Fórum témák
» Több friss téma |
Valamiböl nem lehet kiszedni vagy hétfön vegyünk egy új vasat és ha igen akkor milyet?Melyik képlettel számoltad ki az AL értéket?
AL * N * N nanohenryben...= L
PC tápból pl. kiszedheted a főtrafót... vagy N87-est boltban, ETD39, stb... ( kezdődik a F-1...) A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2014
Ez is pc tápból lett kiszedve egy 200W-osból.
A főtrafó? nem mondod....
![]() Talán fojtó ( gyűrű, toroid...), nem? Azt használd, ami két darab E magból van, kör keresztmetszetű maggal és kb. 40 mm széle-hossza.. ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2014
De bizony!Nem!ETD 34-as mag. Van most 1 450W-os pc táp annak jó lesz-e a trafója?
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2014
Akkor nem tudom, mit mér az LCM3...
Megint valami árulás van vhol... Jó, de addig ne lépj tovább, ameddig nincs pár mH legalább a 30 menettel a primer induktivitás! ( kiléptem.... ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2014
Elvileg jó... de mérd meg!!!
Utána kezdd előlről a számolgatásokat.. B, stb.... >>>>> A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2014
Kikerestük az adatlapját:epcos 2500 nH (N27-es)
N27 kuka, 20 kHz-ig ajánlott használni, afelett nagyon sok probléma van vele. Apropó, te honnan vetted, hogy az egy N27 anyagú mag? Én csak a formáját látom (ERL35), az N27-et elég régóta nem használják.
Biztos jól mér az LCM3-ad? Bekalibráltad? Kipróbáltad ismert induktivitással? Ha az ember jól használja az LCM3-at (rendszer kalibráció, ellenőrzés, rövid mérőzsínor satöbbi...), akkor az egyik legbiztosabb műszer erre a célra. A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2014
Feltölthetted volna, ha már megtaláltad...
Azt viszont furcsállanám, ha 450 wattos pc-tápban ilyen tré vas lenne. Ha megy még az a táp, nézd meg szkópon a frekit, szekunderen mérj diódák előtt. Ha pedig rossz, szedd ki és egy próbatekerést csinálj 30-40 menettel, mégis mennyi lesz a primer indukció.
A légréses N27, a sima N27 VAGY N87...
Ebből az jön le nekem, hogy N87-nek illene lenni. A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2014
Most komolyan. Ment az a vas már egy PC tápban, saccra 50-60kHz-en. Miért ne lenne jó ide?? Már csak azért is, mert ha akkora frekin ment, akkor 150-200kHz-ig is simán elmegy. Egyébként a kínai leginkább a TDK PC40-es anyagból építkezett, mert azt kapta meg jó árban még elfogadható minőség mellett.
A vasmag N87-es volt amig el nem törtük.Rátettünk próbából 1 menet huzalt és 0,29uH.Lehet hogy holnap veszünk 1 új trafót.
Frankó....
![]()
Lehet hogy pontosabb de 3 darabra tört!Szerinted ragasszuk meg valahogy vagy inkább vegyünk 1 új trafót?Kipróbáltuk rátekertünk 30 menetet 15,38uH volt az érték.
Próbálkozni jó lesz, de folyamatosra nem tenném be. A felületek közé ne tegyél semmit se, a "lapokra" vmi vékony nyákot réz nélkül, ha nem lóg a csévébe persze, úgy ragaszd össze..
Meg is tekerheted, pár mérésre megfelel.. 15 uH??? Tuti, hogy nem jó a műszer... ha szigszalaggal összefogatod "trafónak", nem lehet olyan kevés. A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2014
Szekunderek rövidre zárva,segéd tekercs rövidre zárva,és igy is 15,90uH volt a primer.Persze a trafó ki van forrasztva a nyákból.
Na most keversz.... a primer indukció mennyi? Először arról volt szó, simán 30 menet hány mH, nem uH...
Ha megtekered trafónak, az már más... de akkor meg "osztott cséveként" csináld. Segédtekercs ? Szekundert kell, ami a teljesítményt adja. A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2014
Az elözö trafó cséve testébe tettük bele a törött vasmagot próbaképpen osztott tekercseléssel van csinálva ahogy a leirásban szerepel lásd ITT.
Oké.... ez az érték viszont jó lenne egy flybackhoz, de nem ide, 100 n-val....
Vegyél új trafót, aztán folyt....
Oké akkor majd folytatjuk valamelyik nap.Nagyon köszönöm szépen a sok segitséget!Remélem majd pár nap mulva is segitesz amint megveszem az új trafót.
Folytattam a tápomat, és tekertem egy másik trafót, osztottat, de a mérésem furcsa volt, 170uH teljes, és 10uH szórt. Sebaj, betettem a tápba, és az eredmény ugye a nagy semmi
![]() ![]()
Megpróbáltam leterhelni a + és - között, ahol 115V van. 8,7A leadása mellett 105 voltra esett le a feszültség. Kicsit túlzás, de ekkora műterhelést találtam csak hirtelen. Ha jól saccolok az 900W körüli leadás volt, igaz csak 5-6 másodpercig hagytam rajta, a mérés erejéig. Érdekes, hogy nem kapcsolt le egyből a védelem.
Na először tedd rendbe a trafó mérést, mert a a trafó szórt indutkivitásától sok minden függ. Ha nem annyi, amennyinek kellene, akkor rezonáns kondit (és még mást) is állítani kell.
Biztos nem nyertél ki 900W-ot, egész biztosan mérési hibát van. Azért mert a védelem annyira gyors, hogy max 10 kapcsolási peróduson belül bekapcsol (ez a késés is elsősorban azért van, mert egy rövid ideig a szekunder oldlai pufferekből folyik az áramok, majd amikor azok merülnek, akkor kezdi átvenni a trafóból az áramot, a szórt induktivitás korlátozza az árammeredekséget). Szóval 900W-ot te csak úgy 0.1ms-ig vehettél ki ![]()
Igazad lehet, ma megmértem pár etalont a műszeremmel, és hülyeségeket mutat
![]() Visszaolvasgattam a fórumban, és valahol a 40. oldal körül találtam egy érdekes megoldást, 4 db pc táp trafó volt egybe szerelve. Érdekes a dolog, gondoltam én is kipróbálom, meg is főztem a maglevest, és szétszedtem egy 10 magot. Nem is kell jobb idő egy kis bográcsozáshoz ![]() A kérdésem a következő volna. Ha sikerül nagyobb teljesítményű magot tekernem, és átterveznem a panelt (több primer puffer, nagyobb egyenirányítás stb, akkor elméletben extrém alacsony Rdson-al rendelkező fetekkel mekkora teljesítményt lehetne kivenni belőle? Néztem két két fet adatlapját, az egyik az irfp 460 0,26 ohm Rdson-al, jó nagy böhöm fet, a másik pedig a SPP 20 N 60 C3 0,16-os Rdson-al, viszont magas Coss értékkel (780) Ez utóbbit be is tettem a számolótáblába, és egész jó értékeket kaptam, próbának 62v és 15A terhelést írtam, és így 63 fokon kapcsolna be a védelem a névleges teljesítményen, ami így ha jól gondolom 930W. (elméletben tegyük fel, hogy a fet bírja az ekkora teljesítményt) ez még itt nagyon elmélet, és annak is csak egy része ![]()
Most ez komoly? Kész a trafós-gulyás!
Az a baj, hogy ezek után örökre benne marad a trafók jellegzetes lakkos, ragasztós szaga. Kár érte. Én egy ananászos konzervdobozt vagy valami ilyesmit fogtam volna be erre a célra...
Belül le van pattogzódva a felülete, már régóta csak trafós-gulyás készül benne (igazából ezért nem dobtam ki)
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |