Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   732 / 739
(#) ferci válasza pancser1960 hozzászólására (») Ápr 7, 2019 / 2
 
Leginkább flyback tápokhoz.
Ha 2 párat rendeltél, 2 fél db jó lesz a céljaidra, a másik 2 db pedig egy nagy légrésű fojtónak.
Csiszolást felejtsd el.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2019
(#) Ge Lee válasza pancser1960 hozzászólására (») Ápr 7, 2019 / 1
 
Azokkal a magokkal nem tudsz csinálni semmit, mond vissza a rendelést szerintem megértik. Egyébként is elég hevenyészett információkat közölnek, nem csoda ha beleszalad aki keveset ért hozzá. Kicsiszolni a légrést meg se próbáld, nagyon precíz síkköszörű kellene hozzá, de egyébként sem mennél vele sokra, mert ahhoz van kialakítva a cséve is. Ha lecsiszolsz a magból, nem fognak összeérni a száraik mert a cséve nem engedi, szóval felejtős.
A légréses magokat egyébként a kisebb teljesítményű, záróüzemű vagy nyugati nevén flyback tápokba készítik, mert abba viszont olyan kell (TV, Laptoptáp, dugasztáp és egyebek).
(#) pancser1960 válasza ferci hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /
 
Köszönöm szépen a válaszodat.
(#) pancser1960 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /
 
Köszönöm szépen a válaszodat.
(#) Peter65 válasza pancser1960 hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /
 
Szegeden ott a RET, egyik legszélesebb kínálatú magyar elektronikai kereskedő cég, náluk is kapható az ETD29 mag, több féle anyagból, és légrés nélkül, és többféle légréssel. Neked talán ez lenne a legjobb:
Bővebben: Link
De szerintem elsőre érdemesebb lenne inkább másik PC tápokat keresni, és megtanulni azokon a biztonságos vasszétszerelést.
(#) pancser1960 válasza Peter65 hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /
 
A RET-et ismerem.
Amikor javul az idő, akkor elköltözünk a tanyára. Úgy nyolcvan kilométerre Szegedtől.

A hestore.hu-n olcsóbbak az alkatrészek. Itt vásárolok néha.
Szegedről is postán, vagy futárral tudnék rendelni.
Azért innen kértem, mert meg akartam spórolni egy postaköltséget, vagy útiköltséget.
Majd ha lesz egyéb dolgom Szegeden, legfeljebb veszek ott.
Nekifogtam egy PC táp szétbontásának.
(#) Yulianus hozzászólása Ápr 11, 2019 /
 
Sziasztok!

Van egy inverteres hegesztőm (onex MMA-250), ami nem működik, úgy tudom hogy gyárilag rossz.
A hegesztő vezérléséhez a tápfeszültséget egy kapcsolóüzemű tápegység állítja elő, amit ha a többi résztől függetlenül indítok el, akkor sem működik, és lehet, hogy a hegesztőnek csak ez a hibája.
A tápegység lelke egy UC3843-as ic, a kapcsolási rajzot visszarajzoltam, és ide feltettem mellékletbe.
A Z2-es dióda rossz volt (mindkét irányban vezetett), ezt kicseréltem egy 13V-os zenerre, de így sem működött.
A szekunder oldalon lévő áramkörre, ha tápfeszültséget adok máshonnan, akkor az működik, 24V-nál nagyobb feszültség esetén az optocsatoló is bekapcsol.
Tanácsot szeretnék kérni tőletek, hogy hogyan lehet működésre bírni ezt az áramkört.
Attól tönkremehet az ic, ha az optocsatoló helyén szakadás van?

A kép eredetije egyébként innen van: Switching Power Supply by IC UC3843 + IRF740
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2019
(#) ferci válasza Yulianus hozzászólására (») Ápr 11, 2019 /
 
Szia!
Az írásodból nem derül ki, hogy a fet jó maradt-e ( a zener elromlása pl. miért volt ), a source ellenállás nem szakadt-e meg és ic-t cseréltél-e ezek ellenőrzése után.
A Z2 legyen inkább 16 voltos.
(#) Yulianus válasza ferci hozzászólására (») Ápr 12, 2019 /
 
Szia!
A fet-et leteszteltem, jó. Az ic-t kicseréltem újra, úgy sem működött.
Az ic-ket most próbapanelon vizsgálom.
(#) Wind-Storm hozzászólása Ápr 13, 2019 /
 
Sziasztok!

Adott egy Alesis M1 Active hangfal problémás kapcsolóüzemű tápegysége.
Van két ilyen hangfal is, de a tápjaik verziója nem azonos, a hibát csak a későbbi verziójú tápegység produkálja.

A probléma a következő: Ha kikapcsolás után nem várok minimum 1 percet, visszakapcsolás után fluktuálni fog a kimenet, például a kék power LED elkezd kb. 1 másodpercenként villogni. A táp kimenetére rakott terheléssel viszont összefügg ez a jelenség, mert a másik hangfal típus azonos, de cserélt végfokú erősítőpanelével sokkal rövidebb idő alatt helyezhető újra feszültség alá a tápegység. Ezt a jelenséget leszámítva üzemképes, de későbbi meghibásodást sejtet.

Ennek a PDF-nek a 14. oldalán található a tápegység kapcsolási rajza:
Bővebben: Link

A két bemeneti 200V/390µF-os puffert leszámítva minden kondenzátort cseréltem low ESR típusra, viszont a hiba maradt.

Gondolom az UC3844N hülyül meg valamitől. A javításhoz jól jönnének tippek, hogy mi okozhatja a problémát, ellenállást, kapacitást 200µF-ig multival tudok mérni, nagyobb műszerparkom sajnos nincsen.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2019
(#) 13_Balu50 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
Én megnézném, hogy az R3, R4, (47K) ellenállások nem nyultak e meg, ez inditja a tápot vagyis ez ad feszültséget az UC3844N- nek amig fel nem áll a táp.
A következő a C8-as kondenzátor cseréje lenne, ezek szoktak meghibásodni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2019
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
Az Ic tápfeszültségét miután felállt a táp, a t1B trafó bíztositja az R5, D5, -ön keresztül, gondolom a D5 dióda jó de az R5-ös 10R ellenállással azért lehet gond, pl nagyobb lett az értéke, vagy a melegedéstél a forrasztás nem tökéletes a panelon.
(#) Wind-Storm válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
Szia!

Köszönöm a válaszaid.
Méregettem: R3 és R4 rendben lévőnek tűnik, a C8-as 35V/220µF-os kondi már ki lett cserélve.
D8 nyitója a multi áramával 0,555V R5 is rendben.
A forrasztásokat illetően mindkét oldalról megfelelőnek tűnik, megfelelően kitölti a furatgalvánt a forrasztóanyag. Ennek ellenére forrasszam esetleg újra a kérdéses alkatrészeket, vagy előbb mérjek még rá valamire?
(#) Yulianus válasza ferci hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
Megvan a hiba oka: az R12-es 2,2 Ohmos ellenállás meg volt szakadva, a zener vagy emiatt ment tönkre, vagy a próbálgatástól.
Az ellenállást kicseréltem egy újra, a zener helyére végül egy 24 voltosat forrasztottam be és az ic-t is ki kellett cserélnem egy újra, így most a tápfeszültségek jók.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2019
(#) 13_Balu50 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
A fet S lábánál lévő R15 (0,22R) értéke, forrasztása megfelelő -e .
Nagyjából ezek az alkatrészek amik az IC környékén hibaként előfordulhat, és ilyen hibát eredményezhet. Viszont az egész panelon bármi lehet nem egyszerű rájönni.
(#) Wind-Storm válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
A forrasztása megfelelő, értéke is egyezik.
Azt hiszem ez esetben végigmérek mindent, végül táp IC-t cserélek, hátha azzal megoldódik.
(#) ferci válasza Yulianus hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Oké, de a 24 voltos zener már eléggé a határon van, mert ennek a fetnek az Ugs maxa +/-30 volt ( szerencsédre ).
16-18 voltos jobb lett volna.
(#) 13_Balu50 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Ha az IC volna rossz akkor nem müködne később se, valami kontakthibának, vagy ellenállás megnyulásnak szakadásnak kell lenni valahol.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
AZ IC 4-es lábán lévő R9, C10 állitja be a táp müködési frekvenciáját, ellenőrizd le ezeket is, bár ezek nem szoktak meghibásodni, de sose tudni.
(#) ferci válasza Wind-Storm hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Nézz körül a rajzon a TL431-től jobbra az ellenállások között, nincs-e megnyúlás vagy szakadás, forrasztáshiba ( R22, 30 ).
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2019
(#) Wind-Storm válasza ferci hozzászólására (») Ápr 21, 2019 /
 
Most újra ránéztem, sajnos nem sok időm volt vele foglalkozni az elmúlt héten.
Végigmértem mindent, különös tekintettel a TL431-től jobbra, ott minden rendben lévőnek tűnik.

Ami eltérés: az 1%-os R13-as 2K, az mérve 2,15K.
R17-nek pár kiloohmot mértem a 15 helyett, úgy látom annak mérésébe az IC beleszól. Azt esetleg szükségszerű-e kiforrasztanom a méréshez? Ez a kép kellős közepén látható.

Miután mindent végigmértem (volna, mert pár az alkatrész számok végére érve pár ellenállást sehol sem találtam) kiderült, hogy a panel 9-40-B601-C, a rajz pedig 9-40-B601-E.
Pech, de szerencsére túl sok eltérés nincs.
R26-ot például nem találtam sehol... Az 47 ohm, ami egy nem található heatsink-et testelne.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2019

kozep.jpg
    
(#) Wind-Storm hozzászólása Ápr 21, 2019 /
 
A tápegység IC cseréjét fontolgatom, gondolom 20 éve még más volt ugyanez a típus, mint ami ma kapható, elképzelhető, hogy selejtes. 250 forint körüli összegért részemről megér egy próbát.
(#) 13_Balu50 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Ápr 22, 2019 /
 
Korábban írtad "C8-as 35V/220µF-os kondi már ki lett cserélve." . Azért nézd meg azt még egyszer mielőtt IC-t cserélnél . Az UC38XX tipúsu iC-vel müködő tápoknál ez gallyra szokott menni, több tápban ezek cseréje után müködött a táp.
Csatolok két képet, ebben a pozicióban lévő kondenzátorról.
(#) ferci válasza Wind-Storm hozzászólására (») Ápr 22, 2019 /
 
Az R17 pár kohmos értéke annyira nem is zavaró, tekintettel arra, hogy alatta 100 ohmos RT2 van és a REF pontról ( 5 V ) alkotnak feszültségosztót. Lehet egy elírás is. Ezt a részt esetleg megmérheted, hogyan alakulnak a feszültségek fél perc és 2 perc szünetek esetében ( Q6 Ube vagy Uce ).
Ha nem gond, megmérheted a C6, C7 kapacitás értékeket, nincs-e nagy eltérés és az R3, R4-et.
(#) Wind-Storm hozzászólása Ápr 22, 2019 /
 
13_Balu50

A dolog, hogy ne legyen félreérthető, nem vagyok már abban sem biztos, hogy ez hibajelenség.
A feltöltött videón látható jelenséget még a gyári kondenzátorral produkálja.
Szerintem ez a videó többet mond ezer szónál, segíthet még a hiba okának következtetésében, vagy éppen a jelenség teljesen normálisnak ítélésében.
Be van kapcsolva és üzemszerűen működik, kikapcsolom. Nem várok eleget, nem sülnek ki a kondenzátorok, ezért visszakapcsolás után oszcillálásba kezd. Pár másodperc várakozás után újra használható. Egy másik azonos típusú hangfalban egy évvel korábbi a tápegység, a táp IC száma is némileg eltér, az nem reagál ilyen rendellenesen a rövid áramkimaradásra.

Nos, a kondenzátor csere azért történt (kivéve a bemeneti puffereké), mert gondoltam, hogy azoknak a hibája lehet. Kondenzátor csere után még rosszabb lett a helyzet, több mint egy percet muszáj várni visszakapcsolás előtt. Azt viszont hozzá kell tennem, hogy 50V/390µF-os érték nem volt máshogyan megoldható, ezért 470µF-ra lettek azok az értékek cserélve.

Most látom további eltérésként, hogy C18 és C20 a rajzon nem 390µF értékű, ebben a verziójú tápban viszont mind a 4 darab 50V-os puffer 390µF-os.

Sajnos ESR mérőm nincs, kapacitást is csak 200µF-ig tudok mérni, de amit vettem az TEAPO, így reménykedem, hogy csak nem selejt

ferci

C6 és C7 kapacitás mérése esélytelen lesz alacsony méréshatár miatt, esetleg a másik tápegységben lévővel tudnám megcserélni őket.
Jelen esetben csak úgy mernék méregetni, hogy előre ráforrasztok vezetékeket a forrpontokra, krokodillal a multi mérőcsúcsaira csíptetem, és akkor szabad a kezem a kapcsolgatáshoz, és biztonságos is mind a tápra, mind rám nézve. Arról nem is beszélve, hogy sajnos rövidek a hangszórók vezetékei, ha teljesen össze van rakva az egész, tehát ez kizáró ok, hogy hozzáférjek mérési szempontból, ha üzemszerűen működik, tehát csak a ráforrasztós vezeték játszik.
Megpróbálok mérni ráforrasztósan, kivezetve. Én eredetileg az IC tápfeszültségének a mérésére gondoltam. Nem annyira egyszerű mutatvány, így adódik a kérdés: mit lenne a legcélszerűbb elsőként méregetni?
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2019

jelenseg.mp4
    
(#) Wind-Storm válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Ápr 22, 2019 /
 
Egyébként tervezek ilyen kínai csoda kütyüt venni. Ez tud mérni ESR-t a kondenzátor kiforrasztása nélkül is?
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2019
(#) ferci válasza Wind-Storm hozzászólására (») Ápr 22, 2019 / 1
 
Mérhetsz ic tápot is, ha gondolod, de megint visszatérnék a TL431 körhöz: a kimeneti feszültségekről dolgozik és nincs kizárva, hogy az ottani elkók tovább tartják a feszültséget kikapcsolás után és azért tilt az optón át a rendszer gyors visszakapcsolásnál..
Végülis nem muszáj ki-be kapcsolgatni állandóan 1-2 percen belül.
(#) gulyi88 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Ápr 22, 2019 /
 
Szia!
A T2 trafó a Q2 L4 és környezete is be van ültetve?
Egyenlőre nem todom, hogy azok ott fent mi a fenére jók. (Talán valami energiavisszanyerő "snubber" lehetne, de nem értem hogy hogy működik).
Na mindegy ez egy sötét foltja egyenlőre a dolognak, lehet hogy ez (is) okozza a bajt.
De egy másik problémát is lehetségesnek látok, hogy a 431 szabályzókör gerjed.
Tegyél be egy kb 4-5Kohmot az optocsatoló 2 láb és az R19-21 közös pont közé (431 anódáramát minden körülmények között biztosítja).
(#) ferci válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 22, 2019 /
 
Az optó 1-2. láb közé inkább 1-2 kohmot... de talán tudták a gyárban, mit csinálnak.
(#) vteo válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 22, 2019 /
 
Szia,
Erre rákeresve: "active clamp forward power supply" valamint az Unitrode-os anyagból Active Clamp Forward könnyebben visszafejthető a topológia működése.
Következő: »»   732 / 739
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu