Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kábeli zűrzavar, avagy a drótok, alkatrészek hatása a hangra
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   78 / 79
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 25, 2019
Nagyon szép, Karesz.
(#) mek-elek válasza Bartos77 hozzászólására (») Aug 25, 2019
Személyesben lenne a helye!
(#) mek-elek válasza Bartos77 hozzászólására (») Aug 25, 2019
Sajnos az üzemi szoftvernek vannak gyengéi. nem hagyta, hogy mínuszba is nyomjak. Én a pozitívat választottam, azért, hogy ne hasson személyhez kötődőnek a sok mínusz.
A stílusod megint kötekedő, a többivel részben egyetértek.

Részemről kis korrekcióval, a rajz annyiban számít, hogy nem hemzsegjenek benne az alkatrészek. De utána stimt.
(#) Alkotó válasza Bartos77 hozzászólására (») Aug 25, 2019
Az lenne a lényeg, hogy utánépíthető legyen egy áramkör (ha a szerzője érdekeit ez nem sérti).
Ha ehhez több kell mint a kapcsolás (nyilvánvalóan több kell), akkor a többi szükséges információt is meg lehet adni.
Éppen addig kell fokozni az információk mennyiségét, amikor már betartva az ajánlásokat jó eséllyel létre jön az ígért eredmény. Egy-egy alkatrésznek az értékén kívül lehet számos egyéb tulajdonsága is, amik mind rögzíthetőek (akár a gyártó, évjárat stb is a típusok mellett).
(#) mek-elek válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 25, 2019
Igazad vagyon a dologban, még akkor is, ha teljesen egyformák akkor sem lesznek.
No meg a többi járulékos dolog...
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 25, 2019
Hagyjuk most figyelmen kívül azt a "tényt", hogy van mondjuk 2 ember, rajtuk kívül senki nem lehet képes önerejéből jó hangú cuccot építeni, így írhat eleve bárki bármit, vita meg személyeskedés követi.
Ha építettél már erősítőt, ilyet olyat amolyat, akkor meg kellett hogy győződj arról is, hogy sok olvasnivalót kell fenntartásokkal kezelni. Vegyünk egy 10-es skálát, ahol az 1 legyen a vacak hangzás, a 10 meg a nagyon jó. Ugye, azt Te sem hiszed el, hogy egyetlen alkatrész cseréjével a 10-esből 6-os lesz vagy fordítva. Mert ilyen a világon nincs. Azzal én is tisztában vagyok (még ha az ellenkezőjét írták is), hogy nem elsősorban a kapcsolás, hanem a kivitelezés határozza meg majd az eredő hangképet, így egy kapcsolás önmagában nem garancia semmire.
Na de, ha abban a kapcsolásban egy ellenállás csere miatt ekkora ugrás van, akkor azzal a kapcsolással vagy nagyon nagy baj van, vagy pedig füllent az illető, és a 10 kontra 6 a skálán közel sem annyi, hanem mondjuk 8,2 kontra 8,7, ami még hihető is. És szerintem ezzel el is mondtam mindent.
Aztán még mindig ott van az, hogy a jó hang nem ugyanazt jelenti mindenki számára, így erről vitatkozni kb. teljesen értelmetlen. Még fiatal koromban kaptam kölcsön egy csöves erősítőt 2 hétre, a tulaja (szomszédom) nagy becsben tartotta, mert hát számára az volt a világmegváltó hangzás, már akkoriban (80-as évek vége) tízezreket költött csak arra hogy átcsövezték. Bekapcsoltam utána a Quad-ot, és egy felüdülés volt a hangja a csöveshez képest. Akkor most miről is vitatkozunk?
(#) highand hozzászólása Aug 25, 2019
Én csak annyit tennék hozzá, hogy audiophile körökben fel kell készülni a nehéz személyiségű emberekre. Képzeljétek el a következőt:

Valaki megszerzi felsőoktatásban a vill.mérnöki képzettséget. Majd nekiáll erősítőket építeni és hallgatni. Egy idő után azt fogja tapasztalni, hogy olyan dolgoknak van hatása a hangképre, aminek a képzettsége szerint nem lehetne. Egészen szélsőséges dolgok is hatnak a hangképre. Az én gyakorlatomban ez egy kis fadoboz volt, amiben állítólag himalájai jaknak a szőre volt kifeszítve. A szőr az biztos, mert szétfűrészeltük a rettenetes ára ellenére. A himalájai jak az nem biztos. Meg valami hegyikristály kék LED-el megvilágítva, amin át volt tekerve az átmenő vezető. Nem csak ilyen szélsőséges dolgokba, de akár csak a kábelek hangeltérésébe is bele lehet őrülni. ( főleg, ha a miértet tudni akarja valaki)

Ezekhez képest a csatolókondi, meg a visszacsatoló ellenállások minősége, meg a tápkondik - úttörőbál. Én kifejezetten ezért hagytam abba 15, mert abban bíztam, hogy idővel kiderülnek az okok. De az eltelt időben ezen a téren nem történt semmi. Viszont az ezzel foglalkozó médiában nagyon felhígult a publikálok hitelessége. Lényegében bárki-bármit írhat bármiről, mérések, évtizedek óta meglévő referencia berendezések és műsorok nélkül.

A tervezéssel, építéssel és értékesítéssel foglalkozók a legnehezebb esetek. Ha nem vele vagy, akkor ellene. Még az is sértő számukra, ha semleges maradsz.

Nagyon jó lesz már újra ősszel az a HiFi kiállítás, sokaknak lehetőség a füle újrakalibrálására.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2019
(#) Ge Lee válasza highand hozzászólására (») Aug 25, 2019
Na igen. Ez pont ugyanolyan, mint megmondani az allergológus főorvosnak, hogy nem hat az antihisztamin, kicsit sem. Nő létére éppen csak nem ront neked fizikailag, hiszen olyat állítasz ami a tanulmányainak teljesen ellentmond. De ettől még ugye nem hat...
(#) highand válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 25, 2019
Előre mondom, hogy a HiFI show íratlan protokollja szerint a nem tetszés kifejezésének egyetlen elfogadható módja, a helység csendes elhagyása. Bárki, aki ott kiállít 100x-1000x annyit fektetett abba a bármilyen hangzásba - munkában és pénzben - mint a látogatók. Ezt kötelező megtisztelni.

A leghasznosabb talán az lenne, ha a topiclakók találkoznának és együtt járnák be a kiállítást, mert akkor meg tudják tanulni egymásról, hogy kinek mi tetszik. Továbbá kiderül, hogy az egységes hangalakú leíró fogalmakat ki-ki mire érti.

Az idegen látogatók arca, tetszés nyilvánításai nagy segítséget nyújtanak az építő-értékesítő kollegáknak, hogy mit is kellene eladni nekik. Szóval hasznos nagyon, a jegyárnál biztosan többet ér.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2019
(#) Karesz 50 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 25, 2019
Az a gond, hogy sokaknak hiába adod meg a szükséges információt, azt vagy nem fogja betartani, vagy akarja, de nem tudja betartani. Mondok egy példát. Megveszek mondjuk 100db 0.1%-os, 15 ppm-es ellenállást egy kisebb vagyonért, de még ezeket is beválogatom 0.01% tűréssel, mert van hozzá műszerem. És ami kihull a rostán azokat is fel fogom használni előbb-utóbb valamibe. A "lelkes amatőr" nem fog beruházni ekkora mennyiségű alkatrészre, mert nem fog kidobni a kukába 92db méregdrága ellenállást amit esetleg soha nem fog majd felhasználni. És nem fog csak emiatt megvenni egy méregdrága műszert sem. Beleteszi azt az alkatrészt amit talál a fiókjában és garantáltan nem fogja majd hallani amire számított, vagy amit "meséltek" neki. Viszont lesz egy határozott véleménye arról a készülékről amit ilyen módon megépített és fűnek-fának el fogja mondani, hogy ez az akármi egy nagy sz@r. És te soha nem fogod lemosni magadról a negatív kritikát, mert azt mindenki örökre megjegyzi.

Tehát igazat adok KD-nek ebben, hogy az egyszerű és jó dolgok kapcsolását nem szabad közszemlére tenni. A bonyolultat lehet, mert ahhoz úgysem mer senki hozzá sem kezdeni.
Egyébként nem értem miért kellett már megint lejegelni?
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 25, 2019
Nem tartom ide illő dolognak a kategorizálásodat, már megbocsáss, mert rivalizáló.
(#) highand hozzászólása Aug 25, 2019
Pontos ellenálláshoz ( axiálishoz) úgy lehet jutni, hogy vesz az ember pár darab kisebb ellenállásút és egy tűreszelővel beállítja a pontos értéket, majd minőségi lakkal lelakkozza. Nekem van olyan készülékem 30 éve működő, amiben csak ilyen ellenállások vannak azokban a pozíciókban, ahová kellett a pontosság. 1985-ben nem volt egyszerű 0,5%-os ellenállásokhoz jutni a teljes szortimentben.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2019
(#) Moderátor hozzászólása Karesz 50 hozzászólására (») Aug 25, 2019
Idézet:
„Egyébként nem értem miért kellett már megint lejegelni?”


Azért, mert ismét a személyes ellenérzéseit, személyes vitáit nyilvánosan a fórumot teleszemetelve élezi. Ha valaki negatívan értékel egy hozzászólást, arra szabadon lehetősége van, szíve joga, de annak nem adunk teret, hogy személyes vitákkal minden fórumozót zavarjon és a fórumba hozza vitáit. Se ő, se más.

Személyes vitákat, személyesen kell tisztázni is, nem másokat zavarva.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 25, 2019
Mindenkinek lehet saját véleménye. Ennek tiszteletben tartásával, talán nem kellene akarni megmondani, hogy valaki építésében, annak környezetében, mi milyen változásokat okozhat. Mert ebből megint csak viták keletkezhetnek. Én hiszem, hogy ennek az oldalnak nem a vita a lényege, hanem tapasztalatok közlése. És hogy egy előttem szólót plagizáljak, akinek nem tetszik, az vitázás nélkül kulturáltan, távozzon, és személyesben, vagy új oldal nyitása lehetőségével mondja el véleményét egy ottani közösségben.
(#) Ge Lee válasza highand hozzászólására (») Aug 25, 2019
Hogy erősítőben hogyan állnák meg a helyüket hangilag azt nem tudom, de vettem ezekből régebben egy csomót, különféle értékekkel kimondottan labortápba, az ottani viszonyok (TC) kompenzálására. Az összes értékű kb. 8ppm-en belül volt, és mind negatív TC-vel bírtak. Csatoltam akkoriban képet is, volt olyan ami az 5,5 digites műszeremen kereken 1,00000k értéket mutatott.
(#) highand válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 25, 2019
Tekintve, hogy a gyárban is célgép állítja be hasonló módszerrel az ellenállások pontosságát ( ma már lézer éget bele nagyon vékony csíkokat), ezért teljesen megfelel az utánépítőknek a tűreszelő is. Más kérdés, ha valaki 600.000-ért értékesíteni kívánt kütyüt gyárt, oda nem illik a berhelt ellenállás, pedig megfelelne.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2019
(#) Karesz 50 válasza highand hozzászólására (») Aug 25, 2019
Az ellenállást csak példának hoztam fel. Így is kezdtem, hogy:

Idézet:
„Mondok egy példát.”
(#) mek-elek hozzászólása Aug 26, 2019
Az előzőekben KD által említett szinergia kapcsán,
az eddigiekben olvasott, alkalmazott elvek, tapasztalatok, általam is megtapasztalt dolgok alapján, az a véleményem ez ügyben, hogy ezt valósnak tartom, azzal a kiterjesztéssel, hogy ehhez hozzá tartozik a konstrukció, és a felhasznált anyagok minősége is, és nem csak a pontosság tekintetében.
Nem várható azonos eredmény egy ónozott fóliacsíkkal történt huzalózás, meg egy aranyozott esetén, vagy egy rövid tömör OCC silver vezetékezés esetén. Tudom ezt nehéz elfogadni, és nem mindenki tud, akar ezért pénz adni, és egyszerűbb kételkedni benne.
És ami megint ezoterikusnak látszik, ami türelem kérdés főleg, az a bejáratások.
Nem elég pénzt adni ezekért, de ki is kell várni amikor "termőre" fordulnak.
Nem elrettentésül, a Kácsáék minimum kétszáz órát mondanak az OCC silverre, azonban tapasztalataim szerint a bejáratás alatt többször is, mondhatnám többé kevésbé, folyamatosan változik a hangspektrum. Egyetlen stabilabb tulajdonsága van, a dinamika többlet.
A naplóim alapján, pl.: 300 óránál növekszenek a magasak, később, dominanciában kevesebb mély, 420 óránál simább magasak. És ez csupán egy vezetékfajta volt, jelenleg csupán két kapcsolási rajzzal. És ezt el lehet a kondenzátorokról is mondani, a hallgatókról, hangfalakról nem is beszélve.
(#) Alkotó válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 26, 2019
A reprodukálhatóság ténye elengedhetetlen. Nem kell tudni mindennek az okát, de ami fontos azt meg kell adni, és ha valaki betartja az intelmeket, akkor kötelezően nagyon hasonló eredményt kell kapnia. Ez a legfontosabb elvárás egy műszaki egységgel szemben.
Egy tiédhez hasonlóan szélsőséges példával élve, ha mondjuk piros ingben kell az építést végezni, mert ez hozza az elvárt eredményt, akkor így kell öltözni, függetlenül az okok ismertségétől.
Sajátos tapasztalatom az, hogy legtöbbször az építő sem tudja miért sikerült valami így vagy úgy, ezért nem is tudja a szükséges információkat megadni. Illetve a másik erős irányzat, amire itt sokszor van utalás, hogy minek bármit is megadni hiszen azt az éppen megszólalón kívül úgysem tudja senki más leutánozni.
De a fentiek ellenére is óvakodnék azoktól a szélsőségekől, ahol minden alkatrész csak és kizárólag a legdrágább, legpontosabb, legaranyozottabb, stb. lehet, mert egyébként mit sem ér az épített készülék.
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 26, 2019
És akkor ott van még az a tényező is, amit szándékosan hallgatok el, újabb konfliktusok elkerülése okán, hogy ha mindent ugyanúgy beleteszel, és mégsem olyan, akkor azzal fog jönni a tervező, hogy nem ugyanaz a nyák alapanyaga. Ha meg mégis, akkor is kitalál valamit. Ekkor az indulatok hevében elküldi neked a saját példányát, aminek ugye jónak kellene lenni, nálad mégsem egészen olyan ahogyan ő azt leírta. Na ekkor szűnik meg végleg a barátság, és kiabálnak tücsköt bogarat egymásra, sokan tudnának erről mesélni...
Mondjuk erre a sok gyári, méregdrága erősítő is példa, hiszen talán egyetlen egyet sem sikerült senkinek úgy után építeni, hogy az ugyanúgy szóljon mint a gyári.
Ezért jobbak az egyszerű dolgok, nem mindegy (hogy ha már szinergiáról beszélünk), hogy 12db alkatrészt kell szinergiába hozni egy nyákon, vagy 52db-ot. Utóbbi az olyan embertípusnak való, aki unalmában a hangyát is elszedegetné a földön egész nap.
(#) ronin75 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 26, 2019
Szerintem még az ő saját erősítője sem szólhat ugyanúgy nálam, ahogy nàla. Hisz az erősítő csak egy láncszem, és a láncban vannak nem mozdítható szemek. Kezdve a hangsugárzóktól, kàbelektől, szobaakusztikától az utcai betápkàbelig, hálózati kisautomatáig.

Másrészröl lehet, hogy pont a jobb a rosszabb. Hisz a megszokott kis rendszeremben egy jobb elem kihozhat olyan hibákat, amik sokkal zavaróbban fognak hatni, tehát az összkép sokkal rosszabb lesz.

Egyébként fura ez a szinergia dolog, valahogy az utànépítőknek sohasem sikerül olyat, vagy jobbat összerakni, mint az eredeti. Miért lenne lehetetlen pont egy olyan kondit kihúznom a fiókból, amilyen az eredeti konstruktőrnek nem volt, nem próbálta ki, viszont hatalmasat dob a hangon. Mert valahogy ilyen esetről sosem hallani.
(#) Ge Lee válasza ronin75 hozzászólására (») Aug 26, 2019
Így van, senkinél sem egyformák otthon a körülmények, így gyakorlatilag ki is van zárva hogy ugyanaz a láncszem mindenhol ugyanazt produkálja egy egységgel együtt, de ez kézenfekvő is, volt is szó róla már sokszor.
Ilyenkor szokott az jönni a téves logika mentén, hogy akkor meg kell venni minden alkatrészből a legdrágábbat, oszt akkor majd jó lesz az egész. Vagy éppen egyáltalán nem. Meg kell nézni sok gyári jó cuccot, azokban sem méregdrága az összes alkatrész, sőt, és még ezüstkábel sem fut bennük sehol. A 211 a legjobb példa erre, nálam gyönyörűen szólt leszámítva amilyen állapotban éppen van, aztán a 60-as években gyártották, a belseje meg úgy néz ki, hogy az ember hányingert kap ha belenéz, ezer éves ellenállások amiket gyerek koromban a kidobott csöves TV-kből bányásztam, feketére melegedett bakelit nyák, 22 ohmos ESR-ű elkó és egyebek. Aztán mégis olyan hangja van, hogy nem hiszem el...
(#) ronin75 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 26, 2019
Igen, csak ezen gondolaton haladván lehet, hogy az a bizonyos 211 sem fog máshol olyan csodásan szólni, mint nálad.

Ha nem is a legdrágàbb, sokszor inkább a fősodor. Mert ha XY mondja, akkor csak az és úgy lehet a jó, miközben lehet XY ki se próbálta, csak hallotta XZ-től. De mivel XY már épített 3 erősítőt és mind csodás hangúak, ezért szentírás minden szava és terjed. Amit sokat emlegetnek, azt pedig elöbb utóbb elhiszik. A hit pedig hegyeket mozgat meg.
Itt minden leírt betű szubjektív.
(#) Karesz 50 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 26, 2019
Anélkül, hogy bárkit bármiről meg akarnék győzni...
Ez egy differenciális különbségképző 0.1% ellenállásokból "összedrótozva".
Ha minden érték szerencsétlenül jön ki (és miért ne?), akkor az ellenállások szórása 0.2% torzítást okoz. Ezt ki tudom mérni és bárki meg fogja hallani.
(#) Ge Lee válasza ronin75 hozzászólására (») Aug 26, 2019
A hit még soha nem mozgatott meg semmit. Én is elhittem régen amit olvastam, aztán amit jobbnak gondoltam azt megépítettem, aztán azt sosem hozta egyik sem amit írtak róla (tudom, biztos rosszul csináltam, na de mindet, és nem csak én, hanem mindenki?). Bár azt mondják, hogy ami nagyon jó az minden rendszerben nagyon jó. Csak ha tényleg így lenne, akkor nem ezek a tapasztalatok születnek, meg akkor ki venné meg a többit? Ezek amikről a neten ódákat zengenek, jobbak az átlagnál, de ennyi, semmi több. Nem tudják azt, hogy nagyságrenddel jobb valamelyiknél, kb. hasonló szinten vannak. Ezért megy a vita, hogy ez, nem az hanem ez, de az sem hanem amaz. Egy szinten van kb. az összes, valamekkora szinttel az átlag felett. Tök mindegy hogy az most egy HTA, egy B100 vagy egy játékizé, az egyik ebben a rendszerben lesz egy hajszálnyival jobb, a másik abban, a harmadik meg amabban.
Ha én tökölődök valamelyik alkatrészeivel heteken át, és azt mondom hogy nálam most így a legjobb, koránt sem biztos hogy 200km-re tőlem Pistikénél szintén ugyanúgy lesz jó.
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 26, 2019
Kevés. Mármint a 0,2%, mert nekem a 0,5% jön be most de nagyon. Na de nem az a 0,5% amit egy műveleti erősítő csinál...
(#) sandor1632 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 26, 2019
Saját tapasztalatból írok, mivel építettem már át ugyan azt az áramkört FR4-es NYÁK lemezről CEM1-es NYÁK lemezre, hogy igencsak hallható hatása van a nyák anyagának..

Az alkatrészeket egy az egyben emeltem át az FR4-es nyákról a CEM1-es nyákra, ugyanazon rajzolat, ugyanaz a forrasztó ón, és jócskán volt pozitív különbség a CEM1-es nyák javára.

Azóta minden audio áramkört CEM1-es nyákra építek.
(#) Alkotó válasza ronin75 hozzászólására (») Aug 26, 2019
Pont az első bekezdésed a létezhető legrosszabb kiindulási alap. Itt most pont nem számít mi tetszik vagy nem tetszik a végső hangképben. Kizárólag az a lényeg, hogyha ismerjük a megfelelő építési paramétereket -pont ezt csinálják a hivatalos gyártók is-, akkor azokat betartva nagyon hasonló eredményt kell kapnunk minden egyes utánépítés (de hívhatnám gyártásnak is) alkalmával (legyen ez bármilyen termék). És aztán az már egy egészen más kérdés, mennyire vagyunk elégedettek az eredetivel megegyező műszaki produkcióval.
Tehát akkor lehetünk sikeresek, ha rendelkezünk minden olyan információval és képességgel, ami szükséges az elvárt eredményhez. Azonban ilyen publikációt egyáltalán nem lehet látni, vagy ha mégis akkor az nem forog közkézen, illetve van benne néhány csapda, amire mindig csak utólag derül fény, vagy soha.
(#) Ge Lee válasza sandor1632 hozzászólására (») Aug 26, 2019
A nyákot csak példának hoztam, írhattam volna mást is. Egyébként én is tapasztaltam ilyet a bakelit kontra FR4 témában.
(#) sandor1632 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 26, 2019
Picit elvadult a téma sajna..

Jó tanácsként csak azt tudom javasolni, amit én is csinálok:
Saját rendszerben, saját fülemre igyekszem kihangolni egy adott erősítőt.

És ez nem jelenti az, hogy mindenhova horroráras alkatrészeket kell tenni, jó példa, az erősítőmben vagy egy CHZ által tervezett fet-es táp. Ennek a kimenetén van egy 1µF-os szűrő kondenzátor, ami 1ohm-os ellenállással a GND-re van kötve. Ez a szutyok 1ohm-os ellenállás olyan szinten beleszól a hangképbe, hogy csak képedek rajta..
Kipróbáltam 7 féle ellenállást ebben a pozícióban az 5ft-os yaego-tól a 3500ft-os tantalumig. Ha az 5ft-os yaego helyett bármi mást teszek ide, a hangminőség romlik.. pedig ha a másik filozófiát nézzük, akkor a drágábbal jobb kellene, hogy legyen..
Na azóta hiszek ebben a szinergia dologban, amióta ezt végigjátszottam.
Azóta már a visszacsatolással, anód/katód/vezérlőrács ellenállásokkal is elkezdtem ezt a kísérletet.
De abban is biztos vagyok, hogy a jelenleg saját rendszeremen kihangolt erősítő más rendszerben nem tudna ilyen jól teljesíteni.
Már akkor jelentős különbségeket tapasztalok, ha a DAC, a CD vagy a PHONO a meghajtó.
Így aztán lehet mindent mindennel összehangolni, ha az ember azt akarja, hogy az adott rendszerében semmi ne lógjon ki a sorból.
Következő: »»   78 / 79
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem