Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   116 / 262
(#) davix95 válasza proba hozzászólására (») Máj 26, 2014
A led re van téve egy 91ohmos ellenállás előtétnek ha simán van a meghajtó után a szegmens akkor működik csak inverteren keresztül nem. talán ha ki veszem az előtétet vagy ki tranzisztorozom akkor működni fog. A 7446 on meg úgy mérek 1,5-2 V-ot hogy már rajta van az inverter .
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2014
Igen inverter után megy egyből a szegmens de próbáltam 7406 azzal ami egyben egy meghajtó fokozat de úgy sem meg leforrasztottam a a szegmenst úgy is csak 0,5V környékén mozgott de lehetett mérni a változás talán csak tényleg az a baja hogy kicsi a be érkező jel az inverternek.
a 7 szegmens meghajtó kimenetei van végig (a,b,c,d,e,f,g) egy-egy inverterre kötve hogy jó legyen a szegmenshez. a felépítése úgy van hogy 3db 74193 as van össze kötve ahogy a rajzon van ezek működnek és 1-1 193-as ra van téve szegmens meghajtó a szegmens meghajtó kimenetein meg inverter és úgy a szegmensek. az egyik IC viszont melegszik pontosan nem tudom melyik de nem találtam zárlatot sehol végig mértem az egészet. a táp feszültség is le esik 4,9 V ró 3,6 környékére.
(#) davix95 válasza davix95 hozzászólására (») Máj 26, 2014
Akadt egy probléma elkészítettem nyákra az egészet a számlálók mennek szépen de az inverter-szegmens meghajtó között valami nem stimmel hiába L vagy H a inverterre érkező jel a kimenetén L szint van már vagy a 7.-et tettem bele szóval az működik szerintem, meg ahol van is jel maximum 1,5-2V ot mérek az egész egy 7805 ösről megy a kondik vannak a táp lábakon mindegyiken viszont 3 db 7404 közül az egyikben csak 2 invertert használok a többi a levegőben , meg sehol sincs a bemenet testre húzva 1 kohmos ellenálláson keresztül esetleg ez okozhatja a gondot ?
(#) Buvarruha válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Máj 26, 2014
Ez nem csőhiba. invertert lehúzott csövekkel tesztelni nem lehet és kárt is okozhat benne, ilyet ne csinálj. Kevesebb terheléssel gondolom lassabb ütemben kapcsolgatott, vagyis a táp a hibás és ott nem valószínű, hogy stabilan megvan a feszültség és a 10000Uf-os kondenzátor sem megoldás. Az inverteren lévő többezer voltos feszültséget (induláskor, üzemközben 1.5KV) szintén nem szokás és életveszélyes fázisceruzával "mérni", ráadásul nem bizonyít semmit.

Szerintem ne erőltesd ezt tovűbb, mert megölöd magad.

Ja és mivel újraindul, biztos, hogy valami tápelllátási gond van, ugyanis hiba esetén nem indul újra az inverter amíg újra nincs engedélyezve a main felől, vagy újra nem indul a tápja.
(#) ferci válasza HeZ hozzászólására (») Máj 26, 2014
Tanulmányozz át jópár flyback doksit, eleget találhatsz a neten.
A freki egyáltalán nem mindegy, a vasad minősége korlátozza, Nxx...
A drótkeresztmetszetekhez kell a behatolási mélység, mekkora frekin hány szálból tudod megcsinálni.
Első közelítésben pl. 2x25 menet primer, 2x 0.15 vagy 1 x 0.25-ös drótból, aztán az 5-6x 5V 1A-hez szintén frekitől függően 2x0.35 vagy 1x 0.5-ös huzalból 3-3 menet, segédtekercs 3-4 menet, attól függ, mivel megy az inverter...
(#) Buvarruha válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Máj 25, 2014
Ha nem a táp miatt, akkor hibás az inverter.
(#) Chipmunk1960 hozzászólása Máj 25, 2014
Sziasztok! Hoztak hozzám egy LCD TV / HiSense LCD4204/ táppanelt javításra, mert egy STR x6769-nek hiányzik az egyik lába, nem ér le a panelig, hosszabbítsam meg! Rendeltem bele újat, meg egy marék alkatrészt kicseréltem körülötte, amit a villany agyonvágott. Vissza Vittem, be raktam tökéletesen indul a Tv, viszont a háttérvilágításban villog mind 20 cső. Mind a 2 oldalon van inverter panel, a képen a jobb felső sarokból meg az XPE005-6 a két 24V-os táp rájuk. Amiket cseréltem a középső trafó vonalában lévő ágon volt. 23,4V-ra esik le a tápja, mikor villog, de ráraktam egy 10ezer µF-os kondit, s nem változott semmit. A trafókat nézegetve, méregetve, sem elszíneződést, sem áthúzás nyomot , sem ellenállási differenciát nem találtam. Egyesével lehúzogattam a csőcsatlakozásokat, megint csak semmi változás. /Gondolván, hátha valamelyik áthúz, de sziszegést sem hallottam. ha 1 csövet lehúzok ugyanolyan a lüktetés üteme, ha valamelyik kilógna a sorból szerintem valami változást produkálna. / Így nem láttam értelmét, meg /pill nincs is annyi helyem, hogy ezt meg tegyem. / Bármilyen ötletet szívesen veszek! Én már kifogytam belőle! Kössz, Üdv: Mike

IMG_2893.JPG

(#) davix95 válasza davix95 hozzászólására (») Máj 23, 2014
Kapu meg van minden fajta NAND,AND,OR,NOR,inverter , meghajtó, j-k tároló ha ilyen kapura gondolt.
(#) Blockbuster hozzászólása Máj 23, 2014
Sziasztok! Acer Aspire 5920g monitorra ad képet, de saját kijelzőre nem. Az biztos, hogy nem az LCD, szalagkábel, inverter a hibás. Valakinek lenne ötlete, hogy mi lehet a gondja ezeken kívül? Segítséget előre is köszönöm.
(#) Ge Lee válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 22, 2014
Az valóban nem működik egyszerűen, mert gondolom több kiegészítő funkció is van benne ami analóg áramkörökkel van megoldva, tehát kell a nagy alkatrésszám.
Hogy miért tették bele az már más kérdés, megfelelő kivitelezés mellett egy push pull elrendezésű ívhegesztő is működik, 2db IGBT-vel meg egy UCC-vel, töredéke alkatrésszámmal mint a legtöbb gyári.
Az elvi alapok ott vannak a trafós Co-ban, az inverteresnek sem kell feltétlenül többet tudni.
1. Ne essen nagyot a feszültség (ehhez még szabályozás sem feltétlenül kell).
2. Mivel az inverter nem közönséges trafó ami elviseli a rövid idejű zárlatot ezért kell bele áramkorlát (szabályozás) is.
3. Valamennyire legyen állítható a kimenő fesz. Nagyjából ennyi.
Jómagam azért nem fogok ilyennek nekiállni mert egyrészt nincs rá szükségem, másrészt olcsóbban kaptam volna komplett működő trafós gépet (palack nélkül), mint amennyibe a kellékek (tolómotor a mechanikával, kábel a pisztollyal, doboz, stb.) külön kerülnek. És akkor azokkal még rengeteg meló van mire készre összeáll.
(#) greenpower válasza papus51 hozzászólására (») Máj 22, 2014
Peltierrel az a baj hogy sokkal kisebb a hatásfoka mint a kompresszoros hűtésnek, még akkor is ha beleveszük a Napelem -> aksi -> inverter -> 230V átalakítás veszteségét . Ha limitált energia kapacitás van pl. aksik, akkor figyelembe kell venni az energiagazdálkodást is.
A hűtő az lényegében hőszivattyú ami 3-4-szer kevesebb elektromos energiát igényel ugyanannyi hűtési energiához. Még ha a Peltier 90% hatásfokú lenne, akkor is sokkal több energiát fogyasztana mint a kompresszor.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2014
(#) palko73 válasza papus51 hozzászólására (») Máj 22, 2014
Szia!
Mivel az inverter meg van,így nem okoz gondot.
A hűtőt,meg nem akarom mindig használni,csak néha-néha,ha buli van
(#) palko73 hozzászólása Máj 22, 2014
Köszönöm mindenkinek a választ,és a hozzá szólásokat.
Akkumulátoraimhoz természetesen van inverter is ami 12 volt 2000/4000 Wattos,és 5 db 12 volt 100 Wattos napelem tölti az akkukat,természetesen töltés szabályzón keresztül.Napsütésben tegnap kipróbáltam a hűtőt .Hűtő ment ami 110 Watt , 1 rádió ami 15 Wattos és 1 ventilátor 40 Watt.nem volt türelmem kivárni,hogy töltésre kapcsoljon a töltés szabályzó,ezért megjárattam pluszban 1 - 600 Wattos víz szivattyúval ami kb 1 percig ment.A tőltés szabályzó kb 2 perc alatt vissza töltötte az elhasznált áramot,úgy hogy csak a szivattyút,és a ventilátort álítottam meg!Mindezek mellett vannak kisebb ,áramfogyasztók amik mindig üzemelnek:telefonos riasztó,mozgás érzékelős riasztó,és mozgás érzékelős kamera.
Bocsi a leírásomban eltévesztettem,az akkuk párhuzamosan vannak kötve 12 voltra!
A napelemeknél egyenként teljes napsütésben 5.5-5.7 Amper között mértem.Így az 5 napelemből kb 28 Amper töltésem van!
(#) tomipap válasza Huginn hozzászólására (») Máj 22, 2014
Ezek a negyszogjelet/trapezt ado borzadalyok sokmindenre nem jok. Max arra, hogy kapcsolouzemu tapokat hajtsanak veluk. Induktiv terhelesnel 50x-esen kell turmeretezned mert durrognak kulonben a FET-ek. A motorok / transzformatorok sem szeretik ezt a jelalakot. A trafok melegednek/sipolnak. Szerintem az osszes ilyen csoda "Szinuszos jellegu" meg "modositott szinuszos" "kvazi szinuszos" inverter a kinai ipar bosszuja... Mondjuk itt a kifejezesekkel nem is lenne baj mert a jobb inverterek is csak a szinuszhoz hasonlo jelet produkalnak de az mar nem olyan problemas mint a trapez meg a kozel negyszoges tarsaik.
(#) Huginn válasza greenpower hozzászólására (») Máj 21, 2014
Az közel sem lehetetlen:
- http://www.hestore.hu/prod_10031931.html
- http://www.argep.hu/trend/INVE/inverter-1000w.html
...és még mindig csendes az üzeme, nem egy aggregátorról hajtod a hűtőt.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
(#) GPeti1977 válasza greenpower hozzászólására (») Máj 21, 2014
Megvan hozzá a szinuszos inverter ami a hűtő bekapcsolásakor az induló áramot is kibírja?
(#) Keszi000 válasza erbe hozzászólására (») Máj 20, 2014
Szerintem is hagyjuk. Nem vitatkozni szerettem volna, hanem leírni a véleményemet, miszerint egy autó elektronikába (jelen esetben inverter) szerintem 16v-os kondi alulméretezett. (És nem azért mert 16v felett van az akku feszültsége, akkor nyilván egy napot sem bírna ki, hanem mert elvből mindent legalább 60%-ra tervezek.)
Én ha vennék mégegyet, ezt az elkot kicserélném nagyobbra.

Egy szóval nem mondtam hogy egy 12v-os akkut 16-ig fel lehet tölteni egyik pillanatról a másikra. de a töltő feszültség ingadozik a fordulatváltozásra. (nyilván ezt kompenzálja a fesz.szab., és köszönöm a helyesbítést. nem megszakítja, legerjeszti, és való igaz, ez már nagyon eltér a témától)
(#) Keszi000 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 20, 2014
Én úgy gondolom a 16v nagyon gyenge egy autó elektronikába,

Amúgy mérj rá egy (főleg régebbi típusú) autó töltésére. 15,5 alatt nem hiszem hogy mérsz, tulajdonképpen cellánként 2,5-2,8v.. alapjáraton az autó töltése valóban 14 környére, de próbáld csak ki... tegyél egy multit az akkura és hirtelen húzd meg a gázt... ha nem megy fel 15 fölé jövök egy sörrel... épp így 16 fölé is felszaladhat.... ettől még nem láttam tönkremenni autót.... 18 voltig nem nagyon kéne baja legyen egyetlen autó elektronikának sem.

A fesz.szab. gyakorlatilag megszakítja a a generátor gerjesztést ha az akku megfelelő feszültségre ért (vagy fölé szaladt).. azért nem egy mikroprocesszor vezérli ezt... én úgy gondolom hogy az impulzus szerű túlfesz nem tesz tönkre semmit, de igenis valós probléma (nézz csak körbe a ledek környékén, miért tervezik autóba akkora előtéttel, 12 volt 80% köré?) nyilván ez az inverter sem első nap ment tönkre.. sőőőt... bírta 2-3 évig... de nem mindegy hogy valamit relatívan "csúcsra" járatunk. (16v-os kondi egy autóban), vagy meghagyjuk azt a biztonságos tartalékot. ... de most őszintén... minden kondi 25v-os... ez az egy meg 16? még ha nem fért volna el megértem.... de én most 25-össel pótoltam és gond nélkül üzemel. talán egy kicsit elfogult vagyok, de mint évtizedek óta elektronikai környezetben dolgozó ember mindig azt mondtam: jobb és ésszerűbb egy nagy cuccot félig használni, mint egy kicsit 110%-on.
(#) Phile80 hozzászólása Máj 20, 2014
Darabjaira szedtem az pic nélküli inverteres co gépem. Kirajzoltam az impulzustrafótól a nagyáramú részt. Az összes tekercsadat megvan. Hát nem lehet azt mondani rá hogy szokványos inverter. Ki fogom forrasztani az összes alkatrészt a vezérlésből és felteszem a képeket ide, hogy vissza lehessen rajzolni.
(#) blikkk hozzászólása Máj 20, 2014
Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy rossz inverteres kompresszort akarok cserélni normálra. A hűtő vezérlő elektronikája 1db optón keresztül pofázik az inverterrel. Többféle hűtő van, mindegyikben ugyanez a felállás. Azt szeretném kérdezni, hogy valaki tud-e valamit azon a vonalon menő protokollról. Ez valami szabvány, vagy minden gyártónál más? Esetleg valaki visszafejtette már? RS232 lehet? Egy PIC bemenetére szeretném rátenni a vezérlőelektronika jelét, ami egy relét kapcsolgat. Próbáltam az inverter kimenetét egyenirányítani és egy relét húzogatni vele, de nem jött be. Szépen amikor indulnia kell a kompresszornak (bedugás után kb 1 perc) meghúzza a relét, amikor eléri a beállított hőfokokat, akkor viszont nem engedi el, tehát ez a móka nem jött be. Ismerni kéne hozzá az adatvezetéken menő cucc protokolját. Ebben kérek segítséget, ha valaki már belefutott ilyenbe. THX
(#) Keszi000 hozzászólása Máj 20, 2014
Sziasztok. Ennek a posztnak semmi kérdés jellege nem lesz, inkább csak megosztanám a tapasztalatokat.
Még valamikor 3 évvel ezelőtt vettem egy 120w-os invertert. Tulajdonképpen semmi extrát nem kellett volna tudjon csak laptop, telefon töltését, néhányszor egy 75w-os forrasztót.
Egyik kollégám kölcsönkérte, természetesen ahogy bedugta a kocsiba, iszony nagy füsttel eltávozott az élők sorából (legalábbis én azt hittem) az én kocsimban azonban továbbra is működött, de láthatóan gyengébb lett. nem tudott elindulni róla semmi, de ha már működött bírta.
Tegnap este volt egy kis többlet időm, gondoltam megnézem. A benenetnél volt egy 1200uF, 16!!V low esr kondi. aminek a teteje mint egy tubarózsa. még a burkolat belül is tiszta trutyi volt, úgy kilehelte a lelkét szerencsétlen.
Gondoltam ha ilyen idióták, hogy 16v-os kondit tesznek egy autóba tervezett inverterbe átnézem a többit is. az összes többi kondi 25v-os (illetve a sec oldalon 400).
Az érdekes dolog, hogy az összes autó 16v körül tölt, és egy speciálisan ide tervezett inverterbe miért tesznek 16v-os kondit? az tudni való dolog, hogy nagyobb gázadásnál, ha a fesz szabályzó nem tud időben kapcsolni, túl-túl szalad 16-on. Gondolom épp ez volt a lényeg, hogy menjen tönkre. Szerencsére más nem ment tönkre benne, így megúszom pár száz forinttal, és tökéletes lesz, de ajánlom mindenkinek aki Belink nevű csodát vásárol, hogy a garancia lejárta után ezt a kondit cserélje nagyobbra.

http://www.notebook-pc.hu/notebook_tablet/notebook_kiegeszitok-c550...p82802
(#) Bártfai Ferenc hozzászólása Máj 17, 2014
Sziasztok! Nem teljesen idevág a dolog, de hátha tudtok segíteni. van ez a kapcsolás aminek az inverter része 2Khz-n hajtja kb az 50Hz-s paneltrafót. Kérdésem az lenne, hogy ide be tehetek-e PC-tápból kiszedett trafót. Ezen a frekvencián reménykedhetek-e a "SEC" oldalon olyan 200V körüli feszültségre? Áramerősség nem nagyon kell mert ugye ez csak a kondit tölti..

villanyp2.gif

(#) kérdező hozzászólása Máj 17, 2014
Sziasztok!
Egy szünetmentesből bányászott 50Hz-es, négyszög kimenetű inverterre egy sima, fojtós fénycsőarmatúrát tettem. Működik, de nagyon melegszik az elektronika, és az inverter trafója is. Persze levettem róla, mielőtt gond lenne. Persze csak próba volt ez, mert majd elektronikus előtétről fogom járatni a csövet, ott nem gond a négyszögjel, mert egyenirányítós fogyasztóról van szó. De mégis kíváncsi vagyok, miért melegszik az inverter? Az armatúra fojtója kondival ki van kompenzálva.
(#) pucuka válasza kérdező hozzászólására (») Máj 16, 2014
Mindegyikben van akkumlátor. Már csak a segédüzemek miatt is. A kontaktorok is erről működnek. Az UV -k előtti villamosoknál nem volt akkumlátor, a kontaktor is kézi tekerenytyű volt. Az UV -nál, és az ipari csuklósoknál az akku töltő villamos gép, unformer volt. A KCsV7 -nél lehet hogy inverter. Annak a hangját hallhattad. Az orosz metróban nem tudom, de gyanítom abban is az volt Már az első UV -knál 36XX is volt akkumlátor. A hang amit hallasz, az az unformerek hangja, a fénycső inverterek sem 400 Hz -en mentek.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2014
(#) kérdező hozzászólása Máj 16, 2014
Ettől függetlenül, amikor metróval, (orosz) villamossal (Ganz UV, Ganz csuklós) utazok álló helyzetben, feltolt áramszedőnél, (amikor ég a villany) mindig hallok egy olyan 400Hz körüli zümmögést. Gondolom egy 80-as évek beli korszerűsítés alkalmával kerülhetett bele egy 400Hz-es inverter, amiről mennek a kisebb feszültségű fogyasztók, pl. fénycsövek előtétjei. Az UV kocsin (már csak időszakosan jár 1-2 ünnepekkor) sima izzó van. Akkumulátor szerintem nincs, mert amikor egy pillanatra nincs drót az áramszedőnél, akkor mindig elmegy a villany. Ebben az esetben az izzók sorba vannak kötve? (Miért nem készült direkt 600V-os izzó kifejezetten villamosra, 825V-os metróra?)
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2014
(#) (Felhasználó 46585) válasza kérdező hozzászólására (») Máj 15, 2014
Hogyne lenne, csak már kisebb tételben. Meg sokkal fejlettebb elektronikával, bár az alap ugyanaz, terhelésről vezetett rezgőkörös inverter a becsületes neve. 50...100 kHz körül mennek, 97 % körüli hatásfokkal.
(#) zbartalos válasza Hetope hozzászólására (») Máj 14, 2014
Ezzel eddig nincs is gond, holnap rendelek SG3524-et próbára rakok össze valamit belőle. Pont az a lényeg, hogy a kimeneten a CO-nál nem lehet állandóan feszültség, emiatt kapcsolni kell a kimenetet. Ezt lehetne tirisztorral vagy relével. Tirisztorral csendesebb lenne, de ha már az kerül bele, akkor lehet egyéb eztra funkciója is a dolognak, mint az impulzus hegesztés is.
AZ inverter az mehet lágyindítás után egyfolytában, hiszen elenyésző a fogyasztása üresben. Állandó kapcsolgatás nem hinném hogy használna neki, főleg, hogy indítás pillanatában már hegesztenél is.
Üdv.: Zoli!
(#) Hetope válasza zbartalos hozzászólására (») Máj 14, 2014
Szerintem nem kell ezt annyira elkomplikálni .Elég az ha szépen lehet a feszültséget szabályozni + megoldani hogy a pisztolyon lévő taszterral indítani az invertert is és a többi részegységet is. Vettem a TALI tól 65-ös magot most már csak a megfelelő inverter rajzot kellene találnom hozzá.
(#) Jambi hozzászólása Máj 12, 2014
Tiszteletem Uraim!
Megkaptam egyik ismerősömtől egy TELWIN Superior 240CE inverter néhány darabját.Többek között a főtrafót valamint az erősáramu diódákat (a házat meg a hálózati zavarszűrő részt is). Azt látom, hogy a masina három fázisról üzemelt. A kérdésem az lenne, hogy a Maci-ba felhasználhatnám-e a főtrafót, anélkül hogy módosítanék rajta (mármint a trafón). Amit látok az adattábláján: Uo=100V (gondolom ez az üresjárati feszültsége) megmég három darab szekunder oldali feszültség, áramerősség és bekapcsolási idő értéket. Segítségeteket előre is köszönöm!
Következő: »»   116 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem