Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Köszönöm mindenkinek a választ,és a hozzá szólásokat.
Akkumulátoraimhoz természetesen van inverter is ami 12 volt 2000/4000 Wattos,és 5 db 12 volt 100 Wattos napelem tölti az akkukat,természetesen töltés szabályzón keresztül.Napsütésben tegnap kipróbáltam a hűtőt .Hűtő ment ami 110 Watt , 1 rádió ami 15 Wattos és 1 ventilátor 40 Watt.nem volt türelmem kivárni,hogy töltésre kapcsoljon a töltés szabályzó,ezért megjárattam pluszban 1 - 600 Wattos víz szivattyúval ami kb 1 percig ment.A tőltés szabályzó kb 2 perc alatt vissza töltötte az elhasznált áramot,úgy hogy csak a szivattyút,és a ventilátort álítottam meg!Mindezek mellett vannak kisebb ,áramfogyasztók amik mindig üzemelnek:telefonos riasztó,mozgás érzékelős riasztó,és mozgás érzékelős kamera. Bocsi a leírásomban eltévesztettem,az akkuk párhuzamosan vannak kötve 12 voltra! A napelemeknél egyenként teljes napsütésben 5.5-5.7 Amper között mértem.Így az 5 napelemből kb 28 Amper töltésem van!
Ezek a negyszogjelet/trapezt ado borzadalyok sokmindenre nem jok. Max arra, hogy kapcsolouzemu tapokat hajtsanak veluk. Induktiv terhelesnel 50x-esen kell turmeretezned mert durrognak kulonben a FET-ek. A motorok / transzformatorok sem szeretik ezt a jelalakot. A trafok melegednek/sipolnak. Szerintem az osszes ilyen csoda "Szinuszos jellegu" meg "modositott szinuszos" "kvazi szinuszos" inverter a kinai ipar bosszuja... Mondjuk itt a kifejezesekkel nem is lenne baj mert a jobb inverterek is csak a szinuszhoz hasonlo jelet produkalnak de az mar nem olyan problemas mint a trapez meg a kozel negyszoges tarsaik.
Az közel sem lehetetlen:
- http://www.hestore.hu/prod_10031931.html - http://www.argep.hu/trend/INVE/inverter-1000w.html ...és még mindig csendes az üzeme, nem egy aggregátorról hajtod a hűtőt. A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
Megvan hozzá a szinuszos inverter ami a hűtő bekapcsolásakor az induló áramot is kibírja?
Szerintem is hagyjuk. Nem vitatkozni szerettem volna, hanem leírni a véleményemet, miszerint egy autó elektronikába (jelen esetben inverter) szerintem 16v-os kondi alulméretezett. (És nem azért mert 16v felett van az akku feszültsége, akkor nyilván egy napot sem bírna ki, hanem mert elvből mindent legalább 60%-ra tervezek.)
Én ha vennék mégegyet, ezt az elkot kicserélném nagyobbra. Egy szóval nem mondtam hogy egy 12v-os akkut 16-ig fel lehet tölteni egyik pillanatról a másikra. de a töltő feszültség ingadozik a fordulatváltozásra. (nyilván ezt kompenzálja a fesz.szab., és köszönöm a helyesbítést. nem megszakítja, legerjeszti, és való igaz, ez már nagyon eltér a témától)
Én úgy gondolom a 16v nagyon gyenge egy autó elektronikába,
Amúgy mérj rá egy (főleg régebbi típusú) autó töltésére. 15,5 alatt nem hiszem hogy mérsz, tulajdonképpen cellánként 2,5-2,8v.. alapjáraton az autó töltése valóban 14 környére, de próbáld csak ki... tegyél egy multit az akkura és hirtelen húzd meg a gázt... ha nem megy fel 15 fölé jövök egy sörrel... épp így 16 fölé is felszaladhat.... ettől még nem láttam tönkremenni autót.... 18 voltig nem nagyon kéne baja legyen egyetlen autó elektronikának sem. A fesz.szab. gyakorlatilag megszakítja a a generátor gerjesztést ha az akku megfelelő feszültségre ért (vagy fölé szaladt).. azért nem egy mikroprocesszor vezérli ezt... én úgy gondolom hogy az impulzus szerű túlfesz nem tesz tönkre semmit, de igenis valós probléma (nézz csak körbe a ledek környékén, miért tervezik autóba akkora előtéttel, 12 volt 80% köré?) nyilván ez az inverter sem első nap ment tönkre.. sőőőt... bírta 2-3 évig... de nem mindegy hogy valamit relatívan "csúcsra" járatunk. (16v-os kondi egy autóban), vagy meghagyjuk azt a biztonságos tartalékot. ... de most őszintén... minden kondi 25v-os... ez az egy meg 16? még ha nem fért volna el megértem.... de én most 25-össel pótoltam és gond nélkül üzemel. talán egy kicsit elfogult vagyok, de mint évtizedek óta elektronikai környezetben dolgozó ember mindig azt mondtam: jobb és ésszerűbb egy nagy cuccot félig használni, mint egy kicsit 110%-on.
Darabjaira szedtem az pic nélküli inverteres co gépem. Kirajzoltam az impulzustrafótól a nagyáramú részt. Az összes tekercsadat megvan. Hát nem lehet azt mondani rá hogy szokványos inverter. Ki fogom forrasztani az összes alkatrészt a vezérlésből és felteszem a képeket ide, hogy vissza lehessen rajzolni.
Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy rossz inverteres kompresszort akarok cserélni normálra. A hűtő vezérlő elektronikája 1db optón keresztül pofázik az inverterrel. Többféle hűtő van, mindegyikben ugyanez a felállás. Azt szeretném kérdezni, hogy valaki tud-e valamit azon a vonalon menő protokollról. Ez valami szabvány, vagy minden gyártónál más? Esetleg valaki visszafejtette már? RS232 lehet? Egy PIC bemenetére szeretném rátenni a vezérlőelektronika jelét, ami egy relét kapcsolgat. Próbáltam az inverter kimenetét egyenirányítani és egy relét húzogatni vele, de nem jött be. Szépen amikor indulnia kell a kompresszornak (bedugás után kb 1 perc) meghúzza a relét, amikor eléri a beállított hőfokokat, akkor viszont nem engedi el, tehát ez a móka nem jött be. Ismerni kéne hozzá az adatvezetéken menő cucc protokolját. Ebben kérek segítséget, ha valaki már belefutott ilyenbe. THX
Sziasztok. Ennek a posztnak semmi kérdés jellege nem lesz, inkább csak megosztanám a tapasztalatokat.
Még valamikor 3 évvel ezelőtt vettem egy 120w-os invertert. Tulajdonképpen semmi extrát nem kellett volna tudjon csak laptop, telefon töltését, néhányszor egy 75w-os forrasztót. Egyik kollégám kölcsönkérte, természetesen ahogy bedugta a kocsiba, iszony nagy füsttel eltávozott az élők sorából (legalábbis én azt hittem) az én kocsimban azonban továbbra is működött, de láthatóan gyengébb lett. nem tudott elindulni róla semmi, de ha már működött bírta. Tegnap este volt egy kis többlet időm, gondoltam megnézem. A benenetnél volt egy 1200uF, 16!!V low esr kondi. aminek a teteje mint egy tubarózsa. még a burkolat belül is tiszta trutyi volt, úgy kilehelte a lelkét szerencsétlen. Gondoltam ha ilyen idióták, hogy 16v-os kondit tesznek egy autóba tervezett inverterbe átnézem a többit is. az összes többi kondi 25v-os (illetve a sec oldalon 400). Az érdekes dolog, hogy az összes autó 16v körül tölt, és egy speciálisan ide tervezett inverterbe miért tesznek 16v-os kondit? az tudni való dolog, hogy nagyobb gázadásnál, ha a fesz szabályzó nem tud időben kapcsolni, túl-túl szalad 16-on. Gondolom épp ez volt a lényeg, hogy menjen tönkre. Szerencsére más nem ment tönkre benne, így megúszom pár száz forinttal, és tökéletes lesz, de ajánlom mindenkinek aki Belink nevű csodát vásárol, hogy a garancia lejárta után ezt a kondit cserélje nagyobbra. http://www.notebook-pc.hu/notebook_tablet/notebook_kiegeszitok-c550...p82802
Sziasztok! Nem teljesen idevág a dolog, de hátha tudtok segíteni. van ez a kapcsolás aminek az inverter része 2Khz-n hajtja kb az 50Hz-s paneltrafót. Kérdésem az lenne, hogy ide be tehetek-e PC-tápból kiszedett trafót. Ezen a frekvencián reménykedhetek-e a "SEC" oldalon olyan 200V körüli feszültségre? Áramerősség nem nagyon kell mert ugye ez csak a kondit tölti..
Sziasztok!
Egy szünetmentesből bányászott 50Hz-es, négyszög kimenetű inverterre egy sima, fojtós fénycsőarmatúrát tettem. Működik, de nagyon melegszik az elektronika, és az inverter trafója is. Persze levettem róla, mielőtt gond lenne. Persze csak próba volt ez, mert majd elektronikus előtétről fogom járatni a csövet, ott nem gond a négyszögjel, mert egyenirányítós fogyasztóról van szó. De mégis kíváncsi vagyok, miért melegszik az inverter? Az armatúra fojtója kondival ki van kompenzálva.
Mindegyikben van akkumlátor. Már csak a segédüzemek miatt is. A kontaktorok is erről működnek. Az UV -k előtti villamosoknál nem volt akkumlátor, a kontaktor is kézi tekerenytyű volt. Az UV -nál, és az ipari csuklósoknál az akku töltő villamos gép, unformer volt. A KCsV7 -nél lehet hogy inverter. Annak a hangját hallhattad. Az orosz metróban nem tudom, de gyanítom abban is az volt Már az első UV -knál 36XX is volt akkumlátor. A hang amit hallasz, az az unformerek hangja, a fénycső inverterek sem 400 Hz -en mentek.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2014
Ettől függetlenül, amikor metróval, (orosz) villamossal (Ganz UV, Ganz csuklós) utazok álló helyzetben, feltolt áramszedőnél, (amikor ég a villany) mindig hallok egy olyan 400Hz körüli zümmögést. Gondolom egy 80-as évek beli korszerűsítés alkalmával kerülhetett bele egy 400Hz-es inverter, amiről mennek a kisebb feszültségű fogyasztók, pl. fénycsövek előtétjei. Az UV kocsin (már csak időszakosan jár 1-2 ünnepekkor) sima izzó van. Akkumulátor szerintem nincs, mert amikor egy pillanatra nincs drót az áramszedőnél, akkor mindig elmegy a villany. Ebben az esetben az izzók sorba vannak kötve? (Miért nem készült direkt 600V-os izzó kifejezetten villamosra, 825V-os metróra?)
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2014
Hogyne lenne, csak már kisebb tételben. Meg sokkal fejlettebb elektronikával, bár az alap ugyanaz, terhelésről vezetett rezgőkörös inverter a becsületes neve. 50...100 kHz körül mennek, 97 % körüli hatásfokkal.
Ezzel eddig nincs is gond, holnap rendelek SG3524-et próbára rakok össze valamit belőle. Pont az a lényeg, hogy a kimeneten a CO-nál nem lehet állandóan feszültség, emiatt kapcsolni kell a kimenetet. Ezt lehetne tirisztorral vagy relével. Tirisztorral csendesebb lenne, de ha már az kerül bele, akkor lehet egyéb eztra funkciója is a dolognak, mint az impulzus hegesztés is.
AZ inverter az mehet lágyindítás után egyfolytában, hiszen elenyésző a fogyasztása üresben. Állandó kapcsolgatás nem hinném hogy használna neki, főleg, hogy indítás pillanatában már hegesztenél is. Üdv.: Zoli!
Szerintem nem kell ezt annyira elkomplikálni .Elég az ha szépen lehet a feszültséget szabályozni + megoldani hogy a pisztolyon lévő taszterral indítani az invertert is és a többi részegységet is. Vettem a TALI tól 65-ös magot most már csak a megfelelő inverter rajzot kellene találnom hozzá.
Tiszteletem Uraim!
Megkaptam egyik ismerősömtől egy TELWIN Superior 240CE inverter néhány darabját.Többek között a főtrafót valamint az erősáramu diódákat (a házat meg a hálózati zavarszűrő részt is). Azt látom, hogy a masina három fázisról üzemelt. A kérdésem az lenne, hogy a Maci-ba felhasználhatnám-e a főtrafót, anélkül hogy módosítanék rajta (mármint a trafón). Amit látok az adattábláján: Uo=100V (gondolom ez az üresjárati feszültsége) megmég három darab szekunder oldali feszültség, áramerősség és bekapcsolási idő értéket. Segítségeteket előre is köszönöm!
Nem akarok közbe szólni, mivel ezen a téren én is a kezdők közé tartozok. Építettem már sok mindent itthon, mióta ez a hobbim (kb.23éve) álltalában sikerül is. PIC-es UV levilágító, 8 zónás riasztó, kormány állítás vezérlő, Automatikus töltőfal USB-s telefonokhoz, pár erősítő, akkutöltő,.... Erősítőt leszámítva mind saját tervezés. Ez volt az első projektem amikor már kezdtem feladni és úgy gondoltam egy-két hétre félreteszem és ismét átgondolom a kapcsolást. A végére már megértettem az egész működését, de mivel azzal voltam elfoglalva miért nem úgy működik ahogy kellene átsiklottam az egyszerű dolgokon.
Igazából ha egy MMA hegesztő inverter magját akarnánk beépíteni egy gépbe az szerintem problémás, mivel a 2 nem egyforma feszültségen dolgozik. Ha a frekit változtatjuk akkor ki lehet csúszni a mag teljesítő képességéből. PL a maci 90-on megy, míg egy CO nagyjából 30 körül. Ha nagyon lecsökkentjük a kitöltést akkor szerintem a varrat minősége nagyon leromlana. Ha tekerünk rá még egy szekunder, akkor már jobb a helyzet de helyigényes. De erre szerintem már lehetne építeni egy külön vezérlést. Esteleg az is megfordult már a fejemben, hogy mi lenne ha lenne egy másik DC/DC a gépben és az már feszültség motoros lenne. Így maradna a külön beállítható áramkorlát és emellett lehetne szabályozni a feszültséget a másik körrel De mivel irtam, hogy kezdő vagyok ezen a téren, így lehet hogy az egész hülyeség amit írtam ![]() Üdv.: Zoli!
Nem gondolom. Már csak azért sem, mert ha megnézek egy gyári rajzot ami ugyanazt (vagy még annyit sem) tud mint az enyém, akkor azt látom hogy abban háromszor, négyszer annyi alkatrész van.
Évek óta élvezettel csinálok olyan dolgokat amire rögtön rávágják hogy "az úgy nem lesz jó". A mezei inverter persze nem jó mert kevés benne a puffer, és a kellő áramot sem tudja, ezt ellensúlyozzák a gyártók a fesszabályozással (mert úgy olcsóbb). Több helyen leírják hogy 50Hz-es hegesztőtrafót sem lehet csinálni csak ekkora meg akkora trafóból, ehhez képest amíg nem volt inverterem egy olyan trafót használtam a kisebb munkákhoz, ami nem nagyobb egy PC tápnál. Szóval engem nem nagyon érdekel hogy a gyártók mit hogyan és miért csinálnak.
Akkor is ezt csinálja ha le van húzva az inverter.úgy is villog 4x
A tápon nem látok pupos kondikat. A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2014
Valami megrántja a tápot. Vagy egyszerűen kondenzátorhibás a táp, vagy rövidzáras az inverter.
Ha jól láttam abból az apró link képből,akkor az inverteres pásztorról van szó.Az inverter részben az 555 ic kb. 3kHz frekvenciával kapcsolgatja a tranzisztorral a 12V feszültséget arra a kis trafóra,ennek hallod a hangját.Ez természetes és a jó,működő állapotot jelenti.A kis trafó kimenetén mérhetsz váltófeszültséget.De mérhetsz egyenirányítás után a kondenzátoron is az áttétel arányában 280-420V-ig is akár.
Ha nem is villan fel, akkor nagy valoszinuseggel inkabb inverter. Elsokent ellenorizd a biztositekat es a kapcsolofeteket. Technikatol fuggoen vagy ket darab sima fet vagy ket db dual fet van bennuk. Ha mar ugyis szetszedted, akkor nezz ra a tapban levo elektrolitkondikra is, mennyire puposodtak fel a tetejukon.
Szívesen.
Örülök hogy segíthettem. ![]() A dióda helyett a gyorsabb UF4007 lehet használni, igaz hogy drágább de ilyen alkalmazásban messze jobb hatásfokkal dolgozna inverter. Én javaslom is a cseréjét.
Bármelyiket választhatod, a Varin kivételével mindegyik Kínában készül. Viszont érdemes több forrásban körülnézni, már csak a garanciális idő miatt is.
itt Bővebben: Link pl. 3 év garanciával árulják az általad kiszemelt gépet. A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2014
Az eredetije Siemens kocka volt, a 60' évekből. A fele vastag inverter, buffer, a kocka alakúban voltak a multivibrátorok. Legtöbbször OC44K, később OC1044T tranzisztorokkal, a teljes lábkiosztásnál 11 lábbal.
Egyébként nem bonyolult kapcsolások.
Lesz ott akkor még más probléma is .Tápot kellene kimérni , aztán jöhet az inverter része , csövek jók e stb stb stb .
Sziasztok!
Egy 12V-os dc motoros szivattyút szeretnék vezérelni PWM jellel. A motorra 1,6A van írva, de egyenfeszültséggel kipróbáltam, terhelés nélkül nem szokott 0,7 A fölé menni, és már 2-2,5V-nál elindul. A PWM jelet műveleti erősítős kapcsolásokkal hoztam létre(0-5V táp), egy számítógépre csatlakoztatott adatgyűjtő kártyáról kapott feszültségnek függvényében változik a kitöltési tényező. (az adatgyűjtő kártyám nem tud elég magas frekvenciájú PWM-et kiadni, ezért egészítettem ki így egy áramkörrel) A négyszögjel jobb fel/lefutási idejében reménykedve, meg hogy a műverősítőből kijövő nem egészen 0-5V-os négyszögjelet "megszépítve" egy sn7404es inverter IC-n keresztül kapcsoltam IRF 540 gatejére. Először 1KHz-es PWM jellel próbálkoztam, de a motor csak 70%os kitöltési tényező fölött indult el, előtte meg vadul sípolt, és a motor árama is 0,3-0,4A körül mozgott. Aztán kipróbáltam 500Hz-en meg 7KHz-en is, volt változás, de nem jelentős. Van valakinek ötlete, hol lehet a probléma? A motor tápja és földje közé szerelt nagy(mennyire?) kondenzátor segítene? Előre is köszönöm!
Gyűlnek a tapasztalataim az elektromos szekeremmel kapcsolatban. Érdekes, hogy kicsi sebességgel szinte semmilyen motorfék sincs (újszülöttnek minden vicc új).
Az elindulásnál is van némi gond. Egy relén keresztül kapja a motor az áramát és így ránt egyet a járműven. inverteres megoldás nem a legjobb a motor fordulat szabályozásához, ezért arra gondoltam, hogy több tranzisztort párhuzamosan kapcsolok, ezzel finoman úgymond, mintha kiengedném a kuplungot, vagy nyomnám a gázpedált, ahogy egy potméterrel állítom a vezérlésüket. Mellékelek egy képet, hogy mihez hasonlóan rendezném el a mosfeteket. Egy inverter rajzából ollóztam ki. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

De mivel irtam, hogy kezdő vagyok ezen a téren, így lehet hogy az egész hülyeség amit írtam