Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » IP videorendszerek
 
Témaindító: Carp Boy, idő: Okt 6, 2011
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Carp Boy hozzászólása Okt 6, 2011 /
 
Sziasztok! Szeretnék megismerkedni az IP kamerarendszerekkel(biztonságtechnika). Kevés információval rendelkezem ezen területen. Lenne valaki aki el tudná mondani hogyan épül fel egy ilyen hálózat? Kábelezéstől kezdve a felhasznált eszközökig, mit hogyan illesztünk egymáshoz, minek mi a szerepe a hálózatban,minden érdekel.Ha esetleg képekkel is tudná illusztrálni az már hab lenne a tortán. Előre is köszönöm szépen!!
(#) gergelyaki hozzászólása Okt 6, 2011 /
 
Alapnak kell egy számítógép ami felveszi a videót utána egy switch amire a kamokat kötöd meg a gépet és a kamok amiket a switchbe kötsz be.
Összesen ennyi.
Ákos
(#) ciw válasza Carp Boy hozzászólására (») Okt 6, 2011 /
 
Gyakorlatilag ugyanaz mint ha PC-k nek építenél hálózatot.

Mindenhol kilógatsz egy utp-t, ahova kamerát akarsz, a másik végeit összehozod egy helyre, oda teszel egy switch-et és a PC-t amire jobb híjján rátelepítheted a camokhoz kapott szoftvert.
(#) Carp Boy válasza gergelyaki hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
Köszi, én tényleg nem értek hozzá. Picit részletesebben nem tudnád leírni a dolgokat? Minden eszközről egy teljes rendszerfelépítést illetően.
Mi van akkor ha egy már meglévő Lan hálózatot szeretnék fölhasználni a telepítés folyamán. Gondolom itt szükséges valami méretezést is végrehajtanom a telepíteni kívánt kameramennyiség és adatforgalom tekintetében.
Mi az, h PoE táplálás? Én annyit tudok róla hogy a hálózat táplálja meg a kamerát nem kell neki külön áramot adni. Hogyan valósítható meg. Mi az a Switch? Mi a szerepe a rendszerben? Amit a legelején írtam tényleg nincs rálátásom, hogy mit hogyan. Esteleg nincs róla valami írásos anyagotok? Köszönöm!
(#) xzilon válasza Carp Boy hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
Azt hiszem ez meghaladja a hobbielektronika kereteit, de engem is erdekel a tema.
Ezeket senki nem fogja leirni itt, de ha jol hasznalhato linkeket adnatok az biztosan segitene
(#) proba válasza Carp Boy hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
PoE A lan csatlakozón kapja az áramot
(#) Syn7h37ic válasza Carp Boy hozzászólására (») Okt 7, 2011 / 1
 
Röviden, tömören.
minden egyes IP kamera egy saját IP címmel rendelkező eszköz. Ezek az eszközök lehetnek fix, ill. dinamikus IP-vel rendelkezőek. Vegyük fixnek, ott egyszerűbb.
Egy kamera egy IP címmel rendelkezik, ez a kamera UTP kábelen, vagy wifi-n csatlakozik a rendszerhez. Ha UTP kábelen csatlakozik, akkor kell egy switch, amivel több kamerát tudsz összefogni és egy hálózatra kötni. Akár a meglévő lan hálózatra. Erre a hálózatra kell csatlakoztatni a rögzítő eszközt, ami lehet egy számítógép a megfelelő szoftverrel, vagy egy direkt erre a célra készült IP alapú célhardver. A rögzítő eszközben meg kell adni minden egyes kamera IP címét, és a kamerához tartozó felhasználó nevet és jelszót, így lehet a kamerákat azonosítani a hálózaton.
Egy nagyon egyszerű wifi képes kamera pl. a TP-linkSC3171 Bővebben: Link Ehhez adnak ingyenes rögzítő szoftvert is, amivel, ha jól rémlik max. 16 kamera rögzíthető.
(#) Syn7h37ic válasza Carp Boy hozzászólására (») Okt 7, 2011 / 1
 
A PoE táplálás egész pontosan azt jelenti, hogy az UTP kábelen keresztül kapja a kamera a táláláshoz szükséges energiát is. Ez egy kicsi kis átalakító, ami az UTP kábel 4 nem használt erét használja táplálásra.
Bővebben: Link
A switch egy olyan hálózati eszköz, amin van 4-32 db ethernet csatlakozó, a célja, hogy egy hálózatra illessze a különböző hálózati eszközöket, és biztosítsa a kétirányú kapcsolatot az eszközök között.
Bővebben: Link
(#) Carp Boy válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Okt 11, 2011 /
 
Némelyt sikerült kicsit okosodnom az ügyben. UTP cat5, cat5e, cat6, cat6e és cat7 kábeleken történik általában. A cat5e vel már kialakítható gigabites hálózat is. Ha az eszköz és a rögzítő közötti távolságunk meghaladja a 100 m-t akkor jön a switch a képbe. Több km-es távolságoknál optikai kábelt használnunk, illetve a szükséges átalakító eszközt. PoE tápellátás a kis rendszereknél nem bizos, hogy megtérül,költséghatékonyabb lehet a helyi táp kiadása.
(#) tsanyesz válasza Carp Boy hozzászólására (») Okt 11, 2011 / 1
 
Szia!
Az IP rendszerek két részre oszthatók. Egyrészt magukra a kamerákra, amelyek tulajdonképpen hagyományos kamerák, amelyekben van egy digitalizáló elektronika/hardver+szoftver, tulajdonképpen egy célszámítógép ami elintézi a számítógépes hálózatra illesztést is
Másrészt az informatikai része, amelynek egyik fele a kamerában van (a már említett célhardver/szoftver), másrészt maga az informatikai hálózat, a kábelezéssel, switch-el, és a másik végére kötött számítógéppel, ami a rögzítési feladatokat látja el a megfelelő szoftver segítségével. Mondjuk ennyire élesen nem választhatóak el, mivel ugye a kamera egy komplett eszköz. Röviden ennyi. A kamerák analóg részét leszámítva tulajdonképpen egy egyszerű számítógépes hálózatnak fogható fel.
Ha érdekel a dolog, kérdezz, szereltem már egy-két ilyen rendszert, ha tudok válaszolni, szívesen leírom amit tudok.
(#) Inhouse válasza Carp Boy hozzászólására (») Okt 12, 2011 / 1
 
A gigabitesnek csak akkor van értelme, ha az eszközök is tudják, és onnantól nem biztos a PoE, mert minden ér foglalt...
Switch akkor jön a képbe, ha több eszközt használsz, nem rakhatsz 16 hálókártyát egy PC-be...
Az optikai nálad nem igazán fog szóba jönni, nem barkács kategória, a szerszámigénye meghaladja egy kisebb rendszer árát...
A PoE akkor éri meg, ha nem tudsz másképp áramot juttatni a kamerához , pl. egy mező közepén áll egy oszlopon.

Üdv
Inhouse
(#) Massawa hozzászólása Máj 21, 2020 /
 
Sziasztok

Van egy elég nagy gondom ezzel a nagyon ütödött WIFI kamerarendszerrel.
Van 4 WIFI HD kamera, amit csak a szobában lehet párossitani a vevö remdszerrel, mert kint az oszlopon már elérhetetlen a kamera, márpedig a párositáshoz meg kell nyomni egy gombot rajta.
( biztos a jövö Einsteine találta ki).
A rendszer maga 3 különbözö régiot támogat. Eddig az MKK-n ment ahogy ment, de 2 kamerát folyton elvesztett. Rengetegszer reklamáltam eredménytelenül. Most megprobáltam az EU régiot kiválasztani 8. CH. Azzal sem lett semmivel jobb. Még 10 m távolságot sem tud egy kertvárosban a kertben áthidalni. Már megprobáltam jobb antennákkal is. Semmi extra javulás.
Ma leszedtem a kamerákat az oszlopokrol, és most megprobálom pár napig itt a szobában. Ha itt is elveszik valamelyik akkor megy a kukába ilyen vacakot többet már nem veszek a kezembe. A házon belüli WIFIhez csak a központnak lenne köze, de azt még igázán be sem üzemeltem, ( talán nem is kell) de az már kapott IP cimet. Sajnos ott ahol a csatlakoz van csak 1 kamerát lát.
Van valami ötlet mit lehet kezdeni egy ilyen rendszerrel a kukán kivül?

IMG_4608.JPG
    
(#) bbb válasza Massawa hozzászólására (») Máj 21, 2020 /
 
Sajnálom, ha kiábrándítalak, de vagy kivezetékezed, vagy kuka. Aki kitalálta ezt a wifis baromságot biztonsági kamerára és szettben árulja, az kívánom, hogy forogjon a sírjában. Eddig még olyat nem láttam, amelyik ne küzdött volna ugyan ilyen problémával, mint leírtad.
Gyakorlatilag a saját táp helyett stabilizált nagyobb terhelhetőségű tápot alárakva javult a helyzet valamennyit, de ettől még továbbra se volt jó. Ha be volt kötve fixen UTP-vel, akkor ment remekül. Nem tudom melyik a gyenge elem a rendszerben, mert persze a firmware-ben van benne, hogy hova csatlakozzon és milyen jelszóval, saját wifi hálózatra a kamerák önmaguktól nem mentek fel, egyiket se lehetett az ilyen szettes fajtákból átkonfigurálni, saját hálózatot adni nekik.
A kedvencem az volt ezeknél, hogy újraindítás után hajlamosak voltak elfelejteni a hálózati beállításokat is (DHCP ki, fix IP), így azok UTP-n is a használhatatlan jelzőt kapták meg nálam.
Amit nem szettben vett cimborám, azt legalább lehetett konfigurálni, viszont egy betonfal elég volt hozzá, hogy olyan gyenge legyen a jel, hogy a képe élvezhetetlen volt (akár perces kihagyások). Ez utóbbi mondjuk kb. tíz éves történet már, lehet azóta fejlődtek ebben, de a szettekkel friss az "élmény".
(#) Massawa válasza bbb hozzászólására (») Máj 21, 2020 /
 
Nekem is az az érzésem, habár az én rendszerem saját hálozatot alakit ki független a hászi hálozattol.
A képen nem látod a központ 172....... domaint alakit ki, ahova a kamerak valoszinü a MAc cimmel kapcsolodnak. Most benn a lakásban már egy orája mind a 4 kamera megy, épp most vittem el egyet a másik szobába kb 8 m a vevötöl és még megy ( szinte hihetetlen
(#) bbb válasza Massawa hozzászólására (») Máj 21, 2020 /
 
Ezt mondom én is. Az egyben megvett cuccok egy saját hálózatot készítenek, ahol a rögzítő wifi routerként működik. Azonban ezt a hálózatot nem szokták engedni konfigurálgatni, hanem amit a gyárban a frimware-be írtak, az van és kész. "Természetesen" megpróbáltam belemászni az egyik ilyen saját hálózatába laptoppal és wireshark segítségével "kukkolni", nem sikerült. Szerencsére legalább a saját hálózata WPA2-t használt, s nem volt kedvem hozzá, hogy feltörjem (bár lehet, hogy egy rainbow táblás módszerrel gyorsan ment volna, de ha nem, akkor nagyon sokáig tarthat).
Nekünk az elhelyezés úgy nézett ki, hogy beltérben volt minden, egy nagy (asztalitenisz) teremben, a legmesszebb lévő kamera is talán 20m távolságra. A rögzítőnek nyílt rálátása volt, így az első két asztalra néző kamera (kb. 5m távolság) többnyire működgetett, nem nagyon szakadtak le (miután megvolt a tápcsere), de a messzebb lévők sorra elvesztették a jelet és perces kihagyások voltak, vagy közölte a rögzítő, hogy egyáltalán nincs is kamera ott ahol keresem.
Ez a szett bevezetékezve addig működött, míg az első áramkimaradás volt, majd a kamerák visszaálltak valami alaphelyzetre, így elfelejtették a hálózati beállításaikat is.
A szomorú, hogy az aliról rendelt 15-20$-os fullHD (nem wifi!) kameráim eddig mind remekül működnek (kivéve, ami vandalizmus áldozata lett, vagy éppen szereléskor kiejtettem a kezemből négy emelet magasból a betonra - ez új házban működik azóta is, csak időnként van kis hálózati gondja). A 720p HD kamerák azok, amik közül az egyik helyen lévő rendszerint szeret megdögleni, de úgy tűnik ebben a darazsaknak van szerepük, mert az ugyanott, csak máshova lerakott kamera azóta is vígan megy (pont annyi helye van a darázsnak, hogy valahogy bemászik az UTP mellett és ott nem tudom mit csinál, de a kamera idővel megdöglik, a kamera házába már nem tud bejutni).
Viszont legtöbb esetben már csak alaplapot rendelek, azt 8-10$ körül küldik, s nincs tíz perc a csere (a létra tetején egyensúlyozva is csináltam már - na az tényleg élmény volt).
(#) Massawa válasza bbb hozzászólására (») Máj 21, 2020 /
 
A baj az, hogy a régi SD rendszer majdnem 10 évig ment minden gind nélkül, amikor a központ halt meg. (Igaz azon nem igen volt ilyen beállitási lehetöség).
(#) Inhouse válasza Massawa hozzászólására (») Máj 21, 2020 /
 
Majd szólj, ha dobod ki, hogy ott legyek!
(#) Massawa válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 21, 2020 /
 
A régi kamerákat elviheted...
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem