Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolófokozat P-csatornás MOSFET-tel
Lapozás: OK   1 / 3
(#) ize_gull hozzászólása Ápr 8, 2008 /
 
ÜDV!

5 Voltos feszültségről szeretnék MOSFET-tel kapcsolóáramkört építeni.
Az iternetenneten számtalan leírást találtam N csatornás MOSFET-tel ahol a terhelést/fogyasztót a táp pozitív pólusára és a DRAIN közé kell tenni. Ez nekem nem jó, mivel több ilyen fogyasztót kapcsolgatva azoknak pozitív sarkait kellene közösítenem. Olyan megoldást keresek ahol a fogyasztók GND-ja van a vezérlőáramkör GND-jával összekapcsolva, és a pozitív sarkaik pedig a FET SOURCE lábáról kapják a vezérelt áramot.
Gondoltam, hogy ezt P csatornás FET-tel meg lehet oldani, de nem tudom , hogy a tranzisztort ezek után hogyan kellene vezérelnem.
Az 5V vezérlőjelet Optocsatolóval csatolnám, ezért a FET vezérlését a kapcsolt (pl. 24V) feszültségból kellenemegoldani.

Tudnátok nekem 1-2 ilyen megoldást mutatni? Szerintem egyszerú, csak nem jövök rá..
(#) ferci válasza ize_gull hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /
 
A p-FET source megy a +Ut-re, a drain kiadja a a terhelésre a (+)-t. A gate testre húzásával bekapcsol.
Ha a táp nagyobb pl. 15 voltnál, akkor a source-gate közé beteszel egy12 voltos zenert és egy 10k-n keresztül húzod la a gate-t.
(#) potyo válasza ize_gull hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /
 
Nem lehetetlen az sem, amit írtál N csatornással, csak statikus állapotban bonyolult, mert a gate-re a táptól magasabb feszültséget kellene kapcsolni, amit csak lebegő táppal lehet megoldani (transzformátor).

A P csatornás fet source-át kell a felső tápra kötni, drain és föld közé pedig a fogyasztót. A vezérlés pedig úgy történik, hogy a gate-re a source feszültségénél alacsonyabb feszültséget kell kapcsolni. Attól függően, hogy mekkora frekvenciával kell kapcsolni ki-be a fetet, elég lehet az is, hogy egy mondjuk 1k ellenállást kötsz a gate és a source közé, a gate-re rákötsz egy másik 1k-t és annak a másik végét pedig egy sima tranzisztorral húzgálod a föld felé.
(#) El_Pinyo válasza ize_gull hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /
 
Szia! Egy lehetőség a csatolmányban.
Üdv.

Circuit1.pdf
    
(#) potyo válasza El_Pinyo hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /
 
Nemjó, mert 24V már lazán átütheti a gate-source átmenetet.

A zéneres meg azért nem jó, mert nincs ami kiürítse a fet gate kapacitását. Egy ellenállás mindenképpen kell a zenerrel párhuzamosan, így viszont a zener feleslegessé is válik.
(#) ferci válasza potyo hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /
 
Azt elfelejtettem írni, bocs... de vele jár... 100-120 k az én verziómban. 1k-1k meg nem oké, mert leosztja a gate-feszt a felére..... ( ha 5 voltos feszről...)
(#) El_Pinyo válasza potyo hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /
 
Szia! Akkor félreértettem, vagy nem figyeltem eléggé oda. Azt hittem, hogy csak 5 voltot kell kapcsolgatni. A pdf-ben azért van 12 V-os generátor, mert az a default és nem volt kedvem módosítani. Kösz a javítást!
Üdv.
(#) potyo válasza ferci hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /
 
Szerinted az logikus neki, hogy vele jár, ha feltesz egy ilyen kérdést?

Az 1k-1k arra vonatkozik, ha 24V-ról kell kapcsolni a fetet. Ha más a feszültség, akkor más arányú ellenállások kellenek.
(#) El_Pinyo válasza potyo hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /
 
És ahhoz mit szólnátok, ha az 5V-os vezérlőjelet kapcsolnánk a gate-re? Ekkor a gate-source fesz. 19 V lenne 24 V Drain- Source fesznél, ezt meg már-ha nem is szívesen-de eltűrik a mosfetek.
Üdv.

Circuit2.pdf
    
(#) potyo válasza El_Pinyo hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /
 
Ez már jó lenne, de kb. ugyanannyira bonyolult megoldás, mintha egy tranzisztorral kapcsolnád az ellenállás végét a gnd felé.
(#) El_Pinyo válasza potyo hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /
 
Lehet, hogy megint én értettem félre, de én úgy olvastam h a vezérelt és vezérlő eszköz gnd-ja közös, a vezérlőjel pedig +5V. Tehát az 5V adott és nem kell előállítani.
Üdv.
(#) ize_gull hozzászólása Ápr 8, 2008 /
 
Ezek szerint a SOURCE van a 24V feszültségre kapcsolva, valamint a DRAIN és a GND között van a terhelés, melynek ellenállása ismeretlen.
A lényeg az, hogy ilyenkor a GATE potenciálját le kell húzni a GND felé mondjuk az optocsatolón keresztül.
A lényeg, hogy a GATE és SOURCE közötti potenciálkülönbség ne lépje túl a megengedett maximális GATE SOURCE feszültséget.
És kell egy ellenállás is A GATE és a + Tápfesz közé, hogy az optocsatoló ha nyitott akkor a GATE potenciált felhúzza a tápfesz közelébe. Esetleg az Optocsatoló Emittere és a GND közé tehetek Zenerdiódát (esetleg többet?) hogy ne lépjem túl az UGSmax értékét.
Jól gondolom, vagy őrültség?

talán.JPG
    
(#) ize_gull hozzászólása Ápr 8, 2008 /
 
Esetleg létezhet PNP optocsatoló?
(#) El_Pinyo válasza ize_gull hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /
 
Szia! Szerintem működne a kapsolás amit feltettél. A lényeg az, hogy akkora Zenert válassz, hogy ne lépd túl a fet megengedett értékét (UG-S<20 V).>
(#) potyo válasza El_Pinyo hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /
 
Mutass nekem egy félvezető kapcsolóelemet, amit egy 5V-os jellel tudsz kapcsolni úgy, hogy az 5V tápra húzza le a fet gate-jét! Pl. optocsatolóval megoldható, de akkor már az optó lehúzhatja a gnd-re is. Illetve opto helyett akkor már mehet a sima tranzisztor is.
(#) potyo válasza ize_gull hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /
 
Ezt mondtam én is azzal a különbséggel, hogyha azt a zenert az optocsatoló fölé teszed, akkor még az optocsatoló sem kell, elég a sima tranzisztor.
(#) El_Pinyo válasza potyo hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /
 
Azt hiszem nagyon félreértetted amit írtam. Úgy gondoltam, hogy az A jelű kapcsoló és az 5 V-os táp az maga a vezérlőeszköz, úgy egyben. Tehát vagy 5V vagy egy nagy impedanciás kimenet. Ami lehet egy opto vagy egy tranzisztor is akár. Ezt nem egészen értem:
Idézet:
„de akkor már az optó lehúzhatja a gnd-re is.”
. A fet gate-re gondolsz ez alatt? Azt nem lehet 24V táp mellett mert akkor átüt a G-S elektródapár.
Üdv.
(#) potyo válasza El_Pinyo hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /
 
Igen, így értettem én is. Csak az a kapcsoló nem oldható meg egyszerűen, az optós megoldás az egyik. Arra írtam azt, ha már optót használunk és két ellenállást (mert a leddel sorba is kell egy ellenállás), akkor már használhatnánk sima tranzisztort és három ellenállást (egy a bázisra, kettő meg az osztóba a gate-re). Árban az utóbbi megoldás biztosan olcsóbb, és használható, mivel a gnd közös a vezérlésnél és a nagyáramú körben.
(#) El_Pinyo válasza potyo hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /
 
Opto+ Zener + ellenállat, ahogy a témanyitó is mutatta a rajzán. Valami hasonlóra gondoltam én is. Igaz, hogy drágább az opto, de galvanikus leválasztást biztosít. Mondjuk nem tudjuk, h mire szeretné használni ezt a kapcsolót, lehet h indokolatlan az opto. Üdv.
(#) ferci válasza ize_gull hozzászólására (») Ápr 9, 2008 / 4
 
Összefoglalásként....
Meghagyom a rajzod alapjait, csak kissé átvariálva...
A zener a gate és a source közé kell, több okból is kifolyólag.
A bal oldali rajzon csak 3k3-at tettem sorba az opto tranyójával, hogy ne kelljen méricskélni, kinyit-e totál ( változó).
Nem tudjuk azt sem, mekkora áramot akarsz kapcsolni, de a 12 volt Ugs biztos elég lesz....
Ha nem optóval csinálod ( jobb oldal), akkor 10k pl. a gate felé. A zener azért kell, mert hiába korlátozza a fesz osztás 12 voltra az Ugs feszt, ha vmiért megszakad a felső ellenállás, akkor még ott a zener.
Ha véletlenül nagyon gyors kapcsolásokat akarsz csinálni ( több kHz nagyságrend), akkor az ellenállások értékeit jelentősen le kell csökkenteni, és ZPY... persze akkor kérdezz még.
Ezek után még színezni lehet....
(#) szilva válasza ferci hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /
 
A PIC-es pákámban a második rajzodhoz nagyon hasonló elrendezést alkalmazom, kiválóan működik.

A különbség annyi, hogy nálam tranzisztor helyett MOSFET van a meghajtásban, ez közvetlenül kapja a digitális vezérlést, no meg az egésznek meg van fordítva a polaritása (P-FET a meghajtás, N-FET a teljesítménykapcsoló), mert nálam pont a -12V-on ülő N-FET kapcsolása volt a cél.
(#) ferci válasza szilva hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /
 
Hát ja.. egy célra igen sok megoldás van.. mindig meg lehet találni, miből oldjuk meg a problémát, vagy éppen helyettesíteni egy-két alkatrészt... hadd fogyjon más is, hi..
(#) vilmosd válasza ize_gull hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /
 
Hali

Bocs a kesoi reagalasert . En csinaltam egy DC motor PWM vezerlest. Ez mukodik mar egy ideje ipari kornyezetben.
A motor 24 v DC 6-8 A. A kapcsolasi freki 2-4 khz. A tap 30-35 V. Ezzel a meghajtassal biztosan kinyit a tranyo. Ha kisebb a tapod a D2 zenert kisebbre kell vanni. Lenyeg hogy a G-S fesz meghaladja a 6-7 V-ot, mert kulonben nem nyit ki a FET. Jobb ha kis nyitofeszu logikai FET-et hasznalsz.
Na ennyi.
Udv Vili

pc15pwm.jpg
    
(#) sztiksz hozzászólása Ápr 29, 2008 /
 
sziasztok. nekem olyan kapcsolás kellene, ahol 12 vagy 24 os jelet. átalakít ttl szintre 5V ra a pic hez.

(még nemtudom hogy milyen trafót sikerül szerezni, ezért nemtudom h 12 vagy 24 lesz)

védelemről is gondoskodni kellene.

fet es bemenetre gonodltam, és a jel onnan menne egy optocsatolóra ami különválasztja a 24v ot és az 5v ot.
(#) potyo válasza sztiksz hozzászólására (») Ápr 29, 2008 /
 
Kicsit pontosabban írd le, hogy mit akarsz, mert ez így nem értelmes kérdés!
(#) sztiksz válasza potyo hozzászólására (») Ápr 29, 2008 /
 
tehát bejön egy jel ami vagy 0 vagy (legyen most) 24V.

ezt a jelet akarom feldolgozni PIC el.

de gondolom a bemenetre kell védelem, hogy ha pl valami nagyobb fesz jön be véletlen, akkor se haljon meg egész áramkör.

tehát a 24v os jelből 5V os jelet szeretnék. hogy TTL el dolgozhassak.

5letek?
(#) El_Pinyo válasza sztiksz hozzászólására (») Ápr 29, 2008 /
 
Szia!
5,1 V-os Zener-dióda záróirányban ?
(#) El_Pinyo válasza El_Pinyo hozzászólására (») Ápr 29, 2008 /
 
Szia!
Valahogy Így gondoltam, ahogy a mellékletben van.
Üdv.
(#) sztiksz válasza El_Pinyo hozzászólására (») Ápr 29, 2008 /
 
azt vágom hogy 24v ból hogylehet 5v ot csinálni, zenerrel vagy mondjuk stabic vel, de nekem le is kéne választani a kettőt galvanikusan ( optocsatolóra gonodltam)
meg kellene valami bemeneti kapcsoló mondjuk egy tranyó vagy egy fet, ha pl véletlen nagyobb fesz kerül bemenetre, akkor csak a tranyó/fet haljon meg, és csak azt keljen cserélni, mint monjduk optocsatolót.
(#) potyo válasza sztiksz hozzászólására (») Ápr 29, 2008 /
 
Valami ilyesmi?

Az a védelem nemigazán oldható meg, amit te akarsz, illetve attól függ, hogy mitől jöhet a nagyobb feszültség a bemenetre. Mert ha pl. bedugod a konnektorba, ott a konnektor lesz erősebb, akármit csinálsz.

kapcs.GIF
    
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem