Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma beszerelése, fűtés-hűtés házilag
Lapozás: OK   74 / 104
(#) Villanymozdony hozzászólása Jún 14, 2019 /
 
Még lenne egy klímás kérdésem.
Ha inverteres klímát veszek, (már csak az kapható, de megéri) akkor a kompresszora aszinkron, vagy szinkron motor?
Én úgy tudom, hogy állandómágnes van a forgórészen, így BLDC motornak mondhatjuk.
Tudom kicsit szőrszálhasogatás ilyet kérdezni, de honnan lehet tudni hogy melyik van benne? A BLDC-t jobb hatásfokúnak tartják. Igazából csak érdekel.
(#) kaqkk válasza Villanymozdony hozzászólására (») Jún 15, 2019 /
 
3 fázisú 110v os motorokat alkalmaznak mostanában .
(#) zamatőr hozzászólása Jún 17, 2019 / 1
 
Üdv!
Egy ilyen: Daikin Fxaq63MAVE klíma beltéri egységgel akarok kútklímát csinálni a lakásba . A ventillátor vezérlést megcsináltam -mellékleten látható. A nagy panel képen látható alkatrészekkel kapcsolatos egyik kérdésem, ha rövidre zárom az 51ohmos ellenállást meghibásodhat-e valamelyik alkatrész (a relé nem fog működni az a panelrész nincs használva és nem lesz készenléti állapot sem) ? A nagy teljesítmény ellenére vékony csövek vannak benne igy az átfolyó vízmennyiség max 140 liter/óra 13.5 °C kútviz . Elég-e ennyi vízmennyiség?
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2019
(#) erbe válasza zamatőr hozzászólására (») Jún 17, 2019 /
 
Idézet:
„Elég-e ennyi vízmennyiség?”

Ennyi vizet 0 fokra hűtve 2,25 kWh-t tudsz kivenni belőle. Teljesítményben 2,25 kW-ot. Ha neked ez elég fűtéshez?
Időnként cserélni kell a hőcserélőt, ha nem áll le pontosan fagyás előtt.
Ekkora teljesítményű egységhez illene legalább ötszörös vízmennyiség.
(#) zamatőr válasza erbe hozzászólására (») Jún 17, 2019 /
 
Ezt nem tudom értelmezni. Lehet nem jól fogalmaztam -a kút vizét engedem át a beltérin és ezzel hűteném a lakást.
(#) kaqkk válasza zamatőr hozzászólására (») Jún 17, 2019 /
 
Kár volt ennyire belenyúlni az elektronikába , sokkal egyszerűbb dolgod lenne ha érintetlenül hagyod , használod a távirányítóját és a relé kapcsolta volna a szívattyút ...De sokan építettek már ilyet , a tapasztalat az hogy vízzel kb fele hűtőteljesítményt produkál mint eredeti állapotában . Ha van ismerősöd aki tud forrasztani lánggal (szilfox-ezüst pálcával) érdemes lenne kicserélni a 6 os csövet minimum 10mm esre .
(#) erbe válasza zamatőr hozzászólására (») Jún 17, 2019 /
 
Értem. Azt hittem, hogy víz-levegő hőszivattyút akarsz csinálni. Persze könnyen eltévedek, mert nálam a klíma 99%-ban fűt.
Hűtésnél még rosszabb a várható eredmény, hiszen nem hideg a kútvized és 7-10 foknál nagyobb hőlépcsőt nehezen tudsz elérni. Ami azt jelenti, hogy a hűtőteljesítményed ~1,5 kW.
A soros csövezésű radiátort át kell szereltetni párhuzamosra. Na nem minden kis csőkígyót, hanem 4-5 mezőre osztva a hűtőegységet. Négy párhuzamos ágnál azonos nyomásnál akár 16-szoros lehet az átáramló mennyiség.
(#) mhatalyak hozzászólása Jún 19, 2019 /
 
Sziasztok!

Apósomnál felkerült egy york, bontott klíma. R410 gáz van benne, szakszerűen összeszerelve, vákuumolva. Fagy a sarokszelep rajta, álló helyzetben 14bar nyomás van a rendszerben. Van ötletetek, hogy mi lehet a gond, mit nézzek meg rajta? Szinte semmit nem hűt, de nyomás viszont van benne. Így is lehet, hogy kevés a gáz? Vagy vissza kellene fejteni és újratölteni?
(#) kaqkk válasza mhatalyak hozzászólására (») Jún 19, 2019 /
 
Állandóan fagy vagy csak induláskor azután meg visszaolvad ? Ha folyamatosan fagy akkor 99% hogy kevés a gáz , lefejteni és új gázzal súlyra megtölteni .
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2019
(#) mhatalyak válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 19, 2019 /
 
Folyamatosan fagy. Én is gázra tippelnék, de akkor higyan lehet benne 14bar nyomás?
(#) kaqkk válasza mhatalyak hozzászólására (») Jún 20, 2019 /
 
A gáznak van egy tenziós nyomása ami csak a hőmérséklettől és a gáz fajtájától függ . A klímákban általában 80-120 dkg gáz van ennek egy része folyadék állapotban , ha a folyadék fele háromnegyede hiányzik a gáz tenziós nyomása akkor is ugyanannyi . A szívó oldali nyomást kell mérni üzem közben és átszámolni elpárolgási hőmérsékletre (gőzléccel) 2-5 fok közt ideális ,de ha fagy a szelep akkor -10 -20 környélkén párologhat (alig van benne gáz)A beltéri elpárologtatója is lefagy(deresedik?)
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2019
(#) mhatalyak válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 20, 2019 /
 
A beltéri nem deresedik, hideg levegőt is csak éppenhogy fúj, talán 1-2fokot tud hűteni. Akkor csak marad az, hogy kevés a gáz.
(#) kaqkk válasza mhatalyak hozzászólására (») Jún 20, 2019 /
 
Igen . És addig ne is indítsd el , nem tesz jót neki ha így járatod
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2019
(#) Attis 79 hozzászólása Jún 22, 2019 /
 
Szép napot mindenkinek .A kérdésem az lenne hogy ha a klíma csövet a beltéri egység töl vezetem ki a falon enyhén lejt kifele .A falon további lejtés szükséges vagy viszint kell legyen ?vagy esetleg lehet enyhén kontrás ?Köszönöm a válaszokat .
(#) bzumi hozzászólása Jún 22, 2019 /
 
Sziasztok, van egy orbegozo adr 73 mobil klímám, és nincs meg a távirányítója, esetleg tudna valaki segíteni abban, hogy milyen univerzális távszabályzó esetleg lenne jó hozzá? vagy valamilyen megoldás köszönöm
(#) Joe_001 válasza Attis 79 hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
Üdv!
A cseppvíz az értelemszerűen kifelé lejt a gázcsövek a kültéri felé.
Itt jól leírják a teljes procedúrát.
(#) nagy_david1 hozzászólása Jún 22, 2019 /
 
Üdv!
2 hete szereltek fel egy Gree Bora A4 klímát a hálószobámban. A gondom az, hogy elég zajos a beltéri és a levegőmennyiség is, még legkisebb fokozaton is. Nem igazán tudok alunni. A zaj az egyértelműen a lapátoktól jön. Ha lefolytom kicsit a légkiömlőt akkor elhalkul. Megnő a légellenállás és lelassul a ventilátor annyira, hogy tisztára elfogadható lesz a hang. Sajnos halvány gőzöm, hogy milyen motor szokott lenni a beltérikben de meg akarom oldani, hogy a sebességét lecsökkentsem. Nem tudom azt se, hogy AC vagy DC motor de ahogy a neten rákerestem AC. Rakhatnék egy ellenállást sorosan a motorral? Ha nem akkor triakos megvezérlés működhet? Ha lehet csak a legkisebb fokozatot csökkenteném le mégjobban de ha nem lehetséges az se baj ha az összes fokozat érintve lesz mivel maximális teljesítményen 1 percnél többet sose ment mivel a hálószoba kicsi és a klíma 1 perc alatt lehűti. Bármiféle segítséget szívesen látok. Remélem ebben a topikban jobb helyen van mint ebben. Előre is nagyon köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2019
(#) Attis 79 válasza Joe_001 hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
Köszönöm .
(#) kaqkk válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
Egyszerű a megoldás , napközben hűtsd le a szobát aztán éjszakára kapcsold ki a klímát (különben sem egészséges klímánál aludni ) A hang nem azért van mert nem egyenes a fal és ráfeszül a klíma ? Tegyél egy egyenes tárgyat (vízmérték-vonalzó ) élével a falra a beltéri alatt ha billeg akkor feszül a falon a beltéri .
(#) nagy_david1 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
Lehet feszül de a zaj az 100% a lapátoktól jön, ahogy surlódnak a levegővel. Nem mehanikus zörej. Ventilátor hang. A klíma adatlapjában 28dB hangnyomás szerepel. Szóval 28dB valóban hallható és valaki számára lehet nem de számomra zavaró. Voltam pár ismerőnél kinél 22dB hangnyomás szerepel az adatlapban és halgató a különbség. Sajnos nem elég amit mondasz. Kipróbáltam elsőként és hiába. Éjjel lassan felmelegedik a szoba és reggel arra ébredek, hogy melegem van. Sajnos mint mondtam a levegő mennyiség is túl nagy. TV nézés közben zavaró. Mivel kicsi a szoba nem volt más opció ahova rakni. Ez is fejvakarással és kizárásos alapon lett. Mégegyszer, ha a légkiömlő felét letakarom pár másodperc múlva a légellenállás megnő a beltériben és hallgató ahogy belassúl a ventiáltor és a zaj is elfogadható lesz.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2019
(#) kaqkk válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
Mi úgy használjuk a klímát hogy délután hűl a szoba majd lefekvés előtt kikapcsoljuk és ablakot nyitunk 8-9 óra felé már nincs meleg és éjjel csak hűl a levegő ..
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2019
(#) nagy_david1 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
Én is így szeretném de miután hazaérek körülbelül 3-4 órát működik a klíma mielőtt lefekünnék. Ezalatt hiába van becsukva minden ablak mivel a falak inerciája akkora, hogy ha megállítom a klímát 1 órán belül megint meleg van. Temesváron lakom és sokszor éjjel 1-2 óra körül kezd a hőmérséklet elviselhető lenni. Én erre már alszok. A nedvesség sajnos a másik nagy ellenség. 65% az átlagos páratartalom. Ez 26 fok felett elviselhetetlen számomra. Szóval érdekelne milyen motor van a beltérikben, a neten ahogy keresgéltem áttam valami többleágazásos AC motrokat. Sajnos se klíma se motrok terén tapasztalatom.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2019
(#) kaqkk válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
A sleep üzemmódban is hangos ?
(#) kaqkk válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
Nem sok esélyt látok a motor fordulatának csökkentére . Ugyanis a mostani klímákban van fordulatszám érzékelő a ventilátor motor végén , így ha csökkented a motor fordulatát akkor hibára kiáll a vezérlés .
(#) nagy_david1 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
Azért megpróbálnám, főleg, hogy mikor lefolytottam mehanikusan akkor sem adott hibakódot. Lehet csak teljes blokkolás vagy megnőtt terhelés ad hibakódot. Tudnál küldeni egy motortípust ha megkérlek? Szeretném kicsi tanulmányozni a bekötését és lehetőségeket. Sleep mód meg sak leveszi a minimális fordulatra a sebességet. Mást nem vettem észre, hogy tenne. Sőt még néha így is felpörög közepes sebességre.
(#) kaqkk válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
Sajnos motor típust nem tudok mondani .
(#) habazutty válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
99%, hogy Bldc motor van benne. Kap 300 V- ot, 15 V-ot, Gnd-t, 0-5 V pwm jelet (ez a fordulatszám beállítás) és visszajön egy forgásjel amiből látja az elektronika a fordulatszámot. Ha tényleg ilyen motor van benne, akkor megszakíthatod a vezérlőszálat és csökkentheted a rajta lévő feszültséget. Persze elképzelhető, hogy dúrva beavatkozás esetén a nem stimmelő visszacsatolás bezavar a vezérlésnek, ahogy kaqkk is írta. A Gree készülékekhez elérhető a szervízkönyv, az segíteni tud. Csak ne a fantázianevével keresd, hanem azzal ami az oldalán típusként szerepel.

Természetesen a garancia ugrik...
(#) nagy_david1 válasza habazutty hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
Ha a fordulatszám PWMel van megoldva akkor nem értem a feszültség csökkentés hogyan segíthet nekem. Vagy nem értettem volna jól és a 300V ágát kéne csökkenteni? Ellenállás vagy triak megoldaná? Úgy tűnik a motor típusát megkaptam.Bővebben: Link. Valóban számomra nem megszokott felépítés. Tudom a garancia ugrik de az se megoldás az éjjeleim ugranak.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2019
(#) nagy_david1 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
Azt hiszem megértettem a működését és ha zárt rendszer, visszacsatolással akkor valóban nem egyszerű. Az érdekes dolog az, hogy mikor mehanikusan lefolytottam nem adott hibát és a motor se gyorsult fel, hogy kompenzálja a megnövelt légellenállást. Vagyis a 300V ágot kéne csökkentsem akkor remélve, hogy a rendszer se be nem tilt és a vezérlés se növeli a teljesítményt, hogy kompenzálja a leesett fordulatot ami a feszültségesésből jelentkezik. Ellenálláson kívül másra nem tudok gondolni ami egyszerü. Vajon milyen értékkel kéne próbálkozzak? 10 vagy 100 ohmos nagyságrendel kéne próbálkozzak?
(#) kaqkk válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
Most hirtelen az jutott eszembe hogy nem is a motor fordulatszámával kéne foglalkozni hanem a fordulatszám visszajelzéssel , a szenzorból kijövő jelet kéne variálni , mondjuk ha a frekvenciát megdupláznád a fordulatszám felére csökkenne !
Következő: »»   74 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem