Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » IR lézerdióda teljesítménymérése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) villámkéz hozzászólása Dec 13, 2019 /
 
Van egy HTC Vive virtual reality szettem. Ehhez tartozik két kis doboz, ún. base station, amik rögzítve vannak a szoba két pontján, ezeket "látja" maga a VR headset és a kézi kontrollerek, ezek biztosítanak egy precizen szinkronizált, infravörös lézerjelet, amit gyorsan forgó prizma tükröz szét a térben. A lézervonal áthaladásást érzékelik a headseten és a kézi kontrollereken lévő kis lukak (mármint az azokban lévő fotodiódák), és a felvillanások idejéből tudja a rendszer kiszámítani a térbeli pozíciókat.

Mind a két base station -ben van két (egy előtét-optika által vonallá széthúzott nyalábú) IR lézerdióda, egyiket horizontálisan, másikat vertikálisan mozgatják a forgó prizmák. Namost nekem az egyik ilyen lézerdióda rejtélyes okból meghalt, csak a vertikális adja a fényt, így nem működik az egész. Sajnos újonnan 50e Ft körül van egy base station, úgyhogy meg szeretném próbálni megjavítani magam. Szétszedtem a cuccot, kiműtöttem a két IR lézerdiódát, de semmit nem lehet tudni róluk, és fórumokon se tudja senki, milyen típus és hol lehet beszerezni. De biztos vagyok benne, hogy semmi extra, egy sima, mezei IR lézerre le lehetne cserélni, esetleg a mechanikai illesztést kell megoldani egy kis 3D nyomtatott vagy esztergált csővel. A bajom az, hogy nem tudom, hogy kéne megállapítani az IR lézer teljesítményét, lehet pár mW, de akár 100-200 is elképzelhető. Nagyon nem mindegy, mert a driver áramkör se képes egy túl nagyot meghajtani, emellett veszélyes is lehet, ha az ember szemébe megy egy brutál erős lézer, ami ráadásul IR, szóval észre sem veszi.

Nem tudja valaki, hogy lehet megmérni egy lézerdióda kimeneti teljesítményét? Vannak erre sok százezres gépek, de nyilván nekem az nem járható út. Nincs valami DIY módszer ilyesmire? A hullámhossz nagyjából ismert.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2019
(#) Janszi válasza villámkéz hozzászólására (») Dec 13, 2019 /
 
Olyan gyorsan kopogtál,hogy nem hallottuk.
Akkor szia.
A lézer mekkora feszültségről van meghajtva,és milyen a soros ellenállása?
(#) Skori válasza villámkéz hozzászólására (») Dec 13, 2019 / 1
 
A még működő lézerdióda áramfelvételét kellene megmérni. Ha kicsit erősebb lézert raksz bele, akkor sem fog nagyobb áramot kapni az elektronikától.
(#) GPeti1977 válasza villámkéz hozzászólására (») Dec 13, 2019 /
 
Olyan megoldás elképzelehető hogy van egy fémkocka aminek a bevonata elnyeli szinte teljesen a fényt pl feketér eloxált hűtőborda, erre vetíted a fénysugarat, megnézed mennyire melegszik fel x idő alatt vagy hány fokkal lesz melegebb a környezetnél hosszú idő után, csak kalibrálni kell valahogyan. Ha ellenállással melegíted és tudod hány wattal fűtöd akkor látod milyen gyorsan melegszik illetve hány fokkal lesz melegebb mint a környezeti hőfok, így már lehet számolni, esetleg hozzávetőlegesen kalibrálni.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2019
(#) villámkéz válasza Janszi hozzászólására (») Dec 13, 2019 /
 
Szia!

Igazából csak a kiszedett, rossz dióda tápfeszültségét néztem, azaz hogy mennyi van a kivezetések közt terheletlenül. A feszültésgmérő 3.3V -ot mért, de megnéztem oszcilloszkóppal is, úgy egy kb. 4.2 és 0 közt változó (nagyjából) négyszögjel ment rá. Szerettem volna a jól működő diódán átfolyó áramot is megnézni, de olyan picike csatlakozója van, valami 1.2mm pitch -ű nyák-csatlakozó, hogy még nem sikerült közé ékelni műszert, ilyen csatlakozót meg reménytelen szerezni. Lehet, hogy elvágom a kábelét, ha nem tudom máshogy megoldani.
(#) villámkéz válasza GPeti1977 hozzászólására (») Dec 13, 2019 /
 
Áh, ahhoz szerintem nagyon pici a hőteljesítménye, hogy megbízhatóan mérni lehessen a melegedést. De ha sikerülne is, az a baj, hogy nem tudom mihez viszonyítani. Mert ha mondjuk lenne 6 féle lézerdiódám, és tudnám azokkal hasonlítgatni a melegedést, akkor talán működne a dolog, de csak erre nem érdemes egy egész lézerszínháznyi diódát venni, akkor már olcsóbb venni egy új base station -t.

Amúgy egy sima fotodiódával is lehet mérni a fényteljesítményt, csak azt sincs mihez viszonyítani.
(#) GPeti1977 válasza villámkéz hozzászólására (») Dec 13, 2019 /
 
Igen ha kicsi teljesítmény akkor fotóellenállás vagy hasonló, esetleg egy új lézerdióda aminek ismertek az elektromos paraméterei és a fényhatásfoka is.
(#) Janszi válasza villámkéz hozzászólására (») Dec 13, 2019 /
 
Tehát eléri a fehér led nyitófeszültségét,én simán ráakasztanék egy fél wattos fehér ledet,és megmérném az áramfelvételt.
De ez is csak sacográf,nem egyforma az infrával a nyitófesz,meg a belső ellenállása sem.
De jó lehet egy vörös lézer dióda is csekkolni.
Am ha megadta magát az egyik,jó lenne tudni,nem melegszik-e esetleg túlzottan,mert hamarosan a párja is így járhat.Ezért párban kellene válogatni ha veszel.
Ha a teljesítményét kellene meghatározni,ahhoz etalon vagy kalibrált műszer kellene,meg a rendeléskor a forrás is megbízható kellene legyen,ezek nélkül csak a józan paraszti ész marad,az meg adott.
(#) nedudgi válasza villámkéz hozzászólására (») Dec 13, 2019 /
 
A működő diódák - gondolom - egy ellenálláson keresztül vannak az áramkörbe kötve.
Az ellenállás korlátozza az átfolyó áramot. Ebből meghatározható (a tápfeszültség és a dióda nyitófeszültségének ismeretében) az átfolyó áram maximuma.
Szerencsére van egy működő dióda is, így annak nyitófeszültségét meg lehet mérni.
Szkóppal némi kínlódás után meg lehet saccolni a kitöltési tényezőt is. Ezután már "csak" egy olyan diódát kell keresni, ami azonos, vagy hasonló tokozású, mint az eredeti volt, és impulzusüzemben elviseli az itt fellépő üzemi körülményeket.
(#) GPeti1977 hozzászólása Dec 14, 2019 /
 
Eddig mindenki a bemenő teljesítményre írt, nagyon jó, de nem a kimenő fényteljesítmény a fontos?
(#) Gafly válasza GPeti1977 hozzászólására (») Dec 14, 2019 /
 
Szerintem meg az optikai jellemzői lennének inkább fontosabbak...
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem