Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   4 / 12
(#) szlacis70 válasza VIM hozzászólására (») Jún 17, 2019
szia,
0.2mm -es 28m vezeték 16ohm a 0.3mm-es 7ohm lesz.

L.
(#) VIM válasza szlacis70 hozzászólására (») Jún 16, 2019
Szia! Nem biztos, hogy úgy jó lesz a tekercs ellenállása a vezérlő számára, mert 115 ohmnak kellene lennie a mérés alapján. Próbáld meg.
(#) szlacis70 hozzászólása Jún 16, 2019
Sziasztok,

EWT10420w mosógép motor tachogenerátorán kell lecserélni a tekercset kb. 28m 0.20mm-es huzal van rajta, viszont csak 0.15-öst vagy 0.30-ast tudok méterbe venni, ezek is megfelelőek? A dobra ráfér a vastagabb is.

Köszönöm
(#) VIM válasza vaszil29 hozzászólására (») Jún 13, 2019
Szia! Azt nem írtad, hogy az mégis melyik típus lenne amihez keresel forgórészt DE ITT nézz körül hátha találsz megfelelőt .....
(#) Orbán József hozzászólása Jún 13, 2019
Idézet:
„Köszi az építő jellegű választ.”

A helyes válasz: Felvilágosító céllal.

Amit szegmens aposztrofáltad, ezek szerint 1-2 tekercs?
Ilyen csak a kommutátorban van, az is inkább szelet.
Újratekercselés segít a dolgon, ami után ki is kell egyensúlyozni a forgórészt, valamint kérdéses a régi kommutátorba a huzal visszaforrasztása, vagy egy újban a sajtolásos rögzítése.
Remélem nem keverem a dolgot, mintha tegnap lett volna, 1971-ben végeztem ebben a szakmában - motortekercselés.
(#) vaszil29 válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 13, 2019
Üdv!
Persze, persze egyszerűbb ujjat berakni, de a forgórész nem beszerezhető. Ezért csak a javítás jöhet szóba. A kommutátor nincs megkopva, ez a motor lassú fordulatú, elenyésző a kopás. Én úgy tudtam, hogy a forgó rész végén található Réz, vagy bronz szegmenseket hívják kommutátornak, amin futnak a szénkefék, nem az egész forgó részt. Tudtommal ott álló rész és forgó rész van. Köszi az építő jellegű választ.
(#) Orbán József válasza vaszil29 hozzászólására (») Jún 13, 2019
Üdv!
Kommutátort nem tekercselik, eldobják. Újat tesznek a helyére.
Egy jól leimpregnált tekercselést, kivezetéseket a sajtolásból kiszedni és visszarakni egy újba?
Újratekercselés, új kommutátor. ...és igen vastag buxtárca.
(#) vaszil29 hozzászólása Jún 12, 2019
Sziasztok! Vaki vállal szegmens újra tekerést? A forgó részen 2 szegmens feladta és azt kéne pótolni. A többi jó, nincs zárlat. Mérhető. ??
(#) erbe válasza Massawa hozzászólására (») Máj 21, 2018
Igen. Bár 230 V-os motorban nem túl gyakori az ilyen kevés szegmenses forgórész (univerzális motoroknál), de mivel DC motorról van szó, ott előfordul. A tekercsosztás eléggé gyakori, a legtöbb háztartási gépben, kéziszerszámban kétszer annyi a kollektorszelet, mint a forgórész szegmens.
(#) Massawa válasza erbe hozzászólására (») Máj 21, 2018
Kösz.
Ezt eddig csak a nagyfeszültségü motorokbol ismertem (1000-1500V), ilyen mezei motorban még nem láttam ilyen megoldást.
Ez akkor azt jelenti, hogy minden poluson 4 tekercs van (5x40=20) és azok más más forgási fázisban kapnak áramot?
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2018
(#) erbe válasza Massawa hozzászólására (») Máj 21, 2018
A magas feszültség miatt, hogy kollektorszeletenként kisebb legyen a feszültség, megosztják, így jön ki a 20 tekercs, 40 véggel a 20 szeletre.
(#) Massawa hozzászólása Máj 21, 2018
Egy kérdés a szakemberektöl.
Ma ment tönkre a nejem konyai kézi mixere, amiben egy mezei permanensmágneses motor volt 5 polusu rotorral (220 V). Nyilvánvalo, hogy az ötpolusu vasmagon 5 tekercs van, akkor miért van a kommutátoron vagy 20 egymástol elválasztott lamella? ( pontosan nem számoltam meg, de a kommutátor átméröje 15-16 mm és a szegmensek szélessége kb 2,5-3 mm. ( ez ugy kb 16-20 szegmenst tenne ki). Hogyan vannak ezek a szegmensek bekötve a 5 tekercshez?
Nem akarom megjavitani, mert a motor mechanikusan esett szét, és még forogna is, ha valami egyben tartaná, de hát az a valami megpuhult benne ( valoszinüleg a melegtöl) igy kuka lesz.
Kösz
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2018
(#) suhanc92 válasza erbe hozzászólására (») Máj 20, 2018
Igen, már meg is találtam neten a hegesztő huzalt, amit írtál. Hát venni azt nem is lehet...ezért gondoltam, hogy szeretném (ha lehet) elkészíteni.
Isten áldjon meg téged a válaszért, melyet írtál nekem.
Üdvözlettel!
(#) erbe válasza suhanc92 hozzászólására (») Máj 20, 2018
Ez csupán egy rugó, ami átadja az áramot a kefetartónak. Akár vasból is lehetne, lényeg a kis átmeneti ellenállás. Vasból sajnos azzal kezdené, hogy az első néhány menet felizzana. Aztán a többi... A rézbevonatú huzal jó lenne.
(#) suhanc92 válasza erbe hozzászólására (») Máj 20, 2018
Nemtudom, hogy ennek van-e meghatározott menetszáma vagy milyen módon lehet-e ezt elkészíteni?
Már magát a motort is tekercseltem, de ilyet azt soha még.
Ez a gyűrű (ahogy megfigyeltem) egy másik huzalra van feltekercselve és úgy áll ez a dolog.
Hogyan lehetne ezt elkészíteni pontosan?
Mert sajnos már a menetszámot sem tudom megállapítani, mivel tönkrement teljesen.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2018
(#) erbe válasza suhanc92 hozzászólására (») Máj 20, 2018
Keményebb réz huzalból lehet tekerni. Ha van hozzáférésed, nagyon vékony rézbevonatú vas CO2 hegesztő huzal jobb. 0,6-os lehetőleg.
Venni? Képtelenség.
(#) suhanc92 hozzászólása Máj 20, 2018
Sziasztok!
Van egy kis kézi sarokcsiszolóm és nemrég megégett egy picit. Bekapcsolt még, működött is csak gondoltam, szétszedem.
Szétszedtem és elfeledkeztem, hogy belül mindkét szénkefe tartóra fel van csatlakoztatva egy-egy fém rugós gyűrű és ennek következtében ezek tönkrementek a motor kiszedése következtében.
Kérdésem, hogy ezeket a fém rugós gyűrűket lehet-e pótolni más megoldással, mondjuk csúszósaruval, vagy amit ilyenre terveztek eredetileg annak ilyen megoldásnak kell lennie? Vagy lehet-e kapni valahol ugyanilyen alkatrészeket?
Képeket mellékelek, hogy miről tárgyaltam, de a motorról készült kép nem a saját gépem.
Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdv!
(#) RoliNyh válasza ferci hozzászólására (») Márc 27, 2017
Ja, jól van, a módositás felett átsiklottam úgy látszik...
(#) ferci válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 27, 2017
Arra is megkaptad a válaszokat, + a negatívumot is...az a kommutátor nem 3x-os amperre való.
Az átalakítást lehet meggondolom...
De a kérdés azért még marad, akár elméleti síkon is.
Akkor PC táp átalakítás topik, kicsit tuningolod és le tudsz venni róla elegendő feszt, ha még két diódát beteszel és így graetz megy a 12 voltos végekre.
( Az eredeti +12 voltot felnyomatod pl. 18 voltra, a +két diódáról meg leveszed a -18 környékét ( elkó kell ) és a kettő kivezetés között meglesz a 36 voltod).
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2017
(#) granpa válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 27, 2017
Ha át is tekercselnéd (kevesebb menet, nagyobb keresztmetszet), a kommutátor, kefék nem bírnák el a megnövekedett áramot. PC táp átalakítás, és van nagyobb feszültséged.
Igazából azért, mert PC táp az van, arról menne. Úgy meg akkor már nincs plussz költség...
(Persze tudom, nem nagy píz a step up sem...)
Hali!
Miért nem csinálsz ( vagy veszel ) hozzá egy step-up konvertert?
Aztán úgy pörgeted, ahogy tetszik..
Ha át akarod tekercselni, ami nem semmi meló lenne, a következtetésed jó... átszámolod a meneteket és a drótkeresztmetszetet kiszámolva, 3x-os amperrel az új tekercselést megcsinálod.
Max a csúszó részek hamar bedöglenek a nagyobb ampertől.
(#) RoliNyh hozzászólása Márc 27, 2017
Üdvözletem!
Nem tudom él -e még ez a topik, de bepróbálkozom, aztán ha semmi reakció, megyek máshová...

Szóval van egy nyomtatóból bontott motorom, ami 12V -on elég lassan forog, ugyanis ha jól emlékszem, 36V -os (legalábbis a tápegységén ez volt a legnagyobb feszültség, de sajna már nincs meg).

Na már most nem igazán akarok egy tápot venni hozzá, így arra gondoltam, hogy át kellene tekercseli 12V -osra, hogy a forgási sebességét megnövelljem. Igazából az érdekelne, hogy van ezeknek a DC motoroknak valami menetszámra vonatkoztatható feszültségük? Pl ha megszámolom hány menet van rajta most eredetileg, és elosztom a 36V -al, akkor megkapom, hogy 1V -hoz hány menet kell. Vagy csak tekerjek rá vastagabb huzalból kb annyit amennyi ráfér, és lesz amilyen lesz?

A másik pedig a huzalvastagság kérdése, az eredetihez viszonyítva milyen keresztmetszetű CUZ -t kellene használni, duplát, triplát? Jó lenne minél erősebbre megcsinálni, mert terveim szerint egy 50mm -es gyémántkorongot pörgetne, amivel panelt vágnék...
(#) Josy88 hozzászólása Okt 5, 2016
Sziasztok! Én most kezdtem ismerkedni a témával, és szeretnék kérni tőletek szakirodalmat. Ellőrre is köszönöm!
(#) bistvan196700 válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 11, 2016
Szia! Azt szeretném megkérdezni, (sarokcsiszoló, fúrógép) és hasonló motorok esetén, a horonyban lévő tekercsek és a kommutátor bekötése közötti eltolás egyforma. Vagy kisebb nagyobb eltérések mutatkoznak különböző típusoknál.

bekotes.JPG

(#) Sanya94 hozzászólása Jan 13, 2016
Sziasztok
Eltudnátok nekem is küldeni a könyveket?
(#) Orbán József válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 16, 2015
Én pont azt szerettem benne, hogy vannak olyan üresjárati részei a tekercselésnek, amikor nyugodtan egész másra gondolhattam közben. Amúgy, ha iparkodik vele az ember, nem olyan unalmas az, pl. egy nap alatt 2 motort lebontani, megtekerni és lakkozni, másnap 1 óra alatt a 2 db csapágyazás, összerakás...Másrészt a gyakorlati munkáimban nagyon ritka volt, hogy akár 2 egyforma motor lett volna egyszerre. Emellett a hűtő, mosógép, porszívó, stb.stb. Utóbbiakat ma már nem csinálom, hála az égnek. Motort is csak nosztalgiából 15évenként/1db...
(#) Orbán József válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 16, 2015
Képzeld ugyanezt '68-ban. A melósok órabérben nyomatták, a tanulókat - minket - a segédmunkára használtak. Nekem kedvemre volt nagyon az 1-3f. forgógép tekercselés. Trafó nem nagyon volt, az majd most következik nálam...
Következő: »»   4 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem