Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   239 / 255
(#) kocsgab002 válasza san398 hozzászólására (») Jan 22, 2008
Szia!

Itt lehet kapni SN74141-et asszem 75 forint, én 2 hete vettem belőle jó sokat. érdemes feltankolni belőle, azt mondták nem tudják meddig lesz...
üdv
kocsgab002
(#) san398 válasza Tom025 hozzászólására (») Jan 22, 2008
Mivel DCF-es órán gondolkodtam igy elkerülte a figyelmem a Te írásod.Most már elolvastam,köszi.
(#) Tom025 válasza san398 hozzászólására (») Jan 22, 2008
Lehet helyette használni, de nem bírja az anódfeszt, ezért a kimenetére tranyókat kell rakni. A cikkemben ezt is bemutattam. Tényleg olvastad? (Bővebben: Link)
De a limiált készletből egy-egy 74141 IC-t kaphattok tőlem is.

Üdv!
(#) san398 hozzászólása Jan 22, 2008
Gondolkodom az óra megépítésén,de nem nagyon lehet kapni az SN74141-es ic-t. Az lenne a kérdésem: lehetne helyette használni a CD4028-at ?(az is BCD to Decimal decoder)
(#) Gyu válasza Tom025 hozzászólására (») Jan 22, 2008
Elfelejtettem írni, de próbáltam trafós táppal is.
(#) Tom025 válasza vicsys hozzászólására (») Jan 22, 2008
Szia!

Semmi gond, nem azért mondtam, csak hogy félreértés ne essék. Bár nekem hibásan égetett PIC-et visszaolvasni még sosem sikerült..
(#) vicsys válasza Tom025 hozzászólására (») Jan 22, 2008
Szia Tom!
Bocsánat, én úgy értettem a hozzászólásomban, hogy a beégetésnél történhetett hiba. Visszaolvasni, vissza lehet a hibás kódot is.
(#) Tom025 válasza Gyu hozzászólására (») Jan 22, 2008
Ez mindenképpen azt jelenti, hogy nem működik jól a PIC-ed. Próbáld meg a nagyfesztápot a csövekhez trafókkal megépíteni, illetve ha ez nem megy, tegyél nagy pufferkondit a a kapcsizüemű táp bemenetére, és szűrést is (100nF), valamint próbáld meg külön tápról járatni a PIC-es szabályzó részt, és a nagyfesztápot (persze a földek legyenek közösítve)...

A progi jó, már többünknek sikeresen működik.

Üdv, Tom
(#) Gyu válasza Szamy hozzászólására (») Jan 22, 2008
Testhez képest a kvarcnak azon a lábán a mi a PIC 16-os lábához megy 1,21V-ot mérek, ami a 15 ös-höz megy azon 0V-ot, de amikor a 16-os lábhoz és a testhez érintem a multiméter csatlakozóit, akkor kigyullad az első csövön az 1-es és ez után kb 2 másodpercig a 15ös lábon 5V jelenik meg testhez képest.Van itthon még egy 16F84-es PIC-em is, abba nem megy bele ez a program?Mert, ha igen akkor bepróbálnám a 16F628 helyére.Ha hülyeséget kérdeztem az utólsó előtti mondatommal, akkor bocs, de nemnagyon értek a PIC-ek-hez.
(#) vicsys válasza Szamy hozzászólására (») Jan 22, 2008
Na, ja. De, lehet a PIC, a progi, és a kvarc is rosz. Én összeraknék dugaszpanelon egy led villogtató kapcsolást azzal a PIC-el és kvarccal. Ha villog a led, a PIC és kvarc kipipálva.
Bővebben: Link
például...
(#) Szamy válasza Gyu hozzászólására (») Jan 22, 2008
lapaj módszer,de bevált: mérd meg a kvarc lábain a tápot dc-ben kb 2,3-2,5 V kell legyen(földhöz képest!) .ha jelentősen eltér:nem megy a pic.
(#) Gyu válasza Tom025 hozzászólására (») Jan 22, 2008
Hali!
Anódokat közvetlen kapcsoltam a tápra, 74141 bemeneteit testre raktam a csöveken 0 jelent meg, szóval ez a rész működik.Levettem az anódokról a közvetlen tápot 74141 bemeneteit hagytam testen, a 33K ohmos ellenállások PIC felőli lábára egyenként adtam 5V-ot a csövek egyenként világítottak, ez is jó.Szkópom nincs, a PIC 74141 felőli kimenetein 1,9V-ot mérek testhez képest, az anód felőli kimeneten 0V van testhez képest.A kvarc mellett cseréltem a kondikat, de nem lett jó, lehet, hogy a kvarc rossz?
(#) Sacky hozzászólása Jan 21, 2008
Kösz fiúk és bocs a hibáim ért!!
(#) Tom025 válasza Gyu hozzászólására (») Jan 21, 2008
Szia!

Szerintem is a PIC körül lehet a kutya elásva. Van szkópod? Mérjél vele. Mérd a PIC anódfesz kapcsolgató lábain a jelet, egy kb 1:5 arányú kitöltést kell látnod.

Próbáld ki, hogy a PIC-et kivéve a foglalatából a 74141 bemenetén binárisan beállítasz egy értéket (5V/0V-ot kötsz a megfelelő bemenetekre), és az anódfesz kapcsoló lábak helyére is egyenként kapcsolgatod az 5V-okat. Ha így mutatják a csövek a számokat, tuti a PIC-cel van valami.

Az MPSA tranyókat ugye hosszú lábbal forrasztottad be, és nem tövig a panelba nyomva? Ezek NAGYON érzékenyek a hősokkra, egy rövid lábbal történő beforrasztás, vagy a pákával való szöszmötölés miatt képesek elhalálozni. Bár nem valószínű hogy minddel ez történt, de egy mérést megérdemel a dolog. (diódavizsgálóval)

Kapcsolóüzemű nagyfesztáppal már több mindenkinek nem működött, lehet hogy az zavar be. Szerintem nem olyan bonyolult és drága megoldás a trafós, tessék használni. Legalább egy próba idejére, azzal jól megy-e.

Üdv, Tom
(#) _JANI_ válasza Gyu hozzászólására (») Jan 21, 2008
Ha _(#169406) _Szamy_ teszjét elvégezted és nemtaláltál hibát, akkor talán a pic órajelnél hehet még valami gong. Zárlat a quarc oszcilátor valamelyik lábán. Vagy hibás valamejik alkatrészed az oszcillátorkörben.

Bár nemvalószínű !!!
DE ha a resetllábbat (MCLR) egy "szösz" letesteli, az szintén nem engedi elindulni a PIC-et! :yes:
(#) Szamy válasza Gyu hozzászólására (») Jan 21, 2008
1.kösd ki a multiplex részt, hogy az összes cső direktbe kapja a tápot(vagy ha nagyon leül ettől akkor legalább az egyik)
2. szabadítsd fell a 74141 bementi lábait, és kösd megfelelően 0-ra és 5v-ra úgy hogy valamelyik számot meg kelljen hajtania.ha így világít a cső, akkor vagy nem megy a pic, vagy a pic+a 74141 közt van valami elkötés.
elsőre ez.
(#) Gyu hozzászólása Jan 21, 2008
Üdv!
Elkészítettem Tom025 féle nixi órát és egyik cső sem világít Én elektronikus táppal csináltam a feszt a csöveknek.A kijelző panelt külön kipróbáltam az jó.Az anódmeghajtás is jó.74141-et 3-at bele próbáltam.Stabil 5V megvan az IC-k nek.PIC-ből vissza tudom olvasni amit bele égettem, szóval elvileg az is működik.Próbáltam külön tápról adni a feszt az IC-k nek, hogy ne egy tápon legyen az elektronikus táppal.Szakadás, zárlat nincs a nyákon.
Valakinek ötlete, hogy mit nézzek még át?
Előre is köszi!
(#) Csibi válasza Sacky hozzászólására (») Jan 21, 2008
Én az ebay-ről szereztem be őket, a " nixiestore " nevű illetőtől (megbizható, 7 nap alatt megérkeztek).
Üdv
(#) Szamy válasza Sacky hozzászólására (») Jan 21, 2008
üdv!
http://www.elektroncso.hu/ vagy ebay . Máshonnan csak véletlenül .ööö nem kellene kicsit csiszolni a helyesíráson :miaz:
(#) Sacky hozzászólása Jan 21, 2008
Sziasztok.szeretnék valakit megkérni hogy legyen oly szives és mongyán nekem ojan hejet vagy kereskedést ahonnan be lehet szerezni ezeket a csöveket mert sok helyen néztem és nincs.Vagy esetleg tudna e valaki nekem ijet beszerezni és postázni
Elöre is köszönöm.
(#) _JANI_ válasza Feri007 hozzászólására (») Jan 16, 2008
Idézet:
„"speciális óra IC-t"”
. Ez jó
(#) Feri007 válasza bazarghai hozzászólására (») Jan 15, 2008
Valakit kérj mg, hogy égesse be neked a PIC-et. Egy barátom nemrég csinált egy órát az itteni leirások alapján, különösembb PIC, és egyáltalán, elektronikai ismeretek nélkül. A PIC-et fogadd el, mint egy "speciális óra IC-t", nem szükséges vele foglalkozni mélyrehatóan.
(#) Tom025 válasza bazarghai hozzászólására (») Jan 15, 2008
Akkor inkább a PIC. Előre beprogramozott PIC-et, amit már csak az áramkörbe kell beilleszteni, az én verziómhoz, tőlem kaphatsz! (ha érdekel, a többit privátban..)
(#) bazarghai válasza Tom025 hozzászólására (») Jan 15, 2008
hmmm....

Van ilyen varázsló aki megírja ezt a progit?
Csak utánépíteni tudok, a programozás nekem sumér.
(#) Tom025 válasza bazarghai hozzászólására (») Jan 15, 2008
Ha a PC programot meg tudod írni rendesen, életképes lehet a dolog. Az én változatomban pl. bináris formában kell az időt a 74141 IC bemeneteire adni (4 láb), és ezt az adatot viszonylag nagy frekvenciával kell frissíteni, szépen egymásután az óra egyes/tizes, perc egyes/tizes, mp egyes/tizes értékeket megadva. Valamint ugyanezzel a frekvenciával kell újabb 6 portláb közül az aktívat léptetni. Itt 0V/5V feszültségekről beszélünk. Egy ilyen programmal lehet helyettesíteni a PIC-et.
(#) bazarghai hozzászólása Jan 15, 2008
Sziasztok!

Engem is foglalkoztat a nixie-csöves óra, de setét vagyok a "pikk"-hez. Az jutott eszembe, h meg lehet-e oldani az óra vezérlését, jeleit PC-ről? Tehát csinálok neki tápegységet és az órajelet (internet idő) kapnák a csövek vmi porton keresztül.
Így akinek közel állandóan járó gépe van, az megoldhatná pic nélkül is az órát. Elvileg...

Életképes a dolog?
(#) zoknee válasza zoknee hozzászólására (») Jan 9, 2008
[off]Én is erre a két szembe fordított trafóra gondoltam, amit Jani is belinkelt.
Én DC-DC konveterrel csináltam az enyémet, és óvatosan is nyulkáltam az órámhoz építés közben, mégis volt pár megrázó élményem... de mivel dugasztápról ment, csak csípett egy kicsit (persze lehet hogy sehogy sem kellett volna hozzá nyulkálni, mikor be volt dugva... ) Azóta meg már le is ragasztom szigszalaggal, ahol a nagyfesz megy a panelon, hogy még véletlen se...[off]
(#) _JANI_ válasza borvendeg hozzászólására (») Jan 9, 2008
Csatlakozom az elöttemszólókhoz!!!

S legyen >>> EZ <<< egy jó példa a megvalósításra...

( Az 50 volt fölötti fesz már életveszélyesnek minősül!!! S ez fokozottan veszélyes ha a hálózattal (ez lehet akár a hulla vagy a fázis is,) galvanikusan össze van kötve egy dugvillás csatlakozással! Mindenképp jobblenne védöleválasztást alkalmazni, vagy (az eredetileg is ajánlott) kapcs-tápról előállítani a szülséges NIXIE tápfeszt! S így akkumulátorról is üzemeltethető a NIXIE-s egység, tehát teljes áramszünetben is látható a pontos ídő... :yes: )

A bütykölő nemcsak a salyát testi épségéért felel!!!
Persze hajlamosakvagyunk azt mondani h. :Úgyis csak én használom...
Ez nem igaz! Úgy kell elkészíteni h azt bárki nyugodtan a kezébe vehesse. (Inkább ne müködjön! De nelegyen életveszélyes!)

Első a biztonság!
Ez a kis fejtágítás nevegye el a kedved! Sőt ez sarkaljon a biztonságos munkavégzésre, valamint a szintén biztonságos készülékek előállítására!
(#) Feri007 válasza borvendeg hozzászólására (») Jan 9, 2008
A "Mit ne csináljon kezdő" topikba illik, de most itt aktuális: Ne csináljatok olyan cuccot, amiben a nyers hálózati feszültség jelen van!
Nemcsak magad testi, hanem büntetőjogi védelme érdekében! Ha valaki mást vág agyon, azért is Te leszel felelős! Kezdődjön a NIXIE óra egy dugasztáppal, és az érán belül,helyben állítsd elő a 200V-ot. Ekkora egyenfesz nem fog senkit sem megölni, hacsak nem ügyeskedik ennek érdekében.
(#) zoknee válasza borvendeg hozzászólására (») Jan 9, 2008
Igaza van szilvának, elég veszélyes lehet ha a hálózati fesz van a csövekben...
Inkább tegyél be két kis nyáktrafót, és máris le vagy választva a hálózatról. pl 2db 230/12 V-os nyáktrafó nem is olyan drága, és le is vagy választva, meg a PIC-nek is ki tudod venni a 12V-ból a tápot.
Következő: »»   239 / 255
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem