Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kábeltévés hibák, elosztás
Lapozás: OK   15 / 17
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Nem győztél meg.
Ugyanaz a kábel ami oszloptól a házig jön, miért ne lenne jó a maradék részen, faltól a modemig?
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Nem dolgom a laikusok meggyözése.
Elöbb irtam, mintha nem értetted volna: A házon belül van a legtöbb elektronikus szenny ( zavar) ettöl hivatott védeni az a kábel.
A laikusnak az a feladata, hogy ha valamihez nem ért, akkor nem okoskodik. Hidd senki sem hülye, hogy 2x olyan drága kábeleket áruljon meg szereljen fel, amiröl te mint "szakember" kijelented, hogy felesleges.
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
A térerősség (a zavaré is) a távolság négyzetével csökken.
Ha szerencsés helyen vezeted a koaxot, lehet, hogy nincs akkora zavartérerősség, hogy gondot okozzon.
A szerelők, főleg akik a szerelési utasítást készítik, szeretnek biztosra menni, ezért írják előó a 3× árnyékolt kábelt, még mindig olcsóbb, mint egy professzionális célra használt tisztességes koax kábel. Könnyen lehet, hogy a háromszorosan árnyékolt kábelnek sincs akkora árnyékolási csillapítása, mint egy normális koaxnak. Azok a fehér koaxok elég gagyik.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Nov 13, 2017 1 /
 
Aki látott már jeleket amiket a koaxok a lakásokbol összeszednek, pontosan tudja, hogy miért kell oda olyan kábel....

Hogy a laikus bajtársnak is legyen némi elképzelése mi van a kábelben ami a lakásbol jön ( a modemen kivül).
A modem ugyanolyan szemetet ad a hálozatba, mint minden más zavarforrás, csak azok szintje ellenörizetlen ( a bekarikázott tük a jelben). Ebböl kell a központban kiválogatni a hasznos jelet.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2017

pt.png
    
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Az én praxisomban leginkább a fordított helyzet okozott sok gondot. A kábel TV -s hálózatok koaxaiban meglehetősen nagy jelszintek futkároznak, ezért sugároznak is rendesen. Ezt pedig a rádió hálózatokban okoz rendes zavarokat. (lakásokban sem nagyon lehet KH, RH rádiózást művelni) De ha kimegy a jel, akkor befelé is tud menni, még szerencse, a kábelekben levő nagy jelszint, így a jel/zavar viszony még lehet elviselhető, kevésbé jó árnyékolási csillapítású kábel esetén is.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Természetesen ez is lényeges, habár manapság már senki sem nagyon foglalkozik a 65 MHz alatti kisugárzással. De abban teljesen igazad van, ha egy kábel "lyukas" ilyen alacsony frekin akkor az lyukas magas frekin is ( lassan már 1200MHz-ig) s igy mindig mindenkit keresztül kasul zavar - a kábelesek az étert, a földfelsziniek meg a kábelt. Meg az is igaz, hogy a koaxban 100 dBuV körüli a jelszint az egész sávban. ( érdekes amikor bevezették az ADSL-t akkor az uraknál meg a hölgyeknél fel sem merült, hogy mit sugároznak ki azokkal a 100 éves telefondrotokkal).
A koax kábel leginkább vizvezetékhez hasonlithato, ha az nem lyukas, akkor a viz is jo, a nyomás is rendben van, meg a környék is száraz.....
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2017
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Az internet szolgáltatást is általában ugyanaz a szolgáltató végzi, aki a TV műsort is adja. Ez legyen az ő gondja, mifelénk ezt hívják saját hibás balesetnek. Csakhát divat mindenféle szedett-vedett eszközöket egy hálózatba telepíteni. Lehet válogatni, minőség szerint, meg lehet szűrőkkel is javítani a helyzeten, meg ott van a TV vevők szelektivitása is, ami azért javít a helyzeten. A digitális technika ezen is sokat javított, mert elég ha a hasznos, és a zavar jel között 6 - 10 dB különbség van. Analógnál 26 dB -nél nagyobbnak kellett lenni a zavartávolságnak.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Ettöl már fényévekre vannak a modern hálozatok. A modemhez ma már >38 dB a digitális jel/zaj viszony kell (MER), és már a szedett vedett hálozatoknak is lassan becsukták a kaput, mert tönkreteszik a jot is (minden jel ugyanabba a központba megy.)
A képen is látni, hogy bizony itt a jel legalább 35 dB-lel nagyobb mint a zaj. ( és ez még mindig nem a legjobb).
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Nov 14, 2017 /
 
Vaurél 50cm-es szakaszon három helyen teljesen körberágta a "csoda háromszoros árnyékolást".
Körberágta azt jelenti, hogy nem lyukas, hanem nincs egyáltalán már ezeken a részeken sem árnyékolás, sem galvanikus kapcsolat.
Hibalog azért már tartalmazott bejegyzéseket, de a szolgáltatás azért működött...

Kérdés röviden:
Kutyának orrmagasságban lévő háromszoros árnyékolású koax a jobb, vagy az eresz alatt futó régi, kétszeres árnyékolású biztosítja nagyobb szolgáltatás minőséget/rendelkezésre állást?
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Nov 14, 2017 /
 
Probáld valahogy felfogni, hogy a kábel egyidöben antenna is, azaz szedi fel az elektromos szemetet az éterböl ( meg ki is sugároz, de ez most lényegtelen). Ha az eresz alatt nincs zavarjel, akkor oda elég talán az egyszeres árnyékolás ( szerencsére ilyen kábel talán nincs is).
Amint bemegy a kábel a házba azonnal egy nagyon szennyezett környezetbe kerül ( kapcsolok, kapcsitápok, mosogépek, TV-k, hajszáritok stb mind zavar), ami ellen védeni kell a hálozatot, és ez elsösorban nem a TE modemedröl szol, hanem a hálozatrol, ahol a TE modemed mellett még akár másik néhány száz is kommunikálni akar ugyanazon a kábelen! Minden összeszedett szennyel romlik a hálozat tisztasága, azaz csökken a kapacitása ( beleértve a saját modemedet is). Ezt utolagosan igen nehéz kezelni, hiszen minden lakást, modemet meg kell nézni, hol melyik kutya vagy a gazdája tette tönkre a drotot.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2017
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Nov 14, 2017 /
 
Egy kabelTV hálozat ugy néz mint egy karácsonyfa. Minden ág végén van egy modem ami beszélget a központtal, azaz minden jel amit az ágak végén összeszedsz a közös törzsön kerül a központba. Ennek ellenére müködik, és nem is akárhogyan.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Nov 15, 2017 /
 
Köszönöm a segítséget
Kidobtam a háromszoros kábelt (nyúljon meg a nyaka, aki ilyen vacakot tesz fel , szerintem a fehér nem is kültérre való).
Azóta "atom" stabil a hálózat, és Vaurél sem tud benne kárt tenni...
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Nov 15, 2017 /
 
Az nem tudom innen megitélni, hogy jo-e az a kábel vagy nem, de ha a szolgáltatod fel lenne szerelve megfelelö technologiával ( ami sajnos nem tul gyakori Mo-n) akkor egy nap alatt meg lehetne állapitani, hogy mi ujság van nálad az uj szerelés után.
Elég lenne csak egy kicsit elidözni egy ilyen berendezésen és látnám, hogy mi a baj ( ha van). Ez pl egy kimondottan rossz ág.

IMG_2777.PNG
    
(#) teglascs hozzászólása Jún 14, 2018 /
 
Sziasztok,
MTelekom, koaxkábeles internet (+IPTV) gondom van.
Nem most kezdődött, hogy a router újraindulgatott (ilyenkor persze megakadt a net és a TV), de pár hete "megállt, mint a szög", így nem halogathattam, hogy felhívjam a központi hibabejelentőt.
Kijöttek, router csere, pár napig jó, utána megint újraindulgat.
Hívom őket, kijönnek, kicserélik megint a routert. Akkor jó, de pár perc múlva az eszköz megint kezd újraindulgatni. Gyorsan visszarendeltem a szerelőt, valamit mókolt magán az eszközön(?, nem tudom pontosan, anyósom volt otthon), "most már jó lesz".
Az lenne a kérdésem, hogy kell a magentás szerelőknél legyen valamiféle teszter, amivel minősíteni tudják a bejövő jelet? (jelszint, jelminőség)
A másik kérdésem: a csatolt képen lévő asszimetrikus elosztónak(?) mi a funkciója? (Rossz lett a kép, bocsánat, de alulra megy az utcai bejövő, fölülről pedig elmegy a jel "data" és "TV" irányba.)
Köszi a válaszokat előre is.

DSCN2472.JPG
    
(#) arnold8705 hozzászólása Jún 14, 2018 / 1
 
Szia!
Ha be tudsz lépni a modem menüjébe a legtöbb típus ott is ki írja a jelszíntett, minőséget.
Az elmenő kábelek (képen a felső kettő) a csatlakozót kellene ki cserélni jobb minőségűre, préseltre.

Talán tudtam segíteni....
(#) Massawa válasza teglascs hozzászólására (») Jún 14, 2018 / 1
 
A szerelönek általában ott van a táskájában a müszer, lehet, hogy a fejében a tudás is. Ha a kettö összeáll, akkor 3-5 perc alatt minösiteni tudja a vonalat.
Ha nem tette meg, jelentsd be, hátha találnak valakit aki jobb csillag alatt született.
Hasonlo esetekben nem a szinttel van a gond hanem sok minden mással, amit csak müszerrel lehet gyorsan és biztosan megmérni.

Az az eloszto meg a visszirányt veszi le a TV hálozatrol. Azaz a modemet ( ha van STB akkor azt is) a DATA kivezetésre kell kötni, minden sima TV-t meg a másikra.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2018
(#) teglascs válasza arnold8705 hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Köszi. Az a fekete Cisco eszköz, sok helyen láttam már.
De mi lehet az IP-címe? Majd megpróbálom kiguglizni.
(#) teglascs válasza Massawa hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Hát ha továbbra is ilyen idegesítően fog működni az egész, kénytelen leszek hívni őket megint.
És ha van műszerük, igenis tegyék rá. Nekem kéne otthon lennem, de a két legutóbbi esetben is úgy volt, hogy a felhívtak, hogy "fél óra múlva lennék ott, van otthon valaki?" - így meg én nem tudok ott lenni. De köszi a választ.
(#) teglascs válasza teglascs hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Megkérdeztem a "barátomat" (Google), és segített is.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2018
(#) pucuka válasza teglascs hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Nemrég egyik barátom is hasonló problémával nyaggatott, neki a telefon is az STB .ből jött, és állandóan megszakadt. többször cseréltek dobozokat, de a hiba csak nem szűnt.
A vége személyes hibabejelentés lett, panaszkönyv beírással, Azóta nagyjából rend lett.
A modem alján van egy sokjegyű szám, annak az utolsó 6 számjegyével lehet a modembe belépni. (ezt találd ki segítség nélkül)
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Jún 15, 2018 / 1
 
Gyakran sajnos a lustaság meg a hálozat állapota miatt a HW cserével szoktak idöt nyerni. Meglehetösen ritka a valodi hardware hiba, de addig is elhallgat a vevö mig az ujon meg nem jelennek ugyanazok a jelenségek. Ez mai technologia kinja.
Régebben a telefon vonal, kábelTV rendben tartásához elég volt egy volt/ohmméter, vagy szintmérö, a mai hálozatok vizsgálatához nagyon bonyolult mérési eljárások kellenek és megfelelö tapasztalat, aminek a begyüjtésére sajnos nincs idö. Mig az egyikben ugy ahogy kiismerik magukat az emberek, addigra megjelenik az ujabb, és minden kezdödik elölröl.. (csak az utobbi 15-20 évben legalább 5 technologia cserélödött, és a legujabb már kopog az ajton.)
Érdekes modon nagyon ritkán hangzik el, hogy a cégek egyszerüen képtelenek lépést tartani ezzel az irammal ( volt olyan technologia világméretben, aminek az élettartama 1,5 év volt!!!!j. A müszerészek stb menekülnek, mert nem birják az iramot a tulajdonosok meg képtelenek pénzelni a változásokat. ( ismerek egy olyan küldöldi hálozatot, akik lépésben kivánták beszerezni az uj technologiát, mire odajutottak, hogy be is szereljék a drága cuccokat, már meg is szünt az a rendszer, és az ujabb jelent meg - természetesen nem kompatibilis a régebbivel) . Az ipar is a zavarosban halászik, megprobálja lebilincselni a vevöit mindenféle magánutas megoldásokkal ritkán kompatibilis a konkurencia hasonlo gépeivel, s közben meg zuhannak az árak (azaz fejlesztés költségei sem térnek meg) és jelennek meg a cég profiljához képest teljesen uj rendszerek (pl. optikai berendezések).
Szerencsére a rendszerek annyira tökéletesek, hogy mindezek ellenére aránylag nagyon megbizhatoan müködnek (98-99%), igy van osztalék , az a kis %-nyi elégedetlen ügyfél meg nem oszt vagy szoroz, mégha a hiba elháritása gyakran honapokat is vesz igénybe.
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Jún 15, 2018 / 1
 
Kösz a magyarázatot, de úgy gondolom elég jól ismerem a helyzetet, elég sok időt dolgoztam a szakmában, ügyfél kapcsolatban is.
Csak jeleztem a fórumtársnak, hogy nincs egyedül a problémájával, és hogy milyen irányban mozgolódjon, hogy eredmény is legyen. Meglehetősen jól ismerem a szolgáltatói belső mechanizmust is, elég sokat birkóztam azzal is elhiheted.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
Gondolom, én is ezt a szakmát üztem 20 évig, s nemcsak 1 helyen.

(#) teglascs válasza pucuka hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
Köszi az infót... Jól lenne, ha nem kellene a panaszkönyvig elmennem...
(#) Joe_001 válasza arnold8705 hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
Ha fenn a modem, és konnektelt a szerverrel, akkor igen -
Anno, míg nem volt SDA-m én is a modemet használtam a mérési adatokhoz.
Érdemes a visszirányú csillapítást,és zajszintet nézni. Ez a kettő már mutathat valamit.
Persze az SDA az kicsit többet tud mondani.
A képedhez: Az MMWO5 - nek a bemenete a szimpla F alj. A két kimenet közül a Data a visszirányos ág a TV pedig tartalmaz egy HPF85 nek megfelelő felüláteresztő szűrőt is, tehát ott internet nem lesz. Az F csatlakozókat amerikai vendégmunkás szintre tervezték, csak a bekötését precízen illik csinálni, kilógó izék nélkül. Jó ha krimpelős, vagy pusheres csati van, nem kombinált fogóval nyomva. A tekerősek közül a Németek a használhatóak a többi kuka. Az aluszallag árnyékolást már nem hajtjuk vissza, csak a "szőröket". Egyébként egy hibás csatlakozó okozza a problémát, lehet nem nálad.
(#) Joe_001 válasza teglascs hozzászólására (») Jún 15, 2018 / 1
 
Van azon túl is!
(#) pucuka válasza teglascs hozzászólására (») Jún 15, 2018 / 1
 
Arra azért összekapják magukat, csak ne hagyd magad lerázni.
(#) teglascs válasza pucuka hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
Most is néztem a portugál-spanyolt, be-bekockázódott, időnként le is fagyott. Idegesítő.
(#) gerijani hozzászólása Dec 23, 2018 /
 
Sziasztok!

Olyan kérdésben kérnék tanácsot, hogy szeretném szétosztani a kábelTV-t a lakásban. Jelenleg csak egy TV megy a alábbi osztóról. Digis üvegszál jön be a modemig és onnan van ez az elágaztatás.Tudom-e a másik kimenetet ilyenre használni, hogy digitális adást is vigye illetve mit javasoltok a megvalósításra, hogy 20-22m-t áthidaljak? Annyit tudok, hogy a 3x-os árnyékolású R6-os kábel kellene a digitális jel miatt. Illetve már kaptam olyan tanácsot, hogy inkább jelerősítő, mint extra minőségű kábelt vegyek. Erről mi a véleményetek és ha kell, milyet célszerű?
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2018
(#) pls hozzászólása Jan 10, 2019 /
 
Kábelen kapjuk a TV és telefon szolgáltatást. A telefon beszerelésekor a szolgáltató beszerelt egy Comtech EDA 10/6-C 5-862 MHz egységet, ami szétválasztja a telefon és TV jelet. Az egyik TV kimenetére rákötött egy teletronik H2772 5-1000 MHz jelosztót, a másikat szabadon hagyta. Ez így március óta jól működött.

Nagyjából karácsony óta, a 100-asnál nagyobb sorszámú (DVB-C) nem HD digitális csatornák képe elkezdett kockásodni, és a hang is kimaradozott. Az 100 alatti sorszámú, és az analóg csatornákkal nem volt semmi baj, továbbá meglepő módon a 100 feletti sorszámú HD csatornákkal sem. A telefon is jó volt. Eleinte azt hittük, hogy adáshiba, és majd rendbe jön. De miután napok óta tart, elkezdtem vizsgálódni.

Először kihagytam a H2772 osztót, hátha nagyobb lesz a jel, és közvetlenül az EDA TV kimenetére kötöttem a TV-t. Ekkor egyáltalán nem volt se kép se hang, csak kék háttéren valamilyen szöveg, de távolról nem tudtam elovasni, hogy mit írt ki. Ezek után kicseréltem a H2772 jelosztót Elektrotech 1531 5-2050 MHz osztóra, és a hiba megszűnt.
Több dolgot nem értek.
Miért nem volt kép közvetlenül az EDA kimenetén? (Sajnos az EDA belső felépítését nem ismerem).
Ha már az EDA lekorlátozta a frekvenciát 5-862 MHz-re, akkor mit számít, hogy az Elekrotech 1531 2050MHz-ig enged át, miért lett ettől minden csatornán jó a kép és a hang? Vagy tönkremehetett a jelosztó?
A HD adásnak feltehetőleg nagyobb jelszint kell, mint a nem HD-nek. Hogy lehet, hogy a HD mégis jó volt?

Tudtok erre valami magyarázatot?
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2019
Következő: »»   15 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem