Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kismotorok tekercselése
Lapozás: OK   8 / 12
(#) makrai attila hozzászólása Jún 24, 2015 /
 
ólé sikerült!!!
A nagy fiam 10 perc alatt megoldotta. Ezért jó ha van egy kompjuter zseni a családban.
Végig lapoztam mind a 371 oldalt. Van mit olvasgatni.
Mégegyszer köszi. Attis
(#) c27 hozzászólása Aug 17, 2015 /
 
Sziasztok.
Kefés dc motor akarok áttekercselni. Sajnos eléggé összeolvadt és a tekercsek leszedése előtt sem tudtam tökéletesen megnézni, hogy is volt tekercselve. (Ez egy 230V dc 50Hz motor. Lényegében 230V-tal megy egy diódán keresztül.)
Szóval a lényeg, hogy 12 pólusú a forgórész és 24 a kommutátor. 5 hornyot fog át egy tekercs az órajárásával megegyező irányba kell tekercselni és abba az irányba is kell lépni a következő tekerccsel (kommutátor felől nézve). Kb. azt is tudom hogy hova kéne kötni az első tekercset, de sajnos eddig még csak olyan motorral próbálkoztam aminek ugyan annyi kommutátor szelete volt, mint amennyi pólusa a forgórésznek. Így sajnos most megakadtam.
A szénkefék párhozamosan helyzkednek el a mágnesekkel. Elvileg a tekercsek végeit a forgórészen közrefogott középső pólussal 90°-os szöget bezáró kommutátorszelethez kell kötni a tekercsvégeket, hogy a semleges zónába azokat zárja rövidre. Ahogy láttam ez egy szelettel el van tolva az órajárásával megegyező irányba, szóval nem pont 90°-ban zárja rövidre, valószínűleg a semleges zóna eltolódását figyelembe vették.
Ha eddig jó lenne amit írtam, akkor azt kéne tudni, hogy is kéne a tekercsvégeket bekötnia kommutátorba, mert 24 tekercsvég van és 24 kommutátorpólus. Mintha már hallottam volna ilyen dupla kommutálásról, de nem találtam a neten sem semmi részletes leírást, vagy nem jól kerestem.
Szerk.: Még annyi eszembe jutott hogy minden kommutátorszelethez 2 szál tekercs ment ezért is akadtam meg, mert csak 24 tekercsvég van a 24 szelethez.
(#) erbe válasza c27 hozzászólására (») Aug 17, 2015 /
 
Minden tekercset elfeleztek. Betekered a fele menetszámot, kikötöd a kollektorra. Folytatod ugyanabban a horonyban a másik felével, kész, kivezeted a kollektorra és most lépsz a következő horonyba.
(#) c27 válasza erbe hozzászólására (») Aug 17, 2015 /
 
Ennek nem látom az értelmét, tehát egy horonyba betekerem a felét kikötöm a kommutátorhoz majd megint a másik felét és azt is ugyanahhoz a kommutátorszelethez kötöm?
Ez csak azért furcsa, mert normál esetben a tekercsek fel vannak sorba fűzve, tehát az előző horony tekercsvége a következő horonyhoz tartozó tekercs kezdetével kapcsolódik ugyan ahhoz a kommutátorszelethez.
(#) erbe válasza c27 hozzászólására (») Aug 17, 2015 /
 
Természetesen a soron következő kollektorszeletre kell kötni. Így jön ki a 24 tekercs, 48 vég, 24 kollektorszelet. Ezt azért találták ki, hogy kisebb legyen a kollektorszeletek közötti feszültség.
(#) c27 válasza erbe hozzászólására (») Aug 17, 2015 /
 
Most már világos.
Egyedül egy dolgot nem tudok, hogy amit néztem tekercsvéget az melyik oldali volt. Azaz azt tudom hogy az egyik horonyban lévő féltekercs melyik szelethez tartozik, csak azt nem tudom hogy a másik fél tőle jobbra vagy balra volt.
Ha minden igaz akkor a felső fél helyzetét tudom és a semleges vonaltól egy szelettel volt eltolva, vagyis az egy szelette melletti és az azt követőhöz volt bekötve. Szóval gondolom úgy kéne, hogy az alsó a semleges vonalhoz tartozó szelethez és a mellette lévőhöz megy, a másik fél az előzőhöz és a soron következőhöz. (Rajzolni kellett volna, úgy érthetőbb lett volna.)
(#) theobaldo hozzászólása Dec 11, 2015 /
 
A probléma:
adott egy ilyen motor:
Bővebben: Link

sajna persze a gyártó már nem elérhető,3 hete várom az e-mail-emre a választ...
Bővebben: Link

adatok amik fellelhetőek:
DC 220V-0.08A;1800r/min 12W

Tudnak e valamilyen segíséget nyújtani,a helyi szerelő szerint tekercselni kéne,de ő nem tudja megcsinálni.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2015
(#) Orbán József válasza theobaldo hozzászólására (») Dec 12, 2015 /
 
Szervusz!
Szét kell húzni a motort és megnézni, kefék, kommutátor rendben van-e, az esetleges leégés ellenére.
Ha megvan és teszel föl képet, tudok segítséget közvetíteni...
(#) theobaldo válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 12, 2015 /
 
Nagyon köszönöm,holnap fotózom és küldöm!!!
(#) theobaldo válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 13, 2015 /
 
Itt van, remélem ilyesmire gondoltál.
(#) Orbán József válasza theobaldo hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Megnéztem, az égadta világon semmi értékelhető nincs a képen!
A kommutátor, szénkefe, szénkefetartó, ezekről kell több nézetű kép(ek).
Most annyit tudok, ez tényleg villanymotor.
(#) eyess válasza theobaldo hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
A szerelő mi alapján mondta azt , hogy tekercselni kell ?
A képeken nincs arra utaló hiba, ami miatt újra kellene tekercselni a motort.Persze lwehwet más nézetből van e innen nincs.
Alaposan meg kell takarítani a forgó részt is , és a többi alkatrészt is , és jól értékelhető lehetőleg több oldalról csinált képek kellenek.
Egyébként mi volt a jelenség a motort illetően ?
(#) theobaldo válasza eyess hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Hááát elvittem hozzá,azt mondta szálszakadás,de a Dévaványaiak nem tudnak ilyet tekercselni,s vissza adta,hogy részéről ennyi...
Egyébként füstölt és nem forgott a motor...a képeken meg még akkor dolgozom,s ha tudom du-tán felteszem,de köszönöm nektek az eddigi fáradozást is!!!
(#) Orbán József válasza theobaldo hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Idézet:
„Dévaványaiak nem tudnak ilyet tekercselni,s vissza adta,hogy részéről ennyi...”

Ez annyira igaz, hogy ide, a szomszédomba hordják, ha mégis vállalnak.
Meg tudom adni majd a címet, vagy elhozod Gyomára és meg lesz csinálva. A nagyobb probléma az lehet, ha a kommutátor hibás, aláégett netalán, de kisfeszültségű motornál nem szokott áthúzni a szeletek alatt. Képek kellenek, van megoldás - szzerintem.
(#) theobaldo válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Hááát remélem ezek már értékelhetőek valamennyire.
(#) Orbán József válasza theobaldo hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Nincs jó hírem...egyrészt, én nem tudom, pedig az elején leírtad, 220V-os a motor én meg kisfeszültségűre gondoltam.
Nem ez a fő baj. A méretei, teljesítmény alapján 100 feletti menetszámok tartozhatnak egy tekercshez és kb. 0.15-0.2mm-es huzalból.
A kollégám se vállalja, ez senkinek nem éri meg, sajnos.
Nem tudom, milyen és hogyan van a továbbiakban a lehajtása a kimenő tengelynek, oda kell ügyeskedni egy egyszerűbb - egyenáramú, kisfeszültségű - motort, mert ezt rettenet munka megcsinálni. Nem mondom, hogy nincs ember, aki megcsinálná, de nem tudok segíteni.
(#) theobaldo válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Háát sajnálom..de nagyon köszönöm a fáradozásaitokat...
(#) Orbán József válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Amikor tanuló voltam, a kis marok kávéőrlő forgórész volt, amit a műhelyben először megpillantottam. Meg volt tekerve... Nekem nagyon tetszett, ékkőnek láttam.
(#) Orbán József válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Képzeld ugyanezt '68-ban. A melósok órabérben nyomatták, a tanulókat - minket - a segédmunkára használtak. Nekem kedvemre volt nagyon az 1-3f. forgógép tekercselés. Trafó nem nagyon volt, az majd most következik nálam...
(#) Orbán József válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Én pont azt szerettem benne, hogy vannak olyan üresjárati részei a tekercselésnek, amikor nyugodtan egész másra gondolhattam közben. Amúgy, ha iparkodik vele az ember, nem olyan unalmas az, pl. egy nap alatt 2 motort lebontani, megtekerni és lakkozni, másnap 1 óra alatt a 2 db csapágyazás, összerakás...Másrészt a gyakorlati munkáimban nagyon ritka volt, hogy akár 2 egyforma motor lett volna egyszerre. Emellett a hűtő, mosógép, porszívó, stb.stb. Utóbbiakat ma már nem csinálom, hála az égnek. Motort is csak nosztalgiából 15évenként/1db...
(#) Sanya94 hozzászólása Jan 13, 2016 /
 
Sziasztok
Eltudnátok nekem is küldeni a könyveket?
(#) bistvan196700 válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 11, 2016 /
 
Szia! Azt szeretném megkérdezni, (sarokcsiszoló, fúrógép) és hasonló motorok esetén, a horonyban lévő tekercsek és a kommutátor bekötése közötti eltolás egyforma. Vagy kisebb nagyobb eltérések mutatkoznak különböző típusoknál.

bekotes.JPG
    
(#) Josy88 hozzászólása Okt 5, 2016 /
 
Sziasztok! Én most kezdtem ismerkedni a témával, és szeretnék kérni tőletek szakirodalmat. Ellőrre is köszönöm!
(#) RoliNyh hozzászólása Márc 27, 2017 /
 
Üdvözletem!
Nem tudom él -e még ez a topik, de bepróbálkozom, aztán ha semmi reakció, megyek máshová...

Szóval van egy nyomtatóból bontott motorom, ami 12V -on elég lassan forog, ugyanis ha jól emlékszem, 36V -os (legalábbis a tápegységén ez volt a legnagyobb feszültség, de sajna már nincs meg).

Na már most nem igazán akarok egy tápot venni hozzá, így arra gondoltam, hogy át kellene tekercseli 12V -osra, hogy a forgási sebességét megnövelljem. Igazából az érdekelne, hogy van ezeknek a DC motoroknak valami menetszámra vonatkoztatható feszültségük? Pl ha megszámolom hány menet van rajta most eredetileg, és elosztom a 36V -al, akkor megkapom, hogy 1V -hoz hány menet kell. Vagy csak tekerjek rá vastagabb huzalból kb annyit amennyi ráfér, és lesz amilyen lesz?

A másik pedig a huzalvastagság kérdése, az eredetihez viszonyítva milyen keresztmetszetű CUZ -t kellene használni, duplát, triplát? Jó lenne minél erősebbre megcsinálni, mert terveim szerint egy 50mm -es gyémántkorongot pörgetne, amivel panelt vágnék...
(#) ferci válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 27, 2017 / 1
 
Hali!
Miért nem csinálsz ( vagy veszel ) hozzá egy step-up konvertert?
Aztán úgy pörgeted, ahogy tetszik..
Ha át akarod tekercselni, ami nem semmi meló lenne, a következtetésed jó... átszámolod a meneteket és a drótkeresztmetszetet kiszámolva, 3x-os amperrel az új tekercselést megcsinálod.
Max a csúszó részek hamar bedöglenek a nagyobb ampertől.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2017
(#) RoliNyh válasza ferci hozzászólására (») Márc 27, 2017 /
 
Igazából azért, mert PC táp az van, arról menne. Úgy meg akkor már nincs plussz költség...
(Persze tudom, nem nagy píz a step up sem...)
(#) granpa válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 27, 2017 / 1
 
Ha át is tekercselnéd (kevesebb menet, nagyobb keresztmetszet), a kommutátor, kefék nem bírnák el a megnövekedett áramot. PC táp átalakítás, és van nagyobb feszültséged.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2017
(#) ferci válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 27, 2017 /
 
Akkor PC táp átalakítás topik, kicsit tuningolod és le tudsz venni róla elegendő feszt, ha még két diódát beteszel és így graetz megy a 12 voltos végekre.
( Az eredeti +12 voltot felnyomatod pl. 18 voltra, a +két diódáról meg leveszed a -18 környékét ( elkó kell ) és a kettő kivezetés között meglesz a 36 voltod).
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2017
(#) RoliNyh válasza ferci hozzászólására (») Márc 27, 2017 /
 
Az átalakítást lehet meggondolom...
De a kérdés azért még marad, akár elméleti síkon is.
(#) ferci válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 27, 2017 /
 
Arra is megkaptad a válaszokat, + a negatívumot is...az a kommutátor nem 3x-os amperre való.
Következő: »»   8 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem