Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1474 / 1672
(#) neogeo2 hozzászólása Máj 23, 2018 / 11
 
Sziasztok!
Elkészült az új órám IV6 csövekkel. Köszönet Gabó fórumtársunknak a nyáklapért!
(#) scooby_ hozzászólása Máj 26, 2018 / 7
 
Van benne építés is, de inkább javítás. Adott volt egy öreglány: nagyanyám személyében, és adott volt egy 30 literes dög nehéz Dimarson mikrohullámú sütő. Ezek ketten szembe kerültek egymással, és már adott is volt az újabb projekt. (TV-t egy év alatt 4x javítottam, vezetékes telefont minden héten, a rádióhoz meg már-már szobrásznak kéne lennem, hogy összeragasszam.) Az enkóder tönkrement, még csak hasonló típust sem találtam sehol hozzá. Kiváltottam két nyomógombbal, és egy 12F629-es mikrovezérlővel. Az kihívást inkább az jelentette, hogy minden passzoljon a régi enkóder helyére, tehát kellett méricskélni-matekozni. Az eredmény ilyen lett. Nem szép, de remélhetőleg kihúzza egy darabig.
(#) granpa válasza scooby_ hozzászólására (») Máj 26, 2018 / 2
 
Matricázz neki magyar szövegű feliratokat is, nagyobb biztonság.
(#) scooby_ válasza granpa hozzászólására (») Máj 26, 2018 /
 
Gondoltam, hogy rászitázom,de mint látod elég kevés a hely ezért nem látom, hogyan lehetne azt esztétikusan megoldani. Mindenesetre az időzítés gombjai pirosan, a START pedig kéken világítanak, illetve villognak. Minden esetre csak utólag vettem észre, hogy az egész gombsoron 90 fokot jobbra forgatva meg is felelhetnék a "Time Menu" feliratnak.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2018
(#) Szasza9668 hozzászólása Máj 27, 2018 / 1
 
Sziasztok!

Készítettem egy vezérlő panelt ami 230v ac bemenettel rendelkezik. Három bemenet van. Egy nyomógomb és egy időkapcsolóról egy no és nc érintkező. Attiny2313 a jel feldolgozó, a kimeneten meg egy dc12v relé biztosítja a kapcsolási teljesítményt. A működése a következő:
Int0 és Int1 lábakon megszakítást generál attól függően milyen állapotban van a kapcsoló óra kimenete, majd ennek megfelelően ki és be kapcsolja a dc relét. Mindettől függetlenül bármikor ki-be kapcsolható nyomógmbal is. A bban a pillanatban amikor vált a kapcsoló óra ki vagy bekapcsolja a fogyasztókat így nem marad bekapcsolva a fogyasztó ha netalán a felhasználó elfelejtené.


Sajnos képet elfelejtettem, holnap talán eszembe jut.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2018
(#) jocko hozzászólása Jún 1, 2018 / 3
 
Gitártéma,akit érdekel.Próbálom röviden,közérthetően leírni.A gitár az egy humbuckeres hagyományos stratocaster forma , alsó kategóriás, 9-es ernie ball húrokkal, "D" alá hangolva fél hanggal hangológép nélkül (már eleve necces ilyen húrokkal), a torzítás az multieffekt-tel lett megoldva (digitech element,némi töprengés,és youtube nézegetés ,hogy milyen stílushoz és mire kell, valamint -anyagi-megfontolás után) .Az effektet leértékelve vettem akciósan egy közismert zenész webshop-ból,mert sérült csomagolásban volt,de garanciával,az erősítő egy saját beag (nincs már más),toroid helyett egy régebbi lemeztrafóval(toroiddal nem tudok megfelelő hangzást elérni) ,lásd.: képek, a "láda" saját, :lásd képek,a végeredmény.:lásd melléklet.Felvétel :samsung es95 kompakt gép Hd videóból kinyert mp3 file.A dobalap az effektből szól, a tempót állítottam csak,és hogy -ne- nyomja el a gitárt ,mert ha feljebb veszem a dob hangerejét akkor a végeredmény még rosszabb lett volna minőségben,lévén kettő darab 4 Wattos 9 cm (!) átmérőjű papír peremes széles sávú hifi ,és nem gitár hangszóró adja a "lelkét" a doboznak.Tehát -ennek- függvényében, -én- jónak értékelem a végeredményt,ami a hangzás -mélységét- illeti. Legközelebb külső dobalapot szeretnék,külön egységgel,tehát külön erősítővel,külön ládával,meg nem ártana valami komplexebb témát is kitalálni.Az effektnek van fejhallgató kimenete,és gitárerősítő felé menő kimenete is,én az utóbbit használom.
(#) kameleon2 válasza jocko hozzászólására (») Jún 1, 2018 / 1
 
Minden elismerésem, ami a munkát illeti. De lehet hogy a fülemmel van a baj, vagy az mp3-al, de majdnem zajnak véltem a felvételt. A gitártudásoddal nem volt baj az alappal inkább. Előre !
(#) kiborg válasza kovacs gabor daniel hozzászólására (») Jún 1, 2018 /
 
Szia!
Ha nincs gomb,akkor hogy állítod be, ezt részletezd nekem egy kicsit légy oly kedves.
Köszi.
(#) Triger válasza kiborg hozzászólására (») Jún 1, 2018 /
 
"real time modullal felszerelt"
(#) Bakman válasza Triger hozzászólására (») Jún 1, 2018 /
 
Időnként azt is pontosítani kell.
(#) Frankye válasza jocko hozzászólására (») Jún 1, 2018 /
 
Idézet:
„Próbálom (...) közérthetően leírni”

Ehhez képest a kötőszavakat értettem.
(#) jocko válasza Frankye hozzászólására (») Jún 1, 2018 /
 
Nincs ebben semmi bonyolult. Ha meghallgattad a -végeredményt-,és esetleg van róla véleményed,ami lehet akár negatív is ,az már egyértelműen eredmény!
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2018
(#) Frankye válasza jocko hozzászólására (») Jún 1, 2018 /
 
Nem is erre a részére gondoltam, hanem a bevezetőre. (Milyen forma, milyen húrok, stb.)
(#) jocko válasza Frankye hozzászólására (») Jún 1, 2018 /
 
Ennek a témának nagyon komoly szakirodalma van,nem szeretnék úgy tenni,mint aki tényleg ért hozzá.Megláttam a boltban ezt a gitárt 2 éve,és nem tudtam róla levenni a szemem.Mondták,hogy figyeljek oda,hogyha metalt szeretnék játszani,akkor legyen dupla hangszedő,ez a humbucker.Az ernie ball a húr márkája, a 9-es a legvékonyabb húr számozása.Ennél bőven vastagabb kéne az ilyen jellegű zenéléshez.Ahhoz ha jól gondolom új felső húrláb is kéne,sőt,új hangolókulcskészlet is.Mert pl. a mostanit állandóan utána kell húznom csavarhúzóval,hogy ne hangolódjanak el a húrok.Egy 28ezer forintos gitárról van most szó. (taps,nevetés ) A multieffektben van egy processzor ,ez modellezi le a hangzásokat.Az analóg pedálokkal csődöt mondtam,nem valók a beag-omhoz,annak ellenére,hogy sokkal jobb az érzékenységük.Nem véletlenül hívják a multikat modellező effektnek,hiszen csak megpróbálják megközelíteni az analóg hangzásokat.Amit én keresek,az szándékosan nem a kristálytiszta csőhangzás,ebből is adódik,hogy zaj-ként (is) lehet értékelni a végeredményt.Ez a felvétel minősége miatt van egyrészt, másrészt mert eleve nem gitárhoz való erősítőt,és ládát használok.A hangológép a multieffektben az számomra egyre inkább kerülendő dolog, egy hagyományos hangolósípot jelenleg többre tartok mint benne az elektronikát.De hát egy valóban jó hangolópedál kerül kb. kétszer annyiba ,mint az én effektem.Egy valóban jól szóló,ilyen zenéhez alkalmas szett szerény becsléseim szerint is több százezres nagyságrendű kiadás lenne.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2018
(#) ThomAce hozzászólása Jún 3, 2018 / 2
 
Kedves Pákatársak!

Mivel ez a ki-mit épített topik (nem a ki-mit tud), úgy gondoltam, hogy megosztom veletek a legújabb hülyeségemet. Miért is hülyeség, az mindjárt kiderül.

Van egy 3,7V-ról működő kamerám, aminek sajnos az akkumulátora tönkrement. Ez eddig tiszta sor. Sajnos a bele való akku az annyiba kerül majdnem, mint a kamera ára. (Ki gondolta volna ugye?) Amúgy sem egy nagy kunszt ez a kamera, viszont hátsó kamerának a motorra teljesen jó lenne. Igenám, de az utóbbi időben akármilyen akkuval próbálkoztam, elég gyorsan kinyírta mindet. 30perces max időkorláttal rendelkezik a kamera, de még így is 45 perc működés után nullázta az akkukat. A hely szűke miatt nem is tudtam normális teljesítményűt beszerelni. Gyárilag 760mAH-s akku volt benne. Eredetileg bírt 1 órát, azaz 2db 30 perces felvételt. Viszont, a kamera vígan elvan 5V-os táplálással az USB porján, közben pedig tud felvételt készíteni. Így tehát a probléma megoldódni látszódik, viszont a motoron nincs 5V stabil táp. Ennek megoldására a következő DC - DC step down konvertert építettem meg. A kapcsolás nem teljesen az én agyszüleményem, viszont a zeneres stabilizálás helyett egy 78L05-öt választottam (ez volt kéznél na! ), továbbá egy BUK453-100A-s FET-el oldottam meg a teljesítményfokozat részét. Jelenleg a FET egy aprócska kis alu darabon van (7mm x 7mm x 15mm), ami teljesen be van dobozolva. Egy órája hajtom egy 1.1Watt-os 5V-os ventillátorral, hogy teszteljem. A burkolat alig melegebb a kezemnél, a kimeneti feszültség 4.58V stabilan. Ha pontosan 5V-ot szeretnék, akkor egy kb. 60Ohm-os ellenállással kellene az 5V-os stab IC lábát még felemelni a GND-ről. Oda, akár egy trimmert beszerelve, simán lehet szabályozható tápegységet is építeni.

Kapcsolási frekvenciája 1,6 - 1,7KHz között van. Egyéb ötleteket szívesen várok.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2018
(#) Ge Lee válasza ThomAce hozzászólására (») Jún 3, 2018 /
 
A step down konverternek éppen az lenne a lényege, hogy a kimenetén stabil feszültséget adjon. Tehát nem kell bele sem zéner sem pedig stab IC. Ha az nem így működik akkor másik kapcsolást érdemes választani, a Skori féle 555-ös szerintem éppen jó lenne ide, vagy az MC34063, de 2db tranzisztorral is létezik ilyen kapcsolás, valahol fent is van a neten. Talán ez az.
(#) ThomAce válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 3, 2018 /
 
Nos... Ez, stabil feszültséget ad. A zener kell bele, különben nem lenne stabil. Az IC-vel váltottam ki a zener-t, ahogy azt írtam is. Továbbá, a kimeneten lévő zener semmi mást nem hivatott szolgálni a jelen kapcsolásban, mint egy extra védelmet. Ha bármi okból kifolyólag az áramkör meghibásodna, ne engedjen túl nagy feszültséget a rá kapcsolt készülékre.
(#) killbill válasza ThomAce hozzászólására (») Jún 3, 2018 /
 
Idézet:
„Egyéb ötleteket szívesen várok.”
TSR1-2450: kockacukor nagysagu DC/DC konverter. Bemenet 9-36VDC, kimenet 5V 1A. Ezt a kapcsolast en nem neveznem step-down konverternek. 220uH tekercs mellett ezen a feszultsegen az 1.6 kHz kapcsolofrekvencia nagyon alacsony. A 220uH ellenallasa sokkal inkabb szerepet jatszik a mukodesben, mint az induktivitasa. Tul ezeken, ebben a topologiaban kellene legyen egy doida a FET drain laba es a fold kozott. Jobban megnezve a kapcsolast, ez egy analog tapegyseg, ami gerjed 1.6 kHz-en.
(#) killbill válasza killbill hozzászólására (») Jún 3, 2018 / 1
 
Meg egy problema. A FET source follower modban van bekotve, ami jelentos teljesitmeny veszteseget okoz. Esik rajta minimum 4-6V normal terheles mellett. Ha egyaltalan kinyit, mert amig a 47 Ohm-on nem folyik akkora aram, hogy elerje a FET nyitasi kuszobet, addig a FET-et ki is veheted a kapcsolasbol. ~80mA-ig a FET egyaltalan nem is dolgozik, csak a 47 Ohm-on keresztul megy az aram. A 80..100 mA folotti reszt a FET viszi majd.

Egy ekkora teljesitmenyu kapcsolouzemu tapegyseg tekercsestul elfer egy akkora helyen, mint ez a FET, es nem igenyel semmi hutest.
(#) ThomAce válasza killbill hozzászólására (») Jún 3, 2018 /
 
Oké, ezzel egyet tudok érteni. Viszont itthon csak ezek az alkatrészek álltak rendelkezésre a fiókban. Így is sokáig válogattam az alkatrészeket. Namármost:
A kapcsolás üresjáratban 14,4V-on felvesz kb. 4mA-t. A kamera bekapcsolt állapotban már 400mA áramfelvételt okoz. Próbálkoztam soros áteresztőtranzisztoros, illetve 5V-os stab IC-vel is, ami hogy is mondjam... Igazi fűtőtestként szolgált. Igen, a FET bizony melegszik ebben a kapcsolásban. Az eredeti kapcsolást megépítve 1:1-ben is azt tapasztaltam, hogy volt bőséges melegedés. Átalakítva, FET-re cserélve a tranzisztort, viszont jobb lett az eredmény. Amúgy a tekercs ellenállása kb. 0,4Ohm. Sajnos elég vékony huzalból van, így ekkora terhelésnél melegszik is. Kicsit tovább mentem és a kamerát meg egy 1,1Wattos ventillátort is rádugtam és úgy járattam fél órát. 95 fokos lett a FET úgy, hogy be van dobozolva és nincs hűtése, csak egy pici alu "kocka" van még csak. Ez volt az eredeti kapcsolás.
(#) Moderátor hozzászólása Jún 3, 2018
 
Skacok!

Ez a ki mit épített téma! Irány egy másik topik!
(#) Sanyesz5 hozzászólása Jún 6, 2018 / 12
 
Sziasztok!

Már nagyon régóta vágyam volt egy "komolyabbnak" mondható Geiger Müller számláló építése, nekiláttam a Shance által leírt változatnak. Ezúton is köszönöm neki a rengeteg segítséget, mellékelek pár képet, és egy teszt videót.
Sajnos az itthoni eszközök nem mindig feleltek meg a munkára, mindent kézzel reszeltem, ez néhol látszik is. Az előlap kap majd egy matricát, a kijelző nem ferde csak optikai csalódás...

Táv teszt

Teszt
(#) usane válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jún 6, 2018 /
 
A geiger csövet vetted?
(#) Sanyesz5 válasza usane hozzászólására (») Jún 6, 2018 /
 
Szia igen, aránylag olcsón be lehet őket szerezni.
(#) kalmi.kalmi válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jún 6, 2018 /
 
És mit mérsz vele ? Miért van szükséged rá ?
(#) Sanyesz5 válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Jún 6, 2018 /
 
Hobbi(elektronika) Ennyi...
(#) kalmi.kalmi válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jún 6, 2018 /
 
Értem. Jó lett !
(#) elektroncso hozzászólása Jún 6, 2018 / 14
 
Sziasztok!
A bizonyítványommal együtt visszakaptam a záróvizsga munkámat is. Ez egy feszültség vezérelt max. 100kHz tűimpulzus generátor LM331 U/f konverterrel felépítve. Külső feszültséggel is hangolható és a hátlapi BNC-hez frekvenciamérő csatlakoztatható. Adatlapi kapcsolással dolgoztam, csak kiegészítettem egy TL071-es kimeneti erősítővel. A jobb szélső potival lehet hangolni, a középsővel pedig a kimeneti amplitúdó szabályozható. A bal oldali kis kapcsolóval ki lehet kapcsolni a kimenetet a jobb oldali kis kapcsolóval pedig azt lehet kiválasztani, hogy a belső hangolófeszültség szabja-e meg a frekvenciát vagy külső feszültséggel vezérelem-e. Értelem szerűen a bal szélső kapcsoló a hálózati kapcsoló. Sajnos az előlap feliratozása még nem készült el.
(#) enree válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 7, 2018 / 2
 
Ügyes vagy! Szép munka!
(#) elektroncso válasza enree hozzászólására (») Jún 7, 2018 /
 
Köszönöm. Lehetett volna jobb is, ha egy nappal több időnk lett volna akkor kapott volna matricázott előlapot így már csak DIMO feliratozás lesz belőle.
Következő: »»   1474 / 1672
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem