Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 779
(#) cimopata hozzászólása Márc 8, 2007 /
 
Hu, jól elfáradtam de elkészült.
Ez a mostani verzióm a FET-es.
De holnap majd felrakom az USP tápot is.
("Ultra Spórolós Tranyós") verzió.
(#) MaSTeRFoXX válasza cimopata hozzászólására (») Márc 8, 2007 /
 
Köszi!

Eléggé egyszerű
Ennek örömére majd nekiesek a TL494 adatlapjának a tanulmányzásának is majd, hogy értsem is hogy hogy is kell vele bánni
Annyi még a kérdés hogy Tr1-nek milyen trafót használtál?
És maga a teljesítmény trafónak 1-2 menetszám adata érdekelne még, hogy mégicsak mihez tartsam magam, a primer oldalán.
(#) Tarzan válasza cimopata hozzászólására (») Márc 8, 2007 /
 
Jól néz ki!

Hogy szerepelt a teszteken? Teljes terhelésnél hogy viselkedik?
(#) cimopata válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 9, 2007 /
 
Gondolom látod hogy 2 db Tr1 trafó van. Ez valójában egy trafó csak másképpen nem tudtam jelölni, ugyanez a helyzet a Tr2-vel mindegyik bontott trafó amit a PC-tápokban találsz, egyik oldalán 3 másik oldalán 5 láb van kivezetve. Ez van a PC tápokban az ic és a power tranyók között. kb 28x12mm es.
A két nagy teljesítménytrafót is ugy bontottam a PC tápokból pontosabban kettőből.
Sikerölt őket szépen szétpattintani hogy szétessen az E és az I rész. Bár ez nem mindig sikerül.
Ez a Tr3 és Tr4, bár az egyiknél nincs odaírva hogy Tr3. Mnenetszámuk: Primer: 30 menet szekunder 2x13 menet.
A trafók jól bírják épphogy kicsivel langyosabbak mint a környezet.
(#) potyo válasza cimopata hozzászólására (») Márc 9, 2007 /
 
Én azért egy 18V-os zénert tennék a gate-source közé, illetve 3-4 ohmos sorban a trafó és a gate közé az esetleges oszcilláció elkerülésére.
(#) cimopata hozzászólása Márc 9, 2007 /
 
Leteszteltem a vezérlést és arra atapasztalatra jutottam hogy a normál bontott vezérlőtrafóval (Tr1, Tr2) nem lehet elég nagy GS feszt. elérni csak 5V. Ezért azt csináltam hogy leszedtem kívülről a szigetelést és a két szekundrmenethez még hozzátekertem 15-15 menetet vékony hozalból. Így kb megduplázódott a szekunder feszültség ami most már 10 V. A felfutóél továbbra is 200ns. Egyébként az jó mert van egy gyári kapcsi leírásom abba pedig ilyan a vezérlőjel:
Ugyhogy most "örö boldottá" van, mert sikerült megcsunálnom ugyanilyenre a vezérlőjelemet.
(#) cimopata hozzászólása Márc 10, 2007 /
 
Na elkészítettem a UST táp lapcsirajzát.

Nálam csak az a gond hogy valami miatt rogadtól fűtenek a kapcsolótranyók. De egyébként ajánlom mindenkinek.
Remélem nincs benne hiba
Ja meg annyi hogy én Rx-et nem raktam bele de a kapcsoláson feltüntettem mert több tápban így volt megoldva.
(#) cimopata hozzászólása Márc 12, 2007 /
 
Még egy hasznos tanács a fetes verzióhoz aki meg akarja építeni:

A bontott vezérlőtrafók semmiképp sem jók:
Át kell tekerni őket 5:4 es áttételre
mert a bontott kb: 4:1 es áttételű.
a primer kb 2x1,5-2mH legyen (biffiláris)
a szekunder 2x1,2-1,5mH
Sokszor érdemes inkább venni valami kis fazékmagot pl: Al:2000-t , mert a bontottat szét kell törni és nekem sokszor így nam volt jó.
(#) eSDi hozzászólása Márc 13, 2007 / 1
 
A minap Flyback rendszerű tápok után keresgéltem a neten... És találtam egy nagyon hasznos és egyszerűen használható IC-t.... A Power Integrations, inc. gyártja...
TOPSwitch-GX a neve és 6.5W-tól 290W-ig lehet velük kapcsitápot késziteni, hihetetlenül kevés alkatrészből! Ez TO220 tokozású..
Ezen kívűl van a TinySwitch sorozat ami DIP és SMD dokozású, ezzel pár Wattos Stand-by tápokat lehet alkotni. Szerintem nagyon öteletes dolog és ami még fontosabb a HQ-Videonál lehet is venni és még az ára sem nagyon vészes. A legnagyobb teljesítményű is 1000Ft körül van...
(#) cimopata hozzászólása Márc 13, 2007 /
 
Ismerem ezt az ic-t nem annyira rossz, még az ára sem 1086+áfa de szerintem az a 290 W az már tényleg a csúcs. Azért mosfetekkel nagyobb teljesítményt el lehet érni. Meg én annyira az optokapukban nem bízom mert volt már nálam egykér táp amibe elszált az optokapu és akkor a kimeneti fesz is megszalad. Én ilyesmi felépítésű ic-t vettem a lomexba 150ft ért ami kb 10W ot tud. Arra gondoltam hogy a segédtápot helyetteítené meg nég egy ventillátor is mehetne róla:

TNY255P.pdf
    
(#) cimopata hozzászólása Márc 14, 2007 /
 
CSő

A segítségeteket kérném. Most teszteltem a fetes kapcsitápomatmer végre sikerült megfelelő minőségű jelet átvinni a vezérlőtrafókon: 10 V Ugs ,felfutóél és a lefutóél 120ns
Az egyik fele már túl volt a sikeres tesztelésen. ÉS most a ketőt együtt teszteltem volna. először bedugtam a 220ba hogy feltöltsem a puferkondokat utána kihúztam a 220-at és gyorsan ráadtam vezérlést és azzal a kevés árammal ami még a pufferokba maradt letranszformáltam. Fasza is volt a kimeneti feszkó felugrott 35Vra és miután ugye ki volt húzva a hálózatról fokozatosan visszaesett a kimeneti fesz. Na eddig jó volt minden.
Utána kicsit nyugottabb szívvel rányomtam a 220 at a tápra úgy hogy közben volt vezérlés.
Háát: az egyik mosfet csattant egy kicsit aztán hamar ki is húztam a konnektort. De ez tényleg csak egy pillanat volt. Nézegetem...
A negatív ágnak semmi baja az ment.
A pozitív ágnak az egyik fetje meg tönkrement. De érdekes módon ezek párban vannak és csak az egyik szart be. Kiszedtem és átment rövidzárba a Gate Source lába. :flame

Na ez mér van volt??
Minden ötlet jöhet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(#) cimopata hozzászólása Márc 14, 2007 /
 
Na mivan ?
Senkinek sincs ötlete??
(#) Prinner válasza cimopata hozzászólására (») Márc 14, 2007 /
 
Ha a fetek félhídba vannak kötve, akkor általában az egyik átütése esetén mindkettő tranyó repül, amennyiben a vezérlés megfelelő. Csak akkor száll el az egyik, ha a másik nem kap vezérlést, és így ép marad. Ha a jó is kapna vezérlést, akkor rövidrezárná az e.i. 230-at, tehát valszin tönkrement volna ez is. Vagy csak szerencséd volt...
(#) potyo válasza cimopata hozzászólására (») Márc 14, 2007 /
 
Tettél zenert a gate-source közé?
(#) cimopata válasza potyo hozzászólására (») Márc 14, 2007 /
 
Nemtettem zenert de a mérérseim alapján (Csak vezérlés volt rákapcsolva a nagyfesz nem) maximális csúcs 12-13 V volt. Elképzelhető hogy volt valami lüket sztán az sok volt neki. Mert tényleg csak egy pillanatra dugtam be a konnektort és az elég volt.
(#) kurtyka hozzászólása Márc 14, 2007 /
 
Üdv! Rádiós börzén nagyon olcsón vettem két darab számítógéptáp 50Ft/darabjáért és nem jók. Az egyik egy 300W-os CODEGEN típusú és szétszedtem, de szemre semmi baja sincs, jó a bizti jók a diódák kiméregettem őket meg a 230-at is kapja de kifele nem jön feszültség!! Az lenne a kérdésem mit lehetne vele kezdeni és tipikusan mi szokott kimenni ezekben a tápokban??? Lehet az ic-k szálltak el??? Amúgy több számítógép tápból való alkatrészekből meg max pár ezer forint ráfordításából össze lehetne hozni egy 100-300W körüli 12V-os kapcsi tápot?? Ez érdekelne ha vki tudna rajzot adni vagy vmit megköszönném előre is!
(#) Prinner válasza kurtyka hozzászólására (») Márc 14, 2007 /
 
Rajz van az oldal gyűjteményében is, mégpedig pl. EZ

Régi ATX tápnál tapasztalatom szerint a stanby tápban egy 9,1V-is Zener szokott elégni. Először mérd meg, hogy megvan-e a +5Vst, ha nincs, akkor megvan a hiba. Van, hogy az ic szállt el benne, nekem egyszer a tl494 ment tönkre, kicseréltem ment újra.
De olyan is volt, hogy a bipoláris tranyós félhídba (2SC2625) kiégtek a tranyók bázis-emitter átmenetei.
És egyszer volt, hogy a graetz szakadt meg....

Ha egyik sem jön be, akkor a hálózati bemenettől kezdve mérd ki az áram útját, hogy megvan-e a pufferen a +300V...stb
(#) potyo válasza kurtyka hozzászólására (») Márc 15, 2007 /
 
Az előbbihez még hozzájön, hogy a kondenzátorok, főleg az ilyen hulladékokban, mint a codegen, szeretnek kiszáradni. A készenléti 5V-os részt kellene először átnézni, hogy az megy-e.
(#) cimopata hozzászólása Márc 15, 2007 /
 
Sziasztok.
Én még mindig ott tartok hogy nemtudom mért ment gajra az egyik Powerfet. Ugyanis a Gate Sourca rövidzár.
Nos hát nézegettem, az adatlapját és azt irja hogy az abszolú max Ugs=+-20V. NAhát eztnem értem hogy hogyan érti ezt a +-20 V-ot talán csúcstól csúcsig??
Mert a vezérlőjelem ilyen:
És ez csúcstó csúcsig 20V környékén van.
Mondjuk amikor a szkópon nézegettem a jelet a GND hez képest 10 Voltos vezérlőjelet vettem figyelembe. Szoval csak a felső felét.
Na hát akkor az a kérdésem hogy csak a GND vonal feletti feszültség nyitja a Fetet vagy az már egyészen az alsó résztől beleszámít a nyitófeszültségbe. Kicsit szarul magyarázok tudom de remélem értitek.

névtelen.JPG
    
(#) szabi83 válasza cimopata hozzászólására (») Márc 15, 2007 /
 
van az adatlapban egy táblázat, ahol a gate fesz hez tartózó áram illik....

pl
20V - 100A
15V - 75A
5V - 20A

ez csak hasraütés szerűen írtam... :yes:

A tekercs sztem vissza rúg és attól halodik meg a fetted....


üdv
(#) potyo válasza cimopata hozzászólására (») Márc 15, 2007 /
 
Ugs=+-20V, gondolkozz el, ez mit jelent.

A fet akkor kezd vezetni, amikor a gate-en a feszültség a source fölé kerül kb. 3V-al. Adatlapból megnézhető, hogy pontosan mennyi, de az itt nem érdekes. Szerintem csak szimplán a tekercs miatt a feszültség egy pillanatra felszaladt, és a gate-source átütött. Aztán ha valahol tönkremegy a szilíciumdioxid a gate alatt, annak a fetnek meszeltek.
(#) cimopata válasza potyo hozzászólására (») Márc 15, 2007 /
 
De éppen ez az amit az elöbb betettem jelalakot az a Ugs on mért feszültség és a Gate csak 10-11V ra szalad fel és az még messze van az a 20 V-os max megengethető feszültségtől?

IRF730.pdf
    
(#) potyo válasza cimopata hozzászólására (») Márc 15, 2007 /
 
A 10-11V-ot olyan körülmények között mérted, amelyek között a másik tönkrement? Tehát rajta a hálózati feszültség, kimeneten a terhelés, stb?
(#) cimopata válasza potyo hozzászólására (») Márc 15, 2007 /
 
Neeem nem tudtam megmérni akkor amikor a hálózat rajtavan nert a szkóphoz nintsen leválasztótrafóm és így nem merem rátenni a kapcsolásra. Természetesen csak ugy tudtam megmérni hogy vezérlést adtam neki és Uds fesz nem volt.
(#) cimopata válasza potyo hozzászólására (») Márc 15, 2007 /
 
Tesék ittvan a két vezérlőjel a vez 1 az a negatív tápé. azzal nem kell foglalkozni az tökéletesen működik. És a Vez2 az, aminél az egyik FET megadta magát. Mindkettőnél egy osztás az 5 Volt, illetve 5us.
(#) Prinner válasza cimopata hozzászólására (») Márc 15, 2007 /
 
Nem is muszáj leválasztani, csak össze kell kötnöd a védőföldet a nullával és egyutas egyenirányításról hajtod úgy, hogy a nulla legyen a -HV-n.
Nem a legbiztonságosabb, de én gyakran rá voltam kényszerítve...
(#) sixtek hozzászólása Márc 15, 2007 /
 
A vedofold az oranal ossze van kotve a nullaval.
(#) Dudus válasza sixtek hozzászólására (») Márc 15, 2007 /
 
Többnyire !!! De nem mindig!
(#) Prinner válasza sixtek hozzászólására (») Márc 15, 2007 /
 
Így van, de könnyen kialakulhat földhurok, ami meghamisítja a mérést, kapcstápnál szinte biztos, ezért kell a helyi közösítés. Máskülönben ezt TNS vagy TNC-S hálózat esetén elvileg tilos megcsinálni.
(#) cimopata hozzászólása Márc 16, 2007 /
 
Na azt csináltam hogy kicsit leszedtem a menetek számából és így kb 16 V csúcstól csúcsig négyszögjel van.
Eddig csak egy egy pillanatra mertem próbálni és nem szart be.
De: még ott ahol a 220 megy be ugye van egy NTK ellenállás ami 5-6 Ohmos na szóval az már másodszor kellett cserélnemmert hangsúlyozom: nem mindegyik bekapcsolásnál "csattan" egyet. Ezzel ami most volt benne talán 3 szor csattant és azután vettem észre hogy az volt az. Kissé le volt jőve róla a kerámia és az ellenállása 15 Ohm volt.
Szóval ez a következő rejtélyes kérdésem, mivel ez márt a második volt.
Lehetséges hogy a nagy(2 db 660µF/200V) os pufferek hirtelen megrántják az áramot és ez az áramot már nembírja?
Mert a gyári tápban csak 330µF kondi volt ami indulásnál ugye csak feleakkoraáramot vesz fel.
Következő: »»   11 / 779
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem