Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   210 / 262
(#) fonix2 válasza Gergő81 hozzászólására (») Máj 7, 2010
Na így már más a leányzó fekvése...

Nézzük egyenként:

"Az ideális generátor -Kicsi -olcsó -kicsik az állandó és a változó veszteségei -nagy teljesítményű nagy nyomatékú."

egy szempontjából lehet valami ideális..., de nekem szélgenerátorhoz kell generátor, abból is a függőleges tengelyűhöz amihez vannak bizonyos input paraméterek
ezek :
- általában 20-as a percenkénti fordulatszám
- közepes szélben 600-800 Wattot akarok kivenni a szélkerékből, a méretét ehhez fogom igazítani
- a méret nem számít
- a nyomaték nagyon változó, de jellemzően kicsi, van egy táblázat a szélsebesség éves eloszlására, nálam minden nap 10-15 km/h-s szél van, kivéve heti egy napot amikopr 30-40 km/h, 3 havonta meg egy napot 90 km/h. Előbbi elég kicsi nyomatékot jelent, utóbbi elég nagyot, de ebben van igazán energia.
- feszültség: 21-60 Voltot kellene előállítani, ennyi menne az inverter bemenetére (lehet más invertert is választani, vannak 600 voltig működők, de akkor az nem lesz jó a napelemekhez ) esetleg letranszformálom, talán még nyerek is vele, ha azt is nézem, hogy 60 méterről kell elvezetni majd az ampereket... háromfázisú trafóm van ingyen.

"Az indukált feszültség a menetszámmal és a körülfogott keresztmetszet fluxusának változási sebességével arányos "

Ebben térek el a megszokottól, nagyobb a körülfogott keresztmetszet és a fluxus változás, és ez többször is van.

"A menetszám növelése változatlan réztömeg mellett az ellenállást négyzetes arányban növeli, vagyis közömbös a veszteségekre. "

Itt van a második eltérés.
A menetszám marad egy aktív fázisra vonatkoztatva, a réztömeg összességében nő, viszont az ellenállás csökken - ez a geometriai elrendezés miatt van.
Több réz kell ugyan, de ez ingyen van, hiszen az epoxitól veszi el a helyet, ami ára kb. ua.
Egyszerre nem dolgozik minden tekercs, nem hagyományos 23 fázisos, mindig vannak pihenő tekercsek.

"A mágneses keresztmetszet növelhető de a gép nagy lesz, és a huzal hossza is nő (ellenállás!) "

A méret persze nő, de ezzel a kerületi sebesség is, azaz gyorsabb lesz a fluxusváltozás, az "aktív" huzalok hossza csökken (ahol az áram folyik épp) kb. 20 %-ot ("átlapolt Z tekercselés"), azaz így az ohmnos ellenállás is csökken. Itt még lehet hogy módosítok további 20 %-ra van némi esély...

"A fuxusváltozás frekvenciája növelhető a fordulatszám növelésével, ami jó megoldás, (az áttétel nem elvetendő ötlet de most gondolatban ne éljünk vele)."

- lehet hogy szükség lesz áttételre, extrém lassú a fordulat (20) de így már elég lesz ötszörös áttétel, az autógenerátorhoz kéne 150 szeres, egy menetben 10 nél nagyobb többszörözés nem jellemző... és akkor el se tudna indulni... max 3 havonta egyszer.

"- Amit tehetünk, az a fluxusváltozás amplitúdójának növelése, az indukcióérték növelése által."

ezért választottam erősebb N48-as mágnest az N35 helyett. de kisebb szélességben a 2 cm helyett 1 cm
4 mm légrésig veri a keskenyebb mágnes a szélesebbet, olcsóbb is... az erősebb mágnes kisebb kilépő felület sokkar erősebb fluxust eredményez

"Sajnos a vas új állandó típusú veszteséget okoz,"

ezért hagyom ki, és próbálom viszonylag olcsón megépíteni a "légmagost"

-azt nem írtam, hogy minden sikerül is...
azt viszont igen, hogy elméletileg az elmélet és a gyakorlat között nincs különbség, gyakorlatilag viszont van.

a gondolatmeneted ugyanaz volt mint az enyém, ugyanezeket a megoldandó problémákat írtam fel magamnak, mikor nekiálltam, csak mindegyikre kerestem valami megoldást, hogy jó-e vagy sem, majd elválik.

(#) Beachway hozzászólása Máj 7, 2010
Üdvözlök mindenkit az oldalon. Véletlen valakinek lenne kapcsolási rajza egy Prestigio P1998D tipusú monitor inverteréhez? A monitorhoz találtam rajzot, de az inverterhez nem sajna. FSP035-1PI01ZT és 76VOA 94V-0 azonosítók találhatók az inverter panelen.
(#) kadarist válasza bgsf hozzászólására (») Máj 7, 2010
Ha 230/400V-os motorok, akkor simán mennek 3x230V-ot biztosító inverterről, delta kapcsolásban.
Viszont Y400V-os motort nemigen lehet működtetni 230V-ról, még inverter (frekiváltó) közbeiktatásával sem. A frekvenciaváltó feszültséget nem növel.
(#) Ződfülű válasza fonix2 hozzászólására (») Máj 6, 2010
Szia Főnix! szélturbinát +napelemet 2 féle képpen tudsz hibridben feltáplálni:
1: hibrid töltésvezérlőre kötöd őket, amiben egy microkontroller dönti el, melyik irányból jövő feszt engedi át, ezáltal szabályozza az elektronika,hogy a töltés a 2 irányból ne zavarja egymást. Ekkor csak 1 inverter szűkséges. Ez neked jó is lehet elvileg. Így akkor a napelemeket , meg a szélkerekeket a hibrid töltőbe kötöd, azt pedig az inverterre, ami fellövi az órához.
2.
Mivel sok esetben a napelemek és a szélgenerátorok nem azonos munkaponton dolgoznak, így mindkettőhöz külön-külön inverter kell, a munkapontjuknak, és a rendszer feszültségnek megfelelően.
Lásd képek lent:
3.
Létezik egy méregdrága hálózatra tápláló inverter, ami tudja fogadni mindkét modult, ez esetben a működési elv az 1.es számú pontban megfelelően működik. De ez horror áron megy, valamint egyedi megrendelésre gyártják, németeknél.

A kérdésedre válaszolva:
elméletileg kivitelezhető, hogy a fentieket szem előtt tartva a napelemekkel + inverterrel felterhelsz úgy, hogy a turbinát te készíted hozzá, mert ugye az inverternek meg van az engedélye. Csakhogy ha a géped lapátja elszáll, és anyagi-emberi életben kárt tesz, azért te mész dutyiba. Másrészről a szolgáltató bármikor leellenőrizheti, ez áll a szabályban, valamint nyilatkoznod kell, még a csatlakozási dokumentációban, hogy milyen termékeket használsz, és milyen beállítási paraméterekkel működnek, milyen minősítéseik, engedélyeik vannak az adott termékeknek. Tehát erősen veszélyes, de megoldható elviekben. Minden ötletről meg kell kérdezni előtte a szolgáltatót, technikailag lehetséges-e, és hogyan?
(#) BGyurci válasza proksa1 hozzászólására (») Máj 6, 2010
http://www.lenze.com/lenze.com_en_active/020_Products/030_Frequency...09091c
Itt nézzkörül, de van magyar szervíz is. Velük érdemes felvenni a kapcsolatot, ki ismerné jobban a termékeiket náluk.
Nálunk vannak Lenze szervók, azokon a sok csatlakozó mellett vannak ilyen 7-8 berg tüskések is. Gyakorlatilag a belső bus kivezetése, mindenféle modulokat ezért tudnak fogadni. Valami feliratnak kell rajta lenni, kép jó lenne...
(#) peti79 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 6, 2010
2 kondit nem cseréltem, de elvileg azok nem szólnak bele...aztán a fene tudja.
Nem zárlatos az inverter az tuti, már azon agyalok rákötök külső tápról az inverterre 24-et
Feteknél sem találtam semmit.
Megpróbálok feltenni képet.
(#) kadarist válasza peti79 hozzászólására (») Máj 6, 2010
Szia!
Zárlatos az inverter. Mérd ki a feteket, meg a trafókat.
(#) smrtln hozzászólása Máj 6, 2010
Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni tőletek, hogy csinálni akarok egy H-híd-as motor vezérlést PIC16F877-tel. Jól tudom, hogy a PIC két lábára kell kötni a két-két tranzisztor ágat és ekkor elhanyagolható az inverter? Emiatt nem fog tönkre menni a PIC-m vagy nem lesz zárlatos?

HE kapcsolásai közt lévő H-híd motor vezérlést akarom megcsinálni inverter helyett PIC-el.

smrtln
(#) asd123 válasza palya00001 hozzászólására (») Máj 5, 2010
Szia !

Én is megépítettem. Kihagytam a diódát, BD 249 a tranyó és 26/230 V-os az inverter trafó a nagyfesz előállításához egy régi TV sortranszformátorát és malomkerekét használtam. Kb 1 cm-es a szikraköz.
Áramfelvétel 30 mA 11 V-on. Egy kerti tóhoz használom a macskoszok távoltartására. Vezeték kb. 2x8 m párhozamosan.
Kettőt építettem, a második uez, csak a nagyfesznél trabant gyujtótrafóval.
Több napos működés után sem melegszik semmi.
Üdv.
(#) fonix2 válasza Ződfülű hozzászólására (») Máj 5, 2010
Sziasztok!

Egy kérdésem lenne.

Hálózatra szeretnék visszatáplálni, hibrid rendszerrel.
A napelemeket boltban venném, az invertert is.
A szélturbinát viszont magam készítem.

Kérdés: a szolgáltató belemegy, hogy saját készítésű szélturbina készíti a villamos energiát, vagy ahhoz is kér mindenféle papírt ?

Elég egy db alacsony feszültségű ( pl. SMA WindyBoy 1100 LV 21-60 V) inverter, vagy külön kell a szélgéphez és a napelemhez ?

2 db kb. 100 wattos 24 Voltos napelemre gondoltam és egy 600-700 Wattos függőleges tengelyű szélgépet próbálok összehozni.

Bővebben: Vawt tesztek

Bővebben: Generátopr kísérlet 1

Bővebben: Generátor kísérlet 2
(#) Home Made Jammer válasza Reggie hozzászólására (») Máj 4, 2010
Valószínű hiszen nincs benne inverter.
(#) KTobi válasza pudding1 hozzászólására (») Máj 4, 2010
A visszatápláló inverter nem alacsony egyenfeszültségű betáplálással rendelkezik?
(#) pudding1 válasza Ződfülű hozzászólására (») Máj 4, 2010
Üdv. Mivel errefelé még kőkor va a visszatáplálással kapcsolatban, ezért gyári napelem panelekkel termelek. Így is ne tudd meg mit agyaltak rajta az aktatologatók.... (SB2500W inverter és 10db 36V 180W Santec panel) A szélgenerátor még pihen, a házi készítésű panelok termelnek csak sziget üzemben. (8db 129W-os panel) Hálózatra nem akarok velük táplálni mert 12v-os-ként ill. 3db sorba kötve még tökéletesen üzemel, de nem merném megkockáztatni hogy 4-500dc-re kössem sorba mert ehhez már komolyabb szigetelés kellene mint amire én képes vagyok. Ekkora egyenáram már nem tréfa dolog. A másik ok amiért csak sziget üzemben alkalmazom, hogy mivel 12v-osak a panelek ezért 30m2 felületet foglalna ahhoz hogy meglegyen az inverter által kívánt nagyságú egyenáram. (és ehhez már nem csak a tetőm kicsi hanem az inverterem is.) Próbálom gatyába rázni a honlapomat, elvileg már rajta vannak a házi készítésű panelek napi eredményei is. jó idő esetén mostanában kb 2Kwh-t termel naponta 3db saját panel.)A csatolt grafikonon jól látható meddig takarja a forgatót a szomszéd fája. Ha az nem lenne akkor még 500W hozzá jönne naponta.
Bővebben: Link
(#) kadarist válasza waschergyörgy hozzászólására (») Máj 3, 2010
Az inverter egy áramátalakító. A Te esetedben 12V-ból kell 230V-otelőállítania.
Ezek közül a legkisebb teljesítményű jó lesz a villanypásztorodhoz.

Bővebben: Link
(#) Gergő81 válasza Tirex hozzászólására (») Máj 3, 2010
Az említett inverter kimenőfeszültségének felharmonikus-tartalmától függ, ha a fezsültség effektív értéke és csúcsértéke egyaránt megfelelő. Nézz rá oszcilloszkóppal! A különböző eszközök más-más hibákra érzékenyek. A túl meredek feszültség felfutást és a nem megfelelő csúcsértéket a hálózati pufferkondik és tápegységek (TV, PC) nem szeretik. Az effektív érték azonosságát az egyébként igénytelen ohmos fogyasztók miatt érdemes tartani. Az asszinkronmotorok (hűtőgép) ezeken felül a felharmonikustartalomra is kényesek. Ha ez az inverter 50 Hz kapcsolási frekvenciájú, és a végfokozat kimenetén az inpulzusszélesség-modulált 50Hz-es négyszögjelet alig simítják (aluláteresztő szűrővel) nem javasolnám. Ha terheléstől függetlenül Ueff210-240v, Ucs290-330V és a jel "hasonlít" a szinuszra megveheted.
(#) Gergő81 válasza athor77 hozzászólására (») Máj 3, 2010
Sziasztok! A szokásos szerkezetű (nem amorf, vagy nanokristályos) mágneses anyagok esetében a közel egyensúlyi állapotú, durva kristályszerkezetű szövet biztosítja a legkisebb koercitív erőt. Mindenfajta kiválás (karbidok, nitridek stb.) a szemcse (kristály)-határok, a különböző rácshibák (pl. diszlokációk) akadályozzák a mágnesesen azonos állapotú részek (domainek) falainak mozgását. Ez az egyensúlyi állapothoz képest jelentős (tőbb tízszeres) koercitív erő növekedést okoz változatlan kémiai összetétel mellett. Emiatt a nem kifejezetten mágneses célú vasporból (pl. köszörű forgács) készült mag hiszterézisvesztesége sajnos nagy lesz. Ugyanez vonatkozik a képlékenyen alakított (kivágott, hajlított,) és utána nem hőkezelt (több órás izzítás védőgázban) vaslemezekre is. Ez a jelenség a megfelelő vasanyag (trafó vagy dinamólemez) tulajdonságait is elrontja. Az öntött vaspor-gyanta szerkezet relatív permeabilitása szerintem csupán a 10-es nagyságrendet érheti el, telítési indukciója pedig 1.5 tesla alatt várható, ezért a beépített mágnesek kihasználtságát (a főfluxust) nem növeli elvárható mértékben, de hiszterézisveszteséget okoz. Tárcsagenerátor esetén én inkább, (ha a vágás és tekercselés utáni védőgázos, vagy vákuumos hőkezelésre lehetőségetek van) a réztekercsbe helyezett kis vaslemez-tekercseket tarok jobb megoldásnak. Esetleg gyári gépet (pl. asszinkronmotor) alakítanék át állandómágneses generátorrá. Más megoldás szerint, inverterrel egy asszinkronmotor is generátoros üzemállapotban tartható változó fordulatszám és nyomaték esetén is. A mágnesezőáram (ellentétben az állandómágneses szinkrongenerátorral) természetesen ekkor okoz rézveszteséget az állórészben,(cos "fí" <1)míg a szükséges szlip a forgórészveszteséggel függ össze. Az inverter is veszteségek forrása, továbbá a nagyfrekvenciás (kapcsolási frekvencia és felharmonikusai) összetevők zavarok és további járulékos veszteségek okozói.>
(#) szamóca válasza EgyGabor hozzászólására (») Máj 2, 2010
Van benne két nagy méretű pufferkondi. Ezekről leolvasod hogy mekkora a feszültségtűrésük. Ez alapján következtethetsz a tápfeszültség értékére, hacsak nem tudod valahonnan már. Ebből kiszámolod 1,41-es visszaosztással a trafó szükséges szekunder feszültségét. Ezt egyenirányítod egy megfelelő graetz híddal, majd ezt az egyenfeszültséget wichman betéteken át, bekötöd a tápelkókhoz polaritáshelyesen.
Előzőleg azonban függetleníteni kell az inverter rész szekunder körétől is.
Remélhetőleg az előfok rész nem használ 12V-ot, mert ebben az esetben további lépések is szükségesek.
(#) EgyGabor válasza szamóca hozzászólására (») Máj 2, 2010
De olyan hozzászólást nem találtam ami le írja hogy ha kikötöm az inverter részt bellöle akkor hova kösem a +/- tápot
(#) EgyGabor hozzászólása Máj 2, 2010
Sziasztok! Lenne egy kérdésem. Van egy sal pro900as erősítőm, és szénné éget a inverterssze. És aszt szeretném megtudni, hogy meg e lehet valahogy úgy oldani trafósra csinálni szobába ??
(#) lehar válasza sziriusz hozzászólására (») Máj 2, 2010
Mivel itt Erdélyben,szép lassan kialakult egyfajta nem hivatalos szabvány,amit a szgenerátort telepiteni szándékozok elvárnak,ez pedig azt jelenti hogy a szgenerátor kb1,5 Kwatt,+napelemek kb 1-1,2kwatt,akkuk kb.20-30 Kwatt tárolo,inverter 3-5Kwatt körül.Ami a szgenerátort illeti,itt lehetne probálkozni a ,,,vasmagositással,,,.Mivel itt,most nagyon elterjedt a 50x20x20-as neodimek használata,amiböl már 36 db(18 pár)böven elég 1,5 Kwatt megtermelésére.Ha ezt a mágnes számot sikerülne lecsökkenteni vasmagositással,az nagyon jó lenne,komoly pénzt lehetne megtakaritani rajta.De:Nekem sincs tul sok pénzem sikertelen kisérletekre,na meg mindig,ahogy irtad,kiutat kell hagyjak magamnak arra az esetre,ha valami nem jön ösze ugy ahogy szeretném.Magyarán,ha nem sikerül valami,akkor visszatérhessek a klasszikus légmagosra.És föleg ne veszitsem el a neodimokat.Mivel,ha egy tekercstömböt viszonylag olcson elkészithetek,a mágnesek már messze jóval többe kerülnek.Természetesen a drotot,és a poliészterlakkot is pénzért veszem,és messze nem mindegy,mennyit kell ,,,kidobjak,,, belölük.Ezért érdekel az olyan vasmagos elrendezés ami már legalább elméletben müködöképesnek látszik.Most azon gondolkodom,hogy probáljak egy modositható kisérleti példányt(amolyan teszt generátort) összehozni magamnak.természetesen joval kissebbet,amin aztán kedvemre kisérletezgethetek.
(#) kit6263 válasza Reggie hozzászólására (») Máj 1, 2010
Most megnéztem a rajzot, ami nekem van.
Atmel > c > R > inverter > driver > mosfet
Ugyan hova süt bele az inverterbe ?

Egyébként én gondolkozom valami induktivitás bekavarásáról amitől a LED túllövéssel lenne meghajtva.
(#) EgyGabor hozzászólása Máj 1, 2010
Sziasztok lenne egy kérdésem van egy sal pro900as erősítőm és szénné éget a inverter réssze és aszt szeretném meg tudni hogy meg e lehet valahogy úgy oldani trafós ra csinálni szobába ??
(#) didyman válasza pme023 hozzászólására (») Ápr 29, 2010
A szekunderen nem feltétlen minden az, aminek látszik. Az egyik lábon jól láthatóan hozzávezetés van egy kerámiakondenzátorokhoz, a másik láb sokszor vakláb, a közös pont ekkor a GND. A mérés során 700Ohm-2kOhm közötti eredményt kell mérj. Az IC típusa alapján többet tudnánk mondani a kapcsolásról.
A tápfesz 18V-on rendben van,nyers betápot kap meg az inverter, vagy ritka modelleknél 5V-ot.
(#) nagy_david1 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 28, 2010
Szia!
SKY kapcsolása felől szeretnék kérdezni én is. Az első kérdésem az az lenne, hogy az egy műveleti erősítő vagy egy komparátor IC és a G komponens az egy schmitt trigger vagy egy inverter is egyben? Lehet még a válaszok után lesz kérdésem. Előre is köszönöm.
(#) didyman válasza pme023 hozzászólására (») Ápr 28, 2010
Az inkább fénycső törése, vagy forraszának leugrása lesz. 25-be akkor sem fog kerülni. Csövet tudok adni, HQ-nak nem lesz szerintem noteszbe való 15,4-es átmérőhöz alkalmas darabja. Ha inverter ugrott meg, azt is lehet javítani. Kábel macerásabb, hogy tartósan is jó legyen, de az is megoldható.
(#) Pyte válasza pme023 hozzászólására (») Ápr 27, 2010
Ha leesett akkor nem hiszem hogy inverter vagy kábel hiba
(#) Wegg válasza levaitamas hozzászólására (») Ápr 27, 2010
Szerintem az inverter nem ad le megfelelő teljesítményt .Szóval a feszültség meg van üres járásban de terhelve leesik . Tehát nincs után pótlás POWER ami pótolná a vesztességet .Jó volna mérni a feszültségét a kondenzátornak hogy mennyire tudja feltölteni terhelés (vezetékek rajta) alatt.Ha terhelés alatt is megvan a 350 volt.Akkor a kondiba kellene keresni a hibát ? Milyen típusú kondit használsz ? A 20 µF az nem kevés !annak már elégnek kellene lenni .Ja még annyit ha elárulnál hogy tranzisztorral kapcsolod a trafót,vagy a tied is tirisztoros véggel van ?Hirtelen ennyi jutott eszembe .
üdv
(#) tiggersoft válasza pme023 hozzászólására (») Ápr 27, 2010
Szia Vakerán 1500-5000Huf-ért van Compaq inverter.
A szétszedéshez pedig adok neked egy szerszámot amit erre találtak ki. Műanyag, nem teszi tönkre a burkolatot! Mobilokhoz és szinte minden pattintós cucchoz jó.
(#) cNobody válasza pme023 hozzászólására (») Ápr 27, 2010
Nekem ugyanez a gondom volt a Toshibámmal (M70-340).
(Nem volt háttérvilágítás, de a kijelző ment.)

25000 Ft-ba fájt a szerviz.

Meg amúgy se biztos hogy inverter, lehet a fényforrás égett ki. (nekem mintha azt mondták volna, hogy ez volt a baj az enyémmel)
(#) Pyte válasza pme023 hozzászólására (») Ápr 27, 2010
Nem egyszerű eset én már szedtem szét ilyet Óvatosan késsel vagy valami vékony eszközzel megkell feszíteni a keretet és akkor elengedik a klipszek de ha nincs szerencséd akkor ragasztva is van mert találkoztam már olyannal is! Biztos ,hogy inverter romlott el benne? Halványan látsz benne képet?
Következő: »»   210 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem