Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kemping tápegység késztése
 
Témaindító: CTAC, idő: Aug 26, 2018
Lapozás: OK   1 / 1
(#) CTAC hozzászólása Aug 26, 2018 /
 
Sziasztok!Kempingezéshez szeretnék készíteni egy tápegységet, ehhez szeretnék segítséget kérni.Az elképzelések, igények a következőek:
Egy 12v/230 v hűtőtáska üzemelne róla állandó jelleggel.Ennek teljesítménye 12 V-al 45 W.A tápellátást napelemmel oldanám meg.Az akkumulátorok kapacitása akkora kell legyen, hogy a hűtőtáska éjjel se maradjon áram nélkül.Ezen kívül nappali üzemben néhány perces használat erejéig egy 300 w-os inverter menne róla.

A kérdéseim pedig a következők:
-Mekkora teljesítményű napelem szükséges ahhoz, hogy folyamatosan üzemelhessen a hűtőtáska, és alkalomadtán az inverter, illetve töltődjenek az akkumulátorok?Lehetséges, hogy a napelem mellé szélturbina is kerül, ez esetben a turbina párhuzamosan köthető a napelemekkel, vagy ez nem lehetséges?

-Mekkora kapacitású, és milyen akkumulátorok kellenek az éjszakai üzem fenntartásához?

-A rendszer részét képezné 2db 12 v-os szivargyújtó aljzat, és egy töltöttség kijelző, valamint leválasztó kapcsolók.Ezen kívül szükséges-e bármilyen áramköri elem beépítése?

Minden választ, segítséget előre is köszönök!
(#) Bakman válasza CTAC hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Mi a terv arra az esetre, ha felhős az ég egész nap? Kempinben hogyan képzeled felállítani a szélturbinát? Szélcsendben mi a stratégia?

Gondolom nem hónapokra ruccansz ki, hogy átlagban legyen nap is, szél is. Azt már meg sem kérdezem, miért akarod az otthon kényelmét elvinni a kempingbe. Kicsit olyan ez, mint utcán High End audió cuccokkal hallgatni a zenét. Kempingezni (egyáltalán nyaralni) általában azér tmegy az ember, hogy kikapcsolódjon, ne pedig az otthonát hosszabbítsa meg, különben semmi buli nincs benne. Szerintem.
(#) CTAC hozzászólása Aug 26, 2018 /
 
Kedves Bakman!

Néhány napos kiruccanásokról volna szó.Ha nincs se nap, se szél, akkor így jártam.A szélturbina
nem ipari méretű volna, lehet kapni ebayen kis változatokat is.Nem akarom az otthon kényelmét kempingbe vinni.Hűtőtáskáról volt szó, hogy ne romoljon meg a kaja, meg hideg maradjon a sör, nem tévéről, meg hifiről, pc-ről...De nem is ehhez kértem segítséget, hanem az elképzelés megvalósításához.Köszönöm...
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2018
(#) superuser hozzászólása Aug 26, 2018 /
 
Ha hűtőtáskát is viszel, akkor gondolom autóval mész.
Az elképzelés legkisebb befektetéssel történő megvalósítása, ha a kocsi saját töltési rendszerét használod, kiegészítő akkumulátorral - így nem meríted le az indító akkumulátort.
E mellé rakhatsz napelemet pluszban, azzal mérettől és napos óráktól függően időt nyersz.

Hogy az eredeti kérdésedre is válaszoljak, a napelemet kb. 3x - 4x méretezném túl a fogyasztáshoz képest. Ezt nyilván hamar elveted, mivel 140-180W napelemet nem fogsz hurcolni magaddal.

Még pár off gondolat:

- kempingben vagy van hűtő, vagy kifizeti az ember az áramot
- vadkempingezéshez nem visz az ember hűtőt
- ha tanyára mész, ahol nincsen áram, ott vagy valóban kirakod a 2m2 napelemet, vagy benzines áramfejlesztőt és néha berántod.


Egyébként írhatnál pár sort az egész hátteréről, hogy megértsük a miértjét a dolognak.
(#) CTAC válasza superuser hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
A dolog hátteréről annyit, hogy nyaranta néhányszor elmegyünk kempingezni, és oda kellene a rendszer, mivel nem mindenhol van áram.Nem szeretnék aggregátort cipelni, és a kocsit sem szeretném bele vonni.Egy kicsit a barkácshoz is kedvem van, izgalmasnak találnék egy ilyet megépíteni.Mivel legtöbbször valóban kocsival megyünk ,a hurcolászás nem probléma...

Szóval megkérek mindenkit, hogy ne firtassuk tovább, hogy szükségem van-e erre, vagy sem, inkább koncentráljunk arra, hogy kivitelezhető-e az elképzelés, vagy sem.

Közben találtam egy ilyet, erről vélemény?

https://www.ebay.com/itm/200w-Solar-Panel-DIY-Kit-System-2x-100w-Fl...dbgOas
(#) CTAC válasza Triger hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Igen, ez a Lildlis Crivit márkájú hűtőtáska.A nyáron már volt tesztelve, nagy melegben is csinál olyan hideget, mint egy rendes hűtő.Igaz mondjuk, hogy akkor 230 v-ról ment, úgy a teljesítménye 50 w.Viszont ha lesz inverter, akkor akár mehetne 230-ról is...Napelemek tekintetében ebayen nézelődöm, és elég nagy a szórás...Kapni 4-5000 ft-ért, és 40 000-ért is.
(#) latyakosa válasza CTAC hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Javaslom olyan hűtőtáskát/hűtőt szerezz ami abszorbciós rendszerű, megy 230AC, 12V DC és van gáz bemenete is, így az árammentes helyeken palackról tudod használni.
Ami nekem van az 75W-s a 230-s bemenete, a kocsiban a 12V-ról 6-7A körül kajál.
Amit éjszaka le tud fagyasztani (0 fok alá hűteni) az nappal a 35 fokban már felenged 0 fok fölé.
(#) CTAC válasza latyakosa hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Ahhoz gázpalackot is vinni kellene, meg szerezni egy másik táskát.De köszönöm a tippet.Viszont tényleg szeretném, ha kimondottan ezen elképzelés megvalósítása lenne a téma.
(#) latyakosa válasza CTAC hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Minimum 12-15 órát kellene tudni akkuról működnie a fagyasztónak. Ezt akku kapacitásra átszámolva 100Ah feletti akku igényről beszélünk (50W és 12V mellett veszteségek nélkül). A lipo akkuk-k a legkisebbek méretben azonos kapacitás mellett, sőt a töltésük is egyszerű. De ha utánaszámolsz önmagában a lipo akkuk árából kijön egy ilyen kempingezős hűtő, a kemping palack kb 30-40cm téglatest területen elfér, ráadásul a főzéshez is használható. Amekkora helyet a kemping palack igényel annyi helyre kb 30-40Ah akku kapacitást tudsz összezsúfolni.
(#) CTAC válasza latyakosa hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
A szükséges akku kapacitást hogy számoltad ki?
(#) superuser válasza CTAC hozzászólására (») Aug 26, 2018 / 1
 
Idézet:
„Közben találtam egy ilyet, erről vélemény?

https://www.ebay.com/itm/200w-Solar-Panel-DIY-Kit-System-2x-100w-Fl...dbgOas


Ha találsz egy 100e Ft értékű terméket 6 ezerért, akkor érdemes megnézni az eladó feedbackjét.
(mondjuk egyébként is)
Ennek az eladónak 100% pozitív, ami lehetne jó.
De csak 63 eladása van és ezek mindegyike törölt felhasználó.
200W napelem ára az ebayen 60-100e Ft között mozog.
(#) cupika97 válasza superuser hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Páran már rendeltek is belole. Tuti hogy kamu szerintem is.
(#) erbe válasza CTAC hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Nem kell egyből az ebay-re szaladgálni, ha venni akarunk valamit. Itthon is kapható jó minőségű 280 W-os napelem 48e-ért. Ez már nagyobb akku töltését is ellátja a hűtő fogyasztása mellett. 1*1,6 m, 18 kg. Nem egy elviselhetetlen méret, lakókocsin meg se látszik. Jó töltésvezérlő kell csak hozzá. Láttam hirdetőnél 80 W-os napelemet 8000.-ért. Ez már lakókocsi nélkül is szállítható.
(#) latyakosa válasza CTAC hozzászólására (») Aug 27, 2018 / 1
 
50W/12V megközelítőleg 4.2 A áram. Ezt 15 órával szorozva 63 Ah-t kapsz.
Az akkuk veszítenek a kapacitásukból az életciklusuk alatt, illetve eleve érdemes nem teljesen kimerülésig használni azokat, továbbá az egyéb veszteségeket is kicsit bele kalkulálva ezt az akku kapacitást olyan 1,6-1,7 szeresére szokás tervezni.
(#) Inhouse válasza CTAC hozzászólására (») Aug 27, 2018 /
 
Pedig gázpalackkal akár működhetne is. Számítás nélkül azt mondanám, hogy nem fogsz tudni nap, ill. szélenergiából előállítani szükséges mennyiségű áramot. Vagy, ha igen, akkor a cucc drágább, nehezebb, nagyobb kiterjedésű lesz, mint amit elképzeltél. Sajnos ez van, nem lehet még minden zöld.
(#) Kera_Will válasza CTAC hozzászólására (») Aug 28, 2018 /
 
Idézet:
„akku kapacitást hogy számoltad ki?”

Ha magadtól erre a kérdésre nem tudod a választ, akkor nem kéne erőltetni ezt a sziget üzemű energia gazdálkodás tervezési projektet.Menj vissza általános iskola fizika tanulmányaidhoz.Teljesítmény, energia, munka alapjait át ismételni .
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem