Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Szia!
Elsősorban a hangszórók frekvenciamenetével kell pontosan tisztában lenni, a legjobb külön-külön mérni őket, lehetőleg a leendő dobozban, majd az eredményeket kielemezve kell a keresztfrekiket meghatározni, ami jó megérzéssel és egy kis szerencsével menni is fog Ennek ellenére az elkészült váltó nem valószínű hogy első hallásra tetszeni fog. Több meghallgatással és méréssel fogod csak tudni beállítani, az alkatrészek cserélgetésével, kísérletezéssel, főleg ami az L-padot és a kondikat illeti. A különféle kondenzátor tipusok is más-más hangzást ereményeznek, nálam az ERO mkp és a REMIX pp kondik jöttek be leginkább. Szóval az egész nagyon ízlésfüggő, de ha elméletben jót csinálsz akkor közelebb kerülsz a jó eredményhez.
Köszönöm a gyors választ,ha nem tévedek a hsz-ek ts paramétereire gonolsz.Ma ha lesz annyi időm ezel a jbl hangfaltervező progival számolgatok dolgokat és írok hogy mire jutottam.Annyi a hangszórónak nem tudom az összes paraméterét amit kér a progi de megnézem mit mutat.
Sajnos így nem tudsz hangváltót méretezni, a kalkulátorba beirkálva a keresztezési frekiket csak tankönyvi értékeket kapsz, ez így használhatatlan.
HAhó mekkora trafó szükséges ahoz a subwoofer szűröhöz ami a hobbielektronika oldalán található?
Sziasztok
Tudnátok nekem segíteni? 8 ohmos, 3 utas hangváltót szeretnék csinálni 700/2500 Hz keresztezéssel. A kalkulátorba gyorsan bepötyögtem a dolgokat és ezt dobta ki: C1 =20.09 ľF L1 =2.57 mH C2 =5.63 ľF L2 =0.72 mH C3 =20.09 ľF L3 =2.57 mH C4 =5.63 ľF L4 =0.72 mH Elég érdekes értékek,nézegettem a logotech hun a dolgokat, megközelítőleg meg volna hozzá minden. Mi határozza meg hogy hány ohmos lesz a hangváltóm?vagy meghatározza egyáltalán 4 vagy 8 ohmos sugárzókkal használom?Én 8 ohmosokkal használnám.Még egy kérdés,a magas hsz-t majd csillapítanom kell ellenállással,ezt hogy számolom ki pl 100dB-ről mondjuk 95-re?És hány wattosat illik használni?Előre is köszönöm!Üdv :Ati
NNo láttam, hogy írtál privátüzenetet, de inkább itt válaszolok, a hangszórók adatai megvannak, de a hangváltó elkészítéséhez ez nem elég, ahhoz az eredeti dobozban kell mérni a hangszórók átvitelét, és ebben a helyzetben mérések közben megtervezni a váltót.
Van nálam most egy HS280 dobozostól, meg hangszórók is, de a magashsz nem jó, így nem tudok valami hevenyészett váltóötletet sem adni neked. Egyébként ahogy írtam már, kétutasként volna értelme újraépíteni, ebben esetleg tudok segíteni, mert rövidebb idő, mint egy háromutas szenvedés.
ott van benne az L-pad is, nekem ugye azt ajanlottatok ha elter a hangszorok erzekenysege....
sajnos még az sem elég, mert a hangszórók akusztikai tulajdonságaival nem foglakozik a prog, azt neked kell hozzáadnod fejben.
Ezzel a kalkulátorral az a baj, hogy figyelmen kívül hagyja a hangszórók érzékenységét.
Egy 100 dB-es magas - 90 dB-es mély párosnál is ugyanazokat az értékeket adja mint két azonos érzékenységűnél. A JBL progi kalkulátora jobban használható, mert több hangszóróadatot vesz figyelembe a számításhoz.
Ez a kalkulátor nagyon ott van,köszi
Azt nem vetted figyelembe, hogy 2 ohmos lezárással számolva ugyanahhoz a vágási frekvenciához negyedakkora értékű tekercs tartozik, mint 8 ohmnál, és annak már 0,14ohm körüli az egyenáramú ellenállása.
Van jobb megoldás, hasonlóan alacsony DC ellenállással: http://logotech.hu/index.php?module=termekek&sub=termekek.php&akt_m...tart=6[link][/url] Úgy 250W-ig 8 ohmos lezárásnál megfelelő.
LMS-4_Manual
egy PC akusztikai mero "labor" hasznalati utmutatok. Egy 4mH tekercs adatlapja es ara Tekercs meretezesi peldat kerestem tulajdonkeppen , de itt legalabb a meretek lathatok es meg van adva a huzalvastagsag is.Kb. ilyen tekercs kel egy szubhoz. ez 1000W-ig "birja" a baj az hogy kis erositohoz is legalabb ilyen ha nem meg kisebb ellenallasu lenne az idealis hogy ne veszitsunk abbol a kevesbol ami van. Meg egy "calculator"
Pasziv szurokrol beszelek nam aktivrol.Az aktiv nekem nem tetszik egy jo ideje.Eloszor el voltam ajulva ( tobb tiz evel ezelott) mindenesetre az aktiv szurokkel is ajanlatos csak csillapitani es nem kiemelni.
Atkapcsolhato szurokre szavazok en is hogy a kivant josag megmaradjon. vegyuk a legroszabb esetet ahol nagyon latszik a baj : adott 2Ohm hangfal/hangszoro , erre sorba 1 ohm a szuro es avver sorba a jkabel 0,5 Ohm ..nem szamitgatok vegyk durvan csak a pelda kedveert 1/2 az eronek nem jut a hangszorora. Termeszetessen vannak megoldasok de ez egy nagyon amatorkozeli pelda.
Nem drágább egy passzív megoldás sem, mint egy aktív, még csak nem is bonyolultabb, és kb ugyanannyi hibalehetőséget hordoz magában.
Passzív szűrőnél az alkatrészek soros ellenállása pedig részét képezi mindig a tervezésnek, jól lehet vele finomhangolni a váltót, és 5%-nál több nem veszik rajta, ha jól tervezel. Persze nem nagyon értem a gondolatmeneted, mert ha az erősítő nem 12W max. kimenőteljesítményű, akkor nem okozhat gondot hogy a tekercsen valamekkora feszültség esik a bemenőjelből. A hangolható aktív szűrők meg sajnos nem olyan jók, mint hinnéd, nem elég pontosak, a jóságuk együtt változik a ker. freki és a meredekség hangolgatásával. Persze annyiban egyetértünk, hogy ha már szubot kell illeszteni a rendszerhez, inkább aktív megoldással készüljön a szűrő.
Az érték és a méret szavak nem rokonértelműek.
![]() Az értékek adottak, pl. 0,4-0,5mH, ilyen induktivitású tekercset pedig lehet készen beszerezni. Az egész hangsugárzó mondható elhibázottnak, gyakorlatilag az Orionnak nem volt olyan hangsugárzója, ahol a hangváltót valóban a hangszórókhoz méretezték volna. A HS-280-at értelmes megodlásként kétutassá kellene alkakítani, egy 3kHz-től legalább hansználható magashsszel, és ehhez a verzióhoz váltót tervezni. Persze nem úgy, ahogy karpi gondolja, mert az semmi jóra nem vezetne, attól még az Orioné is jobb megoldás.
Szoval a pasziv szuro az pasziv akarehol is van az aramkorben .
A hangszoro ele a "nagyaramu" pasziv szuro draga anyagigenyes , mig ket illeszto fokozat kozott a vegerositio elott olcsobb lehet .Kisebb es jobb es nagyon kis vesztesegel tobb fokozat kaszkadolhato . A melynyomo igy is ugy is nagyon rossz hatasfoku , ha ennek a 1% -os hatasfoknak a 10-20%-kat elfustoli a "szuro" 10% -ot a hangszorokabel a megmaradt 0,7% plusz egy -3dB power compressio mar igen jo eredmeny.Azonkivul cipeljuk a hatalmas tekercset . Szubwoofer-bol egy kisebb felszerelesnel eleg egy darab es majdnem akarhova helyezheto mivel gombhullam a melyhang .Ennek ugy is kulon vegerosito kell , igy a bemenetere teszik a pasziv szurot.Lattam hangolhato/alithato szurovel ellatott erositot,amivel a hangfalhoz es esetleg a kornyezethez lehetet allitgatni a hangsavot.
GOOGLE
kulcsszo --> talalsz amit csak szemed szad kivan kb ilyesmit kapsz ppeldaul itt Ha nem hiszed a szamitasok helyesseget meg keresel 10 programot es osszehasonlitod .Aztan egy kozeparanyos megoldast valsztasz .
Lehet kapni gyári tekercseket, melyeknek adott az induktivításuk, nem kell méretezni, csévét esztergálni, tekergetni, méregetni. Bár vásárláskor nem árt egy erre alkalmas multiméterrel ellenőrizni az értékeket.
Az hogy konkrétan milyen szűrőkapcsolás kell és milyen értékű alkatrészekkel, az a hangszórókon múlik. Nem túl egyszerű jól méretezni, de nem is lehetelen. Ehez a hangszórók átviteli karakterisztikájával és még egy-két lényeges adattal kéne mindenképpen tisztában lenni.
Ha csak találomra elolvasol kb 20 hozzászólást ebben a topikban, akkor jó eséllyel rájössz.
Az h adottak a tekercs méretek az mit takar? Olyan tekercs kell ami a hangváltó rajzán szerepel? Vagy van más bevált érték?
És hol lehet orion hangváltó tekercseket venni? A mélyé az vasmagos....
No én nem szórakozok tekergetéssel, kész tekercseket használok, az értékek meg adottak.
Én is így vagyok ezzel.De valaki venni akar tőlem egy párat.És gyárit szeretne kézhez kapni.Nekem 4 ohmosak vannak, már mint hangváltó,és a hangfalban viszont 8ohmos sugárzók.Vagy új váltót csinálok, vagy átépítem eredetire,a kérés szerint. Ha valakinek van építő jellegű ötlete egyedi beállításra, mert már csinált ilyet, szívesen meghallgatom.
4,7 bipol kondit a magas hsz +kivezetésére.Műhelybe jóvanaz.
Másfél évet kellett várni a válaszra XD
Szerintem jobban jársz ha az eredeti helyett tervezel és építesz egy újat, az adott hangszórókhoz
Hi mindenki!
Egy kis segítség kellene. Van egy 4ohmos hs280 hangváltóm.Át kellene alakítanom 8ohmosra . A tekercseknél nem tudná megmondani valaki hogy milyen drót,és hány ment van rajtuk?A mellékelt ábrán a felső hangváltókról lenne szó. Kösz előre is! |
Bejelentkezés
Hirdetés |

sajnos még az sem elég, mert a hangszórók akusztikai tulajdonságaival nem foglakozik a prog, azt neked kell hozzáadnod fejben.