Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Intel 8080A, 8085, Zilog Z80
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Stakypot hozzászólása Okt 21, 2006 /
 
HElló

Kellene a 8080A-s proci utasításkészlete, meg azoknak az értelmezése, és a hexadecimális kódja!

Tudtok segíteni?
(#) Norberto válasza Stakypot hozzászólására (») Okt 21, 2006 / 4
 
Az adatlapok megfelelő oldalain megtalálod mindenre a választ...
(#) Stakypot válasza Norberto hozzászólására (») Nov 3, 2006 /
 
Találtam egy könyvet!
uP hobby (Madarász László)
Elég sok jó dolog van benne, pont amire szükségem van!

Minden jót
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Feb 22, 2008 /
 
Sziasztok!

Ennél jobb topicot nem találtam, újat meg nem akartam nyitni, de valaki nem tud valami fejlesztőkörnyezetet (elsősorban assembly nyelven) Intel 8085-ös procira vagy társaira (8080)? Igazából ebben a félévben ezt a procit tárgyaljuk digiális technikából az egyetemen, és én meg jó kihívásnak találom hogy összedobjak majd vele valami egyszerű hardvert és kipróbálni (futófény ) (meg tanulni belőle sokat, hogy jó legyen a félévvégi jegy ). Valami olyan fordító kellene hozzá ami EEPROM szempontjából emészthető formátumba fordítja. (Aztán meg összedobok egy USB-s AVR-es EEPROM égetőt...)

Illetve van valakinek elfekvőben Intel 8085-ös procija? Sajnos nem lehet kapni, csak 8080-at
(#) El_Pinyo válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Feb 23, 2008 /
 
Szia! Szerintem nem nagyon fogsz találni ilyen dolgokat, mivel a 8085 igen csak elavult processzor. Azért tanítják, mert viszonylag egyszerű felépítésű és könnyebb megérteni a működését, mint egy 386/486-osnak. Azzal majd informatika I.- n fogsz találkozni. Ha annyira érdekel a 85-ös lelki világa, akkor keresd meg Dr. Iváncsy Szabolcsot (V2/433), ő egy nagyon segítőkész tanár és biztosan segít a megértésben.
Üdv.
(#) Norberto válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Feb 23, 2008 /
 
Asszem, nálam a szekrény mélyén még lapul 1-2 ilyen példány...
(#) vizor válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
http://www.oshonsoft.com/8085.html

Van itt többféle szimulátor, assembly alapokon. PIC, PIC18, PIC10F, Z80, AVR, és persze 8085. Nagyon jó kis progik.

A PIC simulator-t használom is a 16F-es szériák programjainak tesztelésére. Nagyon jók a vizuális kiegészítők, ledsorok, lcd, gombok, léptetőmotor, stb. a funkciók bővíthetők activex vezérlőkkel. Persze ilyen vizuális dolgok a 8085-ben kevésbé vannak, hiszen ott más a perifériakezelés mint egy PIC-nél.
(#) szilva válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
Szia!

Szívmelengető, hogy még mindig foglalkoznak 8085-tel Nekem az első deszkagépem (szó szerint, egy darab deszkán volt összerakva, próbapanelen) 8085-ből készült, 25 évvel ezelőtt. A 8080-nal nagyon strapás foglalkozni, mert kell neki egy zsák tápfeszültség, meg egy rakat körítés, hogy előálljanak a normális rendszervezérlő jelek.

Zilog Z80-nal is építettem pár deszkagépet, és Z80-at szerintem még a mai napig kapsz boltban is.

Fejlesztői környezet... Hát én anno azt csináltam, hogy papíron megírtam egy roppant egyszerű, hexa memória író-olvasó programocskát, azzal lehetett billentyűzetről bevinni a gépi kódot a memóriába, majd elindítani a programot. Ezt a "monitorprogit" meg egy ismerőssel EPROM-ba égettettem. Ennél azért biztos komfortosabbat kellene ma csinálni

Évekkel később egy őrült ötlettől vezérelve összedobtam egy mikrogépet, aminek a memóriája a PC printerportján keresztül volt írható-olvasható. Így nem kellett bele semmilyen EPROM, egy 64K-s statikus RAM volt az összes memóriája. Talán valami ilyesmit meg lehetne építeni ma is. A PC-ből eléréshez kell pár buszmeghajtó és multiplexer, maga a mikrogép a processzorból és a RAM-ból áll mindössze, de nyílván lehet tenni rá valamiféle perifériákat is.

Ha elkezdesz valami ilyesmit, esetleg tudok segíteni ötletekkel.
(#) proba válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
Nem tudom valami régi pascal vagy c program asm sorába beírkálni a programot ,talán a végrehajtás tesztelhető,hogy eprom hogyan lessz belőle azt nem tudom.
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Márc 19, 2008 /
 
Elvileg láthatáron van egy-két 8085-ös beszerzése

Jelenlegi elgondolásom, egy 8kbyte-os EEPROM (amit egy erre a célra összehajított USB-n keresztüli AVR-es epromégetővel programozok föl), egy 32kbyte-os SRAM ami a 486-os alaplapokban található meg, meg még a szükséges néhány IC és kész. Elsőnek futófény lesz belőle

Fejlesztőkörnyezetet annyit találtam, hogy van linuxra meg windowsra van szimulátor, meg találtam egy ASM85-ös fordítót az meg egy paraméternek adott fájlt befordít bináris állományba, onnan meg az a fájl mehet az eepromba. Szóval a programozással elvileg semmi gond nincs.

Igazából semmi komolyabb célom nincsen vele, csak mégiscsak legyen kézzel fogható amit tanulunk
(#) szilva válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 25, 2008 /
 
Lomexnél láttam ma az árlistában "MSM80C85AH (OKI) 8-BIT CMOS MICROPROC. DIP-40" CMOS procit. Igaz, nem olcsó, 1000Ft a nettó ára, de lehet kapni. CMOS Z80-at is lehet, ráadásul az olcsóbb.
(#) kiskacsa hozzászólása Máj 4, 2008 /
 
Sziasztok!Lenne egy kérdésem.Lehet -e egy gépi ciklusban több érték a címbuszon és adatbuszon?Választ előre köszönöm.
(#) kiskacsa hozzászólása Máj 4, 2008 /
 
Intel 8080 - as mikroprocesszorról van szó
(#) kRoy válasza kiskacsa hozzászólására (») Máj 4, 2008 /
 
Feltételezem hogy a "gépi" ciklus alatt azt az időtartamot érted, ami alatt stabil jelszintnek kell egy adott vezetéken lennie.

Ahhoz hogy több eszköz egy időben befolyásolhassa egy vezetéken a jelszintet open draines vagy open collectoros kimenetekkel kell rendelkezniük. Ez a kapcsolás pedig az alkalmazott logika függvényében wired-AND vagy wired-OR lesz, magyarán az egyes eszközök által kiadott jelszintek logikai eredőjét fogja látni a céleszköz.

Ha a céleszköz bemenetén a H-szint jelenti az aktív értéket, akkor kerülnek ÉS kapcsolatba az eszközök kimenetei (hiszen minden eszköznek H szintet kell kiadnia hogy az eredő is H legyen). Ha pedig az L-szint jelenti az aktív értéket, akkor kerülnek VAGY kapcsolatba az eszközök kimeneti értékei (hiszen elegendő egyetlen eszköz alacsony jele, hogy a többi magas jele "ne számítson") Ez az OC/OD és a felhúzóellenállás miatt van.

A gyakorlatban nincs értelme a párhuzamos cím/adat buszokon ilyesmit alkalmazni soros buszon viszont (pl I2C) gyakorta alkalmazzák.

Alkalmazzák viszont a parancsbuszon a feljebb leírt tulajdonságok kihasználása mellett (WAIT, BUSY, IRQ, NMI etc jelek előállításához)
(#) GreaT válasza Stakypot hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
Sziasztok,

Esetlegesen nincs meg valakinek ez a könyv?

uP hobby (Madarász László)

Köszönöm,

(#) lapose válasza GreaT hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
Szia!

E-mail ment.
(#) richard hozzászólása Márc 5, 2010 /
 
Szisztok!!
Segítséget szeretnék kérni, tanuljuk a 8085 assembly programozást, és amit kaptam feladatot nem igazán tudom elkezdeni. Remélem valaki tud segíteni benne.
Csatolt képen van a feladat. előre is köszönöm.

Kép028.jpg
    
(#) erbe hozzászólása Aug 20, 2010 /
 
Kezembe került egy Z80 alapú szerkezet. Cosmic PC 204. Eléggé szétbuherálta már valaki, javítási szándékkal.
Hiányzott az órajel IC meg néhány összeköttetés. Az órajel rámegy egy 7493-asra és 1 PNP tranzisztor bázisára. Ennek a kollektora +-on van, az emitterkörében 1 db 22 Ohm-os ellenállás, a vége - - on. Az emitterről nem megy tovább. Jó lenne tudni, merre megy, mert így csak megjelenik az órajel hatására a kijelzés de a CPU nem indul. Z80 CLK bemeneten állandó H szint van. Hasraütve meg nem akarom összevissza rakosgatni, mert könnyebb valamit tönkretenni, mint megjavítani.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
Már későn vettem észre és nem tudtam javítani. PNP tranzisztor kollektora - - on, emittere+22 Ohm + - on.
(#) Shpongle hozzászólása Jan 20, 2011 /
 
Üdvözlet Mindenkinek!

Egy kis segítségre lenne szükségem.

Z86E0812-PSG típusú Zilog gyártmányú mikrokontrollerhez keresek égetőt.

Nem feltétlenül megvételre keresek. Ha van rá mód, akkor csak kölcsön szeretném kérni egy-két hétre.
Van nekem egy Wellon VP-380-as univerzális égetőm, de sajnos ez a proci már nem fért bele a kis agyába.

Gondolom senkinek nincs konkrétan Zilog kontrollerekhez égetője, viszont az univerzálisak közül némelyik ismerheti. Például a komolyabb Wellon-ok.

Ha valaki tud más megoldást javasolni, örömmel fogadom!
Elég sürgős és fontos lenne a dolog.

Segítséget előre is köszönöm!

Üdv,
Gábor
(#) donjon hozzászólása Márc 18, 2011 /
 
sziasztok!

Cserelnem kell z80as cput,es talaltam a lomexnel z80at de nembiztos hogy csereszabatos az enyemmel. a lomexba ez van z84c2010 pec z80 c 10mhz pio,es z84c0010 peg z80 c 10mhz 8-bit cpu.Az enyembe z8400ab1 z80 a cpu,z0840004psc z80 cpu voltak szerintetek csereszabatos a lomexes az enyemel?
(#) donjon hozzászólása Márc 18, 2011 /
 
kiegeszitem a kerdesem ha mind a ketto dil akkor cserelheto,es nemszamit hogy nem pont ugyanaz pl a regim 4mhz a lomexos 10mhz mukodni fog rendesen?azt ertem hogy egyik gyorsabb,mint a masik,de cuppra cserelhetok?
(#) jefflynn válasza donjon hozzászólására (») Márc 18, 2011 /
 
A z84c2010 nem Z80 proci, hanem azzal együtt használható PIO, azaz parallel input output eszköz, tehát a Z80-at ne cseréld ki erre.
(#) vaxx hozzászólása Aug 26, 2011 /
 
Sziasztok!

Van valakinek 5lete arra nézve, hogy miképpen lehet 8155 -öt (vagy egyéb multiplexelt busz -os cuccot) z80 -hoz illeszteni?

Másképpen fogalmazva: hogyan illik előállítani pl. az adress_strobe jelet?


Segítségeteket előre is köszönöm!
Misi
(#) Tanyasipeti válasza vaxx hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Szia !
Kb. 20-25 éve zényolcvanaztatam utoljára
De így kapásból azt mondanám, hogy az -RD, -WR, -IORQ, -MREQ, valamint az órajelből az ALE kikapuzható. Kell még 16/8 multiplexer is. Ha rendelkezésedre áll a CPU órajelének a duplája is, akkor elegáns megoldáshoz juthatsz. 74HCT sorozatból is összeállíthatod, vagy GAL/PAL jöhet még számításba. Ágyúval verébre: valamilyen CPLD.
Régen bipoláris ROM volt az egytokos megoldás mindenre, ma az már nem játszik
Ha a fenti pár sor nem segítség, előveszem az adatlapokat és rajzolok egyet neked...

Új tervezés, vagy meglevő berhelése folyik? Ha bővebben elmeséled a feladatot, a cél ismeretében esetleg más megoldás is szóba jöhet.
Üdv: Tanyasipeti
(#) vaxx válasza Tanyasipeti hozzászólására (») Aug 27, 2011 /
 
Szia!

Én kb. 20 éve z80 -azom. Persze nem arról van szó, hogy ne foglalkoztam volna PIC -el, de az elmúlt ~20 évben annyi, de annyi z80/8085 -hoz kapcsolodo cuccom osszegyűlt, pl.: párh. A/D ill. D/A chip, 74xx -es IC -k, (tehat a TTL-korszak vége).
Volt/van néhány régebbi gépem is (jelenleg nem sok van), pl.: a "nagy kedvenc": ASY-PC.
ASY-PC: Z80, 64k, 1Mbit/s -es hálózat, SCSI I (SASI), FDD, 2x párh., 1x RS232C. Ezt egyik rokon fejlesztette anno, ebből kifolyólag megvan a TELJES fejlesztési doksija, eprom tartalommal, kommentekkel, (alacsonyszintű) működési leírással, CP/M, C/BASIC/PLM/ASM/FORTRAN. Régebben sokat "szorakoztam" ezzel: "tápegység/varicap vezérlés" (R/2R), '96-97 -ban még egy egyszrű öntözőrendszert is vezéreltem ezzel.

Megj.: bezzeg, ha annak idején lett volna sdcc fordító!

A helyzet az, hgy a floppy-vezérlője már megadta magát, stb...

A jelenlegi elképzelés az, hogy "ennek a romjain" felépítek egy új rendszert, valamivel gyorsabb és jelentősen bővebb változatban.

Az aktuálsi elképzelés alapja: Z8S180 (33, ill. 32MHz, 1Mbyte ram, clocked serial port, "full-address" dma,...), Z84C90 KIO (2x PIO, 2xSIO, 4ch CTC,...). Ezek mellé befigyel még (DMA-képes) IDE vezérlő, 1db 16 bites párh. ADC, 1db 16 bites párh. DAC, meg néhány apróság.
Gondolkodom még azon, hogy IDE helyett tegyek -e bele egy NCR5380 -as chip -et, mint SCSI vezérlőt, mivel hdd -m lenne hozzá nem is kevés.

Ami fontos, hogy a 8155/8755 -ös chip -ekből irdaqtlan mennyiség van. (Ezért érdekes az ALE).

Az már megoldott, hogy amikor a CPU egy lassabb perifériához kíván fordulni, akkor az órajelet (szinkronban) levegye a rendszer. Ez az elv anno nagyon szépen működött a Z80A -s időkben. Ebből kifolyólag a 2x -es órajel is rendelkezésre áll.

Valójában 3 "nagyobb" dilemmám van:
1: a memóriát csináljam meg sram -ból vagy dram -ból? Ugyanis az sram egyszerűbb, viszont jóval több helyet foglal (a 486 -osok cache ramjai, 32k/chip), avagy 30/72 pin -es dram -ok (SIMM/EDO/....).
2: Használjam a Z180 saját memórialapozóját, vagy tegyek bele egy 74xx612 -est? Az előbbi max. 3 bank, ami n*4k, viszont "on-chip". Az utóbbihoz kell még egy s más, viszont nemcsak 3 bank lehetséges, valamint 4k -s lapokkal már 16Mbyte elérhető (esetleges ramdisk -re gondolva)
3: boot-EPROM/flash/... kérdésköre: Az alap-EPROM lehet 2764/27128/27256/27512. Ebbe menne bele az a kód, ami elengedhetetlenül szükséges. Jelenleg 2 verzión gondolkodom:
Az egyik az, hogy ebbe az (UV)epromba belekerül a soros eeprom -ok kezeléséhez kellő dolgok (amely eepromokat a Z180 -s "clocked serial port" -jával kezelnék, ill. pickit 2 -vel programoznék).
A másik az, hogy ebbe az (UV)epromba bekerül egy teljesen lecsupaszított hdd kezelő rutin, ami már hdd -ről ránt be mindent, ami kell. Ez utóbbit megalkotni talán macerásabb, de hosszútávon érdemes lehet.

Tudom,hogy ez soknak tűnik, de szerintem nem olyan veszélyes, ugyanis:
- anno az ASY-PC -n már csináltam 16K -s ramdrive -ot
- anno egy ASY-PC -t már átbuheráltam sram -osra (igazi "GányElectric" módon, de működött)
- anno az ASY-PC tudott bootolni hdd -ről: SCSI I. vezérlő->SCSI-MFM átalakító->MFM hdd.
- néhány éve ASY-PC -hez illeszetettem IDE hdd -t (a 2db párh. port segítségével, ezt is amolyan GányElectric módon, DMA nélkül,...), "brahiból"

Amiért NEM ASY-PC "egy az egyben":
- lassú (messze nemcsak a 4MHz -es ürajel miatt)
- igen korlátozott DMA rendszer
- piszok kevés párhuzamos port
- nincs A/D
- nincs D/A
- nincs szabad CTC (de még egyetlen egy CTC port se!)
- a "clocked serial port" megvalósítása az eredeti gépen igencsak macerás

Tudom, hogy:
- egy egyszerű dugasztáp teljesítménye messze nem lesz elegendő.
- PIC -el (vagy AVR -el vagy egyébbel) egyszerűbb
- PIC/AVR/... kevesebbet zabál
- nem fog sorozatgyártásba kerülni (előreláthatólag max 3-5 db fog készülni)
- ez csak hobby (félig-meddig szórakozás)

Kb. 2+ éve voltak próbálkozásaim arra nézve, hogy 8755 -öt illesszek Z80A -hoz. Próbapaneles változat volt, de (lehet, hogy pont amiatt) nem volt valami atomstabil.

Emlékeim szerint talán pont a 8755 -nél volt olyan, hogy jelezte azt, hogy "mikor vehető el az ALE", azaz nem egy egyszerű ALE impulzus kell, hanem oda kel még egy külön WAIT jel is.

Időközben kénytelen voltam elővenni a témás megint, mert az ASY-PC már nagyon a végét járja sajnos.


Üdv.
Misi
(#) Tanyasipeti válasza vaxx hozzászólására (») Aug 27, 2011 /
 
Szia!
Akkor tehát nosztalgia fejlesztésbe fogtál .
És úgy, mint a régi szép időkben, amikor nem az határozta meg, milyen alkatrész kerül az áramkörbe, hogy mi a legcélszerűbb, hanem, hogy mit lehet kapni, vagy mi van a fiókban.

Én az ASY PC-vel nem találkoztam eleddig, de a leírásod alapján komoly gépet sikerült faragni Z80 alapon. Alkalmasint utánajárok.

De lássuk a lényeget:
Régen a busz illesztéseket úgy csináltam, hogy a rendszer óra duplája, vagy négyszerese egy szinkron számlálót hajtott, annyi bitesre kialakítva, amennyi egy CPU gépi ciklust teljesen lefedett. A számlálót a reset és a gépi ciklus vége hozta alapállapotba. Gépi cikluson belül a számlálót hajtó órajel periódusidejének megfelelő pontossággal tudtam kikapuzni bármilyen, a periódusidő egész számú többszörösének megfelelő idejű jelet.
Ha a wait lábbal kapuzod a számláló órajelét, akkor a wait ugyanúgy megnyújtja a gépi ciklust a számlálóban is, mint a prociban. Akkoriban LSTTL kapukkal és 74188-al készült az ilyesmi. Manapság ezt a feladatot - ha kicsi -, GALlal, -ha nagyobb-, CPLD-vel oldanám meg. Már csak azért is, mert ha valamit változtatni kell rajta menet közben, egyszerűen letöltöm az új verziót. Van, aki meg FPGA-ba tölt le mindent, még a processzort is

8155-öt használtam régen, de igazából akkor sem éreztem úgy, hogy egy nagy durranás. Port bővítőnek már akkoriban is mindenki 8255-öt használt, időzítőnek 8253-at, RAM-nak meg RAM-ot.
A 8755-öt eleve elfuserált ötletnek tartottam, soha nem is használtam. Drága volt, a 2K EPROM a legritkább esetben volt elég, kizárta a továbbfejlesztés lehetőségét. 8255+28 lábú EPROM foglalat + jumperek volt a megoldás. A 8155+8755 felállásnak gyakorlatilag csak akkor volt létjogosultsága, ha egy abszolút minimál konfigurációs 8085-ös rendszert akartál összehozni. Akkor valóban kellemes lehetett, hogy mindössze 3 tok és volt egy működő procikártyád.
Mivel nem profit orientált fejlesztést csinálsz, nem foglak lebeszélni róla

Ha még nem választottál procit, és mindenáron Z80 alapon akarsz továbbmenni, akkor én nem 180-al, hanem 182-vel csinálnám. Abban egy tokon belül ott egy csomó periféria: 2 csatornás DMA, időzítő, 4 soros port, paralel port. Sőt, ha van ISA buszos géped, akkor az egészet össze tudod hozni egy PC-s kártyára, ami egy szabvány 16450 típusú soros port mögött látszik a PC szempontjából.

Ha emellett döntesz, szívesen adok belőle pár darabot, mert egy korábbi munkámból megmaradt, nekem már nem kell Sőt, akár egy kártyát is kapcsrajzzal együtt, amin egy ilyen proci helye van + 512KB Flash, meg 512KB RAM, RTC4513, és némi csicsedli, amiből kialakítható egy soros port.

A memória lapozásra én egy öszvér megoldást javasolnék: használnám a proci MMU-jét és ha szükség van rá kiegészíteném egy nagyobb léptékű lapozóval. Igaz, a belső MMU csak 1 MB-ot kezel, de szerintem nagyon jól kezelhető és a Zilog ZDS-ben levő fordító támogatja. Kódot pedig vélhetően csak az 1MB határ alatt akarsz futtatni, a többi úgyis csak háttértár lenne.

Sok sikert kívánok, nem kis fába vágtad a fejszédet, még akkor is, ha azért már korábban tettél le komoly fejlesztéseket az asztalra. Azt hiszem a szabadidőd egy időre ezzel jó ki lesz sámfázva

Üdv:
Tanyasipeti
(#) vaxx válasza Tanyasipeti hozzászólására (») Aug 28, 2011 /
 
Szia!

Igen, nosztalgia-fejlesztésbe fogtam, nem is kicsibe!

Az ASY-PC (mint már kiderült) nem amolyan játékgép volt, mint a ZX-Spectrum, vagy az Enterprise, vagy hasonlók. Mint már írtam az egyik rokon volt a fő fejlesztője még bőven a 80' -as években. Eredetileg tudtommal a Szolnok környéki benzinkutak vezérlésére használták.

A GAL/CPLD/FPGA nem rossz elgondolás. Csak sajnos én nem tudom ezeket programozni. Tudok olyat a környezetemben, aki tud ilyet programozni, de az már macerás lehet. De nem lehetetlen.

8155/8755: azért gondoltam ezekre, mert irdatlan mennyiség van belőle, pl.: 8755 -ből több, mint 50db, a 8155 -ből pedig több, mint 25db. Értelemszerűen nem izgat a 8755 -ős 2k ROM -ja, sem pedig a 8155 256byte RAM -ja. De még így is kell ezeknek a multiplexelt busz.
Viszont LCD meghajtására, meg IDE hdd elé elmegy.

Z80ACTC -ből van "néhány".
A 8253/8254 szintén poénos, csak nekem kevés van ezekből (a kettőből összesen kb. 5db). Pedig a 3x16bites számláló nagyon poénos, főleg, hogy BCD -ben is tud számolni! Ha a 8254 -ből be tudnék még szerezni néhány darabot, akkor nem lenne rossz. (8253: 0...~3MHz, 8254: 0...10MHz)

Procit már választottam, molyan nosztalgia-fejlesztés alapon: Z8S18033VEG (CPU: 2xDMA, 2x"SIO"). Ez van a fiókban, ill. van hozzá Z84C9010VEG (KIO: 2xPIO., CTC). Mindkettőből 3-3db. PLCC tokosak.
A 182 -es érdekes, csak mivel adotak a körülmények inkább a "kisebb ellenállás" felé mozdulok el. No meg a QFP tok forrasztása sem a szívem csücske (volt már ilyen tokkal dolgom, csak nem szeretem).
Gondoltam még a hagyományos Z80 -ra (mert abból is van több, mint 30db, de hosszas elmélkedés után inkább a 180 -as lett kiválasztva.

A Zilog ZDS nálam nem biztos hogy nerő, ugyanis tudtommal csak win* alatt fut.

A jelenlegi legnagyobb dilemmám, hogy az alap-memóriát (1Mbyte) csináljam meg 486 -osok cache ramjából (10ns), avagy 50+ ns -os dram -okból?
Meg ugyebár a dram -okat frissíteni is kell. Persze, ha ismeri a cucc a CAS before RAS -t, akkor nem veszélyes,
csak piszkosul nincs kedvem a RAS-only -s kapuzásokkal bíbelődnöm.
No és persze a meglévő irdatlan mennyiségű SIMM/EDO/... ram modulokon lévő ram chip -ek adatlapjait szinte lehetetlen előkeríteni.

Az ASY-PC alaplapról szerintem holnap töltök fel képet, hogy lehessen szörnyülködni.

Üdv. Misi
(#) vaxx válasza vaxx hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
Szia!

Ez a "holnapi feltöltés valahogy nem sikerült.

De most itt vannak. Sorry a késésért.
Időközben megterveztem a reset ill. a waitstate áramkört is.
(#) phr3ak válasza vaxx hozzászólására (») Nov 12, 2011 /
 
Mi lett RAM ügyben? Én 512KB-os dip-es sramot szeretnék beszerezni.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem