Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelemes rendszerek töltésszabályozása
Lapozás: OK   3 / 3
(#) dB_Thunder válasza Fenyő hozzászólására (») Júl 6, 2021 / 1
 
Mindenki jobban jár, ha veszel egy MPPT töltésvezérlőt!
(#) Fenyő válasza dB_Thunder hozzászólására (») Júl 6, 2021 /
 
De az méregdrága.
(#) dB_Thunder válasza Fenyő hozzászólására (») Júl 6, 2021 / 1
 
EZ
Vállalsz túlórát, maszekot, segítesz apudnak, és megvan az ára!
Itt meg feltartanál minket, magadat, meg még haszontalan dolgot is csinálnánk, és még olcsóbb se lenne!
(#) Fenyő válasza dB_Thunder hozzászólására (») Júl 6, 2021 /
 
Ez tuti nem MPPT. Rengeteg ilyent láttam Ebay-en, Amazonon, mindegyiknél azt írják, hogy hamisítvány, nem MPPT, max sima PWM.
Túlórát azt amúgy is rengeteget kell csinálnom, de a cég nem fizeti ki. Apámnak így is segítek, de ő nem fizet érte. Maszekot nem tudok még pluszban vállalni, mert a menyasszonyom tanyáján amúgy is sok a teendő, (mint pld ez a napelemes story), ráadásul egy hónap múlva esküvőnk lesz, szóval még plusz munka nem igen fér bele, meg a pénz is kell a lagzira.
Mért lenne már haszontalan? És miért ne lenne olcsóbb?
(#) Atis57 válasza Fenyő hozzászólására (») Júl 6, 2021 /
 
Szia!

Valóban sokkal olcóbb ha megveszed --itthon az alkatrészek ára is 2..3X annyi+ a munka !

én ezekből válogatnék;
Eza PWM toltő 10A -s és 1500--1700 FT.
XH-M601 555 el relével
rajza----
esetleg ;

http://electronics-diy.com/electronic_schematic.php?id=1023

https://forum.solar-electric.com/discussion/344683/30v-solar-panel-...system
Az MPPT vezérlést meg hanyagolnám , minek? ilyen egyszerű napelemes áramkörhöz.?
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2021
(#) Fenyő válasza Atis57 hozzászólására (») Júl 7, 2021 /
 
Na jól van, meggyőztetek, inkább veszek.
Ez az XH-M601 kb pont azt csinálja, mint amit leírtam. Jó cucc, tetszik.
Az a kék PWM-es azt tuti nem veszem meg akkor se, mert ilyenből van mindenhol millió és nagyon szidják mindenhol a véleményekben. Ráadásul USB aljzatok vannak rajta meg kijelző, tehát biztos jó sok az alap fogyasztása is.
Köszi!
(#) Fenyő hozzászólása Júl 7, 2021 /
 
Egyébként még korábban találtam egy egészen jó kis cikket, ami összhehasonlítja a PWM és MPPT vezérlőket, hátha másnak is jól jön:
https://www.solar4rvs.com.au/buying/buyer-guides/choosing-the-right...gulat/

Ez meg egy jó kis cikk napelemek kötéséről:
https://panelectron-shop.hu/spg/679980/Napelemek-osszekotese
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2021
(#) jofy hozzászólása Júl 21, 2022 /
 
Sziasztok! Van egy kisebb napelemes rendszerem sziget üzemben. Most gyűjtöttem egy kis pénzt, hogy kibővítsem. Vettem egy komolyabb hibrid invertert ami tartalmazza az MPPT töltés vezérlőt és 2 db 400w-os napelemet. A régi rendszert nem szeretném visszabontani. A kérdésem az lenne, hogy mi van akkor, ha a régi rendszert hagynám a mostani MPPT töltésvezérlővel és az új napelemeket az inverterre kötném (töltésvezérlőre) és azt a meglevő akku pakkra? Gyakorlatilag a két rendszer ugyanazt az akkupakkot töltené. Ez így életképes? Előre is köszi a választ!
(#) proba válasza jofy hozzászólására (») Júl 21, 2022 /
 
Két eltérő rendszerrel ugyan azt az akupakkot csak akkor töltenék, ha mindkettőt én terveztem. Kitudja a berendezések belső kapcsai hogyan viszonyulnak egymáshoz, max ha az akku negatív sarka mindkét szerkezetben a hálózati nullára van kötve. De még akkor sem, mert mi van ha egyszer csak az egyik inverter táplálási pontjait megcseréled, esetleg az egyik inverter túl sok áramot termel, és a nulla vezetőn emelkedik a feszültség, a másik inverter ezt úgy érzékeli, ugrál az akkufeszültség....A két szabályzás összeengedése sem biztos hogy probléma mentes...
(#) jofy válasza proba hozzászólására (») Júl 21, 2022 /
 
Ebben az esetben, akkor mindenképp a régi rendszer visszabontását és a napelemek bekötésének újra tervezését ajánlod. (amúgy nekem is ez volt az első gondolatom)
(#) jofy válasza proba hozzászólására (») Júl 21, 2022 /
 
https://panelectron-shop.hu/spg/267977/Hogyan-valasszunk-napelemes-toltesvezerlot

itt több vezérlővel töltenek 1 akku pakkot
(#) erbe válasza jofy hozzászólására (») Júl 21, 2022 /
 
Nyugodtan tölthetsz két töltésvezérlővel egy akkupakkot. Célszerű, ha az akkupakk kapacitása többszöröse a töltőkének. Ugyanis ha alacsony az akkuk töltöttsége és a két töltő jó napsütésben teljes energiával nekilát töltögetni, hamar túllépi az 0,1C-t a töltőáram. Nagyobb kapacitásnál ez ritkábban fordulhat elő. A töltőfeszültséggel már nem lesz ilyen gondod. Ha elérték a felső szintet, vagy leállnak, vagy csepptöltéssel kísérleteznek, de ha már ennek a felső határát is elérték, mindkettő leáll. Ha meg ki tudod venni az erős napsütésnél jelentkező többlettermelést pl. bojlerfűtéssel, ez a gondod is kisebb lesz.
Nem tudjuk az akkupakkod feszültségét. Biztos vagyok benne, hogy nem 12 V-os, mert 800 W jó napsütésnél akár 57 A töltőáramot is produkálna. Ahhoz meg jó nagy pakk kellene.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2022
(#) jofy válasza erbe hozzászólására (») Júl 21, 2022 /
 
Köszönöm a hozzászólást, nagyjából én is erre jutottam, de még hezitálok mi lenne az igazán jó megoldás. A jelenlegi napelemek nagyjából 300w teljesítménnyel bírnak (1 nagyobb és 3 kisebb napelem), azért nagyjából, mert már elég régiek, le kellene majd méregetnem egyesével. Ehhez rendeltem most 2db 400w-os napelemet és egy 3Kw-os hibrid invertert.(ez tartalmazza az MPPT töltésvezérlőt is. Az akkupakk is új lesz 6db 12V 120AH. 3-3 párhuzamosan kötve azok meg sorba. (így lesz 24V 360AH)
Arra is gondoltam, hogy a napelemeket összeházasítom, így napelem oldalon keletkezik majd egy kis veszteség, de akkor az inverter töltésvezérlője kezelné a töltést...
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem