Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása
 
Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   135 / 181
(#) tepege hozzászólása Nov 3, 2019 /
 
Üdv-új szerzemény ma egy Aiwa Ad R 450-es és szijméretekben szeretnék ismét segitséget kérni ha tudná vki-köszi
(#) Tomi94 válasza gépromboló hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Nem lepne meg, ha ez szériahiba lenne. Több Sony-val is jártam úgy korábban, hogy igazából sose lehetett úgy beállítani őket, hogy más gépben is jól szóljon a felvételük..
(#) tepege hozzászólása Nov 4, 2019 /
 
Bocs,elirtam AD-R460-as
(#) doktor válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Miért lenne ez széria hiba?
A nagyobb Sonyknál biztos, nincs ilyen jellegű probléma.
Akinek, viszont ez a legnagyobb problémája beszerezhet automatikus, vagy manuális azimuth állítással rendelkező készüléket./ pl a Nakamichik nagyobb/drágább/ deckjei.
(#) gépromboló válasza pucuka hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
A fejnek szerintem merőlegesnek kell lennie a szalagra, többre mentem azzal, hogy a fejmagasságot belőttem két vékony alátéttel, habár ez ennél a mechanikánál nem éppen egy standard eljárás. Az első képen látszik is, hogy a fej lemezkéje egy fekete műanyag híd alatt bújik meg, a műanyagban van egy fém lemezke egy csappal, abba a csapba illeszkedik a tartólemez lyukja. Na, ide tettem be két parányi alátétet, az egész lehet úgy 0,15mm. Ennyi pont elég lett arra, hogy a fej annyival beljebb kerüljön, hogy a szalag passzentosan fusson a villa két foga között. Persze utána újra kellett a merőlegességet állítani, de a végeredmény magáért beszél, plusz 4-5 decibel egy jóféle gyári kazetta lejátszásakor. Ja, ezután lehet újra kalibrálni az egész cuccost, de kit érdekel?
Tomi94: A szériahibát én sem zárom ki, sok Sony gép készült ezzel a mechanikával, vagy valamelyik változatával. A második képen ennek a mechanikának a TC-K551S-ben fellelhető verziója van.
A tükörkazetta iszonyú jó dolog, egyből megmutatja, hogy a szalag egyenesen fut-e, vagy valahol bibi van. Szuper tulajdonságainak egyike, hogy ha a szalag nem ott fut, ahol kellene, akkor szinte semmit nem fogsz hallani, mert nincs filctappancs, ami a szalagot a fejhez szorítsa. Itt egy kép egy éppen működésben lévő tükörkazettáról. Nulladik kép.
(#) pucuka válasza gépromboló hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Nézd, ha a fejen sodródik a szalag, akkor vagy előre, vagy hátra dől egy kicsit. Attól még a rés függőlegesen állhat.
(#) tepege hozzászólása Nov 5, 2019 /
 
Üdv-ha lemérem a szijak helyét,mert a fentebb emlitettben is elfolytak...és 5mm-el kissebbet veszek az úgy jó lesz?Ja és kenéshez vazelinolajat kaptam-rossz aki rosszra gondol: D-capstanhoz az jó?Egyéb helyekre mi a tutti kence?Olvasok vazelinról,szilikonzsirról,speckó kék szinű vmiről...
(#) pucuka válasza tepege hozzászólására (») Nov 5, 2019 /
 
A szíjak hosszát cérnával lemérheted, annál valamivel kisebb szíjat szerezz.
A kecékkel pedig vigyázz. A szilikon zsír nem biztos, hogy jó lesz, egy idő után a portól ragacsossá válik, az olaj pedig szétszóródik. Én nem tudom milyen a vazelin olaj, a vazelin állaga amit én használni szoktam, az szilárd, kenőcs formájú.
A vazelin (patika) szobahőmérsékleten kemény, nem szóródik, de az alacsony olvadáspontja miatt ott ken, ahol szükséges. Ahol súrlódás van, ott megemelkedik picit a hőmérséklet, és a vazelin, már olvad is.
(#) gépromboló válasza pucuka hozzászólására (») Nov 5, 2019 /
 
Ezért jó a tükörkazetta! Ha megfeszíted a szalagot és megemeled a görgőt, egyből megtudod, hogy a fej jó helyen van-e. Ha nincs, a szalag görbül, mert a villa félreviszi. A fej dőlésszögét meg már ez előtt érdemes megnézni valamivel, ami lehet egy egyszerű plexilapra fektetett vinkli, nem kell többszáz dolcsis sablon. Legalábbis nem otthoni felhasználásra egy pártízezres, vagy még olcsóbb gépben.
Szóval sok módon lehet eltolni a gépet, a fejjel kezdve. Dőlés, magasság, merőlegesség... Imádom ezt az egészet!
A lényeg, hogy egyetértek veled, mindhárom beállítás egymástól függetlenül befolyásolja a hangot. A rés a hangmagasságot, a dőlés a szalag pályáját, a fejmagasság pedig a sávok pontos követését, egyúttal a más gépekkel való kompatibilitást, sőt, a szalag épségét is, extrém esetben.
Na jó, befogtam, mielőtt valaki agyonütne
(#) Petyaa válasza tepege hozzászólására (») Nov 5, 2019 /
 
Kenni max a műanyag fogaskerekekre stb kell kb tűhegyén elférő kenőanyagot. De ha nem megy napi 24 órában akkor felesleges mindent szétvazelinozni.
A megmért átmérővel meg szépen besétálsz egy csapágyboltba és veszel hasonló méretű 'o' gyűrűket. Kb 50ft darabja. Kikísérletezed hogy melyik a legjobb, ha pedig nagyon akarod akkor megveheted a gyárit drágábban is. Enyémben ( Onkyo ) 'o' gyűrű hajtja a dobot 5 éve, köszöni szépen eddig el van.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2019
(#) tepege válasza Petyaa hozzászólására (») Nov 5, 2019 /
 
Kösz akkor igy csinálom,kipróbálom "o"gyűrűvel.
(#) tepege válasza pucuka hozzászólására (») Nov 5, 2019 /
 
Neked is köszöntem a választ holnap veszek patikából.
(#) Petyaa válasza tepege hozzászólására (») Nov 5, 2019 /
 
Az a kék színű valami az kenőzsír, egyes helyeken csapágyzsírnak is nevezik. Nem tudni hogy ezek kifejezetten használhatóak e egy kazettás deck-ben. Idővel akár meg is keményedhet ha pl egy évig hozzá sem nyúlsz, bekapcsoláskor pedig könnyen lehet fogaskerék törés. Egy MOL kenőzsír is jó lehet éppenséggel. Vékony állagú, így akár fecskendővel is lehet adagolni. De fülpálcika plusz 20w50-es motorolaj is jó lehet, nagyon vékonyan megkenve, majd utána a száraz végével áttörlöd amit bekentél.
(#) pucuka válasza Petyaa hozzászólására (») Nov 5, 2019 /
 
Én biztos nem tennék a magnómba csapágyzsírt, vagy motorolajat, de még műszerolajat sem.
Ezeket a kegyszereket forgó, pörgő alkatrészek úgy szétszórják, mint a pinty.
A vazelin előnye, hogy normál állapotban viszonylag szilárd, de kb 60 70 °C körül olvad csak, pont ott ahol a kenetlen felületek súrlódnak.
Én laptop ventilátorát hoztam vissza vele az életbe, mert már volt, hogy el sem indult. Most szép csendes, semmi nyekergés.
(#) Petyaa válasza pucuka hozzászólására (») Nov 5, 2019 /
 
Egy fogaskereken lenne kb 0,001g súlyú kenőanyag. Kis súlya voltán valószínű az életben nem hozná ki a centripetál
Vazelint használtunk anno mélyhúzó vizsgálatnál is. A motorolajat és a többit is mint nagyon vékony filmrétegben való felvitelben gondoltam. Néhány 1-2 század mm vastagságban.
(#) doktor válasza Petyaa hozzászólására (») Nov 6, 2019 /
 
A magnó szempontjából a leglényegesebb a vezérlés-program kerék, motor- tisztítása, kenése, mert elsődlegesen ez okozhat problémát a működésben.
A lényeg a régi kenőanyag maradéktalan eltávolítása.

A vazelint általában a könnyű, olcsón kis mennyiségben történő beszerzése, miatt szoktam, én is javasolni.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2019
(#) megott válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 6, 2019 / 1
 
Azért nem egy űrtechnika ez, nekem is van, rögtön 2db is, CNC-s műhelyt keress a közelben és meg is csinálják neked!
(#) gépromboló válasza megott hozzászólására (») Nov 6, 2019 /
 
Ezer hála a rajzért!
És ez mennyire pontos így kimaratva? Bocsi, ha hülye kérdés, de nem ismerem a technológiát. A majdnem 4mm széles szalagnál egy tizednyi eltolódás is durva hibának számíthat.
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Nov 7, 2019 /
 
Az ALDI-s reklámban láttátok a deck-et? Én csak a szemem sarkából, pillanatra. Biztos adják még.
(#) megott válasza gépromboló hozzászólására (») Nov 7, 2019 /
 
Szerintem nem akarod hogy válaszoljak erre! Maradjunk annyiban hogy jópár profi magnócskát beállítottam mér eme szerkezettel és ahogy elnézem a folyamatosan érkező masinákat, még fogok is!
Szépen nézz utána használatának és lehetőleg rozsdamentes anyagból marasd ki (nekem van még aluból is, nem csak acélból).
(#) gépromboló válasza megott hozzászólására (») Nov 8, 2019 /
 
Nem tudnál csináltatni nekem egyet? Megmondod mibe kerül, aluból, és fizetem. Postát is, ha nem tudom személyesen átvenni. Sajnos senkit nem tudok, aki marós lenne. A használatát meg már ismerem, a Nakamichi gépek szervizkönyvében le van írva részletesen.
(#) tepege hozzászólása Nov 12, 2019 /
 
Üdv-Aiwa 460:a fejszán oldaláról kigurult egy igen pici csapágygolyó a szétszedésnél és már a szemem kiesik de a robbantott ábrán sem találom a helyét-vki tudná hova való?
(#) tepege hozzászólása Nov 12, 2019 /
 
Megvan a helye-egy kis takarólemez alatt van ami a fejszánt fogja a helyén
(#) tepege hozzászólása Nov 12, 2019 /
 
Más:lenne vkinek Hitachi DE95-höz idler vagy akár ilyen deck?Romos is jó lenne
(#) doktor válasza tepege hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
Szereld ki, video alkatrészboltban valószínűleg találsz, hozzá méretben megfelelőt.
(#) tepege válasza doktor hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
...igen,de ez át van alakitva fogaskerekes hajtásra-igy egy eredeti kellene ami nista-csak kérdeztem,hátha...
(#) doktor válasza tepege hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
Keressél , másik Hitachi decket, de az átalakítás módját meg te látod.
/szerintem, 95-öst biztos nem találsz, esetleg ebay-n./
(#) papacica hozzászólása Nov 13, 2019 /
 
Olvasgatva itt a fórumot,mindenki javít mindent ,de és ezt általánosságban mondom és senki ne vegye a szívére ,de gagyi gépre nem érdemes pénzt költeni,Van jobb és tuningolhatóbb
3 fejes gép.Én piokat használok mert tárósabb min más gépek, és a mechanika is mindben yamaha kb 90% ban.Viszont az elektronika pio,és megbízhatóbb.Ezt tapasztalatból mondom sok készülékem volt.Én nem vagyok nagy szerelő meg bla bla bla,de szoktam tuningolni gépet ,én a piomra crom kazira 24,metálra 25 khz rögzítek,de csak képet teszek fel a tuningolt erősítőm hátújáról ez kb egy 30ezres tétel,ez csak az erősítő hsz csatikra vonatkozik
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2019
(#) tepege válasza doktor hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
Kösz majd meglesem
(#) tepege hozzászólása Nov 13, 2019 /
 
Aiwa AD-R460 de...mert mindig van egy de..szóval az van,hogy a motorral átellenes oldalon lévő relé kattog mint állat és csak akkor teker meg egyebek ha azt amibe rögzitve van a feje kézzel meglököm- mintha akadna a mechanika...ja,és előre nem teker csak nyekereg stop után szintén csak kattog.Fej forog,szól is aztán stop után semmi
Következő: »»   135 / 181
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem