Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Infrafűtés
 
Témaindító: mgy, idő: Szept 17, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 5
(#) usztiri válasza J-O-E hozzászólására (») Nov 18, 2013 /
 
Elméletileg felül méreteztük. Remélem, h a termosztátnál van a hiba. Hívom a szerelőt és megnézetem vele. Ja, és elmondok néhány imát.
(#) gyulank hozzászólása Jan 30, 2014 /
 
Sziasztok!
Az infrafilm az milyen? Úgy értem, állítólag nem melegszik, hanem sugároz.
Szóval pl. összevetve egy 50W GU10-es spottal, ami úgy kb. 25cm-ről már nem égeti a kezem, de még melegíti, az infrafilm hősugárzását milyen távolságból lehet érezni rendesen? Ugyanarra a pontra gondolok mint az előbb, hogy épphogy nem éget. A másik kérdésem az lenne, hogy olvastam olyat, hogy negyven valahány fok fölé nem tud melegedni maximális teljesítményen sem. Az hogy lehet? Ha mondjuk rossz a hővezetés, és emellett amúgy is mondjuk 30 fok van, akkor tovább kéne melegednie, mintha ugyanezen körülmények közt, de 10 fokba van nem? Mennyire sugároz, és mennyire fűt? Szóval pl. ha nem fűt, hanem sugároz, akkor lehetne tenni rá egy plexi lemezt védelemnek, viszont, ha inkább melegszik, akkor ráolvadhat, plusz a lemez hőszigetel is.
És még azt szeretném tudni, hogy hány cm-enként lehet vágni, és miért csak ott?
Mert én úgy láttam, hogy a két szélén fut párhuzamosan a táp, vagyis az összes ezüstös-szénpasztacsík párhuzamosan van kötve egymással, ennélfogva egy csíkot is le lehetne vágni, ha valahova akkora kell.
(#) gyulank hozzászólása Jan 30, 2014 /
 
Ja igen... mindkét irányba sugároz, vagy csak az egyikbe? Ha mindkét irányban, akkor plexidoboz falára nem valami célszerű felrakni, pedig ilyesmit tervezgettem.
(#) J-O-E válasza gyulank hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
A neve elárulja ez egy vékony laminált fólia így mindkét oldalán jelentkezik a minimális hő "típustól és teljesítménytől függ a felületi hőmérséklete" általában az egy négyzetméterre eső teljesítmény növekedésével a felületi hőmérséklete is magasabb de ez 40-50c körül van.
Azt érdemes még megjegyezni hogy az egyik irányba sugároz, a hő itt egy kicsivel magasabb, a másik oldala "alá" ezért javasolnak hővető szigetelő réteget így irányítva a sugárzás irányát.
Az infra sugárzást 50-60cm is érezni "kellemes meleg" érzés de nem forró mint egy izzószálas megoldás, itt a nagy felület lefedéssel lehet fűtést "fűtés rásegítést" elérni.
(#) gyulank válasza J-O-E hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Na de most akkor egyértelműsítsük már... azt írtad mindkét irányba sugároz. Akkor mindkét irányban ugyanúgy sugároz. Az, hogy az egyik oldalra nagyobb szigetelést teszek az más kérdés, de ha plexire teszem, az gondolom az infrasugárzásnak átengedheti mondjuk a 80%-át, ami azt jelenti, hogy ha 50% a plexi felé sugárzódik, akkor az egésznek 40%-a az udvart fűtené. Az azért nem kicsi. De csinálhatták az alját alapból infra visszaverős fóliából, és akkor mindjárt más a helyzet. Én egy macskaházba gondoltam alulra, és oldalra, gondoltam, fűt is, és ki lehet látni na csíkok közt, de így át kellett gondolni, ha azt akarom, hogy ki lehessen látni, vagy nem teszek az oldalára, vagy csak 10-15cm magasságig, aztán mondjuk ha alufóliát tennék a plexi és az infrafólia közé, akkor elvileg visszaveri az infrát. De hány fokon 50 fok? Közvetlenül megfogva sem égető? Szóval nem hozzáérésről beszélek, hanem a macska ezen feküdne, illetve még lenne felette egy vékony plexi, hogy védje a fóliát a terv szerint. Szóval ezért érdekel, hogy milyen távolság az, amiből maximum teljesítményen sem égető. Egyébként mivel ez közvetlen melegít, gondolom kellemesebb lenne PWM vezérlés, mint egyszer be, egyszer kikapcsolás, de hővezérelt pwm szabályzót csak ventilátorokhoz találtam.
(#) J-O-E válasza gyulank hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Nekem egyértelmű a te esetedben bőségesen elég alulra az infra fűtés ebből is a 12-24v os verzió. Ezt könnyen lehet szabályozni akár teljesítményorientáltan és életvédelmi "cica élet" szempontjából sem mindegy. Ha aggódsz a teljesítmény miatt mondjuk mínuszban is tartson elfogadható hőmérsékletet akkor felülre is tehetsz infra fóliát.
Azért olvass utána hogy ne fussunk felesleges köröket, az infra fűtést általában felületi hőmérséklet figyeléssel vezérlik "hőkülönbség szabályzóval" tehát nem nagyon lesz a felülete forró 50 c fokos "ami nem is forró" de azt hiszem max 45 c körül van a 12-24V os fólia Pl. ha 15V al táplálod akkor kb. 30 c ha ez kevés akkor 19V ot adsz neki és így tovább!
Itt felületi hőről beszélünk, ha rá teszel védelem miatt plexi+ pléd vagy valamilyen anyagot akkor kísérlet alapján fogod megtudni a megfelelő konstrukciót.
Az automata hőfokszabályzás mindenképpen kelleni fog! Nehogy túl fűtsd a cicát, mert van saját hője is ami befolyásolja a szükséges fűtő teljesítményt ami nagyon kicsi kell legyen! A mi macskánk szeret a földön aludni télen is kint a szabadban egy juta zsákon aludt most amikor havazott a használaton kívüli háromkerekű letakart kerékpár alatt!
(#) J-O-E válasza gyulank hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Egyébként ha bízol a tudásodban vehetsz hálózatról üzemelő Pl. 80W/m2 fóliát amiről vásárlás előtt pontos infót kérsz a Max hőfokról és ha ez kellően alacsony 30c körüli akkor használhatod akár direktbe ha jól méretezed stb.
(#) gyulank válasza J-O-E hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Ezt a max hőfokot azóta sem értem... mi az, hogy a max hőfoka 30? Mivan, ha 30 fokba akarom használni, hogy 60 legyen? Mi tartja 30 fokon? Vezérlőre nincs ötleted?
(#) J-O-E válasza gyulank hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Hőfok vezérlés lényege hogy egy adott hőfokot tart!
30 c fok melegben fűteni?
A kisállat házak fűtésnek lényege hogy a természetes közegükben jól meglevő állatokat segítsük.
A macskáknak-kutyáknak az segít ha nem "fagy meg" a mínusz sok fokban és nem hal bele a melegbe.
Ha részletesen utána jársz megtudod hogy kb. 14c fokra melegednek a kisállat házban használt infra "vagy fűtővezetékes" fűtések. Elég kis teljesítményűek és semmiképp sem az embernek komfortos 25c re kell fűteni kint a mínuszban, megbetegednek az állatok is ha nincs természetesen kialakított téli bundájuk és ki be mászkálnak a túlfűtött szuper házikójukba.
A vezérlőnek bármilyen egyszerű hőfok kapcsoló jó kezdésnek, Hőfok kapcsoló kapcsolási rajz.
De itt a fórumok között keresve is találsz rengeteg alkalmas kapcsolást. A mellékelt képen láthatót megépítettem kb. 0,8-1c pontossággal tartja a beállított hőmérsékletet.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2014
(#) gyulank válasza J-O-E hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Köszöünöm! De! Mi teljesen elbeszélünk egymás mellett. Én már nem tudom, hogy kérdezzek, hogy a kérdésemre kapjak választ. Kezdjük ott, hogy ha már infra, akkor ezt ki is használnám, vagyis az sugározna közvetlenül, és nem lenne semmi hőtartó tömeg, ami meleg marad amíg a levegő le nem hűl, és újra bekapcsolódik, vagyis ha bekapcsol melegít, ha kikapcsol, hideg. Hidegre meg nem szeretnek feküdni télen, és inkább kint feküdnének a lábtörlőn. Az egyikre meg néha roham jön, ezért IS hagyok ki belőle mindent amit szétkaparhat, összegubancolhat, és azért is, mert nem tennék szigetelést a fűtésre... (nem takarom el a radiátort, se a napot, ha melegíteni akarok)
De mindegy is miért, lényeg, hogy leírtam szerintem többször, és már meg is indokoltam többször, hogy miért célszerűbb pwm szabályzás, ami egyébként fűtőszálas megoldáshoz is jobb lenne, de ehhez, főleg közvetlenül használva csak úgy lenne jó, hol erősebben, hol gyengébben sugározna. És ilyen szabályzót nem találok. A max. hőmérsékletes kérdést is kifejtettem részletesen már vagy 3x... De igazából ez nem is kérdés, mert ilyen nem létezhet... Ha közvetlenül rá van kötve a hálózatra, akkor nem lehet, hogy ugyanaddig tud melegedni -20°C-ba, és +30°C-ba is. Már az se lehet mindegy, hogy levegőbe vagy beépítve van, mert más a hőelvezetés.
(#) J-O-E válasza gyulank hozzászólására (») Feb 2, 2014 /
 
Légyszíves olvass utána, sokkal jobb kérdéseket tennél fel!
A te esetedben egy kis méretű teret kell egy nem túl magas hőmérsékleten tartani!
Megjegyzem egy 0,8-1 c pontosságú szabályzó annyira minimális ideig lenne ki vagy be kapcsolva amennyire a hőmérséklet megkívánja, az áramot kikapcsolja de ettől még a hőmérséklet lassabban változik nem ugrál, és ha ez a 0,8c nem elég kicsi Pl. 15c -re beállítod az infra fóliával fűtött plexidobozt, ha leáll a fűtés mert ez a határ kell kb. 30-60mp hogy lehűljön 14,2c-re ekkor ismét bekapcsol ami megint csak bizonyos idő alatt felmelegít.
Itt a lényeg hogy a hiszterézis 0,8c fok ez is lassan megy végbe tehát nem zavaró a cicának.
- A másik aggodalmad hogy nem fűt eléggé erre írtam hogy ki-kell kísérletezni a megfelelően méretezett fólia teljesítményt, akár hidegebb időben is tudja tartani a kívánt hőmérsékletet, aminél a cica önhőjét is figyelembe kell venni egy zárt viszonylag kisméretű térben!
- A másik... (nem takarom el a radiátort, se a napot, ha melegíteni akarok) nem tájékozódtál a témában, az infra fólia érdekessége hogy a ráhelyezett tárgyat is átmelegíti "és nem csak a felületi hőmérsékletével" a te esetedben a védő plexi és a cica fog melegedni "mivel jótékony infra sugarakkal melegíted" ha üres a plexi beltere más lesz a hőfok jelentősen mintha benne van a cica.
- Teljesen máshogy kell gondolkodnod mint egy radiátor esetében, a napfény már közelibb példa, ha egy sugárzás elnyelő anyagot a napra teszel az felmelegszik Pl. kifekszik a cica a napra egy plexi dobozba bár itt nem csak infra sugárzás éri, de felmelegszik a plexi dobozba bejutó sugárzás hatására.
- Egy radiátor a benne lévő hőhordozótól "víz 50c" kapja a hőt és adja át a hőt a levegő segítségével itt "nagy veszteséggel" forró a radiátor de ha letakarod a forró víz tovább folyik benne mielőtt átadná a levegőn keresztül a hőt, nem fog infra tartományban sugározni a pléden túl!
(#) J-O-E válasza gyulank hozzászólására (») Feb 2, 2014 /
 
- Keltető gép építésnél használtam 0,1c pontosságú hőfokvezérlőt, de ez azért erős túlzás lenne a cicaház fűtésnél és szükségtelen.
-Szabályzót 220V infra fólia esetében triakos előfeszítésű elektronikával lehet jól szabályozni, mindig táplál áramot a fóliába csak hőmérséklet csökkenésével emeli a feszültséget a beállított értékig. Pl: triakos keltetőgép elektronikák.
- 12V-os infra fólia esetében egy átalakított ventilátorsebesség szabályzó elektronika segíthet csak itt fűtésre nem hűtésre emeli 12-24V között a feszültséget a beállított értékhez képest, természetesen megfelelő teljesítményű kb. 30-50w teljesítménnyel.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2014
(#) J-O-E válasza gyulank hozzászólására (») Feb 2, 2014 /
 
Komplett szabályozható rendszer infra fólia fűtés kisálatoknak és kutya-macska ajtó ezeket találtam véletlenül.
Így könnyebb kivitelezni az infra fűtéses plexi házikót.
(#) gyulank válasza J-O-E hozzászólására (») Feb 3, 2014 /
 
Még mindig elbeszélünk egymás mellett... Pont arról beszélek, hogy ha eltakarom, akkor nem sugároz. És teljesen mindegy, hogy a radiátort, vagy a napot takarom el... Mint mondtam, közvetlenül akarom sugározni a macskára, hogy azon alakuljon hővé, nem valami legyen meleg amitől a macska is az lesz. Amúgy meg a szőnyeg szigetelő akármire teszem, nem tudom, ez miért vita téma. Ha pedig a hősugárzást összehasonlítjuk azzal a termikus kölcsönhatással, amikor ki van kapcsolva, akkor biztos, hogy nagy hőérzet különbség van a két állapot közt. Pont te nézed radiátornak, miszerint elé teszünk egy tárgyat ami felmelegszik, mint a radiátor, és meleg marad egy ideig akkor is, ha nem folyik benne áram. És a radiátornál se mindegy, hogy kering-e benne a fűtővíz, vagy nem. Az infrafilmnél pedig a nagyrésze sugárzás, és sokkal hamarabb lehűl, vagyis sokkal nagyobb a különbség a be, és a kikapcsolt állapothoz tartozó hőérzet között. Függetlenül attól, hogy a levegő hőmérséklete közel egyenletes. Alapból úgy gondoltam, hogy amíg nincs bent macska, addig csak 5°C-on tartja, amikor bemegy, akkor nyilván maximumon kezdi el melegíteni, és ahogy közelít a beállított hőmérséklethez, annál gyengébben sugároz, aztán, ha elérte, nem sugároz.
(#) gyulank válasza J-O-E hozzászólására (») Márc 1, 2014 /
 
De ez csak egy alkalmazás, amire használni tudnám. Miért zavar az téged pl. ha 0,1°C pontossággal akarom vezérelni? Sőt, mint mondtam, lehetőleg PWM-el akarom szabályozni, de nem találok ilyen kapcsolásokat. A 12V-osok hülyeségek. A túlméretezés meg megint nem árt semmit, mert volt már kint -30°C is, amikor meg nincs, annyira megy csak amennyire kell.
Az infrafilm max. hőmérséklete, meg fűtése nem attól függ, hogy én épp macska alá akarom rakni, hanem olyan nem létezik, hogy a környező hőmérséklet, és a környezet hővezetése nem befolyásolja a max. hőmérsékletet.
(#) proba hozzászólása Jún 4, 2015 /
 
Egyik ismerősöm infra padlófűtést IS akar a nappaliba. Ezzel kapcsolatban több kérdésem is felmerült:
1: Csak 200-300W/1m2 es fóliát talált, ill. a kisebb teljesítményű drágább, lehet e ezeket sorba kapcsolni ? vagy olyan mint a halogén égő, nem szereti az alulfűtést? ( a több KW-os padlót túlzásnak érzem)
2 Hogyan lehetne a meglévő központi fűtés rendszerhez integrálni? (nem gyakorlatban, hanem elvileg)
3 Milyen arányban érdemes megosztani a két fűtési módot ahhoz, hogy a padló ne legyen hideg, de ne a villanyszámla mellett melegedjenek? ( tudom lehetne rendes padlófűtés is, de....)
4 Lehet-e hozzá kapni folyamatos szabályzású termosztátot kapni, amin pl egy potméterrel beállítom a padló hőfokot / vagy a fűtést %-ban (tudom lehet építeni is de ha van készen, lehet szebb esetleg több mindent tud )
(#) kowi hozzászólása Márc 11, 2017 /
 
Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy kötöttetek-e már be ilyet mert kiállást kell neki csinálnom hogy dobozt rakjak vagy csak csővel álljak ki? czipi 600 ról lenne szó de nem sok leírást találtam csak annyit hogy 2 méter vezeték van rajta de valahova a termosztátot is be kell kötni vagy azt is kivezetékelték? A másik. Milyen elven működik? Induktív fogyasztó?
(#) kowi válasza kowi hozzászólására (») Szept 28, 2017 /
 
Ha esetleg valakit érdekel... A dugaljat kell vezérelni termosztáttal amibe be lesz dugva.
(#) BarnaPili válasza kowi hozzászólására (») Szept 28, 2017 /
 
A cégnél,ahol dolgozom,vettek 2 db 800W-os panelt. A beszerelést végző cég embere csak a panel mechanikai szerelés részét csinálta,plusz a bekötést. Ehez nekem kellett megcsinálni a termosztát beépítését,plusz a vezetékelést is. A kismegszakítóktól 2,5mm2-s vezeték ment a termosztátig,onnan fel a plafonig szintén,majd egy kötődobozba 2x1,5 mm2-el ment a két panelhez. A plafonból kiálló vezetékek végére,és a dobozba is csatos Wago-t tettem. A vezeték keresztmetszeteket a panel leírásából vettem.A kismegszakító 16 A-s.A szerelést végző szaki levágta a panel villásdugóját,és a három eret bekötötte a megfelelő wago-ba. Ha én vágom le,ugrik a gari... :|
A panelek kiválóan működnek,a kolléganő elégedett a hőmérséklettel.A termosztát digitális,lehet bele kötni külső hőszenzort is akár,de beépített is van benne. Az energiát a hálózatból veszi.
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Szept 28, 2017 /
 
Sorba kötöttem kettőt, így alig fűt, de a padló nem hideg, így folyamatos üzemben sem fog túlmelegedni soha. Megy ha a rendes fűtés megy, termosztát is letudva. Azóta nem panaszkodtak.
(#) kowi válasza BarnaPili hozzászólására (») Okt 1, 2017 /
 
Én is ugyanezt csináltam... De itt nem jött senki vissza kellett mennem dugaljakat felszerelni....
A plusz szenzor meg is zavart Felhívtam a céget egy hölgy vette fel azt hitte kínaiul beszélek amikor rákérdeztem hogy nem tudják mit adtak el? Már már megsajnáltam adott egy tel számot Miért kell ilyen embereket odaültetni?
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2017
(#) BarnaPili hozzászólása Nov 10, 2017 /
 
Sziasztok!
Tudja valaki,hogy ezek az infrapanelek hidegen ugyanazt az áramot veszik fel,mint melegen?
A két hsz-azel ezelőtti panel időnként leveri az 16A-s C-s automatát. Ha teszek helyette egy D-set,az megoldás lehet?
István
(#) BarnaPili válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
Ez van,mikor nem tájékozódik a szakember. Az Fí-relét oldja le a fűtés. Most kikötöttem az egyik védőföldet,meglátjuk ,hogy így leold-e.
(#) Bakman válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
Idézet:
„kikötöttem az egyik védőföldet”
Nem túl szerencsés megoldás.
(#) BarnaPili válasza Bakman hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
Mivel csak ez a fűtés,a gyártó pedig csak a leszedett,hozzájuk bevitt panelt vizsgálja,így ez a megoldás maradt a hibás kiszűrésére.A panelek a plafonon vannak. Így talán nem tapizza senki.
Továbbá a Fí relé ellátja az életvédelmet,és nem marad így,csak amíg kiderül a probléma okozója.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2017
(#) Bakman válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
Nincs a közelben szigetelésvizsgáló? Azzal kísérletezni sem kellene csak körbemérni a paneleket.
(#) BarnaPili válasza Bakman hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
Nincsen sajnos. Az a baj,hogy a kereskedő is csak egy Fírelére kötéssel vizsgálja(telefonban ezt mondták).Megpróbálok szerezni egy szigetelésvizsgálót. Mekkora feszültséget szabad rákapcsolni?
(#) Bakman válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
Ha 500 V-os vizsgálófeszültségen jó a szigetelés, akkor 230 V~ is mehet rá nyugodtan. Kikötöd a panelt a hálózatból, majd valamelyik bekötési pontja (fázis vagy nulla) és a földelés között mérsz.
Idézet:
„a kereskedő is csak egy Fírelére kötéssel vizsgálja”
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2017
(#) BarnaPili válasza Bakman hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
Van egy Ilyen lakatfogóm
ha veszek hozzá egy ilyen adaptert,használható cucc ez?
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2017
(#) Bakman válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
Erre nem merek válaszolni semmit, nem ismerem a műszert, a kiegészítőt még kevésbé.
Következő: »»   4 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem