Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   112 / 262
(#) szikorapéter válasza reddot hozzászólására (») Aug 26, 2014
Sorosan van egy ellenállás kötve a fűtéssel,mivel ennek a fűtése 7,2V-ot kér és a tápfeszültség 12V. Sajnos nem jutok vele 1-ről a 2-re,mivel alapzaja van az inverter miatt.
(#) Buvarruha válasza holex hozzászólására (») Aug 25, 2014
Ha ki-be kcspaolgatni lehet (reagál a gombokra), akkor nem agyhalot, valószínű, csak a háttérvilágítás ál le. Mérd meg az inverter trafók szekunderének ellenállását.
(#) holex válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 25, 2014
Szia. Szétszedtem, látszólag nincs semmi baja. Se púpos kondik, se szétégett inverter. Más ötlet?
(#) szikorapéter válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 24, 2014
Így is szép hangja van,viszont még megoldandó probléma hogy az anódfeszültség-inverter beleszór az anódfeszbe,hiába van szűrve.
(#) elektroton válasza McAdams hozzászólására (») Aug 24, 2014
A dolog, szerintem nagyon egyszerű. Kell betenni egy inverter logikai IC-t a relék elé, pl. CD40106-ot. Az inverter elötti jel a LED-ké, az utánna levő meg a reléké.
Egyébként meg nem 4066-al csinálnám, hanem a teljes áramkörbe 2db CD4093 Schmitt kapus NAND-ot használnák.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2014

Vizerz.JPG

(#) lorylaci válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 24, 2014
Idézet:
„félhidas rezonáns inverter

Remélem nem tévesztetted el a topicot, és csak félreírás (inverter tudtommal a 12-48VDC-ből 230VAC-t csináló áramkör).
A rezonáns kör szempontjából a teljes terhelés számít, így a trafó szórását az összes leadandó teljesítményre kell számolni, és mérni pedig ahogy ferci elmondta, az összes szekundert rövidre zárva kell.
Fontos azonban még, hogy a szekunderek jó csatolásban legyenek, azaz a szekundereket mind egyszerre kell tekerni.

A primerrel sorba kötni csak akkor kell külön induktivitást, ha nem tudod, vagy nem akarod integrálni a soros induktivitást a trafóba szórt induktivitásként. Ha csak tudod, integráld.
(#) GPeti1977 hozzászólása Aug 24, 2014
Sikeresen megépült egy félhidas rezonáns inverter, most tervben van egy másik is, itt több szekunder tekercs lenne mindegyiken terhelés is, ebben az esetben hogy alakul a trafó szórása? Egy szekunder esetén egyértelmű hogy a szekundert kell rövidre zárni a szórási induktivitás mérésekor, de több tekercsnél?
Szerintem ilyen esetben kell használni külön induktivitást sorba kötve a primer tekerccsel vagy tévedek.
(#) Peet19 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 23, 2014
Helló!
Köszönöm a segítséget. A 8A -es kollektor áram esetén hogy számoltad ki a bázisáramot?
Átalakítottam az áramkört ahogy Vilmos írta és működik. Kivettem a diódát és a BD137 -es kollektorát egy 240Ohm -os ellenállással a +12V -ra kötöttem.
A hall jeladó áramkörét az adatlapjáról néztem ki, azért raktam így össze hogy benne van a C2 is. Ha azt mondod hogy ez nem kell akkor kiveszem de akkor nem kell a GND -re kötni a kimenetet kondi meg ellenállás nélkül?
Nézegettem egy pár elektronikus gyújtás kapcsolási rajzát, de kimondottam én szeretnék készíteni egyet a saját elképzeléseim alapján. Egy kis kihívás, meg így sokkal többet tanulok belőle. Bár a suliban még nem is tanultuk az emitterkövetős alkalmazást. Hátha majd szeptembertől már lesz szó róla.
Még egy kérdésem lenne, hogy amikor elhalad a mágnes a hall előtt akkor nyit vagy éppen zár a jeladó ez a mágnes polaritásától függ, vagy mint egy bináris számláló vagy inverter ha épp 0 akkor 1-re vált, ha épp 1 akkor meg 0-ra?
A trafóval kapcsolatban azt értem, hogy amikor elindul a primer áram (kb: 2,2A) és utána a tranyó megszakítja az áramkört akkor a trafó mágneses mezeje összeomlik, és a fluxusváltozástól önindukció jön létre ami a trafótól ellentétes irányban indítja meg az áramot és nagyfeszültség keletkezik.
Jelen esetben ha a trafó 15 -ös pontján +12V van az 1 -esen meg a GND, akkor amikor létrejön a nagyfesz megváltozik a polaritás is és a záróirányú zénerek akkor nyitnak ha elérte a feszültség a 400V-ot. A zénerekkel azért raktam sorba a 4007 -est, hogy alaphelyzetben ne folyjon áram rajta de ha létrejön az önindukció és megváltozik a polaritás akkor átengedje. Ebben a pillanatban lehet úgy tekinteni a trafót mint egy feszültségforrást? Ha igen akkor az a 400V nem okoz kárt az alkatrészekben vagy az akkumulátorban. Bár a BU2525 -ös tranyó megakadályozza hogy ez a nagyfeszültség az aksin keresztül záródjon. Jól látom a dolgokat?
Ha nem akkor légyszi segítsetek megérteni.

kadarist: köszönöm most már értem. Azt hittem hogy csak a tranyó nyitófeszültsége esik rajta. Most ahogy átalakítottam már 5.4V tápfesznél adja a szikrát. Ennek nagyon örülök de még nem érzem teljesen biztonságosnak az áramkört.

hall3.png

(#) Peet19 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 23, 2014
Helló!
Köszönöm a segítséget. A 8A -es kollektor áram esetén hogy számoltad ki a bázisáramot?
Átalakítottam az áramkört ahogy Vilmos írta és működik. Kivettem a diódát és a BD137 -es kollektorát egy 240Ohm -os ellenállással a +12V -ra kötöttem.
A hall jeladó áramkörét az adatlapjáról néztem ki, azért raktam így össze hogy benne van a C2 is. Ha azt mondod hogy ez nem kell akkor kiveszem de akkor nem kell a GND -re kötni a kimenetet kondi meg ellenállás nélkül?
Nézegettem egy pár elektronikus gyújtás kapcsolási rajzát, de kimondottam én szeretnék készíteni egyet a saját elképzeléseim alapján. Egy kis kihívás, meg így sokkal többet tanulok belőle. Bár a suliban még nem is tanultuk az emitterkövetős alkalmazást. Hátha majd szeptembertől már lesz szó róla.
Még egy kérdésem lenne, hogy amikor elhalad a mágnes a hall előtt akkor nyit vagy éppen zár a jeladó ez a mágnes polaritásától függ, vagy mint egy bináris számláló vagy inverter ha épp 0 akkor 1-re vált, ha épp 1 akkor meg 0-ra?
A trafóval kapcsolatban azt értem, hogy amikor elindul a primer áram (kb: 2,2A) és utána a tranyó megszakítja az áramkört akkor a trafó mágneses mezeje összeomlik, és a fluxusváltozástól önindukció jön létre ami a trafótól ellentétes irányban indítja meg az áramot és nagyfeszültség keletkezik.
Jelen esetben ha a trafó 15 -ös pontján +12V van az 1 -esen meg a GND, akkor amikor létrejön a nagyfesz megváltozik a polaritás is és a záróirányú zénerek akkor nyitnak ha elérte a feszültség a 400V-ot. A zénerekkel azért raktam sorba a 4007 -est, hogy alaphelyzetben ne folyjon áram rajta de ha létrejön az önindukció és megváltozik a polaritás akkor átengedje. Ebben a pillanatban lehet úgy tekinteni a trafót mint egy feszültségforrást? Ha igen akkor az a 400V nem okoz kárt az alkatrészekben vagy az akkumulátorban. Bár a BU2525 -ös tranyó megakadályozza hogy ez a nagyfeszültség az aksin keresztül záródjon. Jól látom a dolgokat?
Ha nem akkor légyszi segítsetek megérteni.

kadarist: köszönöm most már értem. Azt hittem hogy csak a tranyó nyitófeszültsége esik rajta. Most ahogy átalakítottam már 5.4V tápfesznél adja a szikrát. Ennek nagyon örülök de még nem érzem teljesen biztonságosnak az áramkört.
(#) zsoltee0001 válasza voci hozzászólására (») Aug 23, 2014
Igen, pont a múltkor csináltam egy 940-est, ez úgy néz ki, hogy 4 cső van 2-2 sorba kötve és 1-1 inverter trafóról megy. Nálam az egyik szekundera volt szakadt.
Bekapcs után 1 másodpercre (kb) bejött a kép (4-ból 2 cső dolgozott) érzékelte a hibát majd leállította az invertert.
Nálad ezek szerint más gond van, azért javaslom mérj rá az inverter szekunderéra, kohm fölötti értéket kell kapj, valamint a meghajtó feteket is, hogy nincs-e zárlatba.
Üdv
(#) zsoltee0001 válasza voci hozzászólására (») Aug 23, 2014
Szia
A cserélt táp kondijait (1000uF) csere, mert gondolom az a táp se új.
Ha ez se jön be, akkor a csövek haldoklanak ill. az inverter trafó.
Üdv
(#) kadarist válasza ifjzambogyuri hozzászólására (») Aug 22, 2014
Szia!
Ez egy vészvilágítási elektronikus átkapcsoló-inverter. Kell még egy előtét (fojtó) is a működéséhez.
(#) arion válasza arion hozzászólására (») Aug 21, 2014
Szétszedtem kitakarítottam és újra összeraktam a laptopot. Hibát nem találtam. Nem tudom számít e de az inverter jelentősen melegszik, igen forró a kijelző alatti műanyag kávarész. Az inverter hibája leállíthatja a a gépet?

A processzort újra pasztáztam a ventillátort kitakarítottam. Igy egy darabig elment a gép majd kékhalállal leállt, hardverre vagy driver hibára hivatkozott. Csökkentett módban is negyed órát működött majd leállt. Megpróbálok egy újra telepítést de gyanítom, nem abban lesz a hiba.
Esetleg találkozott már valaki ilyen problémával?
(#) arion hozzászólása Aug 20, 2014
Üdv mindenki!

A feleségem laptopjával kapcsolatban kérek segitséget, ilyen hibát nem láttam még. Fujitsu Amilo M6450G.
Szépen bekapcsol, működik, kb 5 percig, majd egy kattanás és a gép kikapcsol. Sentinel szerint a HDD hibátlan vírus sincs a gépen. Számottevő melegedést sem tapasztalok sehol kivéve a kijelző kávájának közepén ahol vszinű az inverter van. Valaki találkozott hasonló hibával?
(#) proli007 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 18, 2014
Hello! Ha módodban áll a 230-at figyelni, akkor PLd. így. Az inverter természetesen nem kell, mehet a PIC bemenetre közvetlen.
(#) lorylaci válasza elektros90 hozzászólására (») Aug 18, 2014
Az MS fájl több sebből vérzik:
- fordítva vannak a diódák a kapcsolókon! Valamint oda nem ártana egy ksi kondit is betteni (pl 100-220pF).
- Minek a delay? Így nem lesz holtdiőd. Ráadásul így csak egyszerre nyitás lesz, ami nagyon durva hiba.
- Kihagytál sok elemet a blokkvázlatból, vagy nem is azt akartad szimulálni?

Kezdetben ne CMOS-t invertert rakjál be, hanem négypólust, sokkal gyorsabb szimulációt ad, meg kevesebb hibát. Sőt nem is kell igazából inverter, ha az egyik ideális kapcsó bementét fordítva kötöd be.

A holtidőre ki kell találnod valamit, a legegyszerűbb megoldás a hiszterézis alkalmazása. Erre is van négypólus, de az ideális kapcsolóelemek is tudnak hiszterézist kezelni, így megint gyorsabb szimulációd lesz.

Hibaerősítőnél opampok helyett ahsználhatod a szimpla összeadó funkciót (kivonásként), ami megint gyorsítja a szimulációdat.

Aztán ha már tök ideális elemkkel megy, akkor elhet bonyolítani.
(#) SzervízMacska válasza orultroka hozzászólására (») Aug 18, 2014
Szerintem a jeladód a következőképpen működik: a spirál forgat egy alumínium tárcsát, melybe egy koncentrikus kör kerületén apró mágneseket préseltek. A tárcsa mögé van egy hall jeladó beszerelve, amely ciklikusan feszültséget ad ki az előtte elhaladó kis mágnesek mozgásának ütemében. Véleményem szerint ez már alapból négyszögjelet eredményez. Szerintem próbáld ki, ha nem megy, ráérsz komparátorral bíbelődni. Talán egy ST bemenetű inverter is elég lesz oda. Gyári jelszámláló eszközök bemenetének jelformáló fokozata is gyakorta egy 4093-as ic...
Egyébként egy ilyen korú autónál - amennyiben saját - sokkal primitívebben oldanám meg, mindennemű elektronika nélkül. Likvidálnám a gyári jeladót, s egy kis paneldarabkára forrasztott reed csövet tennék a helyére. Azzal közvetlenül szaggatnám a tápot, s már kész is a varázslat...
(#) P.mobile hozzászólása Aug 16, 2014
Sziasztok!

Adott egy Liebherr kombinált hűtőszekrény. A vezérlőpanel tönkrement és szeretnék egy általános hűtőkamra vezérlőt beleszerelni.
Probléma: A kompresszor Embraco gyártmány R600 gázra egyéb adat nem olvasható mert sérült az adattábla. A kompresszor fordulatszám szabályzós, egy szürke színű dobozban van az inverter.
Találkozott már valaki ilyen típussal? Milyen vezérlőjel kell az indításhoz/szabályozáshoz?
Egy link is segítene (angol?) amiben megtalálható a leírás, sajnos nekem nem sikerült ilyet googlezni.
Köszönöm, h valaki tud segíteni!
(#) mikrokapcsolo válasza valaki2233 hozzászólására (») Aug 15, 2014
A válasz, a 4049-es ic, ami egy kupac invertert tartalmaz. Az inverter, mint a neve is mutatja, a bemenet ellentétét fogja adni, vagyis ha a te bemeneted 0, akkor a kimeneted 1 lesz. Ehhez az kell, hogy a kapcsolód a bemenetet + tápra húzza, és esetleg nem árt 10k-val lehúzni gnd-re is, hogy biztos legyen. Ha a bemeneted a kapcsolón keresztül + tápra, vagyis logikai 1-re van kötve, akkor a kimeneted 0 lesz. Ha bontod a kapcsolót, az az ellenálláson keresztül logikai 0 szintre kerül, így a kimeneted 1 lesz.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2014

inv.png

(#) mikrokapcsolo hozzászólása Aug 15, 2014
Tiszteletem az ittenieknek! (Már ha van még itt valaki ebben a témában)
Egy kicsit eltér a kérdésem a témától, de nem nyitok neki témát. Nekem pontosan hogy csengeteésre kéne a csengőm, nem másra. Történt egyszer, hogy a szomszédban lévő csengő gombját (illetve adóját) lelopták, így a csengő hozzám került a 'Jó lesz ez még valamire' címszóval. Eljött az idő, hogy kellene. Szóval, szeretném átalakítani vezetékesre, kb 2-3m vezetéke lenne, de ha gond, még egy relé közbeiktatása sem gond, annál inkább, az életre keltése gond. Ha kap tápot elemről, akkor ha forgatom a kezemben, attól is megszólal, de ha a tekercs forrpontjához érek, van, hogy megszólal, szóval, elég bizonytalan. Készítettem két képet, hátha valaki tudja, mit mivel kell kötni, hogy csak akkor szólaljon meg, amikor kell. A képen lévő dip tokos ic-ben egy marék inverter van, a plecsni ic pedig vagy a dallam, vagy a vevő. Bármi segítséget köszönök.
(#) forex74 válasza ferci hozzászólására (») Aug 13, 2014
Válaszom erre:

"Remélem, nem arra gondoltál, hogy egy eredetileg légréses nagyfesz trafótól flyback lesz az invertered is???"
Persze hogy nem.
Egyébként valóban kell légrést hagyni a u alakú ferrit között, mert energiatároló képesség kell a flybacknak. Ezeket a trafókat egyébként is légréssel tervezik.
Na most az enyémbe is szerintem fog kelleni olyan 0,5-1mm hézag. Ha jól sejtem.
Nekem az inverter azért kell, mert pwm-et tud. (Átmenetileg DC tápot helyettesít)
Persze ez nem kapcsolóüzemű, hogy a félreértéseket elkerüljük. Vagyis itt hagyományos vasmagos trafóm van. Aminek a paramétere 230V/20V/100W-os.
Tudok belőle mind AC és DC 3V - 250V-ot, persze 12A-ig előállítani, persze DC-t úgy hogy egyenírányítom (Greates híddal).
Mivel nincs DC tápom, régen volt, de kölcsön adtam valaminek és kinyiffantotta. Persze az nem kapcsolóüzemű volt.
Majd tervezem hogy építek egy kapcsolóüzemű DC tápot. Erre van egy kiváló weboldal, hihetetlen miket épített már meg az illető, és mindegyik dokumentálva, és képekkel és youtube filmel. Itt aztán minden megtalálható.
Link: Bővebben: Link
Tehát 12V kocsi akksi az induló betáp -> inverter(pwm+freki) -> Nagyfesz driver trafóval (flyback) (ez adja a 3KV/30mA) és utána jöhet a többi Tesla tekecs primer oldala.

Egyenlőre ennyi. Egyébként a terhelés a nagyfesz trafónak csak annyi lenne hogy egy légmagos 5 menetes Audió kábel menne 50mm-es pvc csőre.
Egyébként mikor próbapaneles kisérletet tettem, hogy beállítsam a frekit, akkor Ampermérővel megmértem hogy a primer tekercs mennyit vesz fel 35Khz mellett, így mutatott 11,5A.
Persze azért, mert 5mm vastag Audió kábel a primer. De ezt a fenti legelső írásomnál fényképen látható is.
Tehát vissza kanyarodva tudna nekem segíteni abban hogy megértsem a Snubber áramkör számításait?
Fentebb megadtam a .pdf állományt fél napom ráment, mire ilyen jó információt találtam.
Sok weboldal van erről, de azok nem magyarázzák el basic és középkategóriás szinten.
Értem alatta azt, hogy ez a .pdf állomány részletesen elmondja, hogy a képletben szereplő Cs, Rs, Id, Fs, Vd, Li, fi mit is jelentenek, így egy kicsivel megkönnyíti a szitut.
Egyébként tudom, hogy be kell szerezzek egy "High voltage probe" adapter kiegészítő mérőt, ezt multiméterhez kapcsolható.
Aztán tervezem hogy veszek egy Hantek szkópot amit számítógéphez csatlakoztatható USB portra.
De ezt már írtam a fenti hosszú levelemben.
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2014
(#) forex74 válasza ferci hozzászólására (») Aug 13, 2014
Igen a tegnapi áramkörről beszélek, amit csatolt .docx file-ban volt.

Tudom 24V-ot adnak meg, de 12V-ról akarom hajtani, mert primer tekercs a flybacken 5uH vagyis 4+4 menet másik flybackre tekerve. A gond az hogy sikerült 2812 menetet tekernem a szekunderre, ez kicsit sok szerintem, de féltem attól ha csak 1500 menetet teszek fel akkor nem érem el a 3 KV-ot, még 24V mellett sem. Persze 36V-ról vagy többről nem szívesen járatnám. Tudom meg kellett volna tervezni, de elmaradt.

Úgy képzelem el, hogy 12V-os kocsi akksi utána inverter (ez tud PWM-et+Frekit állítani, tehát 0-230V-ig) így be tudom állítani 24V-ra ha kell. Utána jön maga a meghajtó áramkör+ a Trafó, amit képen először küldtem (fenti fényképeim 2db).

Mindez azért jó szerintem, mert be kell állítanom a 3KV-ot 35Khz-re.
Egyébként ez Neon Sign Transzformátor lenne. Ezt használják Tesla tekercs indító nagyfeszének, általában.

A word dokumentumba leírtam minden adatot, a tekercsek(primer+Secunder induktivitásait is).
(#) oreg01 hozzászólása Aug 12, 2014
Üdv!
Kérdeznék,hátha valaki tud segíteni.
Adott 2db Gysmi inverter 1db 161 és 1db 165-ös.
A szakszervizben azt mondták Power modul hibás mind kettő. Kérdezném van e mód valahonnan ilyet szerezni?
(#) tomipap válasza erbe hozzászólására (») Aug 11, 2014
najo nekem nem igy szamol vissza Mint irtam az ertek emelkedik folyamatosan. Ami furcsa volt, hogy este mondjuk 614-irt, reggel meg 611-et. De delben meg 612-ot Aztan masnap reggelre lett belole 613. Es igy tovabb. Voltak ennel sokkal nagyobb "kilengesek is". Lehet itt valami trukk amiatt is, hogy 3 fazison fogyasztok 24h es 1 fazison taplalok vissza napkozben. Nem tudom az ora milyen matekot alkalmaz es hogyan korrigal. Az viszont biztos, hogy a februar ota vezetett oraallasom az inverter termelesi adatai es az eddigi fogyasztasi tapasztalati "adatok" teljesen fedesben vannak.
(#) Ge Lee válasza killbill hozzászólására (») Aug 11, 2014
Azt ne akarja nekem a gyártó megmagyarázni, hogy ha van még 3-4cm vezetősáv a lábak után, akkor számít az a néhány tized nH különbség ami a két tok között van. Mennek procik ennél sokkal gyorsabban is, és nem BGA tokban. Vagy ha már olyan, akkor lenne foglalatban mint egy CPU, vagy lennének a forrasztási oldalra átvezetve a lábak, nem sokat növelne a gyártási költségen.
A TV-k mellé valóban nem mellékelnek ma már rajzot, ettől függetlenül sok helyen meg tudják javítani, főleg hogy a táp és az inverter hibán kívül a többi elég ritka.
(#) Ge Lee válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 10, 2014
Nem emlékszem a mag méreteire, de 3-400W-ig biztos jó félhídban, vagy még többre is. De nagyobb maggal, árammódú vezérléssel és jó IGBT-kkel hegeszteni is tudsz egy félhíddal. Sőt, nézegettem egy gyári Co inverter rajzát, 2-2db IGBT van benne párhuzamosan, 180A a vége, és félhíd.
(#) dara válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 10, 2014
Én azt tudom,de ő nem tudja.[off]Azt szerintem te is tudod hogy én minden féle magra tekertem inverter trafót.
(#) Beringer 600 válasza zsoking016 hozzászólására (») Aug 10, 2014
Szia! Először meg kell nézned a biztosítékot,ha van benne,utána nézd meg hogy kap-e megfelelően tápot,,mérd meg hogy az inverter része dolgozik-e,ha mégsem,akkor mérd meg a végfok részét.Protekt led van benne?mert ha az pirosan világít,vagy ha nem alszik el,akkor valószínű hogy végfok hiba van.Fázis ceruzával nem lehet ilyen készüléknek neki állni javítani.
(#) Hetope hozzászólása Aug 8, 2014
Űdv mindenkinek !
Segítség kellene ha van valakinek tapasztalata háromfázisú inverter javításával kapcsolatban. FRONIUS TP 200- asról lenne szó. 5 méter hosszú a 4eres bekötőkábel amelynek egyik ere megszakadt. Van-e a készüléknek fázisfigyelője ? Arra gondolok hogy esetleg az tiltja le , de még benne is van egy kábel ami gyanúsan nagy ellenállást mutat és pont ugyan azon fázison de a főkapcsoló után. Három zavarszűrő kondibol (0,1µF/275v x2) kijött a füst! AZ egyenírányítója háromfázisú kocka jónak mutatkozik ómikus méréssel, sehol másutt nincsenek gyanús jelek de úgy össze van pakolva hogy még a tranzisztorokhoz hozzá sem tudtam férni. Szerintem rajzot keresni felejtős mivel több mint húsz éves de mindig vannak véletlenek is.
(#) kameleon2 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 7, 2014
Szia! Nem feltétlenül kell inverter az akkus tápláláshoz, ha sorbakötött akksijaid vannak és DC , vagy DC-re alakított cuccaid. Mellesleg régóta nem tirisztoros a szünetmentesek végfoka, hanem IGBT-s....
Következő: »»   112 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem