Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Akkor kösd ki megint a körítést,és úgy próbálj hegeszteni.
A primert az visszaraktam ugy ahogy volt eredetileg.Akkor maradjon igy és kössem ki a védelmeket és probálkozzak?
Szia.Megprobáltam igy is és igysem fog ivet...Még mindig olyan mintha nemlenne ereje...Az áramválton mekkora fesz kell hogy legyen?Mert nem emlékszem pontosan hogy 60 vagy 80 menetet tekertem e rá...Vagy ezt igy nemlehet megmondani...
Az áramváltón akkor lesz fesz,ha a kimeneten lesz áram azzal ebben a problémában nem kell foglalkozni,vagy is a gép elvileg max gázon indulna és a potinak megfelelő áramra állna be.én még mindíg azt mondom fordítsd meg a főtrafó primerjét.Valamikor kezdő koromba jártam így hogy csak szikrázott nem fogott ívet,úgy rémlik ez megoldotta.Egyébként egy hétig kinoztam nem ment tönkre.
Hát jo akkor ez lessz.Amugy a szekundert nemlehetne megforditani?A primert épp ugy huzalosztam,hogy nem ér át a másik csatlakozohoz az adott huzal igy majd alakitanom kellene...
A szekunder az meg elég hosszu.
Primer puffereken esetleg még lehetne mérni, hogy megvan-e a 320V?!
Ha nem lenne meg már jelezte volna indián telefonnal.
Ujra itt!
![]() ![]() ![]() Megforitottam a primer kivezetéseet és láss csodát lehet hegeszteni!Egyenlöre csak egy fél 2.5 es pálcát nyomtam el kb fél potinál.Szépen vitte nemvolt fura hangja(már amennyire én értek a hegesztéshez)meg amugy már hallottam invertereset hegeszteni és az is ilyen csendben volt mint az én mackóm.A többi proba majd hétfön addig meg marad az öröm! Köszi a segitséget Tubi56,Erdgab,Gelee! Külön Köszönet Dara fórumtársnak a mai közel egésznapi segitségéért!Nagyon hálás vagyok! Itt egy kép az áramváltorol,hegesztés közben.Ha jolnézem a bekötés jo. Üdv mindenkinek és szép estét! Majd hétfön jövök a többi infoval!
Na végre.Azért remélem a szkópod földelése az ki van kötve?Én így nem mertem volna rárakni.
Akkor örüljünk van még egy kész gép. Van még egy fórumtárs,azt is várom.
Szervusz!
Holnap megérkeznek a HFA diódák, rendeltem még két UC-IC-t és megkapom a hegesztő trafót is aminek a szekunder feszültsége 48 V. Persze közben még munkába is kell mennem, úgyhogy még pár nap amíg tudok foglalkozni a készülékkel. Nem néztem meg, de a hálózati Graetz kibírja az ilyen balesetet? A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2016
Szervusz Sándor!
Kiforrasztottam az IGBT-ket meg a 4 db. HFA diódát. Az a két IGBT ami a panelen közelebb volt a főtrafóhoz zárlatos lett külsérelmi nyom nincs rajtuk. ( az egyiknél minden kivezetés között zárlat van, a másiknál csak két kivezetés között). Multiméter szakadásmérőjével mérve minden dióda jónak mutatkozik. Akkor mindent összegezve, ha a négy IGBT-t kicserélem, elég (vagy cseréljem ki a diódákat is a biztonság kedvéért?) valamint a meghajtást kipróbálom, és a gate Zennereken mérem az 5,7 V-ot valamint a felvett áram is megfelelő akkor ez azt jelenti hogy ezzel az egységgel nincs baj ! Megkaptam a hegesztő trafót ( U-ki 46 V) és holnap lehet lesz egy (szovjet gyártmányú) szkóp is.
Ha a diódákat jónak méred,akkor megfelel.Az 5,7V is jó.A 46V trafó is megfelel,12V izzókból 2-3-400W terhelés kell majd.
Üdvözlök mindenkit!
Először írok ide, olvasom a fórumot, igaz kicsit le vagyok maradva, még csak a 11. oldalon járok. ![]() Főtrafónak 6db U57 lenne a tervem, jelenleg még csak 4-nél tartok. Főtrafóhoz szekunderéhez és kimenő fojtóhoz rézlemezt szeretnék használni, 1,8x0,8mm-esből van "nagyobb" mennyiségem. Nem tudom mennnyire felel ez meg a célnak. Egyenirányítás utan van 3700µF/400V és 2x680µF/400V kondenzátorom. Nem tudom van-e értelme a ngyobbat beépíteni... Előnye, hogy M6-os menet a csatlakozása, már ha ez előnynek számít... A segítséget és a véleményeket előre is köszönöm! Üdv Ottó
Azt a modult semmiképp ne hajtsd 30kHz-el, kár lenne érte ha elszállna. Eredeti alkalmazásában kb. 8kHz-en megy, és a meghajtásról céláramkör gondoskodik. Inkább maradj az eredeti ajánlásoknál,amiket az építők már kipróbáltak.
Sziasztok, legutóbbi jelentkezésem óta kijavítottam a készülő gép hibáit. Rendberaktam az áramváltót, újra tekertem a főtrafót. Mostmár 3 helyett 4 pár u57-es mag van benne toroidban. A hosszú vezetékeket rövidebre vettem. Sikerült be is dobozolnom. Mégegyszer nagyon szépen köszönöm a fórumtársaknak a sok segítséget, és a sok információt amit közzé tettek a fórumon. Ez lett a vége képekben, még kis finomítások valószínű lesznek de ez a végeredmény.
Kívül jól mutat. A bele is ilyen szép? Használd egészséggel!
![]()
Ha lesz időm teszek fel pár képet, bár a régebbi hozzászólásaimban nagyvonalakban benne van. Köszönöm szépen.
Üdv.Rég jelentkeztem már maci ügyben,igaz nem volt miért mert még az épités befejezését csináltam és az idöm is kevés volt...Viszont most lenne itt egy kis problémám...A maci-ba hökapcsolo gyanánt a mellékelt kapcsolást épitettem be,kisebb nagyob sikerrel....Annyit modositottam a kapcsoláson, proli007 forumtárs javaslata alapján,hogy tettem 3 mbr-t és ezeknek külön külön megépittem a komparátor részét,de a ref.elöállitás az egy tl431-essel maradt és ez megy mind a 3 komparátorra,valamint a 3 komparátor kimenete 1k ellenálással közösitve kapcsolják a tranzisztort,az meg a relét...Igy akármelyik mbr is felmelegszik 80 fok körülire a relé meghuz és inditja a maci nyákon lévö hövédelmet...A kapcsolás müködik is szépen,akármelyik mbr-t is melegitem a relé meghuz mikor eléri a kb70-80 fokot(ennyire állitottam)...Viszont a gépbe szerelve azt tapasztalom,hogy kb fél poti állástol fejjebb tekerve,akármilyen pálcával (2.5,3.25,4mm) hegeszteni nem lehet mert ahogy elkezdem,bekapcsol a hövédelem,holott "minden" hideg ahova az mbr-ek vannak rögzitve...Ez mitöl lehet?Az mbr-ekhez vezetö huzal az nem árnyékolt,csak összesodrott két ér,valamint a hökapcsolo áramkör a segédtáp trafomrol megy egy másik leágazásrol,nem pedig arrol amelyikröl a vezérlés is kapja a szuflát...Van ötletetek hogy mi zavarhat be a kapcsolásak?És miért csak fél poti állástol fejjebb???Amugy az mbr-ek szigetelve vannak rögzitve a bordákra..
Hökapcsolo A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2016
Két ötlet:
Az egyik az, hogy az áramkört külön árnyékold le és használj árnyékolt kábelt. A másik kiegészítő javaslatom az, hogy minden komparátor kimenetére tegyél egy-egy soros diódát.
Szerintem hegesztéskor a bordák között amin az MBR-ek vannak valami kis feszültségkülönbség keletkezik, és ez miatt kapcsol be a hővédelem. Vagy az MBR-ek házait kell ősszeközösíteni, külön vezetékkel, vagy el kell szigetelni a bordától őket. De természetesen a höátadásról, hővezetésről gondoskodni kell ebben az esetben.
Csak tipp.Kapcsolj le 2 komparátort a ref.ről és próbáld ki,ha most jól működik hegesztésnél is akkor minden komparátornak külön ref. kell,zavarhatják egymást.
Szerintem meg zajt szed össze ,azért működik hibásan. A komparátorok bemeneteit hidegíteni kellene, hiszen nem kell hogy az átkapcsolás mikroszekundumok alatt megtörténjen, ha az átbillenési idő lassítva van, az nem lesz probléma.
Sziasztok!Köszi az észrevételeket.Egyenlöre annyit csináltam,hogy a hövédelem nyákja alá betettem egy fém lemezt(tv tuner oldalárol számazik) meg az mbr-eknek tettem árnyékolt vezetéket.Eddig tökéletesen müködik,és nem kapcsol le még max-ra tekert poti állásnál sem...
Ugytünik igy marad és szépen teszi is a dolgát... Majd csinálok pár képet a gépröl,mivel már teljesen kész.Igaz még az áram mérés az hátra van de azt majd egy ismerösnél mert neki van nagy áramokat mérö müszre.Itt kérdezném,mennyire is kellene belöni a felsö határt? Eddig kisebb probák voltak a géppel és szépen teszi a dolgát.Huzamos hegesztés az még nem volt vele csk egy teljes 4mm-es elektroda lett elnyomva vele majdnem max poti állásnál és szépen vitte,a diodák bordája kicsit langyos volt az igbt-k hidegek,a fötrafo "közepe" langyos,meg a fojto is langyosodott..A hütést egy 24voltos ventilátor szolgáltatja ami elég jol tolja a levegöt a bordákra.Táncsak lég lessz de ez majd huzamos hegesztésnél fog kiderülni.
És ime a képek.A dobozolás nem az erösségem de azért szerintem elég jo lett...Ami azt illetti a suja az kicsit "nagy" lett egy inverteres géphez képest,de legalább a doboz az massziv
![]()
Szép munka! Használd egészséggel, sok elfogyasztott pálcát Vele! De mit értessz az alatt, hogy a súlya nagy lett? 230V- os 160A- os gyári gépnek is van súlya. 12 kg, vagy még nehezebbek is vannak. Tisztelettel: Jani
Köszi szépen!Ugy értem hogy a doboz anyaga 1.5mm lemezböl van és elég nehéz lett egy inverteres géphez képest.Pl amiket eddig láttam inverterest 160amperest az azért könyebb volt valamivel..De hát ez engem nem zavar,fö hogy müködik és hogy végre befejeztem.
Saját gépem doboza is abból készült, és ugyancsak megvan a súlya, 16kg- ra sikerült. Igaz nekem a vasak is nagyok benne, egy gyári 250A- os gép 3pár vasa a főtrafó, és egy ugyanolyan vas az awi rész fojtója is.
Azt nemtudom pontosan,hogy ez hány kilo de közel lehet a 16 hoz ez is.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2016
Nagyon jól összeraktad, használd egészséggel!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |