Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   681 / 778
(#) KKobra válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 10, 2017 1 /
 
Tudnál nekem segíteni az U.K.T trafóinak beszerzésében? Vagy ha neked van készen akkor szívesen meg venném
(#) TAttila77 válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 10, 2017 /
 
Szia. Én már megépítettem rég, most készűlök egy másikat építeni egy haverom piszkálása végett. Ajánlom a TME.eu-t, én onnan rendeltem. A RET.hu-n is van de én majdnem minden félvezetőt a TME-ről vettem hozzá és így jött meg onnan minden. Az etd59 is van és ee25 is. A3C9-es anyag tökéletes erre a frekire. DE VIGYÁZZ! Mert a főtrafó mag nagyon meleg is lehet,(nekem ugyanis a langyos is meleg, így nem állom ha valami nem hideg) ezért jól gondold meg hogy hová is teszed majd a ventilátor(oka)t. A huzalt a főtrafóhoz (házilitze) ajánlott kapton szalaggal bebandázsolni gondosan ill. arra amit Ge Lee ír kúszóút a trafókban az legyen a legfontosabb!!!!!!! Remélem nem riasztottalak el, kívánok hozzá sok sikert. (Élesztés tápról szkóppal, majd szigorúan leválasztóról soros izzóval. Én előb egy százas izzót biggyesztek a bizti helyére,majd ha jónak találom egy 500-as pálcikahalogén helyette és csak ezek után jön a valódi hálózat miután átnéztem és lemostam minden forrasztási maradékot.) Üdv. Ja még annyi, hogy szkópképet én is tettem fel keresd meg itt van közel. Építéskor elnéztem a snubbereket így az eggyik 22ohmos helyett véletlen 10ohmot raktam észre se vettem csak majd másnap hogy fűt. A jelen se látszott, még ezt is elviselte. (Nagyon nemajánlom hogy olcsó alkatrészeken spórolj, inkább legyen jó minőségű ismert gyártó félvezetője! Én már megszívtam kétszer e miatt.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2017
(#) KKobra hozzászólása Ápr 10, 2017 /
 
(#) TAttila77 válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 10, 2017 /
 
Az efféle önrezgők sosem lesznek stabilak, mert ezek ilyenek. Nekem egy ilyen megépített kb. 500w ennyit tudtam kivakarni egy nemakármilyen pc trafómagból. 95kHz-en jár és semmi de semmi nem befolyásolta a frekit, csakis a fet Qg töltése. Ez tuti biztos.Igen sokat kísérletestem pár éve ezzel. Ezt nagyon kis Qgate töltésű fettel tudtam elérni. A feszültség nekem is megugrott, de ha megterheled egy pár kilóohmmal a kimenetet mindjárt majdnem azt a feszt kapod amit vársz. De Skori oldalán találsz egy jó kis ötletet a viszonylag stabilizálásra. Az a bizonyos visszacsatoló tekercs befűzve a pár ohmmal. Én ezt is kipróbáltam, jó de nekem nincs erre szükségem. A táp ma is működik bassz. gitár erősítőben, teljes hidat hajt nagy örömmel.
(#) Pafi válasza TAttila77 hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /
 
Idézet:
„Az efféle önrezgők sosem lesznek stabilak, mert ezek ilyenek.”


Azért ilyenek, mert fix a frekvenciájuk, és nincs bennük visszacsatolás. Betéve visszacsatolást és ezzel változtatva a frekit stabillá tehetők. De azért ezt megvalósítani nem egyszerű, plusz a lágy kapcsolás fenntartása további induktív elem beépítését is igényli.

Idézet:
„és semmi de semmi nem befolyásolta a frekit, csakis a fet Qg töltése.”


Ez matematikai képtelenség. Egy töltés (helyesebben kapacitás) nem határoz meg frekvenciát. Kell hozzá még legalább egy induktivitás vagy ellenállás is. Ha lenne rajz, meg is lehetne rajta keresni.
(#) Ge Lee válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /
 
Az EF25-ből most kifogytam, de ha egyetlen példányhoz kell akkor 1 gyűrűt az áramváltóhoz tudok küldeni, meg ETD59-et is, viszont azt ragasztószalaggal kell majd összehúzni mert lemez szorítókengyelem az nincs hozzá. Meg kell nézni a RET-nél hátha van, bár ott is elég foghíjas a készlet, nem minden magtípushoz van náluk cséve, szorítókengyel meg még annyihoz sincs.
(#) Ge Lee válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /
 
Az ugyanaz mint a Skori féle önrezgő, csak még a nullszéria, fejlesztések nélkül. Meg a videó alapján trafót tekerni a csávó sem tud, nem hagyta el a cséve két szélén a biztonsági távolságokat.
(#) KKobra válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /
 
Egyetlen példányt szándékozom építeni. Nincs különösebb célom a felhasználására de Kisebb hegesztési munkára tényleg jó lenne nem kellene apám régi 90Kg hegesztő trafóját cipelni.
Igaz jó nehéz de nagyon szépen lehet hegeszteni vele.
Megpróbálnám után építeni Ami csak akkor sikerülhet ha te tudsz segíteni és elviseled a sokszor idióta kérdéseim. Nem vagyok szakmabeli csak nem tudok meglenne a forrasztóón illata nélkül.
Akkor lassítsunk kicsit szépen lassan összeszedegetem ami kell. Várható hogy lesz minden neked ami kell? Már a tekercsekre gondoltam. Az egyéb alkatrészeket begyűjtögetem és elkészítem a nyákot.
(#) TAttila77 válasza Pafi hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /
 
Igaz. Én sosem állítom hogy másképp lenne, csak hébe-hóba bizony nem úgy történnek hajszálpontosan a dolgok mint ami a tudomány szerint számítások igazolnának. Én így jártam és hiába mutogattam ismerősöknek kollégáknak akik kifejetten tudják a témát, tétlenűl álltak a jelenséggel szemben. Még a volt tanárom is megkerestem ezzügyben annak idején és úgy láttam egyedűl maradtam és csakis saját magamnak kellett megoldanom. De azt továbbra is állítom amit leírtam az este, hogy csakis a gate töltéssel tudtam jelentősen felvinnem a kapcsolófrekvenciát. Miután annó semmijen segítséget se kaptam én így oldottam meg, a többi dolgokon pedig utána módosítottam. A fet pedig amivel ezt elértem IRFP22N50A. Tizenöt ével ezelőtt még iszonyat drága volt és csodálkoztunk rajta de ma már van sokkal jobb is. A legjobb egy stabilizált rezonáns táp az nyilvánvaló, azt is csináltam már többet is, javítottam is de nem igazán tetszenek az IR ic-k. Inkább gurítok egy gate trafót. Nekem sokkal egyszerűbb és sokkal jobb is. És nem akkor tiltogat le, amikor nem akarnám... Nem azért írtam le ezt most is hogy bárkivel vitatkozzak e téren de ez saját tapasztalat. Biztos vannak akik mást tapasztalnak, sajnálom. Életemben senkitől nem kértem segítséget hogy tápegységet építsek, Csak segítő szándékból írtam le amit én ezzel tapasztaltam építés után.
(#) Pafi válasza TAttila77 hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /
 
Ez nem elmélet és gyakorlat ellentmondása, hanem egy kellően át nem gondolt kijelentés. Annyira át nem gondolt, hogy még magad is hol ezt írsz hol azt, és nem tűnik fel, hogy nem ugyanaz a két állítás:

Idézet:
„semmi de semmi nem befolyásolta a frekit, csakis a fet Qg töltése”

Idézet:
„De azt továbbra is állítom amit leírtam az este, hogy csakis a gate töltéssel tudtam jelentősen felvinnem a kapcsolófrekvenciát”


A "nem befolyásolta", az azt jelenti, hogy bármit megváltoztattál, ugyanannyi maradt, sem több, sem kevesebb. A "csakis a gate töltéssel tudtam jelentősen felvinnem" pedig azt, hogy az egyéb alkatrészek is hatottak rá, de valamilyen felső korlátba ütköztél, amit a gate-kapacitás csökkentésével tudtál átlépni. Ez teljesen különböző állítás, és így már nem is mond ellent semminek.
(#) Ge Lee válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /
 
Idézet:
„Nem vagyok szakmabeli csak nem tudok meglenne a forrasztóón illata nélkül.”
Pedig jobb lenne, mert ha belélegzed az ólom gőzét az utána soha nem fog már kiürülni a szervezetből, és nincs neki jótékony hatása.
Mint írtam E25-öm az nincs, az nekem is csak úgy lenne ha rendelnék valahonnét. Illetve vannak olyanok amiket szűrőből bontottam, de azokat a magokat be kellene vizsgálni hogy megfelelnek-e a célnak, amire most nincs időm, meg nem tudom hogy azokon a csévéken megvan-e minden láb. A magokat ha nem sürgős össze tudnám vadászni, de trafót készre nem tekerek, mert a trafótekerés nem tartozik a kedvenc időtöltéseim közé.
A nyákon nem árt megejteni némi módosítást, arrébb vinni egy két vonalat, meg rárajzolni a vezérlőpanelra a védelmi kiegészítést, ezt majd megcsinálom és felteszem ide a topikba a lay-t.
(#) TAttila77 válasza Pafi hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /
 
Legyen úgy. 15 évvel ezelőőt csináltam. Majd ha egyszer lesz időm összedobom és kipróbálom újra a dolgot. Nem teljesen különböző állítás csak rosszat írtam(elírtam). Bocsánat. Majd legközelebb nem írom el.
(#) KKobra válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /
 
Rendben akkor kérlek vadászd nekem össze a magokat. A tekerést majd megejtem magam remélem nem haladja meg a képességeim Korrigáld a nyáktervet Én közben beszerzem amit tudok
(#) TAttila77 válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Szia KKobra. Ha kell még akkor én adok neked kis E25-ös magot csévével együtt ingyen is csak írd meg a címed. Ünnep után tudnám már elküldeni. Lehet hogy van áramváltónak való is . A cséve nem olyan lábkiosztású mint amilyen oda kell, de be lehet ezt is oda rakni, vagy lehet hozzá másik csévét is szerezni ha pont olyan kell neked. Nekem kimaradt. Még egy U.K.T-t epítek az nekem bőven megteszi amire kell.
(#) KKobra hozzászólása Ápr 12, 2017 /
 
Már megint csak a problémám van a Skori önrezgő táppal kapcsolatban.
Meg építettem 2 példányban az első rögtön el is indult dolgozott szépen és a második is
leszámítva a leadott feszültséget. a sok méregetés közben a kimeneten csináltam egy zárlatot és hát meg állt. kivettem mind kettő FET-et gondolván elhalálozott.Van egy teszterem azzal megvizsgálva jónak mutatkozik. Nem olyan sok alkatrész van a 4 zéner és a diac kondi ellenállás.
Ki lehet a bűnös hogy nem működik
Kicseréltem a fetet ennek ellenére IRF 830-ra és azzal sem indult el. P7Nk80ZFP volt benne
(#) TAttila77 válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Üdv. Próbáltad elindítani szekunder oldali egyenirányítás nélkűl? Nézegesd végig az ellenállások értékét, vagy zéner rossz. A diacot is megnézném. A minap javítottam egy kínai asztali lámpát ilyesmi elektronikája volt, ott a diac ment ki egy szekunder oldali zárlat miatt.
(#) Mircsof válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Javaslom ezt dobd össze. Ha jó a diac akkor szépen villog a led. Ha nem akkor vagy nem világít, vagy egyfolytában világít.
(#) mex válasza Mircsof hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Ha szakadt a diac akkor a pufferelkó kipukkan!
(#) KKobra válasza Mircsof hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Persze hogy megrázzon az áram inkább átszámolom az ellenállásokat 12 vagy 24v ra
(#) mex válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Idézet:
„inkább átszámolom az ellenállásokat 12 vagy 24v ra”

Inkább 42 voltra kellene, mert a diac ~ 33V környékén gyújt be.
(#) KKobra válasza mex hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Közben rájöttem én is! Mikor a villanypásztort készítettem annak a leírásában olvastam mikor nyit a a diac A labortápom 40V ot tud
(#) Mircsof válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Idézet:
„Persze hogy megrázzon az áram”

Hát ha ez a helyzet, akkor nagyon gyorsan hagyd abba a kapcsi tápokkal való bíbelődést, mert ott az áramütés esélye kb százszor akkora mint ennél a kis 4-5 alkatrészes kapcsolásnál.
Elég csak az R1 értékét változtatni, de végül is felesleges is mivel írtad, hogy cseréltél diacot.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2017
(#) 3F2U6U_aramiranyito hozzászólása Ápr 12, 2017 /
 
Helló!

Buta kérdésem lenne. Adott egy kéttranzisztoros Forward, aminek a tranzisztorait szeretném meghajtani egy félhíd meghajtóval. Hogyan érdemes megcsinálni a meghajtást?

Én úgy gondoltam, hogy egy segédtápot csinálok közvetlenül a hálózatról. Ezzel állítanám elő a mondjuk 15V-ot egy zener, tranzisztor, ellenállás trióval. Ide menne a áramódú PWM vezérlő IC. Ami a kérdésem lenne. Kinéztem egy félhíd meghajtót. Nevezetesen az LM25101A/B/C típusút. Ez 3A-t tud a kimenetén. Hogy szokás elhelyezni a félhíd meghajtó IC-t? Közvetlenül a nagyfeszültségű részben és direkt meghajtani egy ellenálláson keresztül a Feteket, vagy a segédtáppal előállított 15V-os körbe rakjam és impulzustrafón keresztül hajtsam meg a feteket úgy, hogy a trafók a félhídmeghajtók kimeneteire kerülnek?

A meghajtó IC:

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm25101.pdf

További szép estét!
(#) 3F2U6U_aramiranyito hozzászólása Ápr 12, 2017 /
 
Ja igen, 400W a kimeneti teljesítmény. Nem sok rutinom van az építésben, de ezt kérik melóban és elhatároztam, hogy szeretnék egy önálló saját kapcsolást csinálni. Vágom, hogy szívás lesz nagyon-nagyon, de legalább tanulok.
(#) Pafi válasza 3F2U6U_aramiranyito hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Idézet:
„Nem sok rutinom van az építésben, de ezt kérik melóban”


Ez olyan munkajogi problémákat vet fel, mint gyakorlatlan munkaerővel szakképesítést és gyakorlatot igénylő életveszélyes munka végeztetése felügyelet és irányítás nélkül.

Idézet:
„Kinéztem egy félhíd meghajtót. Nevezetesen az LM25101A/B/C típusút”


Azt észrevetted, hogy max. 80 V-os?

Idézet:
„Közvetlenül a nagyfeszültségű részben és direkt meghajtani egy ellenálláson keresztül a Feteket,”


Igen, ez lenne a céljuk.

Idézet:
„vagy a segédtáppal előállított 15V-os körbe rakjam és impulzustrafón keresztül hajtsam meg a feteket úgy, hogy a trafók a félhídmeghajtók kimeneteire kerülnek?”


Lehet így is, de akkor értelmetlen félhídmeghajtót használni. És a trafók méretezése igencsak embert próbáló feladat.

Ha ilyen kérdéseid vannak, akkor jobb ha legfeljebb 1 tranzisztoros Forward mellett maradsz.

Illetve az egészet nem értem, hogy egy munkahelyen hogyan gondolhatják, hogy van értelme ennek a fejlesztésnek. Biztos, hogy legalább 10-szer annyi lesz a teljes fejlesztési költség, mint egy gyári táp ára, és még semmiféle minősítéssel sem fog rendelkezni, így tilos is munkahelyen használni illetve forgalomba hozni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2017
(#) 3F2U6U_aramiranyito hozzászólása Ápr 13, 2017 /
 
Nagyon jó észrevétel, én is így látom. Programozóként dolgozom, de érdekelnek a tápegységek, és most már eltökéltem, hogy ha más nem papíron, terv szinten csinálnék egyet. Ha ez megvan, akkor már nem cseszegetnek a munkában, és legalább használható tudásom lesz. Felügyelet nélkül ilyen megépítését nem is vállalnám, én csak megtervezni szeretnék egyet. Ezért is van sok buta kérdésem, de elvégre emiatt van a fórum. Mármint, hogy kérdésekre választ kapjunk, nem a buta kérdések miatt
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2017
(#) _BiG_ válasza 3F2U6U_aramiranyito hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 

Idézet:
„terv szinten csinálnék egyet. Ha ez megvan, akkor már nem cseszegetnek a munkában”

Ha programozóként dolgozol, akkor miért cseszegetnek a "munkában" olyasmivel, amire tulajdonképpen nincs szükséged, sem tudásod sincs hozzá?
(#) 3F2U6U_aramiranyito hozzászólása Ápr 13, 2017 /
 
Ez már az én saram. Gondoltam jó projekt lesz, de már látom, hogy nem egyszerű. De ne lovagoljunk ezen. Így nem lesz eredmény. A lelkesedésem megvan, bújom a szakirodalmat.
Egyébként anno teljesítményelektronikát tanultam a fősulin, de nem érdekelt, így átjelentkeztem iformatikusnak. Szóval van alap, nem túl erős, de nem teljes homály.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2017
(#) Peter65 válasza 3F2U6U_aramiranyito hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
Helló!
Szerintem nem érdemes külön segédtápot készítened. Egy ilyen tápegységnél elég jól tervezhető a PWM kitöltési tényező tartománya, ezért a félhidas meghajtóknál szokásos bootstrap tápegység bátran használható a lebegő fetmeghajtó táplálására.
A kiválasztott típust biztosan nem lesz jó, mert mint már más is írta, nem elég nagy a feszültség tűrőképessége. Célszerűbb lenne valamelyik járatosabb típust választani az IR sorozatból, vagy ha olcsóbbat keresel, akkor Kínából valamelyik ST félhídmeghajtót rendeld meg (mondjuk egy céges feladathoz gondolom ritkán rendelnek Kínából).
A 3A-es meghajtási képesség átlagon felüli, de szerintem ehhez a feladathoz nem kell ilyen nagy meghajtóáram.
Szerintem a tervezést a specifikáció letisztázása után a főbb elemek kiválasztásával kellene kezdeni. A fet ismeretében és a kapcsolási elvárások alapján lehet pontosan meghatározni a meghajtó áramot. De szerintem nem várható semmi extra.
(#) Pafi válasza 3F2U6U_aramiranyito hozzászólására (») Ápr 15, 2017 /
 
PIC-et is programozol?

Lenne egy ajánlatom: én tervezek neked egy védelemmel, lágyindítással rendelkező, stabilizált LLC konverter hardvert kapcsolási rajz szintig, trafó tervezéssel együtt, és a méretezés menetét is leírom, elmagyarázom neked, ha te cserébe megírod hozzá a vezérlő PIC szoftverét.

Miért LLC? Mert kitűnő hatásfokú, kis zavarkibocsátású, és könnyen megvalósítható a megfelelő életvédelmi szigetelési szilárdság.

Miért nem a meglévő LLC konverter vezérlőkkel? Mert egyik sem tudja azt a modulációs sémát amit én használok egy régi de sajna nagy fogyasztású vezérlővel, és ami az én extra kis zavarkibocsátású és üresjárati fogyasztású (erősítőkhöz optimalizált) teljesítmény köröm vezérléséhez kell.

Miért kell nekem PIC a meglévő vezérlőm helyett? Mert a vezérlőm nem kezeli a lágyindítást és a fejlett zárlatvédelmet, és a PIC-nek a fogyasztása is kisebb. Ráadásul szoftverből lennének hangolhatók a működés paraméterei (stb...).

Keress meg, ha érdekel a kooperáció!
Következő: »»   681 / 778
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem