Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása
 
Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   114 / 181
(#) pucuka válasza Jáger László hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Se motor, se lendkerék?
(#) papacica válasza pucuka hozzászólására (») Szept 4, 2017 /
 
Cérna is jó,tökmindegy csak pontos legyen nagyábol
(#) pakard hozzászólása Szept 23, 2017 /
 
Uraim!
Van egy Technics RS M280 DD drive-os csoda masinám ami tökéletesen megy csak kicsit gyors a lejátszás. Nem tudja vki hol kell állitani a motor sebessegét? Service manualba nem találtam.
Álltalába a motoron van egy furat ott lehet de itt nem látok ilyet.
Vki..?
(#) papacica válasza pakard hozzászólására (») Szept 23, 2017 /
 
Van pár trimer,na eböl kb 6 ami a hang rec,play,és bais,.De mielőtt elkezdesz maszekolni inkább egy szerviz ,ha lehet valami hozzá értőhöz és már kész is. De ha lenne esetleg jó felbontású kép 2-3 db amin látszanak a feliratok máris okosabbak lennék
(#) peti765 válasza pakard hozzászólására (») Szept 24, 2017 / 1
 
Furcsállanám ha találnál a motoron potit, direct drive + quartz vezérlés.
Biztos ennek a sebességével van baj?Mérőkazettával nézted vagy csak fülre más magnóval felvett műsort?
(#) pakard hozzászólása Szept 24, 2017 /
 
Megoldva uraim. Nem ott volt a bibi.
(#) RockFonok hozzászólása Okt 5, 2017 /
 
Sziasztok!

A mini hifim miért nyúzza a szalagot?

Két kazettás deck hifi nyúzza a szalagot, már párszor megpucoltam a fejet is. Pár éve ezelőtt be kapta a szalagot és a görgő mellé felcsavarodott és nem tudom leszedni de szerintem nem ér oda a lejátszásnál. A hétvégén az vettem észre mint a két kazetta részénél a gumigörgők meg vannak repedve.
Mennyi lehet a javítása?

A vhs videomagnómnál az volt a gond a gumigörgő el volt kopva és kicserélték a görgőt 26.000 Ft ért.

Mikkor még nem volt megrepedve a görgők (4 repedés is van mind a két görgőn) már akkor is nyúzta a szalagot.

Millenium MN 9644 mini hifiről van szó.

Itt a kép a görgőről:
Bővebben: Link

Bővebben: Link
(#) zolika60 válasza RockFonok hozzászólására (») Okt 5, 2017 /
 
A görgők már akkor sem húzzák rendesen a szalagot amikor még nem repedtek, csak kemények. Ki kell cserélni őket. Az áráról nem nyilatkoznék, mert ugyan a görgő nem túl drága dolog, de szakember kell a cseréjéhez ha te nem tudod megoldani. Az viszont pénzbe kerül.
(#) RockFonok válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 5, 2017 /
 
Többe kerülhet mint 10 ezer?

Van nekem még egy mikró hifim is, ott egyszerűen el tűnt a hang másnapra (szerintem nagyon meg erőtettem a házimozival), 9000 ezer volt a javítása páréve ezelőtt. Az erősítő mehetett tönkre?
(#) Tomi94 válasza RockFonok hozzászólására (») Okt 6, 2017 /
 
Ezek a görgők tényleg csereérettek, lehet kapni újat is, de az baromi drága: Árwill. Viszont, ez egy teljesen egyen mechanika a 90-es évek végétől, szóval ennél könnyebben semmihez nem lehet bontott alkatrészt találni. Szerintem nekem is van ilyen görgőm, majd megnézem milyen állapotban.
A 10 ezer mindenesetre csak a fent linkelt görgő-ár mellett reális.. (A 26e pedig semmiképpen sem.) Én Pesten 10-12-ből szoktam teljesen felújítani dupla mechanikákat.
(#) papacica válasza RockFonok hozzászólására (») Okt 6, 2017 /
 
Annyiba nem fáj méret és mondok rá egy reálisi árat ha van olyan.
(#) Adeptus hozzászólása Okt 9, 2017 /
 
Sziasztok, ékszíjat hol tudok olcsón vásárolni, ahol nem kell megvenni egy egész készletet?
24mm átmérőben kellene 1 db.
(#) OFK válasza Adeptus hozzászólására (») Okt 9, 2017 / 1
 
(#) papacica válasza Adeptus hozzászólására (») Okt 9, 2017 /
 
Árwill,11 ker ot van minden féle,honlapon is megnézheted náluk
(#) Petyaa válasza Adeptus hozzászólására (») Okt 10, 2017 /
 
Csapágybolt, "O" gyűrű. Magam az Onkyo deckemben cseréltem O gyűrűre a régi nyúlott szíjat. Már 3 éve így megy.
(#) mis-x hozzászólása Okt 11, 2017 /
 
Sziasztok.A sony tc-k850ES deckem lejátszáskor és csévéléskor is lassabban számolja az időt a
számláló.Állítólag van a mechanikába egy érzékelő és azt kellene megtisztítani.Esetleg valaki
meg tudná mondani hogy pontosan hol van az az érzékelő?
köszi
(#) Tomi94 válasza mis-x hozzászólására (») Okt 11, 2017 /
 
Csévélő orsók hátulján vannak fényes és fekete sávok felfestve, azzal szemben (általában valami panelre szerelve) van optikai kapu. Tehát a mechanika hátulja felől lehet hozzáférni valószínűleg.
(#) mapi65 válasza mis-x hozzászólására (») Okt 15, 2017 /
 
Helló, ennél a tipusnál 2db infravörös forgásérzékelő van. A lassú számolásnak az egyik érzékelő hibája is lehet. De ezt szkóppal lehet kikeresni. Egyébként a mechanika belső paneljàra van szerelve. Ezért eléggé szét kell szedni.
(#) gernerakos hozzászólása Okt 25, 2017 /
 
Üdv!
Van egy Technics RS-TR979-es deckem. Ha elindítom a lejátszást, ugyan elindul, de hamarosan le is áll. Feltűnt, hogy a számláló sem számol, se lejátszásnál, se tekerésnél. Mivel ebben a magnóban digitális a számláló, gondolom a mechanikában lévő fototranzisztoros érzékelő felel a számlálásért, és a szalag haladását is ő jelentené vissza. Viszont nem jelenti, emiatt az elektronika azt hiszi, hogy a szalag végére ért, ezért leáll. Ha olyan módban van, elindul visszafele, de kis idő múlva megint irányt vált.
Nyilván mindezeknek a hibás fototranyó az oka. Szétszedtem a mechanikát, kipucoltam az érzékelőket, de semmi, nem javult meg. Van valakinek valami ötlete, hogy mi lehet a gond? Esetleg próbáljam meg a fototranzisztorok cseréjét?
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) Tomi94 válasza gernerakos hozzászólására (») Okt 26, 2017 / 1
 
Szia!

A hiba okát logikailag jól látod (hogy a számláló állása miatt kapcsolgat ki), de! Ne cseréld ki az optikai kaput; egyrészt nem hibás, másrészt nem is tudod mire kicserélni (nincs egyező lábkiosztású, és érzékelési távolságú típus hazai forgalomban.. sőt leginkább sehol sem). Tudom, magam is nemrég szívtam a jelenséggel egy BX601-nél.

Ez sajnos egy konstrukciós hibája ennek a mechanika szériának. A csévélők úgy vannak megoldva, hogy hátulról kapják a hajtást (a tükröző csíkok is ezen a fogaskeréken vannak), minek köszönhetően minden egyes szalagvégen kap egy ütést az a körmös rész, amiben a csévélő elülső fele (ami ténylegesen a szalagorsót forgatja) elvileg megszorul. Na most, ezt a behatást egy idő után nem tűri túl jól, meggyengül a szorítás és széjjelebb ugrik a két rész egymástól. Emiatt a fényvisszaverő tárcsa közelebb kerül a jeladóhoz, ami már nem tudja érzékelni a forgást és megáll a számláló.

Magyarán a Panasonic jól elszúrta ezt a részletet, már ha nem eleve egy beépített élettartam volt ezzel a cél. Ha a fogaskerék-áttétel az elülső oldalra került volna át (lenne hozzá hely), akkor ez soha nem esik szét, mert a hátsó tárcsa mindig terheletlenül forogna az érzékelő előtt.

Na de, próbáljuk megoldani a problémát: én gél pillanatragasztóval próbálkoztam (a hézagot kb. 1 mm-re kell állítani.. annyira nem kritikus, csak jó biztonsággal ne érjen hozzá a tárcsához), ezután már számlált és működött rendesen a gép, át is vették. Sajnos az öröm nem tartott sokáig, pár nap múlva újra jelentkezett a hiba. Szóval ezt a lépést szerintem kihagyhatod.

Jövő hónapban hozzák vissza, akkor megpróbálkozom még kétkomponensű ragasztóval is. De ha ez sem válik be, akkor nem igazán tudom, hogyan lehetne ezt javítani. Donort keresni nem érdemes, mert az is ugyanilyen (vagy legalábbis lesz, rövid időn belül). Meg ilyen alkatrésznél az egyedi gyártatás se nagyon működik, mint pl. a morzsolódó Grundig fogaskerekeknél..
(#) Tomi94 hozzászólása Okt 26, 2017 /
 
Egyébként, ha már szóba jött az optikai jeladó: én magam a Sony-féle kétmotoros mechanikából KERESNÉK bontott példányt, a jeladó panelével együtt. Ugyanis van nálam egy ilyen futóműves, háromfejes készülék, amiben ezt (és a görgőhidat) előzőleg elcseszték valami gányolás közben, fel van szakadva a fólia és az egyik szenzor se jó. Persze újonnan ezt sem lehet már kapni..
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2017
(#) gernerakos válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 26, 2017 /
 
Nagyon köszi a választ. Lényegében azt kéne elérnem, hogy az érzékelő és a tárcsa közt kb 1mm távolság legyen?
B tervként az jutott eszembe, hogy kap egy 555-össel felépített áramkört, így átverve a logikát, államdóan azt fogja hinni, hogy megy a szalag. Persze ez csak nagyon B terv...
(#) Tomi94 válasza gernerakos hozzászólására (») Okt 26, 2017 /
 
Igen, ahogy mondod, a tárcsa és a szenzor közti távolságot kellene 1 mm körül tartani, méghozzá tartósan. Ebből az utóbbival van a gond.

A B tervvel az a probléma, hogy ezzel kiiktatnád a végálláskapcsolót, illetve az automatikus fordítást is. Ráadásul ebben nem tudom, így van-e, de a fentebb említett BX601 úgy csinálja a gyorspörgetést, mint a videomagnók. Azaz nagyon felgyorsítja a tekerési sebességet, majd amikor a számlálóból már látja, hogy közeledik a tekercs vége, akkor visszavesz a fordulatból. Ha a frekvenciát nem jól találod el, akkor bizony a legvégéig izomból fogja pörgetni, és szerintem simán el is szakítja a szalagot..
(#) gernerakos válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 28, 2017 /
 
Én találtam egy megoldást, ami egyelőre (2 nap után) működik. Más magnójával azért nem szívesen tenném ezt, de azért leírom. Nekem ugye az volt a baj, hogy a tárcsák túl közel kerültek az érzékelőhöz. Én úgy tartom távol őket, hogy ragasztottam a tárcsákra olyan átlátszó fóliát, amit régen az írásvetítőkhöz használtak. 3 réteg, közéjük pillanatragasztó éppen megfelelő távolságban tartja a tárcsát. Eléggé gányolós megoldás, de jobb ötletem nem volt. Bárhogy is próbálkoztam, nem tudtam visszaállítani úgy a tárcsát, hogy 2 megállításnál tovább maradjon a helyén.
Köszi a segítséget mégegyszer.
(#) doktor válasza gernerakos hozzászólására (») Okt 28, 2017 /
 
Teljesen jó házilagos megoldás.
(#) gernerakos válasza doktor hozzászólására (») Okt 28, 2017 /
 
A lehetőségekhez képest jó. A folyamatosan nyomni kell, hogy menjen állapotnál mindenhogyan jobb.
(#) doktor válasza gernerakos hozzászólására (») Okt 28, 2017 /
 
Ennél jobban csak komoly gépműhelyi háttérrel lehetne megoldani, de ezeket már szinte sehol, sem vállalják be.

A cél a működőképesség, és azt sikerült elérned.
(#) Tomi94 válasza gernerakos hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Egyelőre működik, az ötlet amúgy nem is rossz (bár én nem hittem volna, hogy a pillanatragasztón "átlát" az a szenzor). Sajnos látok rá esélyt, hogy később még jobban szétcsúszik az a tárcsa, és majd elkezd - beleérve a kazettafészek burkolatába - súrlódó hang kíséretében fékeződni minden állásában. Nem tetszik ez a rögzítő körmökön át történő erőátvitel, előtte levő csúszó kuplung nélkül. Őszintén, ha az enyém lenne, addig szabadulnék tőle, amíg még megy. És egy kétmotoros-háromfejes Sonyval utána nyugodtabb lennék, mert az megcsinálható tartósan működőképesre legalább..
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2017
(#) doktor válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 30, 2017 /
 
pillanatragasztón "átlát"
Én is a transzparens verziót használom, nagyon sok mindenre / Pattex cipőragasztó/.

Ebből a Technics mechanikával rendelkező készülékekből, a nálam lévők hibamentesen üzemelnek, kontakt hibák/ automata szalagválasztó, motoros ajtó/ szoktak jellemzően előfordulni.
(#) gernerakos válasza doktor hozzászólására (») Okt 30, 2017 /
 
Amiket felsoroltál, az ennél a decknél is rossz volt. Azok könnyen javíthatók, denaturált szeszes fülpálcika minden kapcsolónak, szalagtípus érzékelőnek, stb, aztán már megy is.
Pillanatragasztóból nagyon keveset kell használni, hogy amikor egymásra rakod a fólia rétegeit, és összenyomod őket, akkor ne nagyon follyon szét köztük a ragasztó, így nem zavarja az érzékelőt.
Következő: »»   114 / 181
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem