Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kék LED müködtetése 3V-ról
 
Témaindító: ClC2H2AsCl2, idő: Júl 28, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) dB_Thunder válasza wargapityu hozzászólására (») Jan 27, 2007 /
 
Na ez nem 1szerű eset. Ilyenkor az áramforrás belső ellenállása korlátozza az áramot. Mivel az előtét ellenállásra nem jut feszültség, így azt nem is lehet méretezni !!! Az áramforrás kapocsfeszültsége is csökken ha merül, egy fix értékü ellenállással nem tartható a stabil áram(de még 10 mA-es hibahatárral sem) A megoldás áramgenerátor de annak is van maradékfeszültsége (pár tized volt) !!
(#) wargapityu hozzászólása Jan 27, 2007 /
 
értem és köszi hogy válaszoltál kérdésemre de én nagyon amatőr vok szted ez az áramgenerátoros megoldást megtudnám csinálni? ha ez egy egyszerű kapcsolás légyszi segíts! amúgy ha úgy jobb 4 ceruza akksiról is mehetne az áramkör ha így jobban be lehetne állítani a feszt és az áramot előre is köszi a választ!
(#) wargapityu hozzászólása Jan 27, 2007 /
 
ugyanis nagyon jó lenne ha valaki segítene mert rendeltem póstán 5db ilyen nagyáramú ledet és nem szeretném a 100.000 óra helyett 0,1 mp ig gyönyörködni benne...
Anyag: InGaN

Átmérő(mm) : 10mm

Lencse szín : Víztiszta

Szín : Fehér (kb. 4 000-5 000 K)

Intenzitás Typ : 150 000 MCD

Fényszög : 30°

Üzemi feszültség : 3.0v-3.7v

Áramfelvétel : 60-80mA
(ha ez segít valamit)
(#) dB_Thunder válasza wargapityu hozzászólására (») Jan 28, 2007 /
 
Kellene egy tesztet csinálni lemerült (3,6voltos) teleppel, hogy az tudja-e biztosítani a 70mA-t 0,2-0,3ohmos ellenálláson keresztül. Mert ha igen akkor nem kell 4 aksit használni.
Az áramgenerátorhoz szükséged lesz egy (teljesítmény)fetre ami 3 voltos kapufeszültséggel tudja azt hogy ,70mA áram melett nem esik rajta 0,1voltnál nagyobb. És szüséged lesz egy olyan műveleti erősítőre ami "rail to rail" be- és kimenetű és ráadásul megy még 3 voltos tápról.A többi már apróság..
Ha a teszt negatív eredményt ad, és 4 akksit kell használni (vagy ha te úgy döntesz) akkor leegyszerűsödik az áramgenerátor kérdése, mert 1 voltos maradéfeszültség nem kíván "különleges" negoldásokat, alkatrészeket.
(#) wargapityu hozzászólása Jan 28, 2007 /
 
szia! persze ha úgy egyszerűbb akkor mehetne 4 aksiról! (mert a biciklilámpámban kéne az izzót ledre cserélni és abban 4 elemhely van)
(#) dB_Thunder válasza wargapityu hozzászólására (») Feb 2, 2007 /
 
Bocs a késői válaszért!
A priviben kért áramgenerátorod:

DSCN7406.JPG
    
(#) wargapityu válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 2, 2007 /
 
fúúúúúúúú 1000 hála és köszönet már összeraktam a lámpát semmi áramkorlát nélkül de akkor ezeket megveszem és összerakom ez elég 1xűnek tűnik ahhoz hogy a magamfajta is megépítse. és akkor ez most 3,6-3,7V ot ad le kb 80mA-rel? nagggyon köszi :eek2: tök kafa jah még annyit hogy az ellenálások hány wattosak? mert azt is tudni kell nem? köszi szépen ez tetszik az a rajz semmi ic meg ilyen cuccosok 1xű csak működjön, meg remélem jól rakom össze nem keverem össze a lábakat bár megnézem a katalógusban a lábkiosztást és nincsgáz amúgy a bc182 van a multivibrátorban is amit csináltam 1x anno még általános 6.ban.... az már nem most volt
azóta pedig szünetelt ez a hobbi szóval visszatérek köszi szépen még1x!!!
uhh az Rx az állítható? vagy miért x? lehet hülyeséget kérdeztem... írd le légyszi a színkódját azoknak az elenállásoknak mert tuti találok valamiben olyat
(#) dB_Thunder válasza wargapityu hozzászólására (») Feb 2, 2007 /
 
Nah, az Rx-től függ az áram. Az áramkör úgy szabályozza a kimenő feszt hogy mindig 80 mA folyjon át a leden, tehát tök mind1 mekkora a nyitófeszültsége a lednek.
Minden ellenállat negyed wattos.
színkódok: (hogy miket nem talál a gugli...)
http://www.muszeroldal.hu/assistance/ellenallasszinkodok.html
(#) wargapityu hozzászólása Feb 2, 2007 /
 
bocsi nem akarlak már fárasztani a hülyeségeimmel de a feszt is szabályozza? mármint hogy3,6v legyen kb vagy akkora fesz lessz amitől a led 80mA-t vesz fel? mert az akkor nem lesz 3,6V nem? (3,3 volton vesz fel kb160mA-t)
(#) dB_Thunder válasza wargapityu hozzászólására (») Feb 3, 2007 /
 
Vazzzzzzzzzzzeeee!!!!
Azt hittem hogy 3,6voltról nem tud felvenni 80mA-t.......
Valószínűleg a leden nem lesz még 3,3volt sem...
(#) wargapityu válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 3, 2007 /
 
figyi éa mi van akkor ha nem rakok elé semmit? a 3 akkut így is leszívja 3,3Vra ha fuulra fel van töltve és kb olyan 36-40C-fokos a led ill nincs 40 sztem forrasztottam rá réz vezetéket hőelvezetés gyanánt és olyan test hőmérsékletű sztem attól nemigen megy tönkre... vagy igen?
(#) wargapityu hozzászólása Feb 3, 2007 /
 
megmértem most műszerrel 3,6Vot ha kap akkor olyan 60-70C-fokos ez nagyon sok neki? kb:67C
(#) Balu válasza wargapityu hozzászólására (») Feb 3, 2007 /
 
hát hosszú távon biztos nem használ...
(#) dB_Thunder válasza wargapityu hozzászólására (») Feb 3, 2007 /
 
változtass nicket Ledkiller-re..........
Wazzzzzee, akkora feszt adj neki hogy pont 80mA folyjon át rajta. ENNYI !!!
(#) wargapityu válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 3, 2007 /
 
OK meglessz de nem azért de nem olyan áramgenerátoros vagy milyen kapcsolás kell (én nem tom mi értelme) ill nem az a lényege hogy 80 mAnél nagyobb áramot nem tudsz a kimenetén levenni? nem valami olyasmi kéne nekem? vagy ez nem lehetséges? mert én kezdő vok de én a nagyáramú leddel foglalkozó témánál úgy értelmeztem hogy ezek a kapcsolások arra jók .(elméletileg ha lenne 1 olyan áramforrásom ami 80mA-t tud leadni 3,6 volton akkor azzal menne jól?) vagy arról is megpróbálna nagyobbat felvenni? amúgy sztem ha akkora feszt adnék hoy 80mA follyon az elég karcsú fényt eredményezne lehet ne vagy 3V-alatt nemhiszem hogy ez a megfelelő megoldás mert akkor nem tudom kihasználni a teljesítményét nem? amúgy köszi a segítséget és a válaszokat!
vagy kapcsoló üzemű táp vagy micsoda lehet az kell?! már nem emlékszem miket írtak ott...
(#) dB_Thunder válasza wargapityu hozzászólására (») Feb 3, 2007 /
 
RTLM !! (Rögtön Tökön Lövöm Magam..)
A rajz amit kültem az 1 áramgenerátor !
Olvasd el a ledekről szóló cikket!
Vagy adsz neki 80mA-t és akkor mérhetsz rajta X voltot, VAGY adsz neki 3,6 voltot és megeszik Y (>80mA) áramot, és meghal Z időn belül....
Az az üzemi fesz csak tályékoztató adat, valahol a két feszültség érték közt fog 80 mA-t enni. Tehát lehet hogy az egyiknek kell a 3,6volt hogy 80mA folyjon át rajta, valamelyiknek elég kevesebb is...
Olvass sokat!!! ...mindenről !!
(#) wargapityu hozzászólása Feb 3, 2007 /
 
ok értem akkor hnap szétszedem a lámpám, méricskélek 1 sort és próbálgatok ellenálásokat és potikat és ha elérem a 80mAkörüli értéket megállok és kész. remélem a potival nem fog többet enni mint így, habár tök mind1 ha így 2 órát se világít és kiég nem ér ennyit a + (overclocked fényerő ) akkor inkább rakok még a bicóra ebből gyengébb fénnyel. köszönöm szépen a válaszodat és a türelmességedet velem szemben de akkor lenne 1 másik kérdésem ha nem kergetlek halálba , akkor ha megvan az a fesz ami kell neki hogy 80mA-t egyen akkor hogy sokáig bírja elkéne 1 fesz szabályzó (stabilizáló) áramkör nem? ami nagyobb feszből kissebet csinál és esetleg állítható a számítógép tápban nézegettem ilyen ic-t , az 5V-osat megtaláltam, de az ugyabár 5V alatt semmire nem jó és az alatt nem szabályoz nem kéne a tápban lennie 1nek ami a 3,3Volt szabályozza? vagy hagyam a fr@ncba ezeket rakjak elé ellenállást, és kész? ígérem többet már nem zaklatlak.....(ezzel )
(#) dB_Thunder válasza wargapityu hozzászólására (») Feb 4, 2007 /
 
Nah a ledeknek a nyitófeszültsége egy rakás dologtól függ. Ráadásul ezek időben változó dolgok (pl hőmérséklet) TEHÁT a feszültség stabilizátorról üzemelteted, +int nem kapsz időben állandó 80mA-t.
A ledeket mindig ELLENÁLLATON vagy ÁRAMGENERÁTORON keresztül hajtjuk +.
Az ellenállás nem szabályoz, Ha merül az elem akkor csökken az áram is, és vele 1ütt a fényerő.
Az áramgenerátor a belső ellenállását úgy változtatja, hogy minden külső körülménytől mentesen (fesz, hőmérséklet változás) a a terhelésen (led) mindig X áram folyjon.
(#) Lauffer hozzászólása Jún 28, 2011 /
 
Sziasztok !
Abban kérném a segítségeteket, hogy mostanában már mindenki előnyben részesíti a Wattos LED-eket ! Persze én is ! A hagyományos LED-ekkel nincs is gondom, hanem a mostani hideg- meleg fehér fényű LED-ekkel kapcsolatban már van ami nem tiszta ! Azt értem, hogy az ilyen LED-eknek a gyújtó feszültsége kb. 3 V , és kb. 20-30 mA -re állítjuk be az áramot ! Ami nem tiszta, hogy ezeket a nagy teljesítményű LED-eket már 1 virág formájú hűtőre szerelik, ami 20-30 mA-nél még nem, vagy szinte alig melegszik ! A kérdésem az volna, hogy meddig lehet "felpöckölni" az áramot a hőmérséklet tekintetében, hogy a LED még ne károsodjon és a lehető legnagyobb fényerőt adja ? ...és még valami ! A kis virágformájú hűtőt kell -e még egyéb hűtőtönkökre szerelni vagy az már nem szükséges ? Segítségeteket előre is köszönöm ! Üdv : Lauffer
(#) nedudgi válasza Lauffer hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
A kérdés az, hogy milyen típusú LED-ről van szó?
A legfontosabb, amit figyelembe kell venni méretezéskor, hogy a réteghőmérséklet ne emelkedjen a katalógusban megadott fölé. Az általam ismert legkisebb hűtőbordára szerelt LED-ek 1W teljesítményűnek vannak titulálva, ez 350mA áramot jelent. A LED nyitófeszültsége a réteghőmérséklet emelkedésével csökken, ezért hajlamos magát megsütni, ha nem korrekt áramgenerátorról van hajtva...
(#) ekkold válasza Lauffer hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
A szokásos 2cm-es átmérőjű "csillag alakú" lemezre szerelt powerled kb. 100mA árammal hajtható meg, úgy hogy még nem melegszik túl.
Ennél nagyobb áram esetén hűtőbordára kell szerelni. A maximális áramot a led adatlapjáról lehet megtudni. De általánosságban a névlegesen 1W-os ledeket 300...350mA-re specifikálják, a 3W-os ledeket 700...1000mA-re. A nagyobb teljesítményhez természetesen nagyobb hűtőborda is kell.
(#) Lauffer válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Köszönöm Nektek a segítséget ! Minden világos ! Ma megyek is a boltba ahol vettem és megpróbálom a mord bácsiból kiszedni a korrekt adatokat,......végül is milyen LED-et vettem ? Állítólag 1 W-osat vettem, ára 600 FT volt !...de ma minden kiderül ! Áramgenerátor építése nem gond ! Legyen szép napotok ! Üdv: Lauffer
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem