Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása
 
Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   163 / 164
(#) Petyka79 válasza gépromboló hozzászólására (») Aug 24, 2021 /
 
Azt nem próbáltam, de nekifutok akkor mégegyszer!
(#) Jana96 hozzászólása Aug 24, 2021 / 1
 
Sziasztok!
Az elektronikában teljesen kezdőként és laikusként arra gondoltam, hogy régi cuccok javításával kezdek beletanulni ebbe a szakmába; olyan cuccokkal, amikért adott esetben nem kár, ha valamit nagyon elbaszkurálok rajtuk. Egy BRG MK-25-ös kazettás magnót találtam pilot eszköznek. Ahogy áram alá dugtam, egy kis izzó felvillant, viszont a 'hajtómotor' egyáltalán nem indul. Arra gondoltam, hogy végignézném az áramköröket, hogy esetleg valahol megszakad-e az áramellátás (itt valamilyen multiméter használatára gondolok). Ezt meg tudom tenni valamilyen módon? Egyáltalán jó gondolat ez részemről? Mi lehet még a gond, ami miatt a motor nem indul?
Akármilyen tanácsot szívesen veszek, akár csak arra nézve is, hogyan érdemes elkezdeni autodidakta módon beletanulni ebbe a szakmába, mert eddig teljes sötétben tapogatózok )

Köszi előre is!
Pacsi!
(#) kistee válasza Jana96 hozzászólására (») Aug 24, 2021 / 1
 
Ha jól emlékszem, az MK-25-ben (is) csak akkor forog a motor, ha szükség van rá. Tehát lejátszáskor, csévéléskor. Telepről működő magnóknál ez így szokás, elemtakarékosságból. Kapcsold lejátszásra, ha akkor sem forog, akkor van a mechanikán egy érintkező, azt ellenőrizd. És a feszültségek meglétét is a motoron.

Szerk: Mellékeltem a szervizkönyvet is.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2021
(#) Jana96 válasza kistee hozzászólására (») Aug 24, 2021 /
 
Köszi a választ! Igen, azt nem írtam, hogy semmire nem (lejátszásra sem) reagál a motor. A mechanikánál milyen érzékelőt keressek? Sajnos ez nekem egyelőre nem mond semmit.

Köszi!
(#) gépromboló válasza Jana96 hozzászólására (») Aug 24, 2021 /
 
Valami apró érintkezőt, amiből jellemzően két szál kábel indul. Az érintkező a mechanika olyan részeire van erősítve, ahonnan elérhető egy olyan alkatrész, ami bekapcsoláskor elmozdul a helyéről, így nyomva egymáshoz az érintkező két lábát.
Na jól körül írtam...
(#) Jana96 hozzászólása Aug 24, 2021 /
 
Az az érintkező sajnos még mindig nincs meg, melyik az. Közbe multiméterrel megnéztem a feszültséget a motornál, és 6V-ot mutatott (ennyi is volt ráírva a motorra). Utána a mutiméterrel babráltam még annál az izzónál is, ami ott a transzformátor és a 220-as kivezetésnél van, ami viszont egyszer csak elaludt, azóta már az sem világít. Lehet, hogy a multimétert használtam rosszul? Azóta a motornál se méri azt a 6V-ot.
(#) kistee válasza Jana96 hozzászólására (») Aug 24, 2021 / 2
 
A kép jobb felső sarkában látszik az érintkező, ami a motort kapcsolja. Piros és fekete vezeték megy rá. Ha azt áthidalod próbaképpen, akkor el kell indulnia a motornak.

unnamed.jpg
    
(#) silboy hozzászólása Aug 25, 2021 /
 
Sziasztok, egy régi Sony deck javításához kérnék segítséget, amit huszon éve vásároltam és szeretnék megmenteni.
Elvittem egy szerelőhöz, aki megállapította, hogy egy fogaskerék van benne elrepedve, amit a kezembe is nyomott.
Lehetséges még ezekhez alkatrészt beszerezni? Ha igen, honnan? Vagy csak egyedi gyártással pótolható?
Ha vállal valaki ilyen jellegű javítást, várnám a jelentkezését.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) gépromboló válasza silboy hozzászólására (») Aug 25, 2021 /
 
Milyen típusú a deck? Van egy Sony mechanika, aminek egy apró fogaskerék a rákfenéje, kismillió modellben van benne. A jó hír, hogy javítható. Pontosabban Sárközi mester minőségi anyagból minta alapján tud csinálni olyat, ami túléli a gépet és a magyar zsebnek sem drága.
Hasonlít a mechanikád a képen láthatóra? Tudom, csak rajz, de ha megnézed a jobb oldali motort, annak a tengelyén jellegzetes formájú kis műanyag izé van, arra rá jön a fogaskerék.

motor.jpg
    
(#) Jana96 válasza kistee hozzászólására (») Aug 25, 2021 /
 
Köszi! Meglett! Viszont semmi rendelleneset nem vettem észre ott sem. Viszont a multiméterrel már semmilyen értéket nem tudok lemérni sehol, a motornál sem (valószínűleg a multiméter szart be), de a fázisceruza világít. A magnót egyébként csak 220-ról működtetem, az elemeknél az érintkező kicsit viseletes.
(#) kistee válasza Jana96 hozzászólására (») Aug 25, 2021 /
 
Ha megnézzük a kapcsolási rajzot, akkor láthatjuk, hogy a lámpa nem a 230-as oldalon van. Szerencsére.

Viszont van ott egy olvadóbiztosíték is (üvegcsöves, 0.5A) B1 jelzéssel. Ha szerencséd van, csak az olvadt ki. Ha van másik, cseréld ki.
(#) Jana96 válasza kistee hozzászólására (») Aug 25, 2021 /
 
Nos, csekkoltam a biztosítékot és mind 2 oldalán kigyullad a fázisceruza, de még úgy is, hogy kiszedtem azt a foglalatból (ezesetben a fém foglalatnál néztem). Ez normális? Mármint nem csak az egyik oldalon lehetne fazisnak lennie?
(#) kistee válasza Jana96 hozzászólására (») Aug 26, 2021 / 1
 
Fázisceruzát nem szokás magnó javításhoz, hibakereséshez használni. Sőt: leginkább semmihez sem, mert nem megbízható. Max. csavarhúzóként.

Multiméterrel többre mennél. Ha a tiéd nem jó, nem tudsz kölcsönkérni egyet? Vagy venni egy másikat? Már párezer forintért tudsz venni akár a teszkóban is, vagy valamelyik barkács áruházban... anélkül nincs sok esélyed.

Szerk: Itt van pl. ez. Mindent tud, ami neked kellhet.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2021
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Aug 26, 2021 /
 
Egy régebbi kis "kivehető mikrofonokkal rendelkező mono kazettás gyerek magó" rendben lejátszik, viszont csak recsegés-ropogást vesz a szalagra, az nem is hallatszik, aminek kellene. Mit kellene megnéznem egy ilyen szögegyszerű eszközben? Felvétel-lejátszás átkapcsoló? Vagy valami egyéb miatt nem vesz fel jól?
(#) kistee válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 26, 2021 /
 
Ennyiből kontakthibának tűnik, kérdés, hogy hol: lehet a felvétel-lejátszás kapcsolóban, a mikrofon vezetékben, vagy valamelyik végén a kötéseknél, vagy valahol a panelon egy rossz forrasztás... válassz.
(#) Udvari Zsombor válasza kistee hozzászólására (») Aug 27, 2021 /
 
Ezen a magnón az egyik mikrofon kapcsolójánál kialakítottam AUX bemenetet, hogy külső jelforrásból is lehessen felvenni. Alapállapotban a bemenetet továbbítja a hangszórójára, ha nincs kazetta indítva, tehát a bemenet nem kontaktos (füles kimenet nincs). Lejátszás szépen megy, ott sincsen gond. Felvételkor alapból némítja a hangszóróját, így nem hallom, hogy mi történik. Visszajátszva csak tömény recsegés-ropogás van a szalagon.
Sajnos nincs itthon kontakt spray, csak csavarlazító (talán WD40?), azzal meg nem merek nekiesni, nehogy rosszabb legyen...
(#) Udvari Zsombor válasza kistee hozzászólására (») Aug 27, 2021 /
 
Kicsit érdekes javítási megholdást alkalmaztam: betettem egy adapter kazettát, melyet rákötöttem egy erősítős hangszóróra, így monitoroztam, hogy mit csinál felvétel módban a magnó, óvatos finom hátba paskolgatással megszűntettem a recsegést. Szokatlan megoldás, de legalább bevált.
(#) gépromboló válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 27, 2021 /
 
A helyzet az, hogy ez nem fog sokáig tartani, mert a kontakthibát nem szűntetted meg, csak talált az alkatrész egy olyan pontot, ahol éppen érintkezik. Ha lehet, keresd meg a hibát és hárítsd el, kezdd a felvétel kapcsolóval, a WD40 teljesen megfelel. Ha van 90% feletti tisztaságú alkoholod, azzal is megpróbálhatod, de a kapcsolók jobban szeretik, ha tisztítás után kenve is vannak, mert nem korrodálódnak tovább, ezért jobb a WD40.
(egyébként a WD40 nem csak csavarlazító, de univerzális kontakt spray is és kenőanyag is egyben)
(#) Udvari Zsombor válasza gépromboló hozzászólására (») Aug 27, 2021 /
 
Azóta párszor próbálkoztam már ~30 másodperces végtelenített kazettára venni valamit, délelőtt óta egyenlőre még nem recsegett. Egyenlőre nem szeretném kettészedni a magnót, míg nem súlyosbodnak a tünetek...
(#) gépromboló válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 31, 2021 /
 
Egyébként a készülék ütögetése ősi módszer, talán még abból az időből, amikor csöves készülékek voltak és egy pofonnal a csövek lábai újra érintkeztek a hüvelyben. Viszont az adapter kazetta fordítva használata jó 5let, ezt meg is jegyeztem magamnak, alkalom adtán fogom is használni.
(#) mohinger válasza Jana96 hozzászólására (») Aug 31, 2021 /
 
Ha sikerül elhárítani a tápegységben okozott galibát, akkor mindenképpen meg kell vizsgálni azt a motort. Sajnos állásban képesek beszáradni ezek a korábban Matsushita, később BRG motorok. A tengelyen lévő zsír beszárad, ettől nem forog a motor. Súlyosabb esetben a motor csúszókeféi elkoptak, oxidálódtak.
A javításhoz szerencsén kívül szükség lesz a legalapvetőbb elektronikai ismeretekre is. Ráadásul a 230V nem játék, nagyobb bajt is okozhattál volna. Póbaképp adj 6V-ot a teleptaró kivezetéseire, mintha elemeket tettél volna a készülékbe. Ügyelve a +/- polaritásra.
Nekem első magnóm volt a BRG MK25, ezért is szeretem, de sajnos ez a cég leghitványabb magnója, rengeteg hibaforrással mind az elektronikában, mind a mechanikában.
Kezdésnek olvass el pár cikket a "szétszedtem" Bővebben: Link sorozatból, szerintem sokat tanulhatsz belőlük.
Itt egy részletes beszámoló az MK25-ről: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2021
(#) Patópali válasza gépromboló hozzászólására (») Aug 31, 2021 /
 
Csak nem az ilyen készülékek javításához!
(#) Jana96 válasza mohinger hozzászólására (») Szept 2, 2021 /
 
Köszi a választ! Megmértem az új multiméterrel a motornál a feszültséget, és csak pár századot mutatott. Nem tudom mit csinálhattam (azt hiszen, csak kíváncsiságból megmértem az áramerősséget is a kis izzónál is...az lehet, hogy ott tökre nem mindegy a próbavezetékek polaritása?) hogy már sehol nem mér feszültséget. Ennek mit lehetne csinálni? Csak mert ezelőtt az incidens előtt volt normál 6V a motornál. Mindenesetre a továbbiakban 6V-tal igyekszek operálni
(#) Jana96 hozzászólása Szept 2, 2021 /
 
Ja, és szakadás méréssel a biztosíték foglalatainál, biztosíték nélkül is sípol a multiméter. Ez normális?
(#) Udvari Zsombor válasza Jana96 hozzászólására (») Szept 2, 2021 /
 
Semmiképpen, biztosíték nélkül ott "szakadást" kellene mérned (nem sípol). Ugye oda tetted az egy-egy mérővezetéket, ahol a biztosíték végei voltak?
(#) mohinger válasza Jana96 hozzászólására (») Szept 2, 2021 / 1
 
Ha jól olvasom
Idézet:
„"csak kíváncsiságból megmértem az áramerősséget is a kis izzónál is"”
, tehát árammérő állásban rátetted a multimétert a tápegység kimenetére, ezzel rövidre zártad azt. Jó esetben csak a primer biztosíték égett ki, rosszabb esetben tönkrement a szelén, még rosszabb esetben a trafó is.
Hajjaj... Ezért javaslom, hogy minimális elektronikai ismeretek szükségesek a javításhoz.
Nincs véletlenül egy elektronikához értő barátod, aki egy kicsit megismertetné veled az alapokat?
Érdemes lenne elolvasnod pár alapozó könyvet, anélkül nem fog menni sajnos.
(#) adapter válasza mohinger hozzászólására (») Szept 2, 2021 / 2
 
Még annyival kiegészíteném (nyilván nem neked mert te tudod) de pl a multiméterek egy részénél a szakadás vizsgáló 50 Ohm-ig ugyanúgy viselkedik (sípol). Ez pedig akár téves méréseket is eredményezhet, pl. egyik kollégám egy 12V-os tekercs ellenállását (~24R) mérte folyton bele egy kábelkorbácsba aminek cseréjét rendelte el, tévesen zárlatosnak minősítette, persze hiába.......
(#) VJ72 válasza Jana96 hozzászólására (») Szept 2, 2021 / 1
 
Normális mert megmérted az izzó és a trafó szekunder ellenállását ahogyan adapter is leírta.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2021

MK25 táp.jpg
    
(#) mohinger válasza VJ72 hozzászólására (») Szept 3, 2021 /
 
Az általam linkelt kapcsolási rajzon meg a 230V-os ágban van a bizti....
Ebben az esetben valóban sípolhat a multiméter.
(#) Laci66 válasza Jana96 hozzászólására (») Szept 4, 2021 /
 
Szia!
Cseréld ki az egyenirányítót. Valószínű hogy az lett zárlatos. Ebben az esetben a trafó szekunderét méred a biztosíték csatlakozón, és nem szakadást ahogy kellene.
Következő: »»   163 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem