Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   259 / 260
(#) _JANI_ válasza gtk hozzászólására (») Júl 26, 2006
Medoldható a 555 vezérlése anélkül, hogy az IC-t lekapcsolnád. Például úgy, hogy a 4. ( RESET ) lábát vezéred. A legegyszerűbben egy PNP tranzisztorral tudod ezt megoldani, de a tranyó helyett alkalmazhatsz inverter-t is. De van egy másik megoldás is! Az 555 3. ( OUT ) lábát logikai kapukkal ki kell kapuzni, avagy LE KELL TILTANI A KIMENŐ ÓRAJELET, persze az 555 tovább dolgozik a háttérben...
(#) szabi83 válasza pbalazs hozzászólására (») Júl 19, 2006

akkor a 4017 kimenetére ellenállással 1 tranyó, ami földre húzza vagy HEX inverter(H to L )
(#) gulyi88 válasza tp hozzászólására (») Júl 5, 2006
te valszeg a TRÉK 92 es évkönyv kapcsolását láttad!!:ezt

én megcsináltam csak a másikat a hall jeladósat
a nyák is ahoz van
és a kész cuccok
van benne egy kis kiegészítés (egyenirányító meg egy feszstab a elektronikának)

nah a tapasztalat hogy ha akkuról megy(5Ah) 30 perc zúzóós motorozás alatt ugy leszopta hogy tolni kellet haza a határból

a másik hogy alapjáraton hagytam kicsit pöfögni és 10perc után a trafóból kifacsarta az olajat lol

úgyhogy CDI-t kezdtem tervezni immár a V5.2.1verzió készül
kapcsitáppal és egy monostabil multivibrivel...
ez volt az alap
és ez lett belőle szinte semi közük egymáshoz

eznnek a megoldásnak egyik nagy előnye hogy a gyújtótraó induktivitása nem csokkenti le a kondi töltőáramát ami gyorsabb töltést tesz lehetővé

másik hogy ott a monostabil ami mindíg ugyanakkora idejű gyújtóimpulzust ad a tirisztornak függetlenül a "zárásszögtől"

itt is meg lehet oldani hogy a gyujtás pillanatában az inverter ne invertálon
azaz a 4. lábara egy 5 voltos jelet kell adni aminek következtében a kitöltés szinte a 0 ra ugrik ösze de nem áll le a cucc csak nem ad ki feszt

nah ennyi most ez a verzió van teszten benne van az ez elöttiek tapasztalata is!!!!!!!!!!
(vagyis kúrvára vanank benne zavarok amiket ki kell szűrni)
(#) sargarigo hozzászólása Júl 3, 2006
Üdv!

Lábkiosztás kellene!
Van egy laptopom, aminek a videokártyája valószínűleg megfeküdt, mert indulásnál lecsipogja hogy baj van vele.
Sajnos úgy néz ki, hogy a karesz egybe van integrálva az alaplappal, és nekem nem ér meg egy alaplapcserét a gép.
Ellenben a kijelzője!
Nos ez egy jelöletlen darab, én legalábbis nem láttam rajta típusjelzést. Gondolom hogy toshiba lehet, mert a felnyitható rész belsejébe ez van préselve.
Szeretném életre kelteni, mindegy mi módon (pl. fix kép megjelenítése, saját vezérlő, stb)!

Szóval az inverter mellett van neki 15 kivezetése, amit szeretnék tudni hogy mik.

Tudna valaki segíteni?

A gép típusa Siemens Nixdorf Scenic Mobile 700. Elég vaskos darab.
(#) szabi83 válasza _JANI_ hozzászólására (») Júl 2, 2006
olcso_12-220V_inverter

ez jó lesz, kell készíttetni egy megfelelő trafót, aztán még 1 moncsit is elbír, csak legyen miről kapja a naftát.. :yes: :yes: :yes: :yes:
(#) Muri válasza Sebi hozzászólására (») Jún 21, 2006
Idézet:
„A válasz egyszerű: meg lehet csinálni.”
A válasz egyszerű: meg is lehet csinálni, de nem ilyen egyszerűen. Áttekercselni nem elég, mivel a benne lévő teljesítmény-tranzisztor 320V-ra van tervezve, ami kb 0,9A. Ez 12V-on már 25A!:yes:
Egyébként: inverter
(#) gtk válasza Sebi hozzászólására (») Jún 20, 2006
Nos sajnos olyan xar netem van hogy 6. probalkozasra toltotte be ezt az oldalt felig!

A pont mkndenkeppen Neked jar;
Szerettem volna meg az utolso kerdeseimre valaszt kapni,..foleg arra hogy jo-e a bekotes,es a tranzisztoros inverter megoldas mennnyire fog mukodni es az LH iranyok jok-e.
(#) gtk válasza gtk hozzászólására (») Jún 15, 2006
Meg mindig nem ertem ezt a (output) LOW/HIGH dolgot,hogy hogy is van.
Remelem jol kotottem be mindket IC-t,es a LEDek is jo iranyban vannak(?)

Egy picit modositottam ..,egy inverter -ert nem akarok egy IC-t betenni,igy atalakitottam Tr kapcsolasra.A Tr kapcsolas inverter szeruen kell(ene) mukodjon.

Csatolt rajzon a T4-es kapcsolas.
Jo lesz igy?

-heelp mee-
(#) Tom Lord válasza Tomi20 hozzászólására (») Jún 14, 2006
Ne is haragudj, de akérdés szerint nem DC 12V- ból akar AC 230V-ot. Tehát neki nem inverter kapcsolás kell.
A generátor 3 fázisfeszültségének a transzformálhatóságára kíváncsi a kérdező. Tudtommal ilyen fórumtéma nincs (de, ha tévedek...).
Arra pedig Sebi válaszolt, és jól!
(#) Tomi20 válasza Tomy666 hozzászólására (») Jún 14, 2006
Heló!!

Szétnézhetnél az oldalon, mielőtt témát nyitsz!!itt

a kapcsolások közt van egy ilyen áramkör+van ilyen fórumtéma is.
(#) Woid válasza _JANI_ hozzászólására (») Jún 12, 2006
Akkor remek, köszönöm
Csak egyet nem vettem figyelembe, hogy a LED-nek
ki is kellene aludni kb. 0,5 másodperc mulva, jelen esetben folyamatosan világít ha nincs jel. Most vagy mégis kell az inverter elé egy monostabil ami szintén kapja a jelet és tápfeszt ad az inverter felé 0.5 sec ideig, vagy a HD_LED jel rámenne egy tranzisztorra ami feltölt egy kondit, ami egy köv. tranzisztort nyitva tartana fél másodpercig (amíg ki nem sül) és ez a tranzisztor adná a tápot az inverter felé.

Bár lehet ez így nem működne, de ilyesmi kellene.
Esetleg ilyen kapcsolásod is lenne?
(#) _JANI_ válasza Woid hozzászólására (») Jún 12, 2006
Szerintem egy NPN-es tranzisztor bőven elég ehez az
Idézet:
inverter
-hez...
Mellékelek egy kis minta kapcsolást.

Szerintem ez egy duóleddel (kétszinű leddel) is elég látványos lehet... :boxer:
(#) gtk válasza Sebi hozzászólására (») Jún 11, 2006
Sziasztok!
Igen 'meghajtokra(nem invertal) 'gondolok!
Igy irja a konyv amelybol tanulok hogy 'ismetlo'

Ok ha van adatlap,ha mar tudjuk az IC azonositojat,de kerdesem arra vonatkozott,pl.mikor kellene valasztani egy alkalmazashoz egy IC-t,(mondjuk az emlitett inverter),honnan induljunk el?Vagyis honnan lehet azt tudni pl hogy az inverterek milyen azonositok alatt vannak kb,vagy ez teljesen gyarto fuggo?

Koszi mindenkinek a valaszokat!
(#) Tom Lord válasza gtk hozzászólására (») Jún 10, 2006
Nem tudom Te mit értessz ismétlő alatt, feltételezem a meghajtókra (nem invertál) gondolsz.
A 74LS07 IC, 6 db kisáramfelvételű (L), Schottky diódás (S), nyitott kollektoros (OC) teljesítménymeghajtó kaput tartalmaz.
De, ha megnézed az adatlapját, minden kiderül.
adatlap

A 4 bites, ill. 8bites meghatározásnál valószínű 4, ill. 8 jel invertálására, ill iteljesítmény illesztésre gondoltál.
Egy tokban mindíg több kapu van integrálva, nem szükséges mindet használni.
A 74LS04 IC-ben, 6 db kisáramfelvételű (L), Schottky diódás (S) inverter van.
(#) Chip válasza fgabi hozzászólására (») Jún 3, 2006
Szia!

Ajánlom, hogy forraszd át az inverter-panelt.
(volt, hogy ez segített ilyen hibánál..)
(#) Sebi válasza eSDi hozzászólására (») Máj 27, 2006
Hááát... egy forrasztópákának igazán nem építenék szinuszosat, annak mind1. Ezek a négyszögjel kimenetű UPS-ek is majdnem mindenhez jók, kivéve a motorokat (ezek csak reszketnek tőle) és a trafóval kezdődő tápok (ezek néha érdekesen reagálnak).
Ha szinusos inverter volt, akkor valszeg a 48V-ról járt 1 kapcsolóüzemű táp, amit 50Hz-cel moduláltak.
(#) creative válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Máj 25, 2006
Hello!

Nem olvastam csak az első hozzászólást de annyit róla hogy ha kapcsoló dióda akkor BY299 semmi más olcsó és nagyon jó remélem tudtam segiteni

ha meg inverter akkor tl494 és a gyári kapcsolás a datasheet bol

Udv
(#) Tomy666 hozzászólása Máj 24, 2006
Szevasztok!!!

Találtam a neten egy elég egyszerünek tűnő inverter kapcsolást, szinte olyan egyszerűnek tűnik, hogy nem is hiszem, hogy működőképes lenne. Én nemnagyon értek ezekhez úgyhogy a Ti segítségeteket kérném abban hogy vajon működhet-e ha megépítem. Ja és még annyi hogy HEP154-es diódát semelyik boltban sem találtam, ha tudjátok hol lehetne kapni ilyen tipust vagy amivel helyetesíthető akkor szóljatok.
(#) frissadam válasza deguss hozzászólására (») Ápr 29, 2006
Üdv!
És itt egy inverter rajz is

p89-f9.gif

(#) Kera_Will válasza Tomee hozzászólására (») Ápr 24, 2006
Sájsze ! télleg 8.5 Volt van irva a
DC karakterisztikákba pl.: a 16f628 adatlapjában ...

Akkor muszály az "eredeti" BC npn tranyós elvirajzot használnod ! R2 Q1 R1 komponensek kellenek a CMOS inverter bemenetén !
(#) Kera_Will válasza Báddzsó hozzászólására (») Ápr 24, 2006
Jó akkor válaszd a RA4 port bitjét ... ,mert éppen OD open drain kimenetű ... emlékeim szerint mindegyik port közül csak ez az 1 ilyen minden PICben ... de lessé adatlap. ...

Tehát oda csak 1 ellenállás kell lásd rajzom R1 egyik vége ami a Cmos inverter bemenetén van. Az R1 másik vége +12voltra mehet és akkor a CMOS inverterek tápja(14es láb ) is +12voltra köthető.

Hát meg ha kevés a 12 méterre akkor 1 kis trafó
1:1.5-2 átétellel akkor kb .: 20-24 voltot kap majd a
piezzo 1 pici vasmagos trafócska és máris több fesz ugrik ki ... nagyobbat sikít de majd próba cseresznye
(#) Kera_Will válasza Báddzsó hozzászólására (») Ápr 24, 2006
a japán linken van elvi rajz ott ellen ütemű meghajtással 4 CMOS inverter hajtja a piezzot ...
Az nem is rossz ... nagyobb energia sugároz ...

Ha megnézed az RC4 lábról megy a sugárzóról .

Igaz kicsit boncsi a tranyókkal sztem felesleges....

Pilla rajzolok 1szerűbbet ... ...
(#) deguss válasza szabi83 hozzászólására (») Ápr 22, 2006
NEEM!

Vagy az egyszerű kapcsolás (kapcsolóüzemű táp) az LM2577-es a la szabi83 VAGY egy inverter építése a la Satterhand 12V-ról 15V-ra. Csak a trafó menetszámait kell átméretezni!

De szerintem jobb szabi83 ötlete! Olvasd át az IC adatlapját, sok mindent tud ez a kis kütyü!
(#) Satterhand válasza Tronix hozzászólására (») Ápr 22, 2006
Szia!

Nekemis volt egy illen problémám de megoldottam mikor felkerült a H.E.-ra a 12V/220V inverter!
Gondolkozz el rajta!
Üdv: Sati
(#) proksa1 válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 12, 2006
Nézegettem ezt a rajzot, szerintem az alap rajza (amit átküldtem) az akár működhet is rendesen. De ebbe pl van 2 db 2,2ks ellenállás a + és - táp közt(minek? talán kisütni a tápot kikapcs után? mind1 ez nem lehet hiba), de az viszont annál inkább hogy a híd jobb oldala gyakorlatilag szerintem így semmit nem csinál. olyan mintha ott se lenne. a két oldalt külön kikéne próbálni. 10uFos kondikkal leválasztani a bemenetüket.inverter az 1ik oldal bemenete elé, és megis van. Szóval magyarul szerintem kezd ugy hogy a bemenetre 10uFos kondi, az IC1 kimenete és a föld közé kötöd a hangszórót, elvileg 30-40Wot kell így leadnia. Ha működik akkor a jobb oldali hidat lekötöd a bal oldaliról mintha egy sztereó kapcsolás lenne és ugyanígy kipróbálod. aztán ha azis megy akkor hidalni.
(#) eSDi válasza Tomee hozzászólására (») Ápr 8, 2006
Én se nagyon láttam még áteresztő tranyó helyett FET-et,(kivéve PWM step down konverter) de olyat már igen ahol szinuszos jellel volt meghajtva és az működött.(DC-AC inverter)
(#) szabi83 válasza bbatka hozzászólására (») Márc 31, 2006
szeretnék kérdezni, hassonló dologról..

itt a kapcs rajzon(csatolmány) cd4069 ic van, erre hányat lehet kötni? már mint kapcsolót hex inverter akkor gondolom..őőő hex=6 és a kapcson 1 gomb hoz kell 2-2 akkor pont 3-at tudok kapcsolni vele?

nekem egy tda1029 van már megépítve, de 1 ák-s kapcsolóval kapcsolgatom hát az nekem nagyon nem bejövös

ezért kellene ez a jobb megoldás:help::worship:
ezzel meg pont meg lehetne oldani a kapcsolgatást, csak 3 -om szenzoros kellene...
(#) _JANI_ válasza eSDi hozzászólására (») Márc 30, 2006
Vagy tramyókkal illesztesz, vagy nyitott kollektoros kimenetet tartalmazó meghajtó IC-ket. Ezek lehetnének például a 7406-os, 6db kapu, 30V NEM (inverter). Vagy a 7407-es 6db meghajtó 30V. A katódokra és a vezérlőrácsokra egy-egy felhúzó ellenállást kell kötni. Ezeken az ellenállásokon keresztül fog rács - katód vezérlőfeszt kapni. A nyitott kollektoros kapuk egyszerűen testpontra kapcsolják a tiltani kívánt szegmenseket. Ez csak 1 példa, biztosan megoldható elegánsabban is...
(#) mspike válasza seedz hozzászólására (») Márc 29, 2006
Nem nehéz, de kell bele egy pic, meg néhány kiló 8255 és egy rakás komparátor meg persze egy inverter... igazából csak sok a vonal, ezért is akarom megcsináltatni a nyákot kétoldalasra... na ha lesz valami konkrét haditerv szólok, mert még csak a próbapanelen pakolgatom.
(#) dB_Thunder válasza Örült Vegyész hozzászólására (») Feb 28, 2006
igen a kapcs. tápok tápok kissé trükkösek!
Gondolom együtemű volt az inverter, mert ekkor nem számoltál a kikapcsolásnál fellépő fesz tüskével. meg szerintem kicsi volt a freki ehez a tekercshez...
A kapcs tápnál nem a méretezés a nehéz hanem a vas beszerzése!!! ill annak az adataikak beszerzése!! Mert vasat vehetsz kilóra csak az se tudják a boltba hogy mekkora a mérete nem hogy még mást esetleg használható adatot.
Következő: »»   259 / 260
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem