Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   452 / 565
(#) dara válasza Sly hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Azt természetesen addig le kell kötni.De azért 300W dobj rá mert akkor nem szabályoz és nem látod a szkópon a szabályzást.
(#) Sly válasza dara hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

ÁÁÁ igy már más...Lekötöm és keresek terhelést...Szerintem majd valami fütöszálat mert az van itthon...Azután mérek és fényképezek!Köszi a segitséget addig is!
(#) dara válasza Jambi hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Pedig ha tudnál valakitől kölcsönözni,sokat segítene mivel nincs szkópod.Nézd még át a gétmeghajtó trafó utáni alkatrészeket,hátha azok is kaptak.Csak a vezérlésnek adsz tápot,ott 5-6V között kell hogy mérj,dvm el.Ha kicseréltél mindent,biztonságosan csak csökkentett táppal tudnád az áramszabályzást is kipróbálni.50-60V 5-10A től még nem szállnak el az igbt,ha valami nem stimmel.
(#) Jambi válasza dara hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Köszönöm a tanácsokat.Holnap nekiállok és kicserélem ami kiment. Amúgy a türelmetlenségemnek estek áldozatul az alkatrészek. Trafót meg próbálok szerezni. Még egy kérdés! Ha a HAF diódák közül van ami mérés alapján jó, azt bent hagyhatom, vagy ahogy előbb írtátok azokat is cseréljem ki!?
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2016
(#) dara válasza Jambi hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Ha jónak méred maradhat,gondolom az egyik kiment.Ugye itt az elektronikában az van ami mérések alapján jó,az jó.Igen a türelmetlenségnek ára van,pláne mint nálad hogy nem tudsz mindent mérni.Ilyenkor csak lassan kérdezni,és sokat mérni,nagyobb az esély.
(#) Sly hozzászólása Feb 26, 2016 /

Hmmm...Kiforraszottam a 33ohmos ellenálást ami megy az uc 1es lábára(maci bövitett vezérlést csináltam) a letapadás led felgyullad és utána picivel elalszik az izzom ami a kimeneten van..A jel a 3845 kimenetén eltünik(ha jol nézem lemegy a kitöltés) meg a fesz.is a kimenettröl...Ez most mi lehet? Leveszem az izzot és pár másodperc mulva hejreáll minden...

Na inkább egy rajzot.Ha lekötötted a letapadás védőt,ne foglalkozz vele,most nem ide tartozik.Hol van itt 33ohm?

Bekereteztem.Ez a letapadásvédelem kimenete...

Hogy miért nem volt jó az egyszerübb,vagy a nélküle?Én csak egy be építettem bele de azt is csak kiválcsiságból.Na kösd ki az összes védelmet úgy mérj.Csak simán ahogy a kitalálója is csinálta.

Kivettem a bekeretezett alkatrészeket és az a jelenség áll fenn,hogy a poti maxra állitva világit az izzo,nem alszik el,viszont ha elkezdem tekerni lefelé akkor kb háromnegyed poti állásnál megint bezavarodik és leáll (lemegy a kitöltés közel nullára)meg kialszik az izzo...De ha nemteszek rá izzot,akkor is ugyanezt csinálja...
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2016
(#) dara válasza Sly hozzászólására (») Feb 27, 2016 /

Akkor ott az ic körül van valami.A8 lábon a ref fesz megvan,terhelés nélkül a potit tekergetve nem szabad változni a kitöltésnek.Mérd meg ha tekergeted a potit,a ref fesz nem változhat,és nem mehet le a kitöltés nullára.A poti felsö ellenlása a min kitöltés próbának helyette berakhatsz egy 4,7K trimmert,és beállítod hogy ne álljon le a gép letekert állásba utána kicseréled fixre.Az alsó meg a max áram beállítása,kezdetnek ide is trimmert szoktam berakni,és a hegesztési próbánál állítom a max áramot utána fixre cserélem.
(#) Jambi válasza dara hozzászólására (») Feb 27, 2016 /

Egy kisebb teljesítményű hegesztő trafó megfelelne-e csökkentett tápnak?
(#) dara válasza Jambi hozzászólására (») Feb 27, 2016 /

Igen,mennyi az ac fesz?És amiket előzőekben leírtam azokat is mérd végig.
(#) Jambi válasza dara hozzászólására (») Feb 27, 2016 /

Értem, akkor valamelyik ismerősömtől kérek egyet, amelyiknek a szekunder oldali feszültsége annyi mint amit előbb írtál.
(#) Sly válasza dara hozzászólására (») Feb 27, 2016 /

Hát nemtudom de valamit nagyon elköthettem...A ref.fesz 5volt és nem változik egyik poti állásban sem,viszont a 4.7k trimmert akárhova tekerem,lemegy a kitöltés amikor letekerem a potit,annyi hogy most nem háromnegyednél hanem kicsit felétöl fejjeb...

Rakd fel a nyáktervet megnézzük.Valami nagyon félrement.

Ezt csináltam...Közben átnézem a kész nyákomat ha nemtalálok semmit azt is feldobom és megnézitek ..
Nemtudom ez lényeges e de mikor nemvolt kikötve smmi védelem akkor nem állt le min poti állásnál és nem is változott semmit a jelem...
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2016

Mindenféle körités nélkül csak az uc,mennie kéne a gépnek vagyis hegesztenie kellene.A többi az beavatkozó rendszer.A nyák rajz,csak az uc körül néztem,jó.Nézd át a panelt.

Hali.Kiforrasztottam még a dioda katodját ami a 3as lábra csatolodik vissza(mert igy ahogy az bentvolt a kimenetröl 6os láb,visszacsatolodott a jel a 3as lábra és ez zavarhatott be neki.).Igy már minden ok.A kitöltés nem változik akármelyik poti állásnál sem.Akkor most hogyan tovább?Inditsam csökkentett táprol és mérjem az áramváltot?

Igen.Ahogy terheled,vagy is tekered a potit,a 3 on növekvő vagy csökkenő fürészjelet kell látnod balról jobbra növekvőt.Ha fordított cseréld meg a tekecs kivezetését.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2016
(#) Sly hozzászólása Feb 27, 2016 /

Sajnos a fütöszállal nemsikerült terhelést cisnálnom,de volt itthon egy 12voltos autó hütöventilátor azt tettem rá a kimenetre.Mellékelem az áramválto képét.Amugy szabályoz rendesen ahogy tekerem fejjebb ugy gyorsul a motor.VIszont amikor megforditottam az áramváltot(kihuztam belöle a primert és a másik oldalt dugtam vissza) akkor elkezdett sipolni a fötrafo és else indult a motor.Tehát ez igy elvileg jo kellene hogy legyen,viszont a fürészjelem nem épp szép..Vagy ez nembaj?

Jó lesz és a tekercs iránya is jó.A jel nem szép,de az iránya láthatóan megfelelő és szabályoz a poti.Rakd össze,soros égő próba,ha semmi rendellenes mehet neki a kraft és a hegesztés.
Fordított áramváltónál nem mindig sípol a főtrafó ezért kell így lepróbálni.

Renben!Akkor visszakötök minden kiegèszitèst ès jön a proba!
(#) Sly válasza Sly hozzászólására (») Feb 27, 2016 /

Szia!Megvolt az égös proba,minden ok!Utána éles proba 10perc járatás,fötrafö picit langyos,nem melegszik semmi..Utána éles proba....Itt jön a probléma mert hát miért is ne lenne
Nulla poti állásban 2.5mm elektroda picit szikrázik...Fejebb tekerem picit jobban szikrázik,szinte maxra feltekerve(nem akartam totál maxra,egy picit visszatekertem a felsö ponttol) mégjobban szikrázik,de nemfog ivet.Itt jegyzem meg én személyszerint az életben nem hegesztettem még,de azt látom hogy ez igy nemjo.Mintha nemlenne ereje...Beletolom az anyagba a pálcát,a letapadásvédö nemgyullad ki.
Ötlet?

A segédáramköreid valamelyike,ez csak tipp,nem működik megfelelően.Ja még megpróbálhatod a főtrafó kezdet végét megcserélni.

De csökkentett tápnál mikor probáltam most utoljára a ventilátorral,akkor kigyulladt a letapadásvédö és meg is állt a motor.Tehát ez elvileg jo,de azért majd mégegyszer kiprobálom.A fötrafo kezdet-véget azt mejiken?Primer vagy szekunder?Ha esetleg most áll jo és megforditom,akkor tönkremehet valami?Mit kellene tapasztalnom inditásnál-hegesztésnél?

A primer.Hát azt kéne tapasztalnod hogy hegeszt.Hogy tönkre mehet e?Most sem ment tönkre pedig nem működik,nagyobb eséllyel megy tönkre működés közben.
(#) Sly hozzászólása Feb 27, 2016 /

Megcseréltem a primert...Csökkentett táprol hajtva probáltam,és sehogy sem akar szabályozni.Az áramválton a jel sem hasonlit semmire.Tehát ezek szerint jovolt az bekötve...Jol gondolom?Kiprobáltam visszacserélve is és ugy megint minden a régi,és szabályoz is a poti.

De nem az áramváltóval együtt cserélted a primert ugye?

Az áramváltot azt a minusz ág felöli kivezetésre tettem.Ugy ahogy kell is neki lennie.
Következő: »»   452 / 565
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem