Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Pontosítsunk egy kicsit !!
A motor folyamatosan megy, áttételekkel 10 percenkén mozdul annyit, hogy leguruljon a golyó... vagy elektronika számol-indit 10 percenként 1 golyónyi elmozdulást. Első esetben motorcsere... másodikban meg lehetne próbálni másik áramkört összedobni. esetleg még : 230v50HzAc-> 12-24-x VDc ->inverter 110V60HzAc Ez használható más távoli cuccokhoz is. ![]()
Na akkor részletesebben: Az inverter a képernyő mögé volt építve, nyilván az inverter kapta a tápot a gépről, hogy az hogyan, mikor kapcsolta, mittudomén, nem is érdekelt, (szerintem most a topiknyitót sem), ráraktam a 12v-ot és világított a két cső! Ha van az inverteren enable, akkor rátérünk arra is.
Idézet: Honnan? Az inverterről? „Amiket én bontottam, azoknál külön két vezetéken kapta a tápot a háttérfény.” ![]()
én megterveztem a bináris -> 7szegmens kódolót, csak marha sokat kellene vele vacakolni... (persze pic nélküli megoldásról van szó)
végül arra az eredményre jutottam, hogy 0..9 számokat valamelyik bcd-s 7szegmensen kijelzővel rakatom ki, míg a maradék számokat sima és és or kapukkal össze lehet hozni. ez a két darab hétszegmenses kijelző esetében két bcd 7segm vezérlő ~50Ft/db, pár switch, két inverter (mivel csak olyat találtam, ami 6db-ot bír negálni), és kb. 16 és meg 8 vagy kapu két xor-ral megfűszerezve. cirka 400Ft-ből meglesz az egész, ha egyszer nekiállok megcsinálni. és akkor nincs se pic, meg se programozás, lényegileg a ledes megoldás van csak átkonvertálva 7szegmensre ![]() tehát a lényeg, hogy ráhagyom a számok konvertálását egy már erre kitalált cuccra, a maradékot meg ha kell, akkor kirajzolom a saját logikai áramkörömmel... (tudom egyszerűbb lenne programozni, de ahhoz kellene egy égetőt is készítenem, aztán neki kellene állnom megtanulni pic-et programozni...)
A MAX232 vel kapcsolatban lenne kérdésem. Van benne 4 db illesztő/inverter. Ezek közül 2 smidth triggeres a másik kettő nem. Mindegy hogy az RX/TX vonalakat melyikre kötöm? A másik hogy ha a teljes soros vonalat illeszteni szeretném, tehát a többi lábat is (DTR, DSR, CTS, RI...stb) akkor gondolom több MAX232 kell. Kérdés hogy indokolt e ez, vagy elég csak az RX/TX vonalat illeszteni?
köszi Klassz lett az inverter! ![]() Hol adják ennyiért a mérőműszereket?
Köszönöm a linket.Átfutottam rajta, találtam egy "200 w-30 Voltos inverter" t pont tl494 el.Jó rajz , de nem tudom mi a két fet szerepe ami a negativ ágat kapcsolja.Megoldott a tuláramvédelem is.Elfogadom megoldásnak.___De a szivem megfálydult ,mert találtam ott mérésadat regisztrálót ,telemetrikus kütyüket ,variokat amire régen fáj a fogam, de sosem lessz pénzem rá.
Égegyszer köszi a gyors segitséget:pittyu
Jaja....
Voltam én is ilyen valamikor. Vettem egy ezeréves ISA-s bővítőkártyát 300 HUF-ért a helyi zsibogón, mert volt benne egy 74HC14-es inverter. Akkor még fogalamam nem volt hogy mi az IC mit is csinál valójában. De ott volt a rajzon, így be kellett szerezni. A sors furcsa fintora hogy amit építettem vele Irda port soha sem működött. A tanulópénzt meg kell valamikor fizetni.
Sziasztok!
A próblémám tárgy egy 1,2KW-os 12Vdc-230Vac készítő inverter. A baja, hogy 12Vdc helyet 24Vdc-re kötöték. PM-A-1200AP-12-es tipusú a kérdésem, hogy valakinek nincs-e ilyen invertere vagy esetleg rajza róla? Külsöleg semmi nem látszik rajta csak, hogy nem műkszik! A javítást nehezíti, hogy a gyártó az IC-kről lekaparták a feliratott.
A nyitófeszültség 0,6V - 0,7V körűli érték, és nem károsodik ha magasabbat kap. Az hogy mennyi a megengedett max. a tranyó adatlapjáról nézheted meg.
Az Ucb és az Ube értékek-nél. Idézet: :nemtudom: „És az inverter?”
Heló!
Úgy tudom, hogy kb. 700mV körül kapcsol át a tranyó. De hat többet kap akkor károsodik? És az inverter?
Hello! Szerintem ha a monitor tápellátsát is meg akarod oldani, akkor kikerülhetetlen az inverter készítése. Egyébként itt az oldalon is van egy jó kis inverter, teljes leírássalBővebben: Link
Egy könyvben olvastam nemrég
(Szittya Ottó: Digitális és Analóg Technika Informatikusoknak I. 304-335oldal. ) h. az értékes hogikai szint lehet H és L szint is. A H aktívszint a pozitív logilásnak, míg az L akvív szint a negatív logílásnak felel meg. S megpróbálom levezetni a gyakorlatban a kérdést. X1. X2. ÉS. Pozitív logika L. L. = L L. H. = L H. L. = L H. H. = H X1. X2. VAGY. Negatív logika ----------------------------------------------- X1. X2. VAGY. Pozitív logika L. L. = L L. H. = H H. L. = H H. H. = H X1. X2. ÉS. Negatív logika ----------------------------------------------- X1. X2. NAND. Pozitív logika L. L. = H L. H. = H H. L. = H H. H. = L X1. X2. NOR. Negatív logika ----------------------------------------------- X1. X2. NOR. Pozitív logika L. L. = H L. H. = L H. L. = L H. H. = L X1. X2. NAND. Negatív logika ----------------------------------------------- X1. X2. ANT. Pozitív logika L. L. = L L. H. = H H. L. = H H. H. = L X1. X2. EKV. Negatív logika ----------------------------------------------- X1. X2. EKV. Pozitív logika L. L. = H L. H. = L H. L. = L H. H. = H X1. X2. ANT. Negatív logika ----------------------------------------------- S ÍGY Ha a pozitív és negatív logikát ötvözzük, akkor diódákkal is kialakítható lessz (elméletileg) a BCD - 7szegmenses dekóder. De szerintem 4 inverter (A BDC tagadására.) akkoris kelleni fog ![]() ![]() ![]() ![]()
Szerintem az inverter nem túl gazdaságos hiszen 12 - > 220 aztán a pc táp 220 -> 12 v 5v stb... inkább ilyesmit kéne csinálni
aszem magyar oldalon is láttam de most nem találom ez a kocsi 12-14 voltjából közvetlenül állítja elő az atx minden feszültségét, aszem még olyan is van benne hogy ha leállítjuk az autot vagy alacsony az akku fesz kikapcsolja az atx-es gépet. sajnos kapcsolási rajzot nem tudok adni de hátha segít.
Bővebben: Link
Talán ez működik!
Szerintem egy 12V-->240V inverter a megoldás(bár eléggé lehúzná az aksit)
![]()
ok, szóval a lényeg, hogy van egy logikai áramkör, amiben csak NAND kapuk és inverterek szerepelhetnek.
Semmi IC nincs megadva, csak az a feladat: milyen IC-ket használjunk, amiben elegendő NAND kapu van, és hány inverter kell. TTL-re ezek alapján az jött ki,hogy 74LS10,74LS00, és 74LS04. Mivel annyi NAND kapura és inverterre volt szükségem, amennyi ezekben az IC-k ben található. Na de mi van, ha CMOS áramkört kell építeni, melyik IC-k ben található ennyi NAND és inverter. Szóval a bemeneteik száma a lényeges, és hogy hány darab kapu vagy inverter van bennük. Remélem így már érthető, bocs, életemben előszőr foglalkozok IC-kkel, halvány gőzőm nincs róluk, olyanokat írtok itt, amikről életemben nem is halottam. ![]()
Hát én nem tudom mi értelme van..
Ha van egy jo nagy 1500W invertere,és esetleg kidobja az ülést és berakja a helyére hütöszekrényt.majd vág egy ablakot rá hogy kilásson akkor király! Szerintem baromság.Kivitelezhetö elméletileg,de tul sokba kerül egy ilyen inverter,és sokkal töbet enne az auto is. Én nem fognék bele. ![]()
Szerintetek ez az inverter működőképes?
Itt a HE-n lévő 555-ös segégprogival kipróbáltam, és elég érdekes frekvencia jött ki. Üdv.
Na itt van: 74HC259
Ha a következő képpen kötöd be, akkor multiplexerként működik és nem kell inverter: MR=0 LE=0 D=1 üdv! proli007
Akkor udsz mondani egy olyan IC-t, amibe van egy pár inverter?
Direkt nem válaszként írom...
Általában szakirodalomból szedem a dolgokat, munka közben szükséges... a pro-és kontra dolgok ismertek, max. mérlegelni kell. Tudom, hogy nem szép, stb... ![]() egy kis inverter drain-hullámformája csupaszon és 22n-47 ohm-mal. Van különbség...
Én is próbáltam földre kötni, de úgy sem működött, elvben szerintem a második inverter többszörösen visszacsatolt sávszűrő, mely ez esetben helyesen van beállítva 1,8 kHz körüli frekvenciára, ezért van R5-ön keresztül földelve.
Számolt adatok: R4=100k R5=0,22k R6=330k C3=C4=10n ----------> F=1869,945Hz Gain=1,65 Q=19,386 (Programmal számoltam.)
A topic legelső oldalán van egy link egy ilyen csengőhöz, az alapján nagyon egyszerű. A vevő ad egy jelet, ha detektálta az adót, a rajzon ez az SR5272-L4 OUT lába. A JS-913 játssza majd le a hangot, valószínűleg (nem néztem utána) akkor, amikor 0-ra húzzuk a 6, 7, vagy 8-as vonalát, ezért lehet köztük az inverter. A lényeg az, hogy a meglévő csengőn meg kell keresni ugyanezt a vezérlő ágat, a hangszórót meghajtó áramkör ki is jöhet a helyéről, és a helyére kell tenni egy olyan áramkör vezérlő bemenetét, ami majd a számítógép bekapcsológombját elektronikusan áthidalja. Csak példaként itt egy kapcsolás időzítővel, a rajzi értékekkel 1.1 mp-ig meghúzza a relét egy lefutó jelt követően, a relé érintkezőit meg rá kell kötni a gomb érintkezőire. Persze, tetszés szerint más áramkör is szóba jöhet, csak lényeg, hogy ne a vevő IC kimenetével kapcsoljunk közvetlenül, meglegyen valamennyi tartás (ami itt kb. 1 mp), meg utána "el is engedjük a gombot", ahogy kézi bekapcsoláskor szokás.
Ha valaki bátor, az alaplapról a gombra menő két vezetékből egyik a test, a másikat oda kell húzni, szóval akár egy invertált kimenet közvetlenül is indíthatná a gépet, csak én nem szeretek ilyet direktben az alaplapra tenni.
Az a gyanúm, hogy az IC tönkrement. Ez egy egyszerű inverter. Ha a bemenetén 0 van, akkor a kimenetén 12V és viszont. Ha nem ez a helyzet, akkor vége. De azért nézd át mégegyszer, nehogy az új is elszálljon!
Idő közbe meging bedöglött a TV-m, de most ugy néz ki hogy nem az inverterrel lesz a baj.
![]() Hibajelenseg: gyenge háttérvilágítás. Nincs multim és most nem tudom kimérni hogy meg kapja-e az inverter a 12v-ot.
Sziasztok.
A kis neonokat hogyan tudnám begyujtani nincs valami univerzális inverter? Mert a csövek jók felvilan mikor kihúzom a konektorból.
Hali!
Azt nem is mondtam, hogy ez még nem aktuális. A szünetmentes itthon van (sz.géphez, routerhez), de az a gép, amiben az új táp van, az máshol. Bár asszem kelleni fog oda is egy szünetmentes, mert mindig rosszkor jön az áramszünet. Tehát idővel, de sor kerül a megvalósításra. Akkor majd beszámolok. Hmm, ha már itt vagyok... Gondolkodtam azon, hogy jó lenne elkészíteni a kapcsolásokban szereplő invertert, amit használhatnék akár a "szabadtéri motorszerelésnél" is (hosszabbítók alkalmazása nélkül), és talán jó lenne számítógép táplálására is. Vagy ez reménytelen ötlet? Nem tolerálná a gép? Illetve ha relével váltanék a hálózati táplálás és a szünetmentes között, akkor a relé átbillenési ideje alatt bekapcsolva bírna maradni a gép? |
Bejelentkezés
Hirdetés |