Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Üdv !
Találtam már sok hangváltó kapcs rajzot, de tanácsra lenne szükségem. Mélyládát szeretnék építeni, (nem szobai célra) mekkora tekercset , illetve milyen kondit használjak ?
Sokkal jobb lett az a háromutas, mint gondolod. :p Szinte nem is venni észre hogy SAL-ból van.
najó a váltóban használt megoldásokból kitűnne, hogy nagyon sz@r hszekből készült, meg abból is hogy a két oldal annyira nem egyforma... ![]() De ez azért nem csak pénz kérdése, mert a SAL-tól olcsóbb hsz is létezik, ami használati értékben többet ad.
Valamicske javulás biztos kihozható.nem tudom,a SAL háromutas HV*** hangváltóit valaki mérte már meg? egyáltalán milyen keresztfrekikre lehetnek ezek belőve?már csak azért,mert MINDENFÉLE hangszóróhoz optimális(szerintük...)
"persze,az volna a jó,ha tényleg hangszóróból készülnének a hangsugárzók" ABSZOLÚT IGAZ! valahol"itt van a kutya elásva"...
Ez bizony tökéletesen így igaz! sajnos...
Hali! Megfogadtam a tanácsodat, ha a hangváltóra utalva írtál. Javult a hangszin, csak ez hangszóró probléma szerintem, mert ahogy az előbb írtam felcserélve is csak ugyan az a gyengébb.
Persze, van értelme, én is készítettem hangváltót háromutas SAL hangszórókészlethez, a lehető legsz@rabb hangszórókkal, és mégis nagyon sokat lehetett javítani az eredeti HV3... váltóhoz képest.
Persze az volna a jó, ha tényleg hangszóróból készülnének a hangsugárzók.
Sziasztok! Teljessen egyetértek az elöttem szólóval, próbáltam két DTF 12- es dómot csináltam hangváltókat is, de az egyik érezhetően gyengébben produkál mint a másik. Felcseréltem őket, hátha a váltóval van a gond, de nem. Az intések ellenére, most megpróbálok két MNC-t hátha ,ha ez sem ok. akkor tanácsért megint a tisztelt fórumozokhoz fogok fordulni.
Minden pénz kérdése...
Ha a fórumozókat nézem többsége sal vagy mnc cuccal szenved... Engem nem is az idegesít hogy ez ilyen az ilyen,de legalább a gyártó igaz adatokat írna a termékéről Fiatalabb vásárlók többsége bemegy a boltba:gyóóó nézd azt a sárga 40-es mélyet mekkorát szólhat (SBX) ,Na itt kezdődik a probléma
Nem tudom,somogyi hangszórókészlettel megéri-e EGYÁLTALÁN küszködni a méltányolható (hang)minőség érdekében.a crossover itt már csak másodlagos(sokadlagos??)
nagy különbség nincs köztük.
Vagyis attól függ, honnan nézem, mert járt már nálam jónéhány ilyen hsz, de még nem volt köztük két egyforma. Szóval ebben egyeznek. Remélem lesz egy kis szerencséd a dómokkal.
Hát az a helyzet, hogy ma rendeltem meg az mnc domokat. A DTF12-nek nem az igazi a magasa, csak próbaképpen tettem bele,de megbántam.
hellyel-közzel elmegy, de pontosat csak méregetés után lehet modnani, mert a hszek, amivel dolgoztál, hol ilyenek, hol olyanok. Maradt akkor a DTF? mert esetleg még anynit lehet vele tenni, hogy L-pad helyett nagyobb soros ellenállást használni, és azt áthidalni egy 0,47u kondival, ezzel picit meg lehet emelni a felső fél oktávot.
Köszi a gyors reagálást a nevedet már olvastam egy pár helyen , és úgy látom nagyon ottvagy a hangteknikában. Csináltam egy subvoicés (remélem jól írtam ) hangváltót , nem szól rosszul, csak nem tudom jó-e ehhez az összeállításhoz. Magas :4 mikros kondi sorba 3,3 ohm ellenállás a plusszra, párhuzamossan a plussz minusz közt egy 6,8 ohmos ell. áll .Mély:plusszal sorban egy 1,5 mH tekercs, plussz-minusszal párhuzamban egy 8,2 ohmos ell.áll sorban egy 10 mikros kondival. Ja még annyit, hogy a mélyközepet kivettem, s így csak 2 utas lett
Azért nem kell rögtön ennyire kétségbeesni, betömhető a reflexcső, mondjuk egy hozzá való méretű szivacsdugóval.
A DTF meg, ha már megvan, nem kell fölöslegesen lecserélni, a 33502 sem jobb, maradhat. És szódával elmegy két útban a cézárral.
Köszönöm a hasznos tanácsokat, így a leszűrt konzekvencia : sal-ok a kukába, doboz a kazánba.
Esetleg egy másik hangfaltervben, és egy váltótervben tudnátok-e segíteni? A mély maradna a cézár, a magas egy mnc 33502 dom. Előre is köszi
Hát mondjuk attól rosszabbat nem is tehet, mint hogy megveszi a SAL váltót.
A bajok a doboznál kezdődnek, mert a Caesar csak zártban működik elfogadhatóan.
Ajaj...ez már rosszul kezdődik.
mivel "erőteljesen"somogyi-s a hangszórókészlet,csak azt tudom tanácsolni,h vedd meg a háromutas hangváltójukat,és köss be mindent rajz szerint.de csodára,arra ne számíts...
Sziasztok! Szeretnék készíteni háromutas hangfalhoz passiv hangvátót. Mivel nem vagyok ebben az ügyben eléggé jártas, ezért szeretném kérni a segítségeteket. A hangszórók amiket használok egy MNC Caesar 8" mély, egy SRP 1315 mélyközép, és egy DTF 12 dom. A dobozom Sal HS 20R-3 29literes (basreflexes ). Köszönöm
Ez termeszetes, mar akinek van amivel megmerni.
Hali."a buszhangszóró bírja mind a magasat,mind a mélyet,de a kicsi csak a magasat" ez valószínűleg annyit tesz,h a buszhangszóró egy kommersz szélessávú meghajtó.ehhez nem is mindig indokolt külön magassugárzót használni,főleg,ha az is papírmembrános.de ha mindenképpen így akarod,akkor a magassal köss sorba egy 2,5-3,3µF-os kondit.a buszhangszórót kösd direktbe.elképzelhető,h így nagyon harsogó lesz a hangzás,ez esetben a "busz"-szal tegyél sorosan egy kb.1mHenrys tekercset.ja,és a magasat FORDÍTOTT polárral kösd be,mert alighanem,így lesz jobb.első nekifutásra... ezek a hangszórók valószínű nem érnek annyit,h korrekt(bonyolult)váltót építs hozzájuk.
Sziasztok nem tudom ismeritek e az oldalakat de nekem jólesett egy kis olvasnivaló:
Crossoverek kalkulátor Rem segítettem valakinek
Ugye tudod, hogy ezekkel a képletekkel nem lehet normális váltót méretezni?
Persze a számítással is vannak gondok sztem.. Miért is akarod 40Hz-en vágni azt a szerencsétlen szubot?
A terhelhetősége, na az nem igaz, a ker. frekik persze biztos helyükön vannak, de az alkatrészek minősége miatt én biztos nem venném meg...
Persze az induktivitás pontos értékét mindig meg kell mérni, legalább egyszer, mert a számítás apró dolgokat (huzal pontos átmérője, hézagok a tekercselésben, stb..) kihagy, és ezek módosítják ám a végeredményt.
Mi értelme volna, inkább eleve készíts olyat, ami neked kel...
Nem csak a DF, a hangszóró paramétereit változtatja látszólagosan. Épp ezért váltóban nagyon sok helyen használható hangolásra a tekercs egyenáramú ellenállása.
Most ha azt tekinted ideális esetnek, amikor a valóságtól kicsit elrugaszkodva elhanyagolod a tekercsek DC ellenállását, akkor már értem, mire gondoltál.
Lehet nem jól fogalmaztam,de a zéró ohmos ellenállással arra céloztam,h a tekercs,MINT ALKATRÉSZ ideális esetben mutat ilyen értéket.egyébként azt nem értem,h néhány tized ohm plusz ellenállás hogyan"csinál"jobb basszust-ha tényleg ez a kiváltó oka.bár a damping faktor minimális mértékű romlása valóban ebbe az irányba mutat.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

najó a váltóban használt megoldásokból kitűnne, hogy nagyon sz@r hszekből készült, meg abból is hogy a két oldal annyira nem egyforma...
"persze,az volna a jó,ha tényleg hangszóróból készülnének a hangsugárzók" ABSZOLÚT IGAZ! valahol"itt van a kutya elásva"...

mivel "erőteljesen"somogyi-s a hangszórókészlet,csak azt tudom tanácsolni,h vedd meg a háromutas hangváltójukat,és köss be mindent rajz szerint.de csodára,arra ne számíts...