Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   544 / 779
(#) ferci válasza Hetope hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Próbára rátehetnél egy kétszerezőt, a rajz alapján kivitelezhető, a soros ellenállást pedig cseréld nagyobbra. Egy kis kísérletezést megér, mielőtt feladod.
Annyi mA-t maxnál vesznek fel esetleg ezek az IC-fajták. .
(#) lorylaci válasza Hetope hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Visszanézve a kapcsolást nekem tűnik csak gáznak, hogy IRF740 egy flybackben? Minimum 600 de 700-800V-os MOSFET kellene, áttéttől függően.
Mellesleg az IRF740 gate töltése nagy. Ilyen picike tápokban (10W-os, nem?) jóval kisebb gate töltésű MOSFETet raknak. Nagy gate töltés lassú kapcoslást és egyben nagyobb áramfogyasztást eredméynez az IC-től. (ugyenis I=freq*Qgate áram kell a kapcsolgatáshoz)
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2015
(#) Hetope válasza ferci hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Na elmagyarázom mik történnek a kísérletezések közben. Voltmérőt rákötöttük direkt az IC lábaira (5. és 7. láb ) ugyanide a labortápot is. Ha ráadtuk a hálózatot akkor 4Voltot láttunk és nem indult. HA csak 1 pillanata adtunk a labortápról 16 Voltot rögtön elindult és a feszültség 4 ről 14 re beállt stabilan. Az eddigi tapasztalat szerint ha az IC nem kap minimum 16 Voltot (még ha rövid időre is ) az nem hajlandó beindulni és még a REF feszültség sem jelenik meg! Magyarán nem találtunk megoldást arra hogy induláskor megjelenjen az a fránya 16 Volt.
(#) ferci válasza Hetope hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Valamiért nem tud akkora áram kialakulni, hogy a töltőkör megcsinálja azt a feszt.. az adatlap szerint 16-17 volt kell neki, hogy elinduljon, ez rendben is van.
Amióta már megy vmennyire, a start ellenállást nem próbáltad csökkenteni?
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2015
(#) lorylaci válasza Hetope hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Amíg a szekunder kondik fel nem töltődnek a szükséges feszültségre, addig a segédtáp feszültésge sem fogja elérni a IC fenntartásához szükségeset. 2x2200µF meg elég sok szerintem a szekunderre. (1A-t ad kb a táp, ennyi bugóáramot 1 db is bőven elvisel)
Apropó előző hozzászolásomban feltett észrevételekre válaszolnál?
(#) Hetope hozzászólása Aug 21, 2015 /
 
Elnézést kérek ! Bocsánat de annyira meg akartam csinálni hogy nem vettem észre hogy nekem lett címezve, most is csak nézem és nem értem hogy nem vettem észre. 150VA van a címkéjén. IRFBE 30 van benne. Nem is foglalkoztam milyen a jelzése a MOSFET-nek csak kivettem egyet a könyvtárból Hogy gyorsan megrajzoljam mivel gyári rajz nincsen, különösen német gyártmányokhoz nem igen tudok rajzokat találni a netten de ez legalább meg van . Lehet hogy ráéreztél a kimeneti elkókra mert épp most jelezte a kolegám hogy nála megindult a táp ! Egész délutántól estig gyomroztuk itt nálam és nem indult. Neki van konditeszterje nekem nincs és most filózok lehet hogy az segített neki. Különben 3 darab 2200µF van benne és én csak egyet cseréltem ami gyanús volt . Na majd holnap beszámolok mi is volt a probléma . ÉN meg levizsgáztam mivel ez lett volna az első ilyen táp amit meg szerettem volna javítani de hát nem tudtam !
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2015
(#) proli007 válasza Hetope hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Nincs mit szégyenleni rajta, egy kapcsolóüzemű tápnak csak a rajza egyszerű, működési sajátossága számtalan csapdát rejt. Tudást és gyakorlatot igényel készítése és javítása. Nem véletlenül van a topikban tárgyalva a téma már 545 oldalon.
(#) Ge Lee válasza Hetope hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Logikusan kell nekiállni. A gyári működött és tönkrement táp ha nem kapott a kimenetén túlterhelést akkor az esetek többségében egyetlen ok miatt megy tönkre, ez pedig a megnövekedett ESR-ű elkó(k). Ritkábban előfordul még az is, hogy egy kis áramú dióda valahol visszáramos lesz. Általában ez a 2 dolog okozza a táp rendellenes működését és valamelyik kapcsolóelem tönkremenetelét, hangsúlyozom normál üzemi körülmények között, tehát a beleöntött sör vagy a rövidzár a kimeneten nem üzemi körülmény. Bár egy valamirevaló tápnál az utóbbi sem jelenthet problémát.
(#) Hetope hozzászólása Aug 22, 2015 /
 
Kiderült a hiba ! A ma kapható UC2844N mind hamisítvány és zabálják az áramot . Most egy kitermelt( régi ) UC3842 van benne és működik . Köszönök minden segíteni akaró hozzászólást de ez van sokat kínlódtam de erre nem gondoltam . Talán majd másokon segít ez a sztori !
(#) GPeti1977 válasza Hetope hozzászólására (») Aug 22, 2015 / 1
 
De az UC3842 meg az UC3844 nem ugyanaz.
(#) atgyuric hozzászólása Aug 22, 2015 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Sprofan cikke alapján megpróbáltam a PC táp fő trafóját felhasználni egy TOP225Y ICvel meghajtva. A célom egy erősebb 12v-os táp lenne. Átalakítottam Sprofan kapcsolását a bontott alkatrészekhez. Egy nálam hozzáértőbb segítségét kérném, a táp megépítés után elindult párszor, a kimeneten megjelent a 12.6V, de terhelésre folyamatosan újraindult. Hallani az 1mp-enkénti kattogó hangot és villogott a 12v 24w-os izzó.
Most már csak újraindul 1mp-enként, de nem indul el. Optot, zenereket, ICt minden kicseréltem, de a helyzet ugyanaz. A két 22k 2w-os ellenállás annyira melegedik, hogy nem bírja a kezem, kb 160v esik 1-en. Az IC kontroll lábánál, multiméterrel 5.7V-ot mérek. Ha az opto helyére egy 58 ohmos ellenállást raktam , akkor a kimenetem kb 15V körül jelent meg. Csatolom a kapcsi rajzokat. Pirossal rajzoltam, amit én változtattam a fórumban belinkelt másik kapcsolás segítségével. Nagyon megköszönném, ha valaki esetleg segítene merre induljak tovább. Tudom a nyákon az elrendezést még változtatni kell, csak a 10x8-as panelre így tudtam bezsúfolni.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2015
(#) kameleon2 válasza Hetope hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Ez érdekes kérdést vet fel bennem. Ha annyira rossz hamisítvány, akkor kinek gyártanák? Nekem valami fals ... De mindegy a lényeg, hogy megoldottad és működik.
(#) voodoo válasza atgyuric hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Szia.

Több galibát is észre vettem. C-S láb közé tettél egy 100nF-t ami a rajzon nincs. Valamint egy 0.1µF-os fóliát a rajz szerint ott az optó-zéner közelében a valóságban meg egy 1µF-os 50V elkó van ott, ami csoda, hogy nem nyílt még szét 320V hatására.
Na mindegy érdekes.
(#) atgyuric válasza voodoo hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Ezek a másik kapcsolási rajzból maradtak ott, ott 1uf 50V van elkóból és a 100nf is ott van a lábaknál.

top227.jpg
    
(#) voodoo válasza atgyuric hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Hát figyelj, én átnézném, nem e zárlatos az a 30V-os zéner, vagy 50V elkó, ha annyira melegszik az ellenállások (2W) nem is fogja elindítani a Control lábat az ICnek.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2015
(#) atgyuric válasza voodoo hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
A zenerre multiméterrel mérve szerintem jó, egyik irányban zár, másikban kb 0.6v, és kb 31v-ot mérek záró irányban a földhöz képest. Az elkóra meg ESR-el megnézve 1uf és 1.19 ohom ír rá. Ezért nem értem mitől melegszik a 2 ellenállás. kb 4W-ot vesz fel így hálózatról.
(#) voodoo válasza atgyuric hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Hány V-ot mérsz a S-C lábak közt?
(#) voodoo válasza atgyuric hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Egyik irányban zár, másikba 0,6V?
Ezt nem értem, nem azt akartad írni, hogy egyik irányban szakadt, másikban 0,6V ?
(#) ferci válasza atgyuric hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Szia!
Idézet:
„megpróbáltam a PC táp fő trafóját”
..
A kép szerinti trafó nem flybackhoz készült. Első az, hogy tegyél bele légrést, utána jön minden más.
(#) ferci válasza atgyuric hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Apróságok.. az ellenállásokon kb. 1,2 watt/db melegszik el, nincs ebben semmi különös, hogy forróak. Tegyél be 3-5 wattost, ha nem akarsz majd segédtápot alkalmazni.
A 30 voltos zener miatt pedig természetes, hogy nem durranik el se elkó, se más.. ott már nem 300 volt van. - azért van ott elvégre.
(#) atgyuric válasza ferci hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Tegnap éjjel mindent átnéztem újra, a p6ke200 dióda lett zárlatos, nem is gondoltam rá, hogy ezt megnézzem. Kicseréltem. Most már működik, de terhelésre ugyanúgy nem jó. Csak villog az izzó. Légrést megcsinálom és szólok az eredményről. Köszönöm a segítséget.
Még az lenne a kérdésem, hogy akkor a PC táp fő trafóját nem tudom felhasználni közvetlenül ennél a kapcsolásnál?
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2015
(#) ferci válasza atgyuric hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
A szupresszor dióda nem egyszerű dolog.. ha alulméretezed és nem hűtöd ( adatlapon találsz képet is hozzá ), ez lesz a sorsa mindig.
(#) ferci válasza atgyuric hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Ezt már megválaszoltam korábban.. az a trafó légrés nélküli, tehát ide nem való.
(#) atgyuric válasza ferci hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Még az lenne kérdésem, hogy mekkora légrést kell hagynom körülbelül ehhez a kapcsoláshoz a trafón, ha áttekerem? De akkor már egy kis segédtáp is lehet jobb lenne, annak elég 3-4 menetnyi?
(#) ferci válasza atgyuric hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
0,2 mm elég, mert duplán kell számolnod.
A segédtápot kívülre tedd, 5 menetet elsőre, aztán könnyen tudsz variálni le -és fel, ha sok vagy kevés.
(#) lorylaci válasza atgyuric hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Idézet:
„. Sprofan cikke alapján megpróbáltam a PC táp fő trafóját felhasználni egy TOP225Y ICvel meghajtva”

Ez kapásból nem fog menni!
A főtrafó légrés nélküli, a TOP pedif flyback IC, amihez légréses trafó kell! Ez nem lesz jó sehogyan.

A segédtrafót használhaotd, hiszen az elve flybackre vn tervezve, de 10W-ra kb.
Több helyről tudsz venni Mirra gyártmányú flyback trafókat, amelye jók a TOp IC-hez, és nagyobb teljesítményt is tudnak.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2015
(#) atgyuric válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Köszönöm, így már megértettem. Még azt szeretném kérdezni, hogy a PC tápok főtrafója az milyen elvű kapcsolásokhoz van tervezne, hogy az légrés nélküli?
(#) Trivium93 válasza atgyuric hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Fél/teljes hidas tápokhoz.
(#) Trivium93 válasza atgyuric hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
IR2153 pl ezzel az ic-vel meg két fettel, akár a pc táp trafóból 625W csúcs is kijöhet. A félhidassal tápnál is lehet feszültséget beállítani, például visszacsatolsz egy optocsatolóval, ha az IC CT lábat földre húzod leáll. Az optocsatoló tranzisztor részét oda kötöd, és a kimeneten meg a optocsatoló led részéhez kiszámolod az ellenállást. ha eléri a 12V-t a kimenet, akkor a led világít a fototranzisztor meg rövidre zárja a CT lábat és leáll, ha lecsökken akkor megindul megint....
Csak fix 15.6V kell az IC-nek.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2015
(#) atgyuric válasza Trivium93 hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Köszönöm szépen a segítséget, megnéztem az IC adatlapját és ott a VCC láb fel van kötve a tápra, arra max 600V-ot ír, ha jól emlékszem, de van ott egy ellenállás is. Na annak az értékét nem láttam sehol, a többi érthetőnek tűnik.
Következő: »»   544 / 779
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem