2525 -ös tranyó megakadályozza hogy ez a nagyfeszültség az aksin keresztül záródjon. Jól látom a dolgokat?
Ha nem akkor légyszi segítsetek megérteni.

kadarist: köszönöm most már értem. Azt hittem hogy csak a tranyó nyitófeszültsége esik rajta. Most ahogy átalakítottam már 5.4V tápfesznél adja a szikrát. Ennek nagyon örülök de még nem érzem teljesen biztonságosnak az áramkört.
(#) zsoltee0001 válasza voci hozzászólására (») Aug 23, 2014
Igen, pont a múltkor csináltam egy 940-est, ez úgy néz ki, hogy 4 cső van 2-2 sorba kötve és 1-1 inverter trafóról megy. Nálam az egyik szekundera volt szakadt.
Bekapcs után 1 másodpercre (kb) bejött a kép (4-ból 2 cső dolgozott) érzékelte a hibát majd leállította az invertert.
Nálad ezek szerint más gond van, azért javaslom mérj rá az inverter szekunderéra, kohm fölötti értéket kell kapj, valamint a meghajtó feteket is, hogy nincs-e zárlatba.
Üdv
(#) zsoltee0001 válasza voci hozzászólására (») Aug 23, 2014
Szia
A cserélt táp kondijait (1000uF) csere, mert gondolom az a táp se új.
Ha ez se jön be, akkor a csövek haldoklanak ill. az inverter trafó.
Üdv
(#) kadarist válasza ifjzambogyuri hozzászólására (») Aug 22, 2014
Szia!
Ez egy vészvilágítási elektronikus átkapcsoló-inverter. Kell még egy előtét (fojtó) is a működéséhez.
(#) arion válasza arion hozzászólására (») Aug 21, 2014
Szétszedtem kitakarítottam és újra összeraktam a laptopot. Hibát nem találtam. Nem tudom számít e de az inverter jelentősen melegszik, igen forró a kijelző alatti műanyag kávarész. Az inverter hibája leállíthatja a a gépet?

A processzort újra pasztáztam a ventillátort kitakarítottam. Igy egy darabig elment a gép majd kékhalállal leállt, hardverre vagy driver hibára hivatkozott. Csökkentett módban is negyed órát működött majd leállt. Megpróbálok egy újra telepítést de gyanítom, nem abban lesz a hiba.
Esetleg találkozott már valaki ilyen problémával?
(#) arion hozzászólása Aug 20, 2014
Üdv mindenki!

A feleségem laptopjával kapcsolatban kérek segitséget, ilyen hibát nem láttam még. Fujitsu Amilo M6450G.
Szépen bekapcsol, működik, kb 5 percig, majd egy kattanás és a gép kikapcsol. Sentinel szerint a HDD hibátlan vírus sincs a gépen. Számottevő melegedést sem tapasztalok sehol kivéve a kijelző kávájának közepén ahol vszinű az inverter van. Valaki találkozott hasonló hibával?
(#) proli007 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 18, 2014
Hello! Ha módodban áll a 230-at figyelni, akkor PLd. így. Az inverter természetesen nem kell, mehet a PIC bemenetre közvetlen.
(#) lorylaci válasza elektros90 hozzászólására (») Aug 18, 2014
Az MS fájl több sebből vérzik:
- fordítva vannak a diódák a kapcsolókon! Valamint oda nem ártana egy ksi kondit is betteni (pl 100-220pF).
- Minek a delay? Így nem lesz holtdiőd. Ráadásul így csak egyszerre nyitás lesz, ami nagyon durva hiba.
- Kihagytál sok elemet a blokkvázlatból, vagy nem is azt akartad szimulálni?

Kezdetben ne CMOS-t invertert rakjál be, hanem négypólust, sokkal gyorsabb szimulációt ad, meg kevesebb hibát. Sőt nem is kell igazából inverter, ha az egyik ideális kapcsó bementét fordítva kötöd be.

A holtidőre ki kell találnod valamit, a legegyszerűbb megoldás a hiszterézis alkalmazása. Erre is van négypólus, de az ideális kapcsolóelemek is tudnak hiszterézist kezelni, így megint gyorsabb szimulációd lesz.

Hibaerősítőnél opampok helyett ahsználhatod a szimpla összeadó funkciót (kivonásként), ami megint gyorsítja a szimulációdat.

Aztán ha már tök ideális elemkkel megy, akkor elhet bonyolítani.
(#) SzervízMacska válasza orultroka hozzászólására (») Aug 18, 2014
Szerintem a jeladód a következőképpen működik: a spirál forgat egy alumínium tárcsát, melybe egy koncentrikus kör kerületén apró mágneseket préseltek. A tárcsa mögé van egy hall jeladó beszerelve, amely ciklikusan feszültséget ad ki az előtte elhaladó kis mágnesek mozgásának ütemében. Véleményem szerint ez már alapból négyszögjelet eredményez. Szerintem próbáld ki, ha nem megy, ráérsz komparátorral bíbelődni. Talán egy ST bemenetű inverter is elég lesz oda. Gyári jelszámláló eszközök bemenetének jelformáló fokozata is gyakorta egy 4093-as ic...
Egyébként egy ilyen korú autónál - amennyiben saját - sokkal primitívebben oldanám meg, mindennemű elektronika nélkül. Likvidálnám a gyári jeladót, s egy kis paneldarabkára forrasztott reed csövet tennék a helyére. Azzal közvetlenül szaggatnám a tápot, s már kész is a varázslat...
Következő: »»   112 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem