Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   117 / 133
(#) csezoli21 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 19, 2009
tehát akkor mindenképpen kell tekercs?
(#) Bassmester válasza csezoli21 hozzászólására (») Jan 19, 2009
Megoldható aktív szűrővel és külön végfokkal, de ezek mindegyike bonyolultabb mint egy passzív váltó.
(#) csezoli21 hozzászólása Jan 19, 2009
Heló egy olyan kapcsolási rajz kellene nekem hogy a kocsiba fejegységről megy erősítő nélkül 1 házimozi mély láda 4 Ohm os és ahhoz kellene hangváltó hogy csak mélyet szóljon, minél egyszerűbb kapcsolási rajz kellene, és az lenne a kérésem/kérdésem hogy ez megoldható e tekercs nélkül, mert azt nem tudok csinálni,... válaszokat várok heló
(#) Bassmester válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 19, 2009
Lemaradtak az eredmények
(#) Bassmester válasza pl13 hozzászólására (») Jan 19, 2009
Csináltam 3 mérést, egyenlőre csak az általam csinált kb. 3kHz-es váltóval. Behringer C-1 -es mikivel mértem, ez nemtodom hogy mennyire lineáris, de egyenlőre nincs jobb A csupasz mérésre csak holnap lesz időm, mert mennem kell dolgozni. A magasnak nem lesz baja szűrő nélkül a rózsazajtól?
(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 19, 2009
Jó, de akkor mérd meg csupaszon is, váltó nélkül mindkettőt.
(#) Bassmester válasza pl13 hozzászólására (») Jan 19, 2009
A magas polarításváltását kipróbáltam, nem lett jobb. A képméretezést meg majd megpróbálom valahogy kitrükközni
Teszek majd fel képet a külön-külön mérésről is, kiváncsi vagyok mit szólsz hozzá. Az optimális keresztfrekit kéne majd meghatározni, aztán már csinálom is a váltót hozzá, mivel most már biztos vagyok benne, hogy lehet jobbat csinálni a gyárinál.
Köszi
(#) pl13 válasza tommygun19 hozzászólására (») Jan 18, 2009
Ez a két hangszóró nem fog jól együtt működni kétutasban... De a másik topikban is írtam már.

Váltót is csak mérésekkel lehetne hozzájuk tervezni, anélkül esélytelen a gyártási szórás miatt.
(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 18, 2009
Úgy értem, hogy alig látszik az átvitel ,ert a feltöltéskor át lettek méretezve. Ha jól tudtam kivennei, a magashsz olyan 15dB-vel hangosabban szól most középtartományban, talán ezen kéne változtatni, hogy legalább a szintek közelítsenek.

A beszakadás középen lehet hogy kioltás, mert ellenfázisban szól azon a ponton a két hangszóró, de az is lehet, hogy egyszerűen elfogy a hangnyomása a hangszóróknak azon a frekin már. Vagy azért, mert a szűrők levágják, vagy mert ott eleve nem is szóltak.
Egyszerűen ellenőrizheted miről is van szó, egyik verzió, hogy megfordítod a magas polaritását, másik, hogy megméred külön-külön a két hangszóró átvitelét szűrőkkel együtt.
(#) tommygun19 hozzászólása Jan 18, 2009
Sziasztok!!Nekem egy olyan kérésem van, hogy van egy 2X60W os erősitőm és szeretnék épiteni hozzá egy hangfalat. SAL SA2540 mély és SAL DT 66/MS magas hangszórók felhasználásával. Ha lehetne kérdezni, akkor milyen hangváltót és hogyan kell elkésziteni, és milyen alatrészekből ,hogy normálisan működjön?? (a legegyszerübb módon) Előre is köszönöm
(#) Bassmester válasza pl13 hozzászólására (») Jan 17, 2009
Nem tudom mi lehet a gond
nálam működik mindegyik...
Talán majd most jó lesz...
(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 17, 2009
Nem látom a képeket.
(#) Bassmester válasza pl13 hozzászólására (») Jan 17, 2009
Próbáltam méregetni a felújított best off dobozunkat, és egy 12 dB/oktávos váltót is összeraktam hozzá. Jobban is szól vele, főleg az énekhangjai kellemesebbek és az egész sokkal pontosabbnak tűnik.
Az artával mértem a frekigörbét, rózsazajjal. Szerinted jó ez így? A közepén az a beszakadás sehogy sem akar megszűnni Az audiotesterrel nem tudtam mérni mert éppen nem volt hajlandó működni, valami drájveres gebasz miatt

(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 17, 2009
Gyakorlatilag egyetlen SPA sem alkalmas arra, amire szánták volna, vagyis PA közeli célokra, mert nem csak a terhelhetőségük kevés, de eléggé érzéketlenek, és igazán jó dobozt sem lehet méretezni hozzájuk.

Szóval ezeket ne.

A 40-es SBX jó zártban, de legfeljebb mozis szubnak, 150Hz alatt a középtartományt nem lehet rábízni, főleg tölcséres ring magashsz mellett, amiket ilyen 4-5000Hz-től fölfelé érdemes használni.
(#) Bassmester válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Jan 17, 2009
AZ SPA 2030 erősen felejtős! Kipróbáltuk régebben, kicsi padlómonitorban, tehát frankón mondom hogy ezzel nem érdemes építeni. Nagyon halkan szól a betáplált teljesítményhez képest, mert kicsi az érzékenysége. Leng a membránja mint a fene, és közben alig hallod :no: Egy jó hangsugárzónál ez úgy szokott lenni hogy szinte nem látod mozogni a membránt, de mégis hangos. A 4050 nem tudom hogy milyen lehet, de szerintem ugyan ez csak nagyobb méretben. Az egyik 5000, a másik 11000 Ft... ennyiért már belépőszintű, de "igazi" PA hangszóró is fellelhető a piacon.
(#) goldscorpio07 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 17, 2009
Tegnap átnyálaztam egy csomó fórumot és láttam hogy valaki írta a tapasztalatait:spa 4050,spa2030 középnek ,magasnak pedig dp10 de sztem az keves (Árához képest elégedett volt vele).
pl13 még csak most nézem amit küldtél a dp35-ről,hát ez vmi nagyon sz*r...Magasból biztos hogy nem ez lesz.
89 litert ír az spa-nak a sal zárt dobozban,szerintetek is jó ez a doboz,vagy nagyobb?
(#) goldscorpio07 hozzászólása Jan 16, 2009
Bocs hogy ennyit írok,sbx helyett akkor inkább spa,vmivel nagyon a frekitartománya.
(#) goldscorpio07 hozzászólása Jan 16, 2009
Akkor azt mondjátok hogy az sbx zárt doboz és dp35?
A frekiátvitel milyenlenne így 700 és 2000 Hz között?
(#) djyuri válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 15, 2009
HY

Szerintem amit ajánlottam az a legjobb,mert az már elbírja,amiket írsz és még,amit rá tud kötni a jövőben...
(pl.: kijelző,relék,védőáramkörök,ventilátorok)
És szerintem ilyen áron ne keressen mást.

üdv
(#) Bassmester válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Jan 15, 2009
Csinálj inkább kétutast. Sokszorta nagyobb esélyed van rá hogy használható legyen. Én nem állnék neki az tuti. A mai, jó hangszórók nem teszik indokoltá a háromutas összeállítást, csak megfelelően kell választani.
(#) Bassmester válasza Gyurix hozzászólására (») Jan 15, 2009
Mivel +/- 12V ról megy, 2x 9-10V AC, 1,5 VA-es trafóka elég neki. Ha egyebet, pl védelmet is járatnál róla akkor minimum 3,5 VA.
(#) pl13 válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Jan 15, 2009
40-es SBX sajnos nem b-reflex dobozhoz való, ha valamennyire pontos mélytartomány a cél, akkor csak zártban elfogadható, max 100 liter körüli térfogattal.

A probléma ott lesz, hogy a 200-as "közép" és a DP35 sehogysem váltható össze jól.

Ui: háromutas hangsugárzót fülre mérés nélkül gyakorlatilag lehetetlen összehozni...

dp35.jpg

(#) pl13 válasza karpi hozzászólására (») Jan 15, 2009
Említetted, de a gondolatmenet nem egészen jó, mert kevesbb problémát okoz, ha egy erősítő szélessávban szól eg jó passzív váltóval, mint pl. egy rosszul tervezett aktív rendszer. Aki pedig a passzívval sem boldogul (mint ezen a fórumon is a többség), sztem inkább ne fogjan az aktív váltogatásba.

Azok a ferritmagos tekercsek pedig amiket mutattam, eleve 2mm légréssel készülnek, tehát nem okoz gondot az általad elmített telítődés veszélye, jól terhelhető marad velük a hangváltó.
(#) goldscorpio07 hozzászólása Jan 15, 2009
Köszönöm a válaszokat!
Akkor ha jól értettem először a leendő dobozba kellene meghallgatni a hsz-t,vagy mérni,de mivel nem nagyon van mivel ezért a fülemre kell hagyatkoznom :pardon1:
Kérek mindenkit ne röhögjön...sbx 4060 lenne a mély,sr2030 a közép,és dp35 a magas...anyagi keretem miatt és mert relatív olcsóbban be tudnám őket szerezni.
A frekimeneteiket néztem,tudom hogy szinte semmi se igaz belőle,de na de így igaz lenne amit írnak róluk,akkor nem lenne az a nagyon hepe hupás frekvencia átvitel.Szóval akkor először dobozt kellene méretezni.Szerintetek ez az sbx hány literes reflex dobozban viselkedne a lehető legjobban?
(#) Gyurix válasza djyuri hozzászólására (») Jan 15, 2009
Oké rendben van
(#) djyuri válasza Gyurix hozzászólására (») Jan 15, 2009
(#) Gyurix hozzászólása Jan 15, 2009
úgy látszik senki sem akar válaszolni.
(#) Bassmester válasza karpi hozzászólására (») Jan 15, 2009
Ez így van. Én is ilyen megoldással kísérletezek a haknizenekarom hangosításán. Sokkal szebben, tisztábban szólnak a kétutas kompaktok, ha le van húzva róluk a mély és a szubláda támogatja őket, így hangosabb is a rendszer, de kis hangerőn is jobban lehet használni mert nem veszik el a mélytartomány.
(#) karpi válasza pl13 hozzászólására (») Jan 15, 2009
En is csinaltam vasmagos tekercseket othonra kis erohoz de nagy eronel fellephet a telites, hiszterezis es ebbol adodo torzitasok .
Szerintem a jo megoldas egy kulon szub erosito .Elore a savszuro.Sokkal jobb minden szempontbol.
Mar valahol emlitettem a szelessavu erosito problemat .Nem lehet kihasznalni csak kb 60% at az eronek igy a basszust nem birjuk beerositeni.
Sokkal jobb es gazdasagosabb egy elektronikus Xover plusz kulon vegerosito , szubnak , melynek, kozep+magas az maradhat egyutt.
(#) pl13 válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Jan 15, 2009
Nem a T-S-re gondolok, az kevésbé fontos váltótervezésnél, mint a dobozban végleges helyzetben mért átvitel.

A JBL-es progi sem fog jobbat hozni eredményül, ha nem számolod hozzá fejben a hangszórók átvitelét.
Következő: »»   117 / 133
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem