Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása
 
Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 181
(#) titi válasza damien hozzászólására (») Máj 18, 2008 /
 
Biztos nincs rosszul feliratozva a háta, hogy melyik a ki- ill. bemenet?
(#) damien válasza titi hozzászólására (») Máj 19, 2008 /
 
Bisztos nincs mivel: ha a bemenetet kötöm 1 számítógéphangfalra akkor lejátszáskor nem hallani semmit. Viszont ha a kimenetet rakom a számitógéphangfalra akkor szól a zene. Viszont a kimenet mióta szokott bemenetként is viselkedni kérdezem én. Meg 1 másik: Mit tudtok a következő deck-ekről: AKAI CS-M3, Pioneer CT-3A, RFT SK 3930, RFT SK-3000, DUAL C820, AKAI CS_M01? Mert akarok az előbb felsorolt deck-ekből venni egyet egyet. AZ AKAI CS-M01-et és az AKAI CS-M3-at 1 kicsit módosítanám elektronikailag: Beépítenék NYomatékhatároló áramkört, beletennék 1 erősebb motort mivel már 1 kis szorulásra is megáll a felcsévélés a gyenge motor miatt és a nyomatékhatároló áramkör hiánya miatt a szalag besalátázódik felvételkor meg lejátszáskor, ha szorul a szalagtekercs a kazettában. Meg még annyiban módosítanám még ezeket a deck-eket hogy a mélyhangokat ne tüntesse el, hanem a mély és magas hangokat is egyformán vegye fel.
(#) Imi65 válasza damien hozzászólására (») Máj 19, 2008 /
 
Idézet:
„Meg 1 másik: Mit tudtok a következő deck-ekről: AKAI CS-M3, Pioneer CT-3A, RFT SK 3930, RFT SK-3000, DUAL C820, AKAI CS_M01? Mert akarok az előbb felsorolt deck-ekből venni egyet egyet.”

Szia! Az általad felsorolt deckeket, vagy nem ismerem, vagy elég rossz vélemény alakult ki róla. Ezek közül a CT-3 viszi a pálmát, sajnos rossz értelemben. Nem is igazán hiszem, hogy ebből volna működőképes példány. Ez a '80-as évek elején jelent meg, és a garanciális szervízelését mi végeztük. A legtöbb készülék már garanciális időn belül meghibásodott, a mechanikus vezérlés - az állandóan járó motorral - igen gyorsan tönkrement. Jellemző volt a működésképtelen lejátszógomb. Az RFT-3000 szintén a '80-as években jelent meg, az NDK HiFi torony elemeként. Sajnos ez sem tartozik az álomkészülékek kategóriájába, a számlálóművel kialakított memóriafunkció 1-2 hónap alatt meghibásodott, és a hangja sem volt igazán jó. Az Akai CSM-3 egy általánosan gyenge készülék, problémás a mechanikája is, és ez sem szólt túl jól. A többi készüléket nem ismerem.
(#) burgdavid válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 19, 2008 /
 
Hello! Valamelyik magnósok évkönyvbe le vannak írva ezeknek a magnóknak a tesztjei is. Sajnos ez a két AKAI deck valóban gyenge eresztés. Sokkal inkább javaslom helyettük a CSF-21-et(bár aztis a videoton szerelte). A CT3 mas egy jó hangú deck, de mint Imi írta a vezérlése, és a mechanikája gyenge. A Duált meg az RFT ket nem ismerem. Viszont ha szeretnél egy jó hangú strapabíró magnót, akkor szerezz be egy CT-506os Pioneert Eddig csak szíjat kellett cserélnem, meg a lejátszás gomb rögzítő lemezkéje kikopott így nem maradt play állásban. De tűreszelővel sikerült megcsinálni. Sajnos ezeknél az idősebb gépeknél előfordul, hogy egy egy tranyó bezajosodik, vagy a kis pár mikrós kondik kapacitásukat vesztik, emiatt a felvétel vagy lejátszás torz lesz. Ezeket az apróságokat orvosolva visszahozhatóak eredeti állapotukba
(#) damien válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 19, 2008 /
 
Tisztelt Imi65!
Bocsi de elnézted NEM PIONEER CT-3 hanem CT-3A ami módosított változata a CT-3 nak mert ugyanis a CT-3A az nem műanyagházas hanem fémházas és minden mechanikai alkatrésze fémből van. ha jól tudom akkor a CT-3 nak pedig műanyag a mechanikája. Az AKAI CS-M3 nak ha módosítjuk az elektronikáját akkor bizony igencsak jól működő készüléket kapnánk. Ezt pedig úgy lehet elérni ha: Módosítjuk az áramkörét vagyis beikatatunk NYomatékhatároló áramkört és 1 erősebb motort belerakunk. Az RFT SK-3000 azért mert igen jó készülék és 1 barátomnak is ilyen deck van és már vagy kb 20 éve megy és még mindig hibátlanul működik. A memóriafunkciót meg úgyse használnám. Nekem a könnyű kezetlhetőség ami számomra igen fontos. Nekem a az AKAI CS-M3-ba leginkábbb a kivezérlésmérője tetszett meg az az igen érdekes kialakítású depréz műszer. Igaz hogy olvastam a magnósok évkönyvében azt a részt amikor volt hogy kipróbáltunk 10 deck-et Az akai CS-M3- nál igaz hogy írták hogy 12-szer hibásodott meg, de ezek nagyrészének előidézője a kazettában szoruló szalag okozta. A dolby ját is 1 kicsit módosítani kellene. ja és 1 kédés: Mit tudsz a Radio-Weiner CD-255 deckről? A többi pedig azért mert gyűjtök magnódeck-eket.
(#) Imi65 válasza damien hozzászólására (») Máj 19, 2008 /
 
Szia! Nálunk csak a Ramovill által behozott készülékek csapódtak le. A CT-3A-val nem találkoztam (lehet, hogy az már nem nagyon romlott el?), viszont, valóban, abban az időben a CT506 volt a legstabilabb készülék. Nekem személy szerint egy Akai CS-M12-eshez sikerült hozzájutnom (pult alól), azzal sem volt semmi, pedig 3 garnitúra görgőt, kombifejet elkoptattam. És, lapszíjcsere párszor. Még a mai napig is működik (azt hiszem).
Én azt gondolom, hogy egy készüléket úgy kell nézni, ahogy kihozták a gyárból. A Kis Polákról sem gondolja senki, hogy versenyautó, mert 1-2 példányát átalakították úgy, hogy legyorsulja a Ferrárit. Ennek már semmi köze az eredeti autóhoz. Ugyanígy, ha egy magnóba motort, elektronikát cserélsz, vagy tuningolsz, annak egyre kevesebb köze van az eredeti magnóhoz, amiről tulajdonképpen beszélünk.
A Radio-Weiner sem hiszem, hogy hivatalosan (a Ramovill által) került az országba.
Ha viszont gyűjtő vagy, akkor inkább az eredetiségre kell törekedni, a kazettára való műsorrögzítést már úgyis szinte teljesen kiszorították a PC nyújtotta lehetőségek.
(#) Ricsi89 hozzászólása Jún 7, 2008 /
 
Helló
Kaptam ajándékba egy nem működő Pioneer CT-3 decket. Már mindent sikerült megcsinálni rajta, de a felvétel az rossz. Torzítva vesz fel. Minden működik rendesen, szépen játszik el, de a felvétel az szörnyű. Mi lehet a gondja. A törlő és lejátszófej cserélve volt, mivel azt hittem az a szar.
(#) Imi65 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jún 7, 2008 /
 
Működik a törlő-előmágnesező oszcillátor, és ott a jele a kombinált fejen felvétel üzemmódban?
(#) Ricsi89 válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 7, 2008 /
 
Az oszcillátor jó, de a fejen nem látom a jelét. Viszont az az érdekes, hogy amikor rendbe raktam még jó volt, csak miután be akartam állítani a felvételi szintet azután kezdte ezt csinálni. Viszont egy fülessel megnéztem felvétel közben a hangot a fej vezetékén és ott még tiszta a jel. Szóval valami a törlés környékén lehet.
(#) hzoli2 válasza damien hozzászólására (») Jún 7, 2008 /
 
Üdv!
Szerintem dobd ki!
Nekem a kamrában van 2db magnódeckem évek óta.
Már lejárt az idejük. (szerintem)
A pc-k elterjedése óta már múzeumban lenne a helyük.
Ma már mp3, wma, stb... van.
(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jún 7, 2008 /
 
Na most olyat próbáltam, hogy üres kazettára felvenni, és ugyan az. Ha lehúztam a törlőfej vezetékét, akkor sem változott semmi. Vagyis olyan mintha nem is lenne előmágnesezés. :no:
(#) Imi65 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jún 7, 2008 /
 
A törlőfej töröl. A kombinált fejen állítod az előmágnesezést.
(#) Ricsi89 válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 7, 2008 /
 
Ja bocs ennyire nem vagyok még szakértő a témában.
(#) Ricsi89 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 7, 2008 /
 
Azt én már próbáltam visszaállítani, de nem jó akkor sem. Csak a felvételi szintet állító trimmeren állítottam egy kicsit, mivel a jobb oldal gyengébben szólt a felvétel után. Meg fújtam rá wd40-et, nehogy kontaktos legyen.
(#) SzervízMacska válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jún 8, 2008 /
 
Azt a potmétert legjobb, ha kidobod belőle. Nem tudom, ki mondta Neked, hogy fújd be petróleummal?
A környékét is mosd le jó bő alkoholos kontakt tisztító spray-vel (nem kenő!).
(#) Ricsi89 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jún 8, 2008 /
 
Trimmereket cseréltem, panelt tisztítottam, hiba maradt. Egy kicsivel jobb lett, de még mindig torz. Még észrevettem azt, hogy ha a kazetta típusválasztót átkapcsolom metálra akkor tisztán vesz fel. Még ha krómra kapcsolom ott is tűrhető, de normálon szar.
(#) Ricsi89 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 8, 2008 /
 
Próbáltam már azt is állítani, de semmi. Ugyanúgy torzan vesz fel. Már minden beállítást próbáltam, az előmágnesezést feljebb vettem, akkor sem volt jó. Már tényleg nem tudom mi lehet vele. :no:
(#) Ricsi89 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 8, 2008 /
 
A régi fejnek 220 Ohm, az új pedig 240 Ohm.
(#) Ricsi89 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 8, 2008 /
 
Kereken 100mA az áram. tegnap néztem szkóppal a jelet és szép tiszta volt a fejnél.
(#) Ricsi89 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 8, 2008 /
 
na megnéztem a tápot 12V. Azzal nincs gond. Viszont az ellenállás ami bent van az 10 Ohm-os. Akkor csak simán kössem át?
(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jún 8, 2008 /
 
Felteszem a kapcsolási rajzát, hogy lásd miről van szó.
(#) Ricsi89 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 8, 2008 /
 
Na megnéztem úgy, hogy a tranyó kollektorát és emitterét kiforrasztottam és helyére árammérőt tettem. Az áram akkor sem változott, de ez a kazettaválasztó metál állapotában volt. :yes: Ha átkapcsoltam krómra már csak 60mA volt, ha meg normálra, akkor már csak 30mA volt az áram. Mindkét csatorna ugyanúgy torz, de viszont másik kazettáról a lejátszás tökéletes.
(#) Ricsi89 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 8, 2008 /
 
Holnap megnézem mi van itthon, és ha találok megfelelőt akkor cserélem. ha nem lesz akkor csak kedden tudom cserélni, mert hétfőn zárva a bolt. De a sok bontott panel között csak akad egy ilyen kondi. nehogy már kifogjon rajtam egy szekrénnyi lom.
(#) Ricsi89 hozzászólása Jún 9, 2008 /
 
Helló
Találtam 1nF-os kondit, azt raktam be a helyére. Valamennyire javult a helyzet, de az áram még mindig kevés. De ez is csak akkor van, ha a kazettaválasztót metálra állítom be. Ilyenkor már csak egy kicsit torzít. Ha átkapcsolom normálra az áram csak 40mA, és nagyon torz, meg halk is. Kimértem a kivett kondit és kereken 3,3nF volt.
(#) damien válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
A ct-3 ban lévő elektrolitkondenzátorokat ESR mérővel kimérted már? Ezt azért kérdezem, mert ha valamelyik elektrolitkondi elöregedik akkor csinálhat torz felvételeket és ezzel az ESR mérővel ki lehet szűrni a gyanus kondenzátorokat. A benne levő IC-ket vizsgáltad már? Mert ami benne van IC az szintén okozhat kellemetlen meglepetést ha meghal mármint az IC.
(#) Ricsi89 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Helló
Most délután elkezdtem cserélgetni a törlőfejeket, és egy fejjel elég jó a felvétel, de még mindig van benne egy kis torzítás. Már próbáltam azt is, hogy csak simán az ellenállás előttről lekötöm az egészet testre, de akkor sem vett fel több áramot. Na akkor most hol keressem még a hibát? De ez már csak normál kazettára állítva van így. ha másra állítom akkor tiszta, csak normál kazettán eltűnnek a magas hangok.
(#) djmagoo válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Szia!


A felvevő/kombináltfejet demagnetizáltad már? Mert ha rámérsz sima ohm mérővel az egyenáramot hajt át rajta és felmágnesezi azt... csak egy ötlet volt de a magas hangok hiánya erre is utalhat...

Üdv!
(#) Ricsi89 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Már vissza van téve az ellenállás, de normál kazettára kapcsolva még mindig torzít egy kicsit. Még az előmágnesezés is maxra van tekerve. Ha lejjebb veszem akkor a krómon és metálon jó, de normálon jobban torzít.
(#) Ricsi89 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Egy pár éves kazetta ez, egyszer volt még ezelőtt felvéve rá, de másik deck-el rendesen vesz fel rá. Most benne van valamilyen tisztítószalag vagy mi. Azt átnyomatom rajta és megnézem használ-e valamit neki. Rosszabb nem lesz tőle.
(#) Ricsi89 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Délután olyan fejet találtam amin 4 kivezetés volt. A két végpont között 6 Ohm volt és a végpont előttinél meg már eggyel kevesebb. Na mondom ez jó lesz, majd próbálgatom hogy töröl vele. Persze, hogy sehogy nem törölt. Pedig ki volt mérve és jó volt, és mégse törölt semmit. Na közben befejezte a tisztítószalag a munkáját. Egy kicsit lehet jobb lett, de még mindig hallok benne egy kicsi torzítást. Nem tehetek róla, ilyen jó füllel vagyok megáldva.
De ezt már nem bírom kiszedni az előmágnesezés állításával sem. :no: A tranyót kicserélem holnap, de nem a hestoréből fogom rendelni, mert kicsit sok lenne a postaköltség. van itthon rengeteg Bc54x és BC56x. Bevásároltam, amikor az erősítőt csináltam.
Kimerül mindjárt a billentyűzetemből az elem és utána nem tudok tovább írni.
Következő: »»   4 / 181
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem