Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Indukciós hevítő készítése
Lapozás: OK   25 / 62
(#) crazybob válasza eadx hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Én javaslom, hogy a Vat*#a-ról vegyél egy AC\DC órát bépített söntel. Kb. 2300Ft postaköltséggel együtt és új is. Beépíteni szerintem AC oldalra épísd. Mér DC oldalon is, de pontatlan és hamar meg is hal.
(#) nyekk válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Saját tapasztalat ,hogy bőven elég egy DC-Amper méter,ezen követni tudod ha a munka tekercsbe hideg vasat dugsz,mekkora az áram felvétel.Ha tegyük fel ,megközelíti a FET-ek tűrő képességét,akkor lassabban tolod be,és a gond evvel le is van tudva.Persze ha valaki több helyen szeretne mérni ,vagy nem szeretne beruházni akkor marad az álltalad felvázolt megoldás.A képről ürsjárati adatok olvashatók le.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2014

SSA41011.JPG
    
(#) eadx válasza crazybob hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Találtam a aukciós oldalon, de ilyet néztem a villamossági szaküzletben is. Sajnos 50 A-os van csak, nekem az elég kell legyen?
(#) _BiG_ válasza eadx hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Ez lágyvasas műszer, adott frekvenciára pontos, de ez csak a kijelző, a söntöt meg kell csinálni hozzá (amit a műszerrel párhuzamosa kapcsolsz)! Csak a skálaosztáson van 50A, azt neki megfelelően "tálalni" kell. Rá ne kösd így az áramkörre!
(De tedd ki a linkeket, hogy többet tudjunk meg a műszerről)

Természetesen megfelelő sönttel 5 A-t is mérhetsz, csak osztasz 10-zel, vagy akár százat is, csak akkor szorzol kettővel.
De meg kell határozni, ha nincs mellékelve, a műszer alapérzékenységét és belső ellenállását, ekkor tudsz söntöt méretezni.
(#) _BiG_ válasza nyekk hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Én magán a munkatekercs körében végzett mérésre gondoltam, de ha csak a betápot kell mérni, akkor egyszerűbb a helyzet, valóban.
(#) _BiG_ válasza crazybob hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Ez a " túl fog haladni az energia a melegítendő fémen" honnan van? Hova "halad túl"?
Ha ez így lenne, akkor nem működne a nagyfrekvenciás hőkezelés, pedig működik...

Nem működne a mikróban megfigyel gyorsabb melegedés sem, mert azon a frekvencián már nagyon "túl kéne haladnia", de az istennek se teszi, sőt!

Inkább azon kéne filózni, hogy magában az áramkörben mekkora a veszteség a rossz kialakítás miatt, ami miatt nem jut ki nagyobb energia a munkatekercsre nagyobb frekvencián. Így tűnhet úgy, hogy rosszabb a nagyobb frekvencia.
(#) eadx hozzászólása Feb 24, 2014 /
 
Átszerkesztettem 3 fetesre az egyik oldalt valahogy így kellene bekötni? Tápszűrésre jó-e a minél nagyobb elektrolit kondi 3300 µF vagy 6800 µF 50 V , mert csak 43 V megy rajta úgy is.

3 fetes.jpg
    
(#) eadx válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Ennyit tudni a műszerről.
http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/merestechnika/ana...4.html

Mérési tartomány: 0-50A
Pontosság: Class 1.5
beépített sönt
Méret:50x50x46mm
AC/DC
(#) _BiG_ válasza eadx hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Akkor benne a sönt... bár nekem gyanús, hogy egy ilyen picibe ekkora teljesítményűt hogy gyömöszölnek bele. Óvatosan próbáld ki, először kicsi árammal. Nem vesztesz vele semmit, de megúszol egy füstöt
(#) crazybob válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Hogy pontosítsak: "túl halad a melegítendő fémen" arra értettem, hogy a magas frekvencia miatt nem csak a melegítendő fémet melegíti, hanem a vizet a vezetékben és magát a munkatekercset. A mikróban is így melegszik fel a folyadék. Alacsonyabb frekvencián az energia a keményebb anyagokban fog csak hasznosulni mint hő. A mikróban árnyékolva van az oldal így az energia visszaverődik a melegítendő tárgyra és a mikró nem melegít gyorsabban, mit bármi más, csak a felhasznált energia egy adott tárgyon összpontosul. De a lényeg, hogy valami tényleg nincs rendben azon az áramkörön, mert, ha én nem korlátozom az áramot, akkor 100A is simán átkúszik.
(#) crazybob válasza eadx hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Nekem ugyan ez a mérőm van és eddig semmi baja. Bár nem mondanám valami pontosnak. Inkább 5%-os a tűrése és nem 1,5%.
(#) _BiG_ válasza crazybob hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
No, pont a vízmelegítés elkerülésére kell magas frekvenciát használni, hogy a skin-hatás érvényesülhessen és csak a rézcsövön folyjon áram. További javítás, hogy inkább olaj vagy desztillált víz hűtés célszerű, az ioncserélt víz sem jó. De kísérletezni a csapvíz megteszi, a javítás csak haladóknak.

A másik kérdés, hogy a fet-ek lezárnak-e rendesen, mert ha nem, akkor is folyik áram, amikor nem kéne és jelentős DC-komponens lesz a jelben, ami viszont csak a tekercset melegíti, a hevítendő tárgyat nem. Hozzáadódva a váltakozó jelhez, hozzájárulhat az áram egekbe szökéséhez.

De itt van két link, szerintem jobbak: Royer induction heater
500W Royer induction heater
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2014
(#) _BiG_ válasza crazybob hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
A pontosság a mért mennyiség több jellemzőjétől is függ. Ezeket a műszereket 50 Hz szinuszra kalibrálják, nem nagyfrekvenciára és nem négyszögjelre vagy valami katyvaszra.
Tehát a műszer csak ott pontos a megadott hibahatáron belül, amire kalibrálják. Ezzel sincs másként.
(#) crazybob válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Én a bemeneti 24VAC-on mértem az értékeket, de amikor lekapcsolatm az áramot a mutató nem mindig állt vissza a nullára. Pedig ott 50Hz volt mindig.
(#) _BiG_ válasza crazybob hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Hm, a műszer hogy szokott elhelyezkedni? Ferdén? Fekve? Állva?
(#) eadx hozzászólása Feb 24, 2014 /
 
Megoldódott az amper mérése az alábbi készülékkel.
(#) eadx válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Én nem akarom továbbfejleszteni a szerkezetett sem a rezgésekkel játszani, mert az az én szintemen már szinte a sci-fi műfaja lenne. Egyszerübbnek látszik mind a két szerkezet ez így megépíthető és működik?
(#) GPeti1977 hozzászólása Feb 24, 2014 /
 
Ezek az indukciós hevítők sugárzása nem veszélyes az egészségre? Illetve használatakor milyen óvintézkedéseket kell betartani?
(#) _BiG_ válasza eadx hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Mármint amit én linkeltem? A videók tanulsága szerint működőképesek, csak olvasd el a mellékelt szöveget a méretezésekhez, illetve a megfelelő fet-ek kiválasztásához.

Annyit hozzátennék, hogy igyekezz az alkatrészeket rövid lábbal összekötni, hosszú vezetékeket ne használj az áramkörön belül. Természetesen a kondibankot védd a hőtől és a mágneses tértől, ne úgy építsd, ahogy a képeken látszik. Egy 2 mm-es vaslemezből csinálj pajzsot amin keresztüldugod a tekercs szárait (megfelelően nagyobb lukakat fúrj és a rövidzártól óvd megfelelő rögzítéssel). A lemeztől olyan 100 mm-re legyen a tekercs kezdete.
(#) _BiG_ válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Ne bújj bele a tekercsbe
És az érintésvédelemre ügyelni kell, meg az égés- és tűzveszélyre. Szikrázás, fröccsenő-lecsöpögő fém...

Csak nem fogsz ipari méretekben dolgozni vele naphosszat...
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2014
(#) crazybob válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Hát most csak úgy lóg a levegőben. Tehát azt most elég nehéz lenne definiálni, hogy merre áll. Lehet, hogy ez a baja? Igaz, hogy ez egy olyan darab amit be kell építeni egy dobozba.
(#) eadx válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Milyen lecsöpögő fémet vizionálsz? Örülnék, ha túljutnék a megypiros árnyalaton. IRFP 250-t ír, tegyek nagyobb teljesítményt.
(#) nyemi hozzászólása Feb 24, 2014 /
 
Curie-pont
(#) eadx hozzászólása Feb 24, 2014 /
 
A két szerkezet közül melyikről van tapasztalat. Honnan lehet mindent beszerezni, mert soha nincs olyan kondi, amit épp írnak. 270 nF helyett vegyek 220 nF vagy 330 nF.
(#) _BiG_ válasza eadx hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Én bízom benne, hogy fog ott melegebb is lenni, persze nem acélolvasztásról van szó, de alumíniumot meg lehet vele olvasztani, de ónt, ólmot, cinket mindenképpen. És azok is melegek
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2014
(#) _BiG_ válasza eadx hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Jótanács: a kívánt frekvenciára tervezett kondibankot érdemes kisebb elemekből (ésszerű határok között, az alkatrész adatlapja segít ebben) összerakni, mert nem kicsi áramok fognak ott folyni! Aztán ha túlterheled a kondit, akkor pukk...

Vedd számításba, hogy a kondenzátor egy-egy kivezetése elég vékony, a bepumpált teljesítmény ezek összegén folyik, elbírja-e, van-e elég össz keresztmetszet. Tehát a kondik minimum számát meghatározza, hogy azok az amperek elférnek-e a lábakon.
Inkább több kondi párhuzamosan és sorosan kisebbekből, de mint mondám, ésszel, mert ha túl kicsikből rakod össze, akkor a kivezetések induktív vesztesége is jelentékeny lesz.

És a keresztmetszet a párhuzamosan kapcsolt kondisorok egy-egy sora, tehát ha 100 kondi van 10x10-es mátrixban, a keresztmetszet nem százszoros, hanem csak tízszeres. Ha 20 van a sorban, és tíz párhuzamos sor van, akkor is csak tízszeres a keresztmetszet.
Viszont ha 10 van a sorban és 20 sor van párhuzamosan, akkor már 20-szoros.

Aztán nézd meg a kondenzátor adatlapját (neten a boltoknál mellékelik, pl. WIMA MKP10 a Lomexnél), ott van a terhelhetőségre is adat, a dV/dt, ami változik a kapacitással és a feszültségtűréssel, ha ismered a frekvenciát (kiszámolod) és a csúcsfeszültséget (ennél az áramkörnél a betáp csúcsfeszültségének Pi-szerese), akkor megnézed, hogy a jel mekkorát változik a negyed periódus ideje alatt (a frekvenciából periódust számolsz) és az belefér-e a választott kondi dV/dt tartományába.

Aztán másik fontos adat a dielektromos veszteség, de disszipációnak is nevezik. E a híres tangens delta: tg δ. Ennek minél kisebbnek kell lennie, különben szétfő a dielektrikum és pukk. Az FKP1-es, MKP10-es kondik (fémezett polipropilén) jó tulajdonságokkal rendelkeznek ide, direkt nagyimpulzus áramkörökhöz vannak kitalálva.

A kondibankot célszerűen egyforma elemekből építsd fel, hogy a terhelés is egyenletesen oszoljon el.

Végül a kérdésedre a válasz: inkább a 220nF-os a jó, annak jobb a tangens deltája nagyobb frekvencián, bár ezt a mellékelt táblázat már nem részletezi.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2014
(#) _BiG_ válasza eadx hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Na, ebből elég 1 vagy kettő
Amint láthatod, nem picike kivezetése van... Pont a nagy igénybevételre tervezték.
Meg az ára is igazodik hozzá...

snubber.png
    
(#) every válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 24, 2014 1 /
 
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2014
(#) crazybob válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Jézus! Azért az ára az tényleg elég durva és ha bele számolom, hogy ebből is kell 5 vagy 6. Inkább akkor a kis kapacitású mkp-k.
(#) _BiG_ válasza crazybob hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Miért kéne annyi?
Csinálj kicsit nagyobb keresztmetszetű tekercset, 2-3 menettel többet rá és a freki lejjebb kúszik.
Mennyi most az összkapacitásod?
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2014
Következő: »»   25 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem