Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   463 / 786
(#) BODHEAD válasza ferci hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Valamiböl nem lehet kiszedni vagy hétfön vegyünk egy új vasat és ha igen akkor milyet?Melyik képlettel számoltad ki az AL értéket?
(#) ferci válasza BODHEAD hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

AL * N * N nanohenryben...= L

PC tápból pl. kiszedheted a főtrafót... vagy N87-est boltban, ETD39, stb...
( kezdődik a F-1...)
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2014

Ez is pc tápból lett kiszedve egy 200W-osból.

A főtrafó? nem mondod....
Talán fojtó ( gyűrű, toroid...), nem?
Azt használd, ami két darab E magból van, kör keresztmetszetű maggal és kb. 40 mm széle-hossza..

De bizony!Nem!ETD 34-as mag. Van most 1 450W-os pc táp annak jó lesz-e a trafója?

Akkor nem tudom, mit mér az LCM3...
Megint valami árulás van vhol...

Jó, de addig ne lépj tovább, ameddig nincs pár mH legalább a 30 menettel a primer induktivitás!
( kiléptem.... .)

Ez szerinted jó?

Elvileg jó... de mérd meg!!!
Utána kezdd előlről a számolgatásokat.. B, stb....
>>>>>

Kikerestük az adatlapját:epcos 2500 nH (N27-es)
(#) lorylaci válasza BODHEAD hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

N27 kuka, 20 kHz-ig ajánlott használni, afelett nagyon sok probléma van vele. Apropó, te honnan vetted, hogy az egy N27 anyagú mag? Én csak a formáját látom (ERL35), az N27-et elég régóta nem használják.
Biztos jól mér az LCM3-ad? Bekalibráltad? Kipróbáltad ismert induktivitással?

Ha az ember jól használja az LCM3-at (rendszer kalibráció, ellenőrzés, rövid mérőzsínor satöbbi...), akkor az egyik legbiztosabb műszer erre a célra.

Feltölthetted volna, ha már megtaláltad...
Azt viszont furcsállanám, ha 450 wattos pc-tápban ilyen tré vas lenne.
Ha megy még az a táp, nézd meg szkópon a frekit, szekunderen mérj diódák előtt.
Ha pedig rossz, szedd ki és egy próbatekerést csinálj 30-40 menettel, mégis mennyi lesz a primer indukció.

Itt a vasmag adatlapja.

A légréses N27, a sima N27 VAGY N87...
Ebből az jön le nekem, hogy N87-nek illene lenni.
(#) Ge Lee hozzászólása Jún 22, 2014 /

Most komolyan. Ment az a vas már egy PC tápban, saccra 50-60kHz-en. Miért ne lenne jó ide?? Már csak azért is, mert ha akkora frekin ment, akkor 150-200kHz-ig is simán elmegy. Egyébként a kínai leginkább a TDK PC40-es anyagból építkezett, mert azt kapta meg jó árban még elfogadható minőség mellett.

A vasmag N87-es volt amig el nem törtük.Rátettünk próbából 1 menet huzalt és 0,29uH.Lehet hogy holnap veszünk 1 új trafót.

Frankó.... ... de 1 menettel ne próbálkozz...vidáman rátekerhettél volna 20-at is simán a vasra, mérésre jó... az pontosabb sokkal.

Lehet hogy pontosabb de 3 darabra tört!Szerinted ragasszuk meg valahogy vagy inkább vegyünk 1 új trafót?Kipróbáltuk rátekertünk 30 menetet 15,38uH volt az érték.

Próbálkozni jó lesz, de folyamatosra nem tenném be. A felületek közé ne tegyél semmit se, a "lapokra" vmi vékony nyákot réz nélkül, ha nem lóg a csévébe persze, úgy ragaszd össze..
Meg is tekerheted, pár mérésre megfelel..

15 uH??? Tuti, hogy nem jó a műszer... ha szigszalaggal összefogatod "trafónak", nem lehet olyan kevés.

Szekunderek rövidre zárva,segéd tekercs rövidre zárva,és igy is 15,90uH volt a primer.Persze a trafó ki van forrasztva a nyákból.

Na most keversz.... a primer indukció mennyi? Először arról volt szó, simán 30 menet hány mH, nem uH...
Ha megtekered trafónak, az már más... de akkor meg "osztott cséveként" csináld.
Segédtekercs ? Szekundert kell, ami a teljesítményt adja.

Az elözö trafó cséve testébe tettük bele a törött vasmagot próbaképpen osztott tekercseléssel van csinálva ahogy a leirásban szerepel lásd ITT.

Oké.... ez az érték viszont jó lenne egy flybackhoz, de nem ide, 100 n-val....
Vegyél új trafót, aztán folyt....

Oké akkor majd folytatjuk valamelyik nap.Nagyon köszönöm szépen a sok segitséget!Remélem majd pár nap mulva is segitesz amint megveszem az új trafót.

Vagyunk rá páran... de előlről kezdd...
(#) Gyozo92 hozzászólása Jún 22, 2014 /

Folytattam a tápomat, és tekertem egy másik trafót, osztottat, de a mérésem furcsa volt, 170uH teljes, és 10uH szórt. Sebaj, betettem a tápba, és az eredmény ugye a nagy semmi Gondoltam valahogyan már csak kicselezem, és beindítom. Betettem egy 560 ohmos 5W ellenállást a 230 voltos bemenet elé. Szépen el is kezdett beindulni, mint ahogy felbúg egy hajtómű, de borzalmas hangja maradt neki. Ekkor gondoltam megterhelem egy kicsit. Átzártam az 560 ohmos ellenállást, és még egy ugyan ilyet ráakasztottam a kimenetre. A hang egyből megszűnt, az hittem lekapcsolt, de nem. Szépen ahogy kell dolgozott, szegény ellenállás majdnem megsült. Az érdekesség, hogy miután levettem a terhelést is csöndben maradt. A fetek hidegek maradtak borda nélkül is. Nem értem a dolgot a trafómmal gondok lehetnek.
(#) Gyozo92 válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Megpróbáltam leterhelni a + és - között, ahol 115V van. 8,7A leadása mellett 105 voltra esett le a feszültség. Kicsit túlzás, de ekkora műterhelést találtam csak hirtelen. Ha jól saccolok az 900W körüli leadás volt, igaz csak 5-6 másodpercig hagytam rajta, a mérés erejéig. Érdekes, hogy nem kapcsolt le egyből a védelem.
(#) lorylaci válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jún 23, 2014 /

Na először tedd rendbe a trafó mérést, mert a a trafó szórt indutkivitásától sok minden függ. Ha nem annyi, amennyinek kellene, akkor rezonáns kondit (és még mást) is állítani kell.

Biztos nem nyertél ki 900W-ot, egész biztosan mérési hibát van. Azért mert a védelem annyira gyors, hogy max 10 kapcsolási peróduson belül bekapcsol (ez a késés is elsősorban azért van, mert egy rövid ideig a szekunder oldlai pufferekből folyik az áramok, majd amikor azok merülnek, akkor kezdi átvenni a trafóból az áramot, a szórt induktivitás korlátozza az árammeredekséget). Szóval 900W-ot te csak úgy 0.1ms-ig vehettél ki
(#) Gyozo92 válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 23, 2014 /

Igazad lehet, ma megmértem pár etalont a műszeremmel, és hülyeségeket mutat Veszek bele új elemet, ha úgy is, akkor megy a kukába...

Visszaolvasgattam a fórumban, és valahol a 40. oldal körül találtam egy érdekes megoldást, 4 db pc táp trafó volt egybe szerelve. Érdekes a dolog, gondoltam én is kipróbálom, meg is főztem a maglevest, és szétszedtem egy 10 magot. Nem is kell jobb idő egy kis bográcsozáshoz
A kérdésem a következő volna. Ha sikerül nagyobb teljesítményű magot tekernem, és átterveznem a panelt (több primer puffer, nagyobb egyenirányítás stb, akkor elméletben extrém alacsony Rdson-al rendelkező fetekkel mekkora teljesítményt lehetne kivenni belőle?

Néztem két két fet adatlapját, az egyik az irfp 460 0,26 ohm Rdson-al, jó nagy böhöm fet, a másik pedig a SPP 20 N 60 C3 0,16-os Rdson-al, viszont magas Coss értékkel (780)

Ez utóbbit be is tettem a számolótáblába, és egész jó értékeket kaptam, próbának 62v és 15A terhelést írtam, és így 63 fokon kapcsolna be a védelem a névleges teljesítményen, ami így ha jól gondolom 930W. (elméletben tegyük fel, hogy a fet bírja az ekkora teljesítményt) ez még itt nagyon elmélet, és annak is csak egy része
(#) voodoo válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jún 23, 2014 /

Most ez komoly? Kész a trafós-gulyás!

Az a baj, hogy ezek után örökre benne marad a trafók jellegzetes lakkos, ragasztós szaga. Kár érte. Én egy ananászos konzervdobozt vagy valami ilyesmit fogtam volna be erre a célra...
(#) Gyozo92 válasza voodoo hozzászólására (») Jún 23, 2014 /

Belül le van pattogzódva a felülete, már régóta csak trafós-gulyás készül benne (igazából ezért nem dobtam ki) Nem is rosszul, 10-ből 9 teljesen jól szétjön bő 15 perc alatt, nagy lángon, ha jó a fűszerezés
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2014
Következő: »»   463 / 786
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem