Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Én még nem építettem ilyen erősítőt.Ez lessz a legelső amit most csinálok.
Ez a rajz kb. 20ns Dead-Time -ot iktat be a jelbe. A felfutó éleket késlelteti. A diódát ne helyettesítsd mással, mert azért van ott pont ilyen, mert annak elég kicsi a kapacitása. Az inverter mindenképpen Shmidt -trigger kell hogy legyen.
Szia!
Nem én vagyok az első akit ezen a fórumon butának néznek azért mert valami olyat mert kérdezni ami számodra egyszerűnek tűnik. Aztán ha jobban megnézzük te is leírsz egy csomó hüjeséget. Ittvan mindjárt ez "Azt irod hogy az IGBT-nek egy 100A-es inverternél 30 A kell kapcsolgatni, mert az Áttétel 3,33 és a 10A-et elosztod 3-al 30A-kapsz. Csak azt nem vetted figyelemben, hogy a 100A-et nem a 100V-on veszed ki, hanem mikor hegesztesz és lecsökken 20-25V-ra. És akkor midjárt csak 9A-et kapcsol. Ha józan paraszt ésszel megnézed egy háztartásban álltalában 16A-os automata van feltéve honnan veszed hozzá a maradék 14A-pert. Van egy gyári inverterem a trafó szekunder tekercsén 4 menet van 2x4-es profil huzalból a primer huzal vastagság 1mm az inverter 110A-es sokat használtam, de nem látszik, hogy melegedett volna. Majd teszek fel róla képet. Életemben kb 10-15 db 50hz-es hegesztőtrafót készítettem. a primer tekecset 1,5 ös rézhuzallal szoktam tekerni esetleg 2-essel de az már nagyon túl van méretezve. Még egy sem égett le. Különben a legjobb trafót a legszarabb lemezből lehet csinálni. Egy hegesztő trafónak amivel bevonatos pálcát használsz lágynak kell lenni. vagyis a 60-65 voltról minél lágyabban essen a feszültség 25 voltra. Ez a feszültség mind a vasban veszik el. Egy jó minőségű trafólemezből kemény trafót lehet tekerni. Természeteseen a CO gépnek egész más a karakterisztikája.
Szia!
Nem 50 Hz-en gondoltam, azért írtam, hogy különválasztom a segédtápot a főtáptól, hogy magában az inverter bemenetét vagyis a 300V ot változtatom. Azt a 3,33 áttételt honnan vettétek. Az azt jelenti, hogy üresben 100 volt van a kimeneten. Ha hegesztés közben lecsökken 25-re 75V a vasban vész el az melegíti. Nem lenne elég az üresjárat 60-70V a gyári készülékeknél is ennyi Ha 100W elég az IGBT. akkor mért kell párhuzamosan kötni hármat. Az orosz rajzokat is átnéztem és csak egy van.
Jó az igaz, hogy azt nem mondhatom, hogy"nem vagyok megelégedve", de csak azért mert a nyáron sikerült egy kicsit bekeresnem, és már csak egy oszcilloszkópra fáj a fogam, egyenlőre.
A plexi lapnak már lőttek, már a táp építésénél sikerült összebarmolnom, azóta már csak szerelőlap, tökéletes a munkához. Hát igen az ott egy lcd inverter, az már működik is, de szétszedés közben sikerült kitépnem egy szalagkábelt, ami hát nekem sokkal nagyobb probléma, így most csak egy fél lcd monitorom van ![]() Ja a táp meg épp javítás előtt áll, az áram kijelzője nagy valószínűséggel kontakthibás, sose használjatok PC ventillátor konnektorokat mérőáramkörökhöz. ![]()
Ha nullárol indulsz és három fázisú aszinkronban gondolkodsz akkor felejtsd el a kondit és én az ajánlom keresgélj a frekvenciaváltós inverterek körül olyat ami két irányban működik akárcsak a jelenlegi vasúti közlekedésben használt "FILRT" motorvonatok hajtásrendszerében. Jelenleg én is hasonló anyagot keresgélek. A többieket meg nem akarom fikázni de aki szinkron motorban és benzinmotorban gondolkodik akár az áramszolgáltató villanyát is vehetné... mert ezek a rendszerek mindennek elmondhatóak csak nem gazdaságosak.... mert hőt termel vele amit el kell diszipáltatni ráadásul állambácsinak a benzin jövedéki adóját is kifizeti, a benzinmotor hatásfokát meg már nem is említeném. Az egyenáramú generátor szerintem halva született ötlet mert ahhoz is inverter kell!
Ha bárkit érdekelne én nem akarok generátort építeni...,de ha építenék én egy kis 1,4-es turbodiesel motort választanék (jó hatásfok amit a turbó is növel, alacsony fordulatszámon üzemelhető és a kannás gázolajjal ugyan úgy elmegy mint a jól szűrt használt napraforgóolajjal) és egy háromfázisú kalickás forgórészű aszinkron motort. És lakás fűtés rásegítésére is befognám a dieselmotort. ![]()
A hiperszil vas ezekben az inverterekben ,sajnos,nem használható.Hiperszil vasból hagyományos heg. trafót lehet építeni,a trafó elé egy elektronikus szabályzó,mondjuk triakkal,a trafó után diódahid + fojtó=trafós "inverter",szuper masina,csak nagyon nehéz,vannak hasonló más megoldások is.
Helló!
Az lenne még a kérdésem,hogy az inverter trafóját te szoktad tekercselni,ha igen akkor honnan lehet beszerezni hozzá a vasmagot?
Egy olyan rendszert szeretnék ami KB.:6db 200Ah aksit tudna tölteni 2000-3000W inverter és úgy a hálózat,kivétel mosógép és villany tűzhely.
Én csak arra akartam rámutatni, hogy nincs egyedüli üdvözítő út és milyen nehézségekkel találja magát szemben az ember egy több kW-os inverter elkészítésénél.
"De több pénz, és nehezebb kivitelezni !" De mi ez ha nem kompromisszum? Teljes hídnál nem 4 x 6 Fetet akartál írni? 24 Fet 24 x 3 nF Gate kapacitását 140 kHz-en meghajtani sem egyszerű megfelelő felfutási sebességgel. Az én rögeszmém meg az, hogy ha lehet nem alkalmazok párhuzamos kapcsolóelemeket, mert ritkán tökéletesen egyformák és az egyik mindig többet fog diszipálni amitől szerencsétlen esetben egy-egy FET sorban elszállhat. ezért ezeket mindig erősen túlméretezik vagy ellenállással biztosítják az egyforma árameloszlást. Gondolom litze huzallal akarod elkészíteni a trafót, ha tudsz beszerzési forrást kis menyiségre azt viszont megköszönném.
Hello!
Két analóg kapcsolót kell felváltva kapcsolgatni (inverter) a jelre, majd a testre a PWM jellel. Aztán "már" csak a kapcsoló frekit kell eltüntetni belőle. De valami minőséget ne várj ettől a megoldástól, mert akkor mindenütt alkalmaznák! üdv! proli007
Az inverter hangját hallod, mert néhány KHz-en működik.
Szia!
igen, legalább 7Ah s , mert a feszültségugrásokat tüskéket nem szereti az elektronika.. feltételezem:12v gen--akku -inverter 12/230V ra
Ez az út nem járható, egy rövidzárlat lenne a vége...
Talán egy 1-szeres erősítésű inverter műveleti erősítővel megoldható. Egyszerű, mert 2 ellenállás, meg egy 741-es kell bele, de sajna nem tudom pontosan hogy kell bekötni, hülyeséget meg nem akarok rajzolni.
Sziasztok!
a zünetmentes/inverter 230V kimenetét nem lehet párhuzamositani, szét kell osztani:1 hűtö- 2szivattyú--3 stb.
Sziasztok .István vagyok van egy.MEDION MD9383AA monitorom és leált az invertere,van valakinek ötlete mivel lehet helyettesíteni,vagy az inverter mekkora feszt állít elő köszönettel :István
![]()
Ezt most igazából én sem értem. A UPS-em trafója ei magos, de a primer van belül és a sekunder kívül. Ezen kívül pedig ez a trafó látta el az akku töltésének feladatát is, ott pedig pont fordítva működött, mint az inverteres módban. Áramszünet esetén egyszerűen a primer részt egy relé átkapcsolta a kimenetre, és az inverter elektronikája pedig meghajtotta a sekundert. Egyébként én már többször is használtam ezt a trafót más célokra is, és semmi különbséget nem tapasztaltam. Viszont a labortápban nem ez van, hanem egy erősítő trafója, mivel ez össz csak 2X7.5V ot ad le, ami kevés volt nekem, mert 30V os tápot szerettem volna.
A négyszögjelekről: Azoka az inverter rész elektronikája miatt keletkeznek, de ez egy jobbfajta UPS volt újkorában, így ennél fel és lefutó élek voltak, hogy jobban hasonlítson a sinusra. Tehát én úgy gondolom, hogy simán használható, legalábbis ez a trafó. De javítsatok ki, ha tévedek. ![]()
készítettem képeket..
Ő az... Az amiket írtál azok mik? ![]() Idézet: ez az inverter trafója nem?„áramtrafó” Üdv!
SZIA!
ezekhez az 5-12Vszerkezetekhez minek inverter????
Üdv mindenkinek! Igaz, hogy késtem, 4,5 évet, de lehet, hogy valakinek segít a tapasztalatom. 12V/220V/400W-os inverter = PC szünetmentes táp. Savas akkumlátor feszültségét ugyan úgy felhasználja. (lehet, hogy töltésnek is jó (?) Bevallom, csak kísérleteztem vele. 220V/75W-os izzó 7,5 órán át, világított. Mikor leesett a limit szintre az akku, (mert zselésre van tervezve!) kikapcsolja magát, és nem ad kevesebbet, mint 220V, és nem meríti le az akkut sem egészen. Hátha valaki többet tud a Szünetmentes táp "lelkivilágáról", talán segít.
A gerjesztő feszültséget én egy "szélerőség mérővel" oldanám meg. Nem a forgóval, hanem egy lelógó lapáttal, mint egy zsanér, olyan 20x40 cm-es lapocska. A generátorral átellenben, ahol a szélirányra beállító függőleges lapátot is tenni kellene, az alá, vagy mögé. Ha alkalmas szél fúj, azt felemelve, egy mill-tak kapcsolóval. (250V16A de ennyi nem kell) gerjesztő feszültséget tud adni. Ha már valaki megoldotta, úgy, hogy a vasmag "természetes” mágnesosságát használná fel induló gerjesztésnek, az nagyobb terhelésnél "lemágneseződhet". Újra kell delejezni: Gerjesztő-tekercsre és a testre 12V feszt egy 10W-os izzón keresztül 3-4 impulzusokat adni Mint a töltés-kontakt ellenőrzéskor a szikrapróba. Utána, megint üzemkész. Úgy az igazi, ahogy megtervezték. Saját fesz-szabályzó, ami a fordulat-terhelés figyelembevételével gerjeszti a generátort. Így leadja a legnagyobb névleges teljesítményt is. VA-t. Szélvihar esetén, kifordulásra alkalmas megoldás lenne a legjobb. Ha másik szélkereket épít valaki, akkor javaslatként merem ajánlani a helikopter lapátjainak szabályzását. Ez nem fékez, hanem a szélerőnek megfelelően előre beállított erejéhez megfelelően, szélirányba elfordul. Akár 0-90 fok között is. A fordulatszám függvényében. Ahogy a helikopter emelkedését szabályozzák egy rúddal és nyom-csapágyokkal összeállított szerkezet, úgy ezt is meg lehet oldani, hogy a rudat egy, már említett zsanéros szerkezet szabályozza. A generátor fesz-szabályzója a feszültségre és áramra is figyel, ez pedig a viharos erejű szélre. A „kanalas lapátos” kerekem nekem is volt, de átálltam, olyanra, amit erős szél fel tud emelni. Négy ágon, egyenes síkban és lógva „várja a szellőt. A munka irányában ütközők tartották meg a szél ellen, amikor elfordult, akkor lelógott, majd vissza irányban, (ütköző a másik irányhoz van, itt nincs), a szél felbillentette. Szinte, minimális ellenállással volt jelen a széllel szembeni oldal. Forgás irány mindig azonos volt. A függőleges tengelyen kúpgörgők voltak, alul és 2/3 magasságban, három irányban kikötözve 6méteres 5/4” –s csövön. A generátor teljesítményét bőven leadta olyan szélben is, amiben, a kertben még nyugodtan dolgoztam. Amikor eladtam a telket, azt, otthagytam az utódnak. (az utóbbinak akartam csirkehálóból rácsot készíteni, de nem került rá sor.) További jó munkát a kísérletezőknek.
Nem vagyok egy szivattyúszakértő, de az egyenáramú motorok forgórészére általában 2 szénkefén keresztüljut el az áram, ami ugye kopik... söt egy ősztől-tavaszig müködő motor esetében biztos kopik... A váltóáramú szivattyú nem tekercselt (rövidrezárt) forgórészes, ahol nincs szénkefe... biztos tovább birja.
Talán kisegitő szivattyúnak elképzelhető, áramszünet esetén, ha a fö-szivattyú leáll beindulna a 12 voltos akkuról... de ez már nem lesz egyszerűbb mint az inverter. Louis
Köszi mindenkinek!
Egy inverter elektronikája után kötöttem volna próbának, de ha azt mondjátok nem smakk, hiszek nektek. ![]() Az elszigetelést még megoldanám, de az anyag mennyire rossz? Nagyon nagy lenne a veszteség? .....kár..pedig úgy megörültem magamnak.. ![]()
Hello!
Természetesen, arra a Led-meghajtó áramgenerátorra, amit az 555-höz készítettem. (Zénet a tranyó emitterébe.) És ez csak egy Led-et fog vezérelni. (De van az 40106 tokban még 3db. szabad inverter, egy másik fokozat részére.) üdv! proli007
Na megvan a hiba. Sajnos megszívattam magam egy kicsit. Írtam nektek, hogy úgy választottam le a végfokot az inverter részről, hogy a ellenirányú egyenirányító dióda párokat kiforrasztottam. Este megmértem szkóppal az IC kimeneteket és rendes négyszög jelek jöttek ki igaz 4,5V-os amplitúdóval, nem tudom miért emlékeztem 11,5V-ra. A FET.ek Gate-jére is ez ment a meghajtó tranyókon keresztül. Így viszont a toroid kimenetén jelen esetben ez a primer oldal csak 6V-ot mértem. Gondoltam nem hajtja meg rendesen vagy csak fél hídban müxik ezért kimértem a FET-eket úgy ahogy az oregtamas0202 tagunk leírásában volt, Mind a 4 FET jó volt. Visszaforrasztottam, majd gondolkoztam mi lehet a baj, hogy csak 6V váltó van a toroid kimeneten. Írtátok, hogy járt valaki úgy, hogy ha nem volt beforrasztva vagy rossz volt az egyenirányító diódapár, akkor az inverter rész nem indult be rendesen. De azon törtem a fejem, hogy csinál ez 6V-ból 25-30V egyent, mert ugye a fáma úgy szól, hogy a dióda önmagában csak egyenirányít és az elkó kondi emeli a feszt gyök 2 szeresre. De még akkor is csak közel 9V lenne. Visszaforrasztottam a diódapárokat erre melegedtek a FET-ek elég gyorsan... így hát újra leválasztottam a végfok részt, de most a diódapárok után. S lás csodát beindult a táp +/- 25V-ot mértem a diódapár kimenetén. De a toroidon továbbra is 6V váltót csak. Találos kérdés, hogy lesz 6V váltóból két diódával 25V egyen?
![]() Ja és a végfokban egyik teljesítmény tranyó zárlatos az húzta le a tápot, azért melegedett. Na vége a regénynek, de gondoltam leírom nehogy más is ilyen csapdába kerüljön. Utólag is köszönöm az építő jellegű hozzászólásaitokat.
A KA3525A típusú IC az egyben az inverter vezérlő IC is.
Nézd meg az adatlapját. ![]() Egyéb IC biztos, hogy nincs a panelon.
Miért is ne? Ha kapsz hozzá alkatrészt. :yes:
Hajrá! Amúgy nekem is inverter kéne, csak én ezt az egészet úgy gondoltam, hogy PWM-el kéne csinálni, ja és mondjuk nem 50Hz-en menne a cucc, hanem mondjuk kb. az ezerszeresével. (így nem kéne tízezrekért nagy trafót venni). Kb. úgy működne, mint egy D-erősítő, csak ferrit trafót hajtana meg, persze a kimeneten integrálva lenne a jel. A probléma azzal van, hogy a két 50Hz-es félhullámot hogyan vigyem át egy trafón. Remélem valami majd eszembe jut... Amúgy azok ,amit a boltban megveszel, és tud párszáz vattot, de semmi súlya, azok is valahogy így működnek, csak akik tervezték, azoknak eszébe jutott valami, ami nekem nem. ![]() ![]()
Az inverter 2500/5000W-os. Az akkukkal az a gond hogy a sima terheléses mérőműszer nem mutat semmit, csak egy kapacitás mérővel buktak le, ekkor kerültek ki az elektromos robogóból amiben használva voltak. Nem egyforma a teljesítményük és sima műszerrel nem lehet megállapítani melyik mennyire gyenge. (nekem meg nincs kapacitás mérőm)
Szia!
Pusztán a neoncsövet erről nem lehet üzemeltetni. Ahhoz kell egy kisméretű inverter, többnyire a neoncsővel adnak ilyet a PC-s boltokban. Azt tudom elképzelni, hogy annak az inverternek a bementi feszültségét változtatod igény szerint. Erre egy lehetőség a LINK-en látható. Ebből megépítesz egy csatornát, a kimenetére egy teljesítmény-tranzisztort kötsz, ami vezérli azt a kis invertert. Szerintem ez megfelelő...
Idézet: „néha kicsit akadozik a hang, de nem torzít.” Elegendő hűtőfelülettel van ellátva? Idézet: „mint a 4x40 wattos autórádióm” Volt már szerencsém jónéhány autórádióhoz, és a legtöbben valamilyen TDA "muzsikál". DE azt ne felejtsük el, hogy a gyártók szeretnek kicsit "szépíteni" a dolgon és nem biztos, hogy valóban 40W a 40W. Vagy ha igen, akkor az már akkora torzításnál, hogy arról inkább ne beszéljünk... Idézet: „miért van az hogy az 550 wattos erősítőm is 12 volt tápfeszültségről megy, és mégis pár másodperc alatt leégetett 2 db 4 Ωos 40 wattos hangfalat?” Talán azért, mert abban már van egy inverter is, de erről bővebben a Kapcsoló üzemü táp... topikban.
Hasonló problémám van nekem is, igaz kisebb teljesítményű szivattyút üzemeltetek. (kerti tóhoz)
Az inverter költsége és hatásfoka miatt, én inkább a szivattyú átépítésébe fogtam bele, egy 12V-os kapunyitó motor került beszerelésre, igaz még nem vagyok vele teljesen készen, de jól haladok, ha van rá épp időm. A motor 4 Ampert vesz fel 12V-ról, és kb. 3m^3 vizet forgat meg óránként 1 méter magasságig. Egy időkapcsoló órával, és az akkumulátor töltését szabályozó elektronikával van összeköttetésben, ami le is kapcsolja, ha esetleg nem lenne töltés, és az akku már úgy 9V alá megy. Szóval sokkal jobb hatásfokot lehet elérni, ha nem kell a feszültséget és az áramot feltranszformálni. A rendszer egyetlen hátránya a speciális szivattyú beszerzése, megépítése, meg esetleg a vastagabb drótok, de ilyen teljesítménynél még az utóbbi elenyésző...
Ha azt akartad írni 150Aórás akkumlátor akkor elméletileg 5 órán keresztül. Persze a gyakorat nem pont ilyen. Mert ebből lejön az inverter hatásfokából adódó veszteség, és hogy folyamatos 30A terhelés mellett az akku kapacitás is elmarad a névlegestől. Valamint ez az érték természetesen a teljesen töltött és a tejesen kisütött akkura vonatkozik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |