Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki hol gyártatja a NYÁK-ot ?
 
Témaindító: kaqkk, idő: Ápr 16, 2018
Témakörök:
Lapozás: OK   46 / 66
(#) toto válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 5, 2021 /
 
Holnap megpróbálok képet készíteni róla.
Nem is a letört lakk látszik, hanem pl. egy SO toknál, ahogy be van forrasztva, néhány lábnál tovább fut az ón, mint ahogy a pad mérete megengedné. Ez most lehet kissé zavaros, majd egy fotón megpróbálom bemutatni.
(#) mcc válasza toto hozzászólására (») Okt 5, 2021 /
 
Egy hete jött JLCPCB-től panelem, az alap zöld lakkal és nem tapasztaltam lepattogást. Igaz, 300fokosnál melegbb pákát nem használtam hozzá. A panelen vannak pufferkondik is, azoknak a lábait viszonylag sokáig kellett forrasztani.
(#) toto válasza toto hozzászólására (») Okt 6, 2021 /
 
Csatoltam egy képet,ahol a lakk hibák láthatók. Ennyi telt a telefonomtól, de azért a lényeg látszik.
A piros nyilak mutatják, ahol az ón az IC lábaitól továbbfut a réz felületen. Eredetileg természetesen csak a pad-ek voltak szabadon, forrasztás közben töredezett le a lakkréteg.
Forrasztás: 290fokon, WP80 pákával. A 4rétegű NYÁK-ot ólommentes ónbevonattal gyártattam, és ólommentes ónnal forrasztottam CHIPQuick SMD4300 folyasztószerrel.
Ilyet eddig csak egy magyar gyártónál láttam, de ott ránézésre is vékonyabb, vacakabb volt a lakkréteg.
(#) Alkotó válasza toto hozzászólására (») Okt 6, 2021 /
 
Köszönjük a képet. Nekem szinte semmilyen tapasztalatom nincs az ólommentes forrasztásról, és a 4 rétegű panelokról. Sokkal kisebb mértékben, de én is tapasztaltam már hasonlót, amit én a folyasztó-szerem jóságára fogtam. Annyira jó a folyasztószer, hogy képes a lakk alatt lévő ónrétegen is továbbfutni, ezért az adagolt ón is követi oda. Nekem akkor szokott ez jelentkezni, amikor cserélek egy hasonló tokozást, azaz van egy leszedési, egy tisztítási és egy újra forrasztási lépés, ami minimum 3 melegítést jelent.
Engem egyáltalán nem zavarna a dolog, semmilyen működést befolyásoló kockázatot nem érzek. Talán egy minimális esztétikai hiányosság, de olyan pici, ami említést sem érdemel.
A panelon -látszólag- sok "valamilyen" maradék van, gondolom a folyasztó-szer miatt. Ezt célszerű lenne eltávolítani onnan.
(#) toto válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 6, 2021 /
 
Igen, az folyasztószer maradvány. Már csak a kép szerkesztésekor tűnt fel, a készítésekor nem láttam.
Ez a lakk sérülés itt csak esztétikai probléma, de azért zavar. Sűrűbb helyen már problémát is okozhat, főleg mert az ólommentes ón nem terül olyan szépen.
Érdekes, amit a lakk alatti ónrétegről írsz. Én is gondolkodtam ezen korábban, de a HASL, vagyis az ónbevonat a lakkozás után kerül a panelra, tehát a lakk alatt nincs ón.
HASL készítése
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2021
(#) Skori válasza toto hozzászólására (») Okt 6, 2021 /
 
Eddig úgy tudtam, hogy az ólommentes technológiához magasabb hőmérséklet kell mint az ólmos forrasztáshoz. Ez megváltozott az utóbbi időben?
Azt mondják, hogy az ólommentes ón jobban eszi a pákahegyet is, ez megállja a helyét?
A fotó alapján a folyasztószer elég agresszívnek tűnik.
Nekem akkor lett ilyen néhány panel, amikor sokat forrasztottam, pl. IC-t cserélem.
(#) Monster02 válasza Skori hozzászólására (») Okt 6, 2021 /
 
Ez nem PCB probléma! Annyira agresszív a flux hogy felmarja a lakkréteget. Az általa használt flux rework-re való inkább, még a fenyőgyantával is jobban járna. Gondolom más flux-al nem lett kipróbálva, hanem kötjük az ebet a karóhoz.
Az ólommentes technológia összetevőtől függően magasabb az olvadás pontja körülbelül 217 Celsius fok, míg az ólmosnak 183 Celsius fok. A ólommentes akkor eszi meg a pákahegyet jobban ha az olvadási hőmérséklet és a panel vastagság dominál (hidegebb a panel) ezért felcsavarja 420-450-480 Celsius fok tartományban. Ekkor történik az a folyamat hogy az össze létező forrasztás segítő anyag elillan a forrasztóanyagból, kicsapódik és megeszi az alatta lévő ötvözettet. De sokan még rásegítenek a szivaccsal hogy lehúzzak rajta maradványokat és minden féle ónozás nélkül bele teszi a pákát tartóba. A hegy fel íziik és a bevonat teljesen leég, a forrasztó anyag lepörög róla, nem tapad meg mert nincs min!
(#) toto válasza Monster02 hozzászólására (») Okt 7, 2021 /
 
Igaz, hogy Chipquick SMD4300-at nem használok olyan régen, csak 3-4 éve, de ezen kívül kipróbáltam egy kínai olcsó Kingbo és valami Alpha feliratú folyasztószert is. - csak hogy ne kössem az ebet a karóhoz.
Jaj, majd' elfelejtettem, mind a 3 felmarta a lakkot.
Rework-ös kollégáktól ahol dolgoztam, sosem láttam olyat, hogy egy javítás során felmarták volna a lakkot, pedig az említett 3 flux egyikét ott is használják.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2021
(#) toto válasza Skori hozzászólására (») Okt 7, 2021 /
 
A korábbi fotón az csak folyasztószer-maradvány, mert spóroltam az alkohollal. Nem a lakk felületének roncsolódását látod.
Ennek ellenére nem kizárt, hogy a folyasztószerek marják meg ezt a lakkot. Ha lesz időm, előveszek régebbi panelokat (JLCPCB, PCBWAY), és azokon is végzek forrasztás teszteket.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2021
(#) toto válasza toto hozzászólására (») Okt 13, 2021 /
 
Ígértem, hogy a JLCPCB-nél gyártatott NYÁK lakksérülését tovább vizsgálom. Íme. (290 fokon, ólommentes ónnal)
Először még a sérült zöld NYÁKot forrasztottam tovább, és egyértelműnek tűnik számomra, hogy a folyasztószernek szerepe van a lakk "kopásában". Folyasztószer nélkül nem vagy csak alig volt lakksérülés az adott NYÁKon. Természetesen a használt ónban is van némi folyasztószer, de ez kevésnek bizonyult a hatás eléréséhez.
Korábban már írtam, hogy más folyasztószert is kipróbáltam, azoknál is tapasztalható a sérülés, de kisebb mértékben.
Ezután kerestem elő egy tavalyi, szintén a JLCPCB-től vásárolt NYÁK-ot, ami annyiban más, hogy fekete színű a lakk. Nem gondolom, hogy a szín és a sérülés között összefüggés van, így ezen is kipróbáltam a folyasztószert. Legalább egy percen át forrasztottam egy-egy pad-et, közben háromszor is pótoltam az elpárolgott, elfolyt folyasztószert. Ezen a NYÁK-on semmilyen sérülést nem tapasztaltam .
Összegezve: véleményem szerint a JLCPCB-nél sikerült egy gyenge minőségű (talán lejárt UV lakk?) lakkbevonattal ellátni a most gyártott NYÁK-omat, de ez alapján nem szabad általánosítani. Tekintettel arra, hogy korábban nem tapasztaltam ilyen hibát, pedig már 6-8 NYÁK-ot rendeltem tőlük.
(#) pipi válasza toto hozzászólására (») Okt 13, 2021 /
 
Ha jól tudom a lakkot még rá szokták "sütni", lehet nem volt rá "idejük"
(#) bitmixer hozzászólása Okt 27, 2021 /
 
Úgy látom,a JLCPCB-nél most (vagy mindig?) ingyenes akció van pici proto panelekre. Csak azt nem tudom, hogy ki számít "qualified user"-nek ebből a szempontból...
(#) pipi válasza bitmixer hozzászólására (») Okt 27, 2021 /
 
Hol látsz ilyet?
(#) bitmixer válasza pipi hozzászólására (») Okt 27, 2021 /
 
Bocsi, összekutyultam a dolgokat. Jlcpcb honlap helyett Allpcb-re keveredtem, figyelmetlen voltam...
(#) manuelc hozzászólása Okt 28, 2021 /
 
Sziasztok!
Én NYÁK-ot szeretnék javíttatni (tele van SMD alkatrészekkel), illetve ami még nagyobb probléma, hogy érintőkijelzőt és nyomógombos fóliát is javíttatnom kellene. Tudtok-e útba igazítani valamerre? Köszi!
(#) Josi777 hozzászólása Nov 3, 2021 /
 
Sziasztok!
Nézegettem a hazai nyákgyártók ajánlatait és belefutottam egy "érdekességbe". A nyákfutár honlapján van egy kalkulátor, amit egy 54*86-os nyákkal sikerült majdnem 100e Ft-ig felhúzni
Az alapára 5000Ft-ról indul és néhány paraméter megváltoztatásával sikerült 20-szoros árat elérnem. Ettől az az érzésem, hogy a kalkulátor képletének semmi köze a valós árhoz ill. költségekhez.
(#) niedziela válasza Josi777 hozzászólására (») Nov 3, 2021 /
 
Ha minden stimmel, akkor is horror áron készítenek panelt.
Nem csak ők, hanem általában.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Nov 21, 2021 /
 
Tudtok valami infóta JLCPCB-ről? Rendszerintvelük gyártatok, minden nagyon gyorsan szokott történni a "Order history"-ban, most viszon hosszú ideje csak a "Data Preparation" van írva. Minden fájlt befogadtak, nincs hiba. Csak gyanús, hogy ilyen sokáig ebben a fázisban van, általában 30-60 perc alatt megy a következő fázisba.

Köszönöm.
(#) bitmixer válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Nov 21, 2021 /
 
Friss tapasztalattal tudok szolgálni: 5 darabos tenyérnyi PCB. Nov. 9-én adtam le, másnap gyártásban, harmadnap úton volt. Lipcse-Köln-Dortmund útvonalon keringett, majd 18-án hozta a postás. Lehet, hogy én vagyok szerencsés?
(#) niedziela válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Nov 21, 2021 / 1
 
Mit jelent a hosszú idő ?
(#) Alkotó válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Nov 21, 2021 /
 
Ha jól emlékszem, ez a folyamat státusza akkor is ha információt várnak (vagy további befizetést). Erről üzenetet írnak.
(#) Zoli_bácsi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Nov 22, 2021 /
 
Minden rendben, megkérdeztem végül a gyártót, kisebb torlódás adódott a mérnöki részlegen, ezért állt a folyamat. "Production Progress" állapotban vannak a nyákok.
(#) asch válasza Josi777 hozzászólására (») Nov 22, 2021 /
 
Én is nézegettem, a NYÁK vastagsága, vagy bármi eltérés a standard procedúrájuktól okoz ilyen ugrásokat. Gondolom ameddig minden megrendelt NYÁK ugyanazokkal a technikai paraméterekkel fut, addig tudnak "olcsón" gyártani, ha váltani kell, az drága, mert ember kell, illetve csak amiatt megy a gép arra az időre, mert mást nem tudnak mellé tenni. Ha megnézed 50x40cm a legnagyobb rendelhető méret, gondolom akkora a gépük és az alapanyaguk, ha egyet gyártanak, ez akkor is el lesz használva. Sajnos ez a kicsi piac átka, aki világpiacra dolgozik, az minden igényhez talál párt is.

Én mégis a hazai gyártóknál maradok amíg ki tudom fizetni.

Van egyébként hazai de olcsóbb alternatíva? Én a nyakaruhaz.hu-ról rendeltem eddig, elégedett vagyok velük, de az olcsóság miatt direkt terveztem egyrétegű "csak réz" NYÁK-okat, aztán beszüntették a hobbi kategóriát, most már ott is csak kétrétegű van. (Vagy persze egyrétegű kétrétegű áron.) Nincs kedvem magamnak gyártani, örülnék olcsó egyrétegű gyártónak.
(#) niedziela válasza asch hozzászólására (») Nov 22, 2021 /
 
Téves a gondolatmenet.
(#) snapscan válasza asch hozzászólására (») Nov 22, 2021 /
 
Azt ugye vágod, hogy nem hazai gyártó? A panelt kint gyártatják, itt csak beültetik.
(#) Alkotó hozzászólása Nov 29, 2021 /
 
Lehet már régebben is létezett, de mivel én nem használom, így csak most figyeltem fel rá. A JLCPCB gerber megjelenítője alapvetően megváltozott. Jobb a felület, több opció van, a top/bottom mellé bekerült egy layers és egy 3D lehetőség is.
Sajnos van egy kis gond is vele, mert van amikor jól működik, és van amikor kiírja hogy a szerver terhelt, ezért később kellene újra megpróbálni.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2021
(#) nedudgi válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 29, 2021 /
 
Már megbocsáss, de a program, amit használsz, nem tudja a 3D megjelenítést? Szerintem az, hogy a gyártó webes megjelenítője mit rajzol ki, nem számít. Arra kell használni, hogy ellenőrizd, melyik NYÁK tervét töltötted fel.
(#) Alkotó válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 29, 2021 1 /
 
Legyen kívánságod szerint, megbocsájtok.
Talán az lenne a legcélszerűbb, ha nem kötnéd meg mire használható a gyártó gerber megjelenítője, hanem mindenki saját belátása szerint használná, arra amire csak akarja.
(#) nedudgi válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 29, 2021 / 1
 
Engem annyira nem érdekel a probléma, hogy feltételeket szabjak, ki mit, mire használjon. Mindössze az életedet szerettem volna megkönnyíteni egy tanáccsal. Szerintem azzal érdemes foglalkozni, hogy a gerber alapján legyártott NYÁK megfel-e annak, amit megrendeltem?
a túlterhelt szerver meg a JLCPCB problémája, velük érdemes beszélgetni erről. A visszajelzést még meg is fogja köszönni.
(#) Elektro.on hozzászólása Dec 3, 2021 /
 
Sziasztok!
A JLCPCB -től tendeltem, de egy kicsit aggódog az utolsó tracking bejegyzés miatt.

Idézet:
„Origin - Tracking consuming: 122 ms
2021-12-02 10:20
Destinataire absent et informé de venir retirer l'envoi

2021-11-30 18:54
BUDAPEST 1005, Arrivée au bureau d'échange du pays de destination

2021-11-30 18:54
BUDAPEST 1005, Départ du bureau d'échange du pays de destination

2021-11-29 13:25
Luxembourg Airport Sorting Centre, Départ du bureau d'échange du pays d'origine

2021-11-29 08:00
LUX, In transit, it's progressing through Post network

2021-11-29 08:00
Luxembourg Airport Sorting Centre, Entrée dans le réseau postal

2021-11-28 12:55
LUX, Arrived at the destination airport

2021-11-28 12:55
LUX, Arrival of goods at destination airport

2021-11-27 20:40
HKG, shipment departed from airport of origin country”


Volt már valakinek hasonló?
Következő: »»   46 / 66
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem