Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
A monitor már hibásan került hozzám, hibajelenség, nem lehet bekapcsolni még a sb led sem világít. Ha az inverter panelt lehúzom akkor sem történik semmi.
Csináltam képeket. Üdv
Sziasztok,
Volna egy Belina monitorom ami külső tápos és 12V DC meg bele. Belül egy panelon van a bemeneti fesz kapcsolagtása, a kis hangflaknak az IC-je a és a vezérlő rész és egy másik panelon van az inverter. Azt sikerült kideríteni, hogy a bemeneten van egy kis kapcsolóüzemű tápegység rész egy 9435A Fet-en keresztük kapcsolgatja a feszt a rendszerre az AIC1578-as vezérlő IC. A vezérlő IC megkapja a tápfeszt a Fet bemeneti oldalán meg van a 12V- de a kimeneti oldalon 0,9V mérhető. Arra gondoltam, hogy a vezérlő IC vagy a Fet lehet a hibás, viszont vezérlő IC-t nem találtam sehol és nem tudom mivel lehetne helyettesíteni ha egyálltalán lehet. Vagyis az a kérdésem, hogy honna lehetne beszerezni az AIC1578-as IC-t vagy mivel lehetne helyettesjteni. Segítségeteket előre is köszi
Kedves Fórumozók! Jelentem a monitor működik! Mielőtt elmentem volna beszerezni a kerámiakondikat eszembe jutott, hogy azokat még nem forrasztottam át - csak az inverter lábait plusz ugye az elkókat kicseréltem. Tettem egy próbát és lőn világosság (több, mint 2 másodpercig
). Összeraktam és működik, ami kisebb csoda annak fényében, hogy mennyire nem értek az elektronikához. Szerencsére van ez a fórum és Ti a sok segítőkész ember és a lelkesedésem. KÖSZÖNÖM!Ui.: egy bontott 19"-os monitor csöve van a szétégett helyén, így a jobb alsó sarok egy kicsit sötétebb, de ez egyelőre nem zavar. Ez is bizonyítja, hogy elmegy különböző csövekkel is.
Miele kombi hűtő:
Olyan problémám lenne a hűtővel kapcsolatban,amiről tudni kell, hogy inverteres és mágneskapcsolóról vezérli hogy melyik térbe engedje a gázt valamiért nem kapcsol a mágnes szelep, ha mágnes fölött mozgatom a csövet amit a kapcsolónak kellene működtetni hallom, hogy működik a csőben kattog úgymond valami ami gondolom szabályozná a gáz áramlását hogy a normál vagy mirelit térbe menjen. Jelen pillanatban a normál teret hűti, de amikor meghoztam, akkor a mirelitet hűtötte és a normál teret nem. Amikor bedugom a hűtőt és bekapcsolom mind a két teret, ami ugye külön vezérelhető és kapcsolható, a mágnes szelepen áramot nem mérek. Olyan mintha nem jutna el odáig az áram. A mirelit térben a ventilátor nem működik és mágnessel nem is tudtam visszakapcsolni. Nem tudom a működési elvét, hogy a mágneskapcsoló az mikor kap áramot bekapcsoláskor vagy csak később ad neki áramot, de próbáltam már azt, hogy lehűtöttem a normál teret a kívánt hőmérsékletre, hátha akkor bekapcsolja a mirelitet de nem. Az inverter panelon hibát nem találtam, hátha valaki közületek tud segíteni, nekem nincsen több ötletem, hogy hogyan tovább! Segítségeteket köszönöm!
Előfordulhat, hogy a gombok vezetnek át. Húzd le a gombsort és úgy próbáld, ha akkor sem kapcsol be, akkor ellenőrizd a tápját.
gyufasdoboz Ha az inverter szekunderei között van ellenállás, vedd ki. A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2013
Sziasztok!
Nekem egy Samsung 940MW-m van, és ugyan azt a hibajelenséget tapasztalom mint "szilrobi". Pontosan leírva: Ha megnyomom a bekapcsoló gombot, megjelenik a kép mindenhol egyenletes, jó fényerővel (a kis led ég), majd kb 2 másodperc múlva elsötétül a képernyő (mintha csak kikapcsolt volna, teljesen fekete lesz), de a kis led továbbra is folyamatosan világít. A kondenzátorok ki lettek cserélve, a csövek pedig jók. Külső, meghibásodásra vezető nyomot nem látok rajta. Egy szerelő azt mondta, hogy az inverter lehet a hiba, valami miatt letilt az smd . Én nem vagyok a témában igazán jártas, ezért kérdezem, hogy mit jelent ez, illetve mit lehetne tenni a probléma megoldásának érdekében?
Sziasztok! Adott egy 555 inverter. Ezt táplálhatom egy adapterrel ami 12v és 0.5A?
A 7812 kimenetén mérj feszültséget amikor tölt az inverter.Meg van e a 12V? A 30µF kondit kicsit sokallom,de nem lehetetlen,az biztos,hogy 16-20µF kondival megy a dolog.
Vajon jó ha megváltoztatom a frekit cca 2Khz az oszcilátorban?(555).
Megépitettem egy kapcsolást az ugyanazzal az inverter résszel,és ugyanaz a dolog történik a kondik cseréinél.Műkődik a 3µF kondival,de nem ahogy kell a 30u val.Küldöm a képet.
Én sem értem pontosan mit is szeretnél, de... Egy tokban többnyire több kapu is lakik. Bármelyik kapu bemeneteit ha közösíted, máris kész az inverter. Ezt ha rákötöd egy szomszédos kapu kimenetére, máris kész vagy.
Szégyellem feltenni a gányolásomat, de legyen, csak erős idegzetűeknek:
Az inverter ellenállását mérve 505 és 501 Ohm-ot mértem.
Ha így van ahogy írod, és nem megy el még egy idelyig a kép, akkor pedig nem a táp a probléma. Az inverter résznél kell keresgélni. A panel aljáról tudnál képet feltenni?
Sziasztok.Gondba vagyok egy autóerősítő kapcsán.Szeretném kihagyni-megkerülni az inverter fokozatot.Az inverter +-30voltot állít elő, azt szeretném hálózati tápra cserélni.Ahol a tápfeszt mértem oda kötöttem az új tápot, de nem működik.Gondolom kell valami vezérlő fesz mint az inverternél, de hogyan?Valaki segítsen.Az erősítő SAL 2x70wattos 4ohmon.
Sziasztok!
A keringető szivattyúkhoz és a gázkazánhoz szeretnék egy szünetmentes rendszert kialakítani, áramszünet esetére Az alapja két 155 Ah-ás 12V-os aksi lenne, párhuzamosan kötve a hossz üzemidő miatt. (ezek megvannak). Ami igazából a kérdés, hogy a töltésüket, hogyan tudnám jól megoldani? Szempontok: 1. nyugalmi állapotban csepptöltés, a töltöttség fenntartás érdekében. 2. áramszünet után a lehető (még nem károsító) leggyorsabb töltés. Ehhez milyen töltőt ajánlotok? Megvalósítható ez egy töltőben vagy 2 kell hozzá? Néztem az ebay-en kínai színuszos invertert, van valakinek ilyennel kapcsolatban tapasztalata? Van olyan ami tölteni is tud, sőt olyan is, ami automatikusan is kapcsol (UPS funkció). Írtam az eladónak a töltés karakterisztikájával kapcsolatban, remélem válaszol. Tekintettel az akku méretére mennyire reális az, hogy nagyobb teljesítményű inverter esetén még valami minimális világítás is legyen a házban (gondolok itt arra, hogy néhány -1 v 2 - kör kapna még áramot) A kapcsoláshoz láttam automata kapcsolót (15k körül, egy körre), de gondolom egy villanyszerelő ezt olcsóbban is ki tudja hozni relékből. Bármi ötletet, javaslatot szívesen veszek. Előrebocsátom, hogy nem igazán értek az elektronikához, tehát jó lenne valami készen kapható megoldás. Előre is köszi!
A trafókat kimértem, 59X Ohm-osak voltak 4-5Ohm eltéréssel. Átkondiztam a "sima" kondikat. (http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1522970.html#1522970 ebben a hozzászólásban láthatod a képeket). A második képen látható a hat darab kondi amit kicseréltem (középtájon a négy zöld illetve a felette lévő két másik.) Gondolom a hibát a nem rendesen világítő cső oldalán kellene keresnem, azaz a képen felül lévő inverternél. Cseréljem ki a három kék kondit az inverter mögött?
Ja, kapacitásmérőm nincs, csak multiméter... A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2013
Nem húz át sehol? Lehetnek fóliakondik is rosszak azon a részen, vagy a kerámi nagyfesz kondik. De nem kizárt persze az inverter trafó sem.
Monitorcső monitor cső. Igazábó minél hoszabb egy cső, annál nagyobb feszültség kell neki és a hossz az ugye stimmel, de még a 17-es inverterével is lehet hajtani 19-es csöveket és vicaverza. Ami a lényeg, az az áram, akárcsak a ledeknél, és, ha eltér, akkor az inverter azt szabályozza.
Elég nyílvánvaló, hogy a csövek rosszak. Mérd meg az inverter trafóinak szekundereit, egyezniük kell az ellenállásoknak.
inverter 12 ről 240 re lenne akár 6KW -os is csak mekkora aksi vagy hány db szolgálná ki azt!
Az 50kHz is jó lehet. A választás szempontjai a következők lehetnek;
20 kHz alá nem célszerű menni, mert a hangja hallatszani fog, ami zavaró lehet. 100 kHz fölé sem célszerű menni, mert a vas veszteség egyre jobban dominál. 20 kHz közelében kisebbek a kapcsolási veszteségek, a vas vesztesége is a legkisebb, de a trafó mérete ebben az esetben nagyobb. 100 kHz közelében a kapcsolási veszteségek nagyobbak (elvileg 5x akkora, mint 20kHz-en), a vasveszteség is emelkedik, de azért lényegesen kisebb méretű lehet a trafó, mint 20 kHz-en. Ha tehát a jó hatásfokra törekszel, akkor inkább a 20kHz közelébe kellene üzemelned, ha valami kisméretű eszköz kell, akkor inkább a 100kHz közelében. A méretezést segíti, ha olyan frekvenciát választasz, amit a gyártó vasmag leírásában részletesebben specifikál. Ilyen az EPCOS adatlapokon a 25kHz és a 100kHz, de ez a szempont csak mondjuk egy dolgozat írásakor érdekes. Ha marad az 50kHz, N87-es anyagot kellene választani. Azt 0,2T-ig ki lehet gerjeszteni ezen a frekvencián úgy, hogy még nem lesz nagyon forró a vasveszteség miatt. Első körben válasszunk egy kicsit nagyobb méretet, az ETD49-t, és ha nagyon lazán ráfér a tekercs, akkor lehet esetleg kisebb méretűt választani. Ennek a vasnak a keresztmetszete minimum 209mm2 Egy menet feszültség ez alapján: U=dfi/dt=dB*A/dt=0,4*209*10-6/10*10-6=8,36V Hogy érthetőbb legyen; Ellen-ütemű az inverter, azért egy félperiódus alatt a -0,2T-tól +0,2T-ig változhat az indukció, ezért írtam 0,4T-t. SI-ben számolunk, ezért a keresztmetszetet m2-re kell átszámolni, ezért van a 10-6. A félperiódus ideje 50kHz esetén 10usec, azaz 10*10-6, ez van a nevezőben. Már ebből is látszik hogy valószínűleg kisebb vas is jó lehet, mert a primernek 2x2 menet fog adódni, ami valószínűleg növelhető. Mielőbb tovább számolnék, adnék lehetőséget a reagálásodra, különösen a frekvenciaválasztással kapcsolatban.
Szerintem az inverter még fennálló hibája miatt tilt .
abban kellene nekem leginkább segíteni-én is néztem már ETD típust-de mikor számoltam volna ki mindig hülyeségeket kaptam pl hogy primer tekercsre 0.68 menet kell stb... emiatt kellene a segítség, a program nagy vonalakban így működik hogy van egy 12 Vos tápforrásom ami az sg3525-ös alktrészre meg és ebből csinálok PWM jelet ami vezérel két fet-et.és ugye ebből a 2 fetből a négyszögjelek mennének rá a trafó primer tekercsére( ezeket a négyszögek jeleket olyan 25 V körül mértem a szimulációban) Magánál a méretezésnél gondolom számolni kell azzal is hogy pl ha megépíteném a kapcsolást akkor egy akksiról menne ami 12V-os és ugye benne van az a lehetőség is h ez merül akkor gondolom számításba kellene venni egy min. feszültség értéket is ami olyan 10.5V körül lehet (javíts ki ha rosszat mondok) és a kimeneten meg kellene stabilan egy 325V körüli érték ami a terhelések függvényében sem nagyon változik. Azért kellene ennyi mert majd ez egy teljes hidas inverter kapcsolásra menne majd rá és a szinusznak ennyi a csúcsfeszültsége. Magában aprogramban leginkább a primer tekercs induktivitásával valamint a szekunder tekercs induktivitásával tudom beállítani h a kimeneten mekkora legyen a feltranszformált feszültség. teljesítményre amit átkellene vinni olyan 250-300 W -ot szeretnék és durván 1 amper körüli kellene.
Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget! ui. nézegettem méretezéseket neten- de valahogy nem tudtam értelmesen kiszámolni
Sziasztok!
Egy kérdésre keresem a választ. A monitort áram alá helyezve csak annyi a reakció, hogy kb másodpercenként egyszer begyújt a háttérvilágítás és ki is alszik, magyarul pulzál. A gombokra nem reagál a készülék, valamint rákötött jelre sem. Mi okozhat ilyet? Táp újra lett kondizva, 5 és 15V megjelenik a kimenetein. inverter egyik felével még van probléma (egyik oldal nem megy), de nem hiszem, hogy az okozna ilyen jelenséget. Köszi és üdv: spgabor
Erre azok nem érvényesek. Nézz be a Kapcsolóüzemű táp, vagy a Hegesztő inverter topikba.
Hello! Ha a lámpa fogyasztása nem sok, akkor viszonylag egyszerűen megoldható szerintem. Az aksi helyére egy kondit tennék, vele párhuzamosan egy piros Led-et. Kondi vélhetően kell bele a belső inverter miatt. A Led meg egyszerű módon korlátozná a feszültséget, amikor töltene a fényelem. Az összes lámpát sorbakötném, és a 12V-ról egy áramgenerátorral táplálná. Ha nem jó a Led, akkor egy tranyó meg egy dióda megoldja a dolgot. (A 10db lámpánál kicsit több feszültség kell, mint 12V, de lehet az univerzális adapter többet is ad.) Ekkor elég egy vékony huzal,ami megy egyik lámpától a másikig.. Amúgy kézzel letakarod, egyből bekapcsol. üdv!
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2013
Sziasztok!
Keresek egy kész és esetleg kipróbált kapcsolási rajzot a köv. problémához. Adott egy elektromos átkapcsoló egység, ami ha elmegy a hálózati 220V, akkor egy szinuszos inverter + 12V aksi által előállított 220V-ot kapcsol a kimenetre. Ez a része kész is van, működik és ezzel nincs semmi baj. Viszont eredetileg úgy oldottam meg, hogy egy OMRON G2R-2-SNI 220V-os relé folyamatosan be van húzva a hálózati 220V által, és ha ez elmegy, akkor a relé elenged és ez kapcsolja be az invertert. Mivel előfordulhat hogy a relé 5-6 hónapig folyamatosan be lenne húzva, ez most megszűnne, és mivel az akksiban ugyebár mindig van 12V, ezért kellene nekem egy áramkör ami figyeli a 220V jelenlétét, és ha ez elmegy, csak akkor húzna be egy 12V-os relét. Az optocsatoló bemenetének van készen 4.5V egyenfesz, amit egy a figyelni kivánt hálózati 220V-ról működő pici táp csinál. (Ezt az aksi feszültségének kijelzéséhez használom) Nem kell túl bonyolult áramkör. Az egész itthon a kazánok + keringető szivattyú tartalék "automatikus" áramköreként működne. Olyasmire gondoltam, hogy optocsatoló -> tranzisztoros inverter (hogy a fény megléte esetén kapcsoljon ki a relé, ne pedig be) -> tranzisztoros relé meghajtás -> relé. Van itthon egy OMIH-SS-124LM típusú 12V-os relém. Remélem érthető voltam a problémával és köszönöm ha van valami.
Szia! Állítólag a WELDING inverter GYS 133-nak felel meg. Előkerestem egy régebbi szerviz munkalapot, és ezen ennek volt feltüntetve. Ehhez esetleg nincs valakinek kapcsolási rajza?
Üdv:horvi58
Sziasztok,
A segítségeteket szeretném kérni, hogy a csatolt kapcsolási rajzon hogyan lehet megoldani, az inverter védelmét. Hálózati feszültség megszünése esetén a relé rákapcsolja az akksit az inverterre de amikor van feszültség akkor az ne károsítsa az invertert. Segítségeteket alőre is köszönöm. Üdv, András A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2013
Feszültségek jók? Ha még méricskélsz, akkor kihúzott állapotban mérd meg a feteket, hogy nem zárlatosak-e valamelyik átmenet között nekem egy nagy 940N esnél volt fet zárlat, de ott leoldott a táp. (Az inverter dual fetei). Még esetleg vedd szemügyre a kijelzőpanelt. (Mármint amibe megy a vga csati )
Tiszteletem a Mestereknek! Ismét a Samsung Syncmaster 720N monitorral kérek Tőletek némi segítséget. inverter-táp panel javítás tökéletes lett, a monitor három napig tökéletesen működött. Tegnap este viszont "elfelejtett" bekapcsolódni. A hibajelenség: Bekapcsoláskor a led világít, de kép nuku. A kijelzőcsatlakozót lehúzva a háttérvili beindul. A kijelzőpanel fóliás részéről halk ciripelés hallatszik. Ha valaki már hallott ilyen problémáról, kérem segítsen. Köszönöm előre is!!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

). Összeraktam és működik, ami kisebb csoda annak fényében, hogy mennyire nem értek az elektronikához. Szerencsére van ez a fórum és Ti a sok segítőkész ember és a lelkesedésem. KÖSZÖNÖM!